Odwiedziła nas Olimpia. Bardzo lubimy te wizyty, dostajemy podarki, wystawiamy rachunek za spanie i jeszcze zaganiamy do sprzątania w domu i w studio ;))) A tak poważnie
slodkokwasnapljuż na pewno! Składniki: pierś z kurczaka cebula marchewki zielona fasola grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce wymieszałam je z czosnkiem,pieprzem,solą, kurkumą,imbirem,pastą curry(...)całe marchewki,zieloną fasolkę i grzybki mun. Podlałam warzywa bulionem i smażyłam aż zmiękną. Dodałam brokuły, kalafiora i usmażone wcześniej mięso, podlewałam wszytko bulionem, dodałam parę łyżek sosu sojowego,sól i pieprz. Na koniec smażenia wsypałam kiełki sojowe. Danie podałam
potrawyregionalneSkładniki: 5-6 łodyg selera naciowego 35 dkg upieczonej piersi z kurczaka 1/3 ananasa 20-25 ciemnych winogron bezpestkowych prażone płatki migdałowe Składniki na sos: 6 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka curry 1 łyżka ketchupu Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, obrać z powięzi, osuszyć. Pospolić, oprószyć pieprzem, następnie wymieszać z 1 łyżką oleju i dowolnymi ziołami(...)tłuszczu łodygi selera obrać z włókien i pokroić. Ananasa pokroić w kostkę, winogrona przekroić na pół wymieszać seler z ananasem, winogronami i pokrojonym w kostkę wystudzonym kurczakiem. Składniki sosu wymieszać i dodać do sałatki. Udekorować podprażonymi migdałami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upieczonego łososia można podać w towarzystwie ryżu lub kuskusu z gotowanymi warzywami na zwykły obiad. Bardzo dobrze smakuje również w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret. Łosoś przed pieczeniem Składniki: filet łososia ze skórą mieszanka curry (używam curry z młynka Kotanyi) 1-2 szczypty soli kawałek cytryny (do skropienia sokiem łososia po upieczeniu) Przygotowanie: Łososia oczyścić z ości, posypać
Codziennik Kuchennyliście limonki – 2 szt * mleko kokosowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżka * pędy bambusa – 2 łyżki * sól, pieprz * ryż SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pokrojony filet z kurczaka nacieramy 1 łyżką pasty curry oraz pieprzem – odstawiamy na ok. 30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą(...)pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodajemy pozostałą pastę curry, a po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym oraz sosem rybnym. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy zawartość patelni oraz pędy bambusa – gotujemy kilka minut i podajemy gorące
Ostra na Słodkopokrojonych pomidorów 1 papryczka chili 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy) Wykonanie: Ryż płuczę, zalewam wodą w proporcji 1:2, lekko solę i gotuję przez około(...)minut od momentu zagotowania. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wsypuję curry i kolendrę, podgrzewam 30 sekund na mały ogniu. Dodaję pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i imbir a po 1 minucie różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażę przez 4 minuty. Wrzucam pomidory, sól i podgrzewam pod przykryciem przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę
Moja Mama Gotujeznowu! Szybko & smacznie! SKŁADNIKI do zamarynowania: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy(...)podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy 10 min. Po tym czasie dokladamy podsmażone piersi-gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i curry. U mnie jak zwykle obiad w parze z kuskusem
Mamuśka wraca do formyznowu! Szybko & smacznie! SKŁADNIKI do zamarynowania: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy(...)podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy 10 min. Po tym czasie dokladamy podsmażone piersi-gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i curry. U mnie jak zwykle obiad w parze z kuskusem
Mamuśka wraca do formyIngredients 500 g Cappellatti z prosciutto * 2 filety z kurczaka 1 średni brokuł 1 średni por 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru sól Sos 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4-5 łyżek majonezu Instructions Makaron Capellatti gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy(...)osłodzonej wodzie uważając, aby go nie rozgotować. Przelewamy zimną wodą. Do makaronu dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i pora pokrojonego w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pastę curry i mieszamy, aby pasta się rozpuściła. Dodajemy filety z kurczaka pokrojone w małą kostkę. Mieszamy dokładnie, aby pasta pokryła dobrze kurczaka i smażymy do momentu, aż kurczak będzie lekko rumiany
Wędrówki po kuchniurodzin. Ucieszyła nas ta wiadomość, ponieważ rozkochaliśmy się w kuchni indyjskiej już za pierwszym razem w Indii Masali, którą opisałam http://karolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala(...)niezwykle aromatyczne i pyszne oraz... ostre. Mały minus za to, że nikt nas nie zapytał o stopień ostrości. Wszyscy byli zadowoleni, ale mnie wypaliło jak diabli, ponieważ moje łagodne curry było tak ostre, że normalnie takich rzeczy nie jem, chociaż lubię ostre jedzenie. Zamówiłam podwójne picie i podwójny ryż, bo to było pyszne i musiałam to zjeść, ale z ostrością
Karola gotujewygląd.Daje człowiekowi poczucie siły,i cudownych doznań,niepowtarzalny smak,sos z użyciem tego owocu jest przesycony klimatem tamtego regionu,ich kultury ,gorących przypraw.Bardzo polecam to danie,jest jak Ja,słodka,lekko cierpka i pikantna:)))) 35dag.sznycli ze schabu 1 mango 1 papryczka chilli kokos oliwa sól pieprz curry liść laurowy 3 łyżki soku z cytryny 200ml.mleczka kokosowego(...)płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy .Kroimy wszerz na połówki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,obsmażamy mięso równomiernie,solimy,pieprzymy,posypujemy curry i zdejmujemy z ognia.Mango obieramy ze skóry i kroimy w równej grubości plasterki.Teraz zabieramy się za sos:mango i liść laurowy podsmażamy na tym samym tłuszczu co smażyliśmy mięso,mieszając od czasu do czasu.Skrapiamy obficie sokiem z cytryny
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifilet z kurczaka 1 opakowanie żurawiny 3 łyżki słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych 4-5 gałązek selera naciowego przyprawa do kurczaka z ziołami Sos light 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1/2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku WYKONANIE Filet płuczemy, osuszamy i przyprawiamy. Pierś przekrawamy na połowę tak, by była cienka. Grillujemy(...)kostkę. Wsypujemy do miski. Dodajemy żurawinę. Słonecznik i płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do pozostałych składników. Grillowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do sałatki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dobrze mieszamy. Polewamy sałatkę , mieszamy. odstawiamy przynajmniej na 2-3 godziny Najlepsza na drugi dzień. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewyprzepis warty uwagi. Połączenie składników jest bardzo nieoczywiste co sprawia, że podczas degustacji nasze zmysły szaleją. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 2 puszki mandarynek – paczkę migdałów w płatkach (ok 100 g) – majonez lub majonez/jogurt – curry – odrobina pieprzu(...)cytrynowego Mandarynki dobrze odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez z jogurtem, zależy od Waszych preferencji), pieprz, curry i płatki migdałowe. Całość mieszamy do połączenