sos curry - 2998 przepisów (strona:81/200)

Sałatka z ogórków z brokułami i sezamem 201

dokładnie połączą, wlewamy oba rodzaje oleju i mieszamy dokładnie 4. Brokuła i ogórki wymieszać w misce razem z ziarnami sezamu, aby dokładnie oblepiły warzywa. Polać sosem, od razu podawać. Pasuje idealnie do wszelkich curry

Kuchnia Prezydentowej
Polędwiczki w sosie kurkowym 143

Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z kurek i kremówki, delikatnie podkręconym szczyptą curry. Przepis źródłowy TUTAJ . Podałam je z delikatnymi placuszkami ziemniaczano cukiniowymi . Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami 242

zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej) 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy

Kitchens Alphabet
Zupa tajska z krewetkami 211

krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łodygi selera naciowego 1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża(...)przez minut. Dodać bulion i resztę mleka kokosowego, gotować przez 3-4 minuty. Dodać starty imbir i trawę cytrynową oraz sos rybny i sok z limonki. Gotować 2 minuty, wrzucić grzyby mun. Gotować kilka minut (można dodać opcjonalnie curry jeśli lubicie intensywniejszy, ale nie za ostry smak), posiekaną papryczkę chili, cukier i połowę startej skórki z limonki. Gotować jeszcze kilka

Pociąg Do Kuchni
Zjedz Berlin. Currywurst. 222

twarzy Ci dwoje głodnych facetów z Polski. Jak powszechnie wiadomo głodny Polak to zły Polak. Czym jest? To grillowana, smażona (rzadziej ugotowana) wieprzowa kiełbasa z sosem pomidorowym (przygotowywanym na bazie koncentratu pomidorowego) , posypana sproszkowanym curry. Podawana tradycyjnie z frytkami lub bułeczką. Czasami możesz znaleźć opcję z sałatką ziemniaczaną. Podobno danie to zostało wymyślone przez Herte Heuwer, która zaczęła sprzedawać currywurst(...)powojennym zachodnim Berlinie jako tanią przekąskę w jednej z dzielnic Berlina. Herte bazowała  na pomidorowej paście/koncentracie, cebuli - oczywiście wraz z ulubioną przyprawą brytyjskich żołnierzy - sproszkowanym curry. Jednym z popularniejszych punktów jest Currywurst 36 przy Mehringdammstrasse. W Berlinie znajdziesz też muzuem dedykowane daniu jakim jest"currywurst", mnóstwo pamiątek z motywem słynnej niemieckiej kiełbaski. Posłuchasz też piosenki . Czy warto? Będąc

U Fiolki
Zjedz Berlin. Currywurst. 137

twarzy Ci dwoje głodnych facetów z Polski. Jak powszechnie wiadomo głodny Polak to zły Polak. Czym jest? To grillowana, smażona (rzadziej ugotowana) wieprzowa kiełbasa z sosem pomidorowym (przygotowywanym na bazie koncentratu pomidorowego) , posypana sproszkowanym curry. Podawana tradycyjnie z frytkami lub bułeczką. Czasami możesz znaleźć opcję z sałatką ziemniaczaną. Podobno danie to zostało wymyślone przez Herte Heuwer, która zaczęła sprzedawać currywurst(...)powojennym zachodnim Berlinie jako tanią przekąskę w jednej z dzielnic Berlina. Herte bazowała  na pomidorowej paście/koncentracie, cebuli - oczywiście wraz z ulubioną przyprawą brytyjskich żołnierzy - sproszkowanym curry. Jednym z popularniejszych punktów jest Currywurst 36 przy Mehringdammstrasse. W Berlinie znajdziesz też muzuem dedykowane daniu jakim jest"currywurst", mnóstwo pamiątek z motywem słynnej niemieckiej kiełbaski. Posłuchasz też piosenki . Czy warto? Będąc

Fiolka w kuchni
Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą 191

posiekana  - świeżo mielony pieprz czarny  - świeżo mielona sól gruboziarnista - po 1/2 łyżeczki kozieradki i curry - łyżka musztardy dijon - łyżka powideł śliwkowych 1. Wołowinę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub kupujemy już zmieloną.  2. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy drobno roztarty czosnek i imbir, świeżo siekaną kolendrę, sól i pieprz. Ja dodaję również(...)łyżce musztardy dijon i powideł śliwkowych oraz mieloną kozieradkę i curry. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.  3. Marchewkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju rydzowego lub rzepakowego tak, żeby warzywa tylko delikatnie zmiękły, ale były jeszcze chrupiące. Marchewkę przed podaniem mieszamy z białym sezamem

