sos curry - 2998 przepisów (strona:82/200)

Zjedz Berlin. Currywurst. 120

twarzy Ci dwoje głodnych facetów z Polski. Jak powszechnie wiadomo głodny Polak to zły Polak. Czym jest? To grillowana, smażona (rzadziej ugotowana) wieprzowa kiełbasa z sosem pomidorowym (przygotowywanym na bazie koncentratu pomidorowego) , posypana sproszkowanym curry. Podawana tradycyjnie z frytkami lub bułeczką. Czasami możesz znaleźć opcję z sałatką ziemniaczaną. Podobno danie to zostało wymyślone przez Herte Heuwer, która zaczęła sprzedawać currywurst(...)powojennym zachodnim Berlinie jako tanią przekąskę w jednej z dzielnic Berlina. Herte bazowała  na pomidorowej paście/koncentracie, cebuli - oczywiście wraz z ulubioną przyprawą brytyjskich żołnierzy - sproszkowanym curry. Jednym z popularniejszych punktów jest Currywurst 36 przy Mehringdammstrasse. W Berlinie znajdziesz też muzuem dedykowane daniu jakim jest"currywurst", mnóstwo pamiątek z motywem słynnej niemieckiej kiełbaski. Posłuchasz też piosenki . Czy warto? Będąc

Fiolka w kuchni
Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą 174

posiekana  - świeżo mielony pieprz czarny  - świeżo mielona sól gruboziarnista - po 1/2 łyżeczki kozieradki i curry - łyżka musztardy dijon - łyżka powideł śliwkowych 1. Wołowinę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub kupujemy już zmieloną.  2. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy drobno roztarty czosnek i imbir, świeżo siekaną kolendrę, sól i pieprz. Ja dodaję również(...)łyżce musztardy dijon i powideł śliwkowych oraz mieloną kozieradkę i curry. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.  3. Marchewkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju rydzowego lub rzepakowego tak, żeby warzywa tylko delikatnie zmiękły, ale były jeszcze chrupiące. Marchewkę przed podaniem mieszamy z białym sezamem

Sajkofanka smaku
Śledzie w sosie musztardowym 106

szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe odsączamy z oleju i kroimy w małe kawałki.  Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardami. Dodajemy łyżeczkę kurkumy i curry, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy śledzie i odstawiamy do lodówki minimum na noc.  Smacznego

Taste Therapy
Curry rybne 159

okry (można zastąpić fasolką szparagową), * 2 łyżeczki kurkumy, * 1 łyżeczka curry, * 1 łyżeczka garam masala, * 1 filiżanka mleczka kokosowego, * 2 łyżki przyprawy gado-gado lub zmielonych orzeszków ziemnych wymieszanych z łyżeczką ostrej papryki i płaską łyżeczką soli, * 2 łyżki oleju roślinnego, * 1 duża łyżka chutneya morelowego * 2 łyżki sosu rybnego * 3 łyżki posiekanej mięty, * pół pęczka świeżej kolendry, * sól Rybę(...)przegotowanej wody, tak, aby wypłukać pozostałe na ściankach miski przyprawy, wodę wlać na patelnię z rybą oraz sos rybny, chutney , listki mięty, przyprawę gado-gado i dusić ponownie 5 minut. Po tym czasie dodać blanszowane warzywa, mleczko kokosowe, znów dusić 5 minut. Curry przełożyć do miseczek, posypać dużą ilością grubo pokrojonej kolendry, od razu podawać z ryżem basmati. Ryż należy

Kuchnia Prezydentowej
Taco – meksykańska sałatka 129

pikantnymi i chrupiącymi chipsami kukurydzianymi tortilla, czyli nachosami. Jak na meksykańskie danie przystało nie może w niej zabraknąć fasolki. Sekretem jej smaku jest sos – moim patentem na sukces jest połączenie kminu rzymskiego i curry. Ta prosta w wykonaniu sałatka pysznie smakuje na lunch, ale również nie powinno jej zabraknąć na domowej imprezie. Gorąco polecam! Meksykańska sałatka taco czeka(...)łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1 szczypta soli 2 łyżki domowego majonezu 3 łyżki startego wegańskiego żółtego sera (opcjonalnie) dowolna ilość chipsów tortilla Wykonanie: Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidory ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki. W małym naczyniu przygotowujemy sos: wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie z majonezem. W dużym

Lamarida.pl
Placki dyniowe z sosem 144

dyni 2 ziemniaki 1 cebula ok. 1/2 – 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru … Czytaj dalej Placki dyniowe z sosem

czarrna od kuchni
Ryba w mleku kokosowym- fish with coconut 159

pasty curry1 puszka mleka kokosowego150 ml bulionu kurczakowego4 kaffir liścieok 400 gr łososiaok 250 gr krewetek1 łyżka sosu rybnego2 łyzki sosu sojowegoryż, natka pietruszki lub kolendry Wykonanie:Na rozgrzanym oleju smażymy szczypiorek I imbir ok 1 min. Dodajemy paste curry. ( Pamiętajmy że pasta curry jest ostra- jak dodamy za dużo możemy nie zjeść :)  )Smażymy 1 minutę  Dodajemy

Smaki Edyty
Ryba po grecku z ananasem i curry 212

jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól  pieprz  Sos: 1 szkl. bulionu z jednej kostki puszka ananasów 1 słoik papryki konserwowej 2-5 łyżek magii 8 marchwi 6 ząbków czosnku 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka curry  2 łyżki octu łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Składniki panierki zmiksować. Rybę pokroić na części, obtoczyć(...)marchew (na dużych oczkach) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę obsmażyć na oleju.Przełożyć do bulionu i pogotować do miękkości. Dodać cukier, curry, ocet, magii. Wszystko chwilę poddusić.Zagęścić mąką pszenną. Paprykę i ananasy pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Rybę podawać z sosem na gorąco lub na zimno

Cukiernia Pychotki
Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym 296

zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały(...)zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę cytrynową, słodką paprykę, kardamon, cukier trzcinowy i sos rybny. Wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy przez godzinę, co jakiś czas mieszając

Tajskie smaki
Makaron z sosem dyniowym 91

następnego sezonu.       Makaron z sosem dyniowym     Składniki na 4 porcje:   500g miąższu dyni startej na tarce o grubych oczkach 1 cebula szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego opakowanie makaronu Czanieckiego spaghetti 2 pomidory kawałek startego imbiru przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, pieprz czarny 3 trójkąciki serka topionego z ziołami garść ziaren słonecznika   Wykonanie(...)dynię i dusimy razem kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy starty imbir, doprawiamy do smaku kurkumą, curry i pieprzem, dodajemy serki topione i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Sos miksujemy na gładką masę. Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż się zrumieni. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy

Smak mojej kuchni
Makaron zapiekany z mięsem pod beszamelem 184

Jamar! Do przygotowania mojej zapiekanki wykorzystałam passatę tej polskiej firmy. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym zapiekana pod serem w sosie beszamelowym. Dużo ziół, wyczuwalne pomidory, świeże warzywa - pieczarki, pomidory, papryka, cebula, delikatny aromat gałki muszkatołowej, ostrej papryczki i curry.  Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną natką pietruszki, pasuje także rukola, lekko pikantna(...)duże pieczarki 3 ząbki czosnku połowa ostrej papryczki 1 pomidor 1 czerwona papryka 400 ml passaty, przecieru pomidorowego sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 25 g masła (niecałe 2 łyżki) 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej 400 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie

Zasmakuj Kuchni
Czerwone curry z łososiem 124

pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. W razie potrzeby – dodaj odrobinę oleju. Dodaj mleko kokosowe wraz z wodą / bulionem. Sos dopraw solą i brązowym cukrem. Dodaj łososia i smaż 4 – 5 minut, często mieszając. Curry z łososiem wyłóż do miseczek wraz z ryżem. Dodaj kolendrę. Smacznego

Moja pasja smaku
Jarzynowy bulion tajski 140

łodygi trawy cytrynowej 200 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 świeża czerwona papryczka chili 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 2 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego) 1 łyżka żółtej pasty curry sól i czarny pieprz do smaku garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki(...)dodać warzywa, podsmażać razem 3-4 minuty cały czas mieszając.  3. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i żółtą pastę curry, gotować 3 minuty i przelać zawartość patelni do garnka z wodą i przyprawami, dodać posiekane chili, kurkumę, cukier, sos sojowy i sos rybny. Gotować na małym ogniu 5 minut.  Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodatkowo sosem

Kuchnia Prezydentowej
Sos remuladowy, idealny do hot dogów, wędlin i kanapek 143

liście składników z jednego z opakowań. Oto przed Wami moja wersja tego pysznego sosu do hot dogów, wędlin i kanapek. Składniki: 2/3  szklanki białej kapusty startej na średniej tarce jarzynowej 1/3  szklanki ogórka konserwowego startego na średniej tarce jarzynowej 2 łyżeczki curry ocet do smaku sól(...)smaku 3 łyżeczki cukru 1 ½ szklanki majonezu (najlepszy jest domowy majonez) Kapustę i ogórki odcisnąć lekko z soku, jaki puściły. Dodać cukier, majonez, curry i dobrze wszystko razem wymieszać. Przyprawić octem i solą do smaku. (Sos powinien być kwaskowaty.) Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, żeby wszystko razem przegryzło się

Codzienna kuchnia niecodzienna