kurczaka ( przepis tutaj ) . Mięso można smażyć na grillu, patelni grillowej albo zwykłej. Aby wzbogacić smak mięsa dodajemy do niego różne aromatyczne zioła i przyprawy. Świetne jest curry, przyprawa do gyrosa, tymianek, oregano. Do sosu dodajcie posiekaną bazylię, a będzie on jeszcze lepszy. Domowe hamburgery, pełne warzyw i chrupiącego kurczaka - przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI
Moja Książka Kucharskapoczekaj aż alkohol wyparuje, a do sosu przejdzie smak wina. Podlej 2 szklankami wody, dodaj 1/4 świeżej, posiekanej w kosteczkę, papryki czerwonej, przykryj pokrywką i duś godzinę, do miękkości mięsa. Musi być idealnie miękkie. Dodaj wodę z ogórków, zaostrzy ona smak sosu zagotuj. Mąkę pszenną wymieszaj z 1/4 szklanki wody, wlej do sosu i zagotuj, dopraw solą i pieprzem wedle(...)Dodatkowo: polej sosem czosnkowym SOS CZOSNKOWY: - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietnay - 1 łyżka jogurtu lub kefiru - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy Sos musi minimum 5 -6 godzin stać w lodówce. EXPRESOWY SOS CZOSNKOWY: - 3 łyżki smietany - 1 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 - 2 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki - sól
SMYKWKUCHNIdorsza. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - ok. 250 g filetu z dorsza - 3-4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżkę sosu rybnego - 1 łyżkę sosu sojowego - 1 czubatą łyżeczkę czerwonej pasty curry - 1 małą papryczkę chili bez pestek - garść posiekanej kolendry - sok z połowy cytryny - szczyptę pieprzu - olej do smażenia 1. Rybę drobno siekamy i przekładamy do miski
Bez Cebuliłyżki oliwy z oliwek 1 /4 łyżeczki soli 1 /4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie jest banalnie proste :) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nacieramy nią piersi. Ja podzieliłam pojedynczą pierś na pół. Odstawiamy do lodowki na 2h a najlepiej
Mamuśka wraca do formyłyżki majonezu 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka soli W miseczce mieszamy pół szklanki zalewy z ananasa z dwoma łyżkami majonezu, 2 łyżeczkami sproszkowanego curry oraz łyżeczką soli. Do tak powstałego sosu dodajemy tofu pokrojone w drobną kostkę (im mniejsze kawałki, tym szybciej tofu się nam zamarynuje). Odstawiamy na co najmniej godzinę, tak by tofu przeszło smakiem sosu. Po tym czasie
Dieta bez mlekaćwiartki, paprykę w dużą kostkę i dodajemy do kurczaka, smażymy przez około 3 minuty, dodajemy bulion, passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, sos sojowy, sos worcestershire, doprawiay słodką i ostrą papryką, curry i pieprzem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem. Dodajemy creme fraiche, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. I gotowe
Delusional Trinenadzienie: ok 150 g wędzonego boczku ok 500 g miąższu dyni cebula po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół) sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku ew. oliwa 3 łyżki sosu pomidorowego ( domowego keczupu ) ponadto: jajko Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe
6niebosię z daniami kuchni chińskiej, jednak w Indiach jest równie popularny, a połączenie kwaśnych pomidorów ze słodkim chatneyem z mango jest po prostu fantastyczne! To indyjskie curry z kurczaka , ma wspaniały, delikatny, kremowy sos, który według upodobań możecie doprawić, aby pozostał słodki i delikatny, albo dodać nieco więcej chilli, aby był bardziej wyrazisty. Polecam! Składniki : 4 łyżki jogurtu greckiego
Codzienne Gotowaniepomidorów bez skóry 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku' 1 łyżeczka curry ( lub pasta curry ) 1/3 łyżeczki chili lub łyżeczka ostrego sosu paprykowego sól, pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek
kolorowotorcikowonaszych pomysłów :) Nuggetsy z kalafiora Przepis na ok 10-12 nuggetsów Potrzebujemy: pół średniej wielkości kalafiora 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki płatków drożdżowych 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka mąki pieprz, sól Panierka: płatki kukurydziane np. cornflakes (lub mąka kukurydziana) Przygotowanie: Potrzebną część kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie
Bananowe Poleprzy tym nie ma, a zawsze to jakaś odmiana dla tradycyjnych kotletów. Składniki : Podwójna pierś z kurczaka Ulubione Przyprawy Ja użyłam: 2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki curry pół łyżeczki mielonej ostrej papryki łyżkę sosu sojowego( możecie dodać soli) Pierś z kurczaka warto najpierw zamarynować, gdyż samo ciasto naleśnikowe nie nada naszemu daniu smaku. Pierś należy opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym
Niebieski kubek z kawazdobywa coraz większą rzeszę fanów na całym świecie. Również w Polsce nie obce są nam składniki stosowane w tradycyjnych potrawach azjatyckich. Chętnie sięgamy po czerwone chilli, sos sojowy czy eksperymentujemy z popularną przyprawą curry. Te dodatki, które kupisz w każdym dużym hipermarkecie takim jak http://intermarche.pl/ , już na stałe zagościły w naszych domowych kuchniach. Polacy coraz częściej wybierają się także
Moja smaczna kuchniawymieszałam, posoliłam, popieprzyłam i już. Bardzo polecam! Zróbcie takie szaszłyki z kaszą i sami zobaczycie ,że są super. Smacznego!! Polecam również inne szaszłyki: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ
potrawyregionalnekoperku, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim i majonezem. SMACZNEGO! Polecam inne rodzaje szaszłyków: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ
potrawyregionalneżółtej świeżej papryki cebula kawałek świeżego korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry łyżeczka kurkumy sól olej 2 łyżki sosu rybnego pół szklanki przecieru pomidorowego dymka (opcjonalnie) Użyłam trzy filety rybne. Pokroiłam je na małe kawałki. Pokroiłam również paluszki krabowe. Dodałam do nich starty imbir
potrawyregionalne