Składniki: 150 g wieprzowiny 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być pół, jeżeli nie lubimy bardzo ostrych potraw) 200 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 korzeń imbiru wielkości kciuka 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soku z cytryny 6 ząbków marynowanego czosnku opcjonalnie: paseczki ze skórki cytryny(...)dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy sos rybny, sok z cytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :) Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też podać z makaronem ryżowym lub sojowym. Całość możemy ozdobić skórką cytryny
Tajskie smakibiałego ryżu 100 g czerwonego ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 cukinii 2 pojedyncze piersi z kurczaka sól Falksalt czarny pieprz Prymat szczypta curry szczypta suszonej bazylii, ziół prowansalskich oliwa z oliwek Sos ajwarowy: 2 papryki czerwone 1 bakłażan szczypta wędzonej papryki 2 ząbki czosnku sól, pieprz Biały ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, czerwony ryż wypłucz i gotuj
Bike By Lifekurczaka 1 duża cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy (papryka słodka, czosnek, majeranek, imbir, curry, pieprz, sól, mielony kminek, zioła prowansalskie) Wykonanie Kurczaka nacieramy przyprawami. Mieszamy olej i sos sojowy, polewamy tym kurczaka. Obkładamy plastrami cebuli. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 4-6h. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka przekładamy
Mieszam w Garnkurozgrzewającego z soczewicy. Jako że w lodówce był domowy bulion i napoczęta butelka przecieru pomidorowego, wiedziałam że zrobię coś podobnego do indyjskiego daalu, czyli curry (gulaszu) z soczewicy. Takim sposobem powstała soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym. Bardzo prosta i wyjątkowo szybka do przygotowania. Pachnąca kuminem, rozgrzewająca aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Za kilka dni zrobiłam ją ponownie – tym razem na moje(...)przeziębienie. Pomogła. Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym: 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 łyżki oliwy z oliwek (może być także aromatyzowana np. czosnkiem lub chili) 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 i ½ szklanki passaty (przecieru pomidorowego) (375 ml) ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml) po 1 łyżeczce: sproszkowanego imbiru, curry, mielonego kminu rzymskiego (kuminu), mielonej
Poezja smakupyszny, moja rodzinka go uwielbia :) Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym Składniki: 500 by 4HD" href="#12939296"> gram makaronu Tagliatelle 1 podwójna pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany przyprawa do makaronu sól pieprz curry bazylia kucharek 1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy(...)kucharkiem i zdejmujemy z ognia. Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. 2. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, kucharkiem, curry, bazylią i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. 3. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce
Kuchnia u Bietkipuszce 1/2 cebuli białej 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1,5 cm świeżego imbir 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka pasty curry 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1/2 puszki mleka kokosowe go sos sojowy do smaku (około 1,5 łyżeczki) sos rybny do smaku (około 1 łyżeczki) olej kokosowy do smażenia ( około 2 łyżki) 1/2 szklanki kaszy quinoa(...)curry aby puściły smak. Na podsmażone przyprawy wrzucamy pokrojony filet z indyka. Obsmażamy z każdej strony. Do obsmażonego indyka dodajemy pocięte na kawałki pomidory z puszki wraz z sokiem. Kiedy pomidory ładnie się połączą z resztą potrawki dodajemy, pastę tamaryndową, łyżeczkę garam masali i mleko kokosowe i mieszamy. Gotujemy chwilę. Na koniec przyprawiamy sosem sojowym
Bon appetit mon amieobsmażony z każdej strony. Dorzuć warzywa, smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę, dorzuć czosnek. Jak wszystko się razem przesmaży dodaj mleko kokosowe, pastę curry, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż do momentu, gdy sos trochę zgęstnieje. Koniecznie spróbuj – jeśli jest za ostre dodaj jogurt, jeśli za łagodne dodaj przypraw. Wash the chicken, dry it. Cut into(...)together add the coconut milk, curry paste, spices and mix it carefully. Simmer it on low fire until the sauce reduces. Try it necessarily – when it’s too spicy add the yogurt, when too mild the spices. Na talerz wysyp ryż, zalej sosem. Najlepiej smakuje jak jest więcej sosu niż ryżu! Smacznego! Put the rice on the plate
Martyna Cooksobsmażony z każdej strony. Dorzuć warzywa, smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę, dorzuć czosnek. Jak wszystko się razem przesmaży dodaj mleko kokosowe, pastę curry, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż do momentu, gdy sos trochę zgęstnieje. Koniecznie spróbuj – jeśli jest za ostre dodaj jogurt, jeśli za łagodne dodaj przypraw. Wash the chicken, dry it. Cut into(...)together add the coconut milk, curry paste, spices and mix it carefully. Simmer it on low fire until the sauce reduces. Try it necessarily – when it’s too spicy add the yogurt, when too mild the spices. Na talerz wysyp ryż, zalej sosem. Najlepiej smakuje jak jest więcej sosu niż ryżu! Smacznego! Put the rice on the plate
Martyna Cookscukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę(...)dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Sok z limonki dodajemy dopiero pod koniec gotowania
My Culinary Artdymki 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania) lekki sos sojowy - do smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu(...)się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy
Smaki Przyprawy i Kolorysię delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości.Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy
Kulinarna rozmowakukurydzą i jajkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 6 pomidorków koktajlowych 1 brokuł 2 jajka pęczek rzodkiewek 1 spora czerwona cebula pół puszki kukurydzy Sos 1/3 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Brokuł gotujemy na parze al dente. Kukurydzę odsączamy. Resztę składników siekamy i wrzucamy do miski. Z podanych składników robimy sos. Mieszamy
Mieszam w Garnkususzonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy 0,5 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku sos 2 łyżeczki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Cebulę i suszone pomidory drobno posiekać, dodać do mięsa(...)pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i skropić nim sałatkę. Smacznego
Niezły Młynekłyżki stołowe masła 1 łyżka stołowa przesianej mąki 2 szklanki bulionu drobiowego 1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki 1/2 szklanki śmietany ( niekoniecznie) 1 1/2 łyżki stołowej curry w proszku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1/2 kg brukselki 1 niewielki brokuł podzielony na różyczki Wykonanie: Na dużej patelni podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy mąkę(...)czas mieszamy i stopniowo dolewamy połowę bulionu . Dodajemy jabłko i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut , po trochu dolewamy bulion. Aby sos miał gęstą i kremową konsystencję zmiksowałam całość . Na końcu dodałam curry , sól , pieprz i śmietanę . Gotujemy jeszcze ok . 4 minut cały czas mieszając. W międzyczasie gotujemy brukselkę i brokuły w osolonej wodzie ( 10 minut
Gorący kąsekdostępna można ominąć) 1-2 czerwone papryczki chili 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1 limonki świeża kolendra 2-3 woreczki ryżu jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy pastę curry i gotujemy na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojony w cienkie(...)przez 5 minut. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę - gotujemy około 7 minut. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do curry. Wrzucamy papryczkę pokrojoną w cienkie paski (bez pestek). Doprawiamy sokiem z limonki,cukrem i sosem rybnym. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym i posypujemy kolendrą. Mega pyszne :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje