siły wieczorem stanąć w kuchni i coś przygotowywać, dlatego takie proste, błyskawiczne dania świetnie się sprawdzają. Śniadanie : Serek wiejski z ananasem i curry. Lunch : Noodle a la carbonara (z bekonem, groszkiem i sosem z serka Philadelphia) Przekąska : Sałatka z ciecierzycy z cebulką, pomidorkami i fetą. Smacznego
Codzienne Gotowanietakie proste... :) Oto nasz sos do klusek, ulubiony przez moje Dziecię (a to coś znaczy, wierzcie mi, Ona jest taka wybredna!) Wegański sos do klusek - w małym garnuszku zagotować wodę - wrzucić do niej łyżeczkę lub dwie przyprawy curry (łagodne) - dolać łyżkę lub dwie oliwy - całość chwilę przegotować, ewentualnie dosolić do smaku (chociaż w mieszance curry jest już sól) - przelać przez
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBrokuły i kalafior gotujemy, ostudzamy i kroimy na kawałki. Pierś z kurczaka siekamy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem curry i papryczki chilli dla chętnych. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sosy oraz przyprawy i mieszamy. Smacznego
Taste Of My Dayszklanki rodzynek 3 goździki 1 listek Kafiru 5 łyżek oleju z pestek winogron czerwona papryka mielona słodka pieprz ziołowy pieprz czarny mielony curry szczypta soli 10 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego 2 łyżeczki sosu śliwkowego TaoTao sos sojowy ciemny do smaku 4 połówki brzoskwiń z syropu 1/2 szklanki syropu od brzoskwiń 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę z 2 łyżek
Buniabaje w kuchnicytryny Składniki na sos: 1/2 szklanki masła orzechowego 250 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki przyprawy curry sól, brązowy cukier i pieprz cayenne, do smaku 200 g cienkiego makaronu jajecznego, ugotowanego i odcedzonego posiekane orzeszki ziemne(...)strony do zarumienienia. Dopraw sokiem z cytryny i dodaj połowę dymki, marchewkę i smaż aż warzywa zmiękną a kurczak przestanie być różowy w środku. Na koniec wmieszaj makaron i sos i podgrzej całość. Podawaj danie posypane resztą dymki i posiekanymi orzeszkami. Smacznego! English version Thai peanut butter pasta with chicken (4 servings) Ingredients for chicken: 1-2 tablespoon sesame
karmelowydrobnych oczkach 1 czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki 2 średnie cebule drobno pokrojone 2 łyżki czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżeczki brązowego cukru 400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie plastry 2 łyżki sosu rybnego 400ml mleka kokosowego połowa dyni piżmowej (około 700g) obrana i pokrojona w kostkę swieża kolendra sól, pieprz olej(...)imbir, papryczkę chili i cebulę, aż ta ostatnia się zeszkli. Dodaj czerwoną pastę curry, wymieszaj aż smażone warzywa pokryją się pastą, dodaj kurkumę, kozieradkę, i cukier, wymieszaj i chwilę przesmaż. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowiec. Następnie dodaj mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut
Codzienne Gotowaniekurczaka 2 łyżki mąki 2 papryki czerwone 150 g pieczarek 1 duża cebula czerwona garść natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w serowym sosie wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w słodkiej i ostrej papryce, curry, imbirze i oliwie z oliwek, pozostawiamy na 30 minut, następnie smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka(...)podlać trochę wodą, aby się całość nie przypaliła. Następnie dodajemy gorgonzolę i starty ser pecorino, gotujemy przez parę minut aż sery się rozpuszczą. Mąkę rozrabiamy w wodzie, dodajemy do sosu i gotujemy aż całość zgęstnieje. Na koniec gotowania dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki. Podajemy z makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinejedno lub wieloskładnikowe. Tym, co stanowi jego istotę, jest niezwykle aromatyczny sos, w którym wszystkie ingrediencje są zanurzone. A z kolei aromat tego sosu bierze się z mieszanki przypraw zwanej masalą, którą najlepiej za każdym razem przyrządzać bezpośrednio w trakcie gotowania. Nie sposób wyliczyć samych tylko tradycyjnych odmian curry, a przecież każdy może wymyślić kolejne własne. Chciałoby się napisać
zadanie-gotowaniemyślę, że świetnie sprawdzi się też jako dip do warzyw. 1 szkl czerwonej soczewicy 2 szkl wody 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki curry 0,5 szkl czarnego pieprzu
Polska Zupabazują na pięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie w sosie. Chińczyków odróżnia też sposób spożywania posiłków. Używają oni najczęściej pałeczek i miseczek, dlatego potrawy są robione na idealnie jeden kęs tak, by nie trzeba było ich później kroić. W kulturze(...)marchewki 1 papryka czerwona 1 cebula 1 por 15 pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych makaron sojowy/ryżowy/ryż szczypiorek do podania Przygotowanie: Kurczaka dokładnie umyj, pokrój w kostkę i przełóż
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńdente). Czerwoną cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć na oleju kokosowym. Gdy cebula zmięknie dodać czerwoną pastę curry, posmażyć przez minutę, aby wydobyć aromat przypraw. Dolać mleko kokosowe, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Do przygotowanego sosu wrzucić odsączone z wody różyczki kalafiora. Wymieszać, aby sos przykrył dokładnie kalafior i gotować na wolnym ogniu około 3 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować(...)będziemy chcieli ją jeść.Przetartą zupę podgrzewać, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, posypać liśćmi kolendry i podawać. Smacznego
Stare Garypożywny obiad. Składniki: 5 średnich kalarepek 200g mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 50g ugotowanego ryżu (u mnie ryż curry) 1 łyżka śmietany tymianek sól pieprz ostra papryka 1 cebula 2 puszki pomidorów w sosie własnym śmietana 18% (do sosu - do smaku) posiekany koperek Wykonanie: Kalarepy obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20 minut. Po wystudzeniu
Walijskie Pichceniekmin rzymski i curry Składniki 4 kotlety z łopatki (po 2 cm) 250 g pieczarek cebula 400 ml bulionu drobiowego liść laurowy mąka kmin rzymski mielony (u mnie łyżeczka) curry do smaku łyżka masła sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kotlety z łopatki oprószamy solą ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy pieczarki ,kroimy(...)dodajemy liść laurowy ,gotujemy dalej. Kotlety wyjmujemy z lodówki ,obtaczamy w mące i obsmażamy na przez krótką chwilę na rozgrzanym oleju. Przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu 20 min. dodając kumin i odrobinę curry ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę. Całość podajemy z pęczakiem i buraczkami
R'n'G KitchenPrzepis na curry z kurczaka znalazłam w książce "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. Tym razem posłużył on jedynie jako inspiracja do mojego dania. Powód prosty - miałam trochę inne składniki. Efekt był, mimo zmian, udany, więc przepisem się dzielę.składnikikurczak podzielony na 8 części, lub 8 dowolnych kawałków kurzych (nogi, uda )1 łyżka oleju słonecznikowego2 łyżki(...)zielonej papryki1 cebula pokrojona400 ml mleczka kokosowego150 ml bulionu z kurczaka4 liście limonki kafir2 łyżeczki brązowego cukru2 łyżeczki sosu rybnego100 g groszku cukrowego100 g zielonej fasolki garść kolendryprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie
Stare Gary