Sajkofanka smaku
Śledzie w sosie musztardowym 121

szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe odsączamy z oleju i kroimy w małe kawałki.  Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardami. Dodajemy łyżeczkę kurkumy i curry, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy śledzie i odstawiamy do lodówki minimum na noc.  Smacznego

Taste Therapy
Curry rybne 177

okry (można zastąpić fasolką szparagową), * 2 łyżeczki kurkumy, * 1 łyżeczka curry, * 1 łyżeczka garam masala, * 1 filiżanka mleczka kokosowego, * 2 łyżki przyprawy gado-gado lub zmielonych orzeszków ziemnych wymieszanych z łyżeczką ostrej papryki i płaską łyżeczką soli, * 2 łyżki oleju roślinnego, * 1 duża łyżka chutneya morelowego * 2 łyżki sosu rybnego * 3 łyżki posiekanej mięty, * pół pęczka świeżej kolendry, * sól Rybę(...)przegotowanej wody, tak, aby wypłukać pozostałe na ściankach miski przyprawy, wodę wlać na patelnię z rybą oraz sos rybny, chutney , listki mięty, przyprawę gado-gado i dusić ponownie 5 minut. Po tym czasie dodać blanszowane warzywa, mleczko kokosowe, znów dusić 5 minut. Curry przełożyć do miseczek, posypać dużą ilością grubo pokrojonej kolendry, od razu podawać z ryżem basmati. Ryż należy

Kuchnia Prezydentowej
Taco – meksykańska sałatka 143

pikantnymi i chrupiącymi chipsami kukurydzianymi tortilla, czyli nachosami. Jak na meksykańskie danie przystało nie może w niej zabraknąć fasolki. Sekretem jej smaku jest sos – moim patentem na sukces jest połączenie kminu rzymskiego i curry. Ta prosta w wykonaniu sałatka pysznie smakuje na lunch, ale również nie powinno jej zabraknąć na domowej imprezie. Gorąco polecam! Meksykańska sałatka taco czeka(...)łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1 szczypta soli 2 łyżki domowego majonezu 3 łyżki startego wegańskiego żółtego sera (opcjonalnie) dowolna ilość chipsów tortilla Wykonanie: Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidory ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki. W małym naczyniu przygotowujemy sos: wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie z majonezem. W dużym

Lamarida.pl
Placki dyniowe z sosem 175

dyni 2 ziemniaki 1 cebula ok. 1/2 – 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru … Czytaj dalej Placki dyniowe z sosem

czarrna od kuchni
Ryba w mleku kokosowym- fish with coconut 169

pasty curry1 puszka mleka kokosowego150 ml bulionu kurczakowego4 kaffir liścieok 400 gr łososiaok 250 gr krewetek1 łyżka sosu rybnego2 łyzki sosu sojowegoryż, natka pietruszki lub kolendry Wykonanie:Na rozgrzanym oleju smażymy szczypiorek I imbir ok 1 min. Dodajemy paste curry. ( Pamiętajmy że pasta curry jest ostra- jak dodamy za dużo możemy nie zjeść :)  )Smażymy 1 minutę  Dodajemy

Smaki Edyty
Ryba po grecku z ananasem i curry 229

jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól  pieprz  Sos: 1 szkl. bulionu z jednej kostki puszka ananasów 1 słoik papryki konserwowej 2-5 łyżek magii 8 marchwi 6 ząbków czosnku 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka curry  2 łyżki octu łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Składniki panierki zmiksować. Rybę pokroić na części, obtoczyć(...)marchew (na dużych oczkach) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę obsmażyć na oleju.Przełożyć do bulionu i pogotować do miękkości. Dodać cukier, curry, ocet, magii. Wszystko chwilę poddusić.Zagęścić mąką pszenną. Paprykę i ananasy pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Rybę podawać z sosem na gorąco lub na zimno

Cukiernia Pychotki
Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym 308

zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały(...)zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę cytrynową, słodką paprykę, kardamon, cukier trzcinowy i sos rybny. Wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy przez godzinę, co jakiś czas mieszając

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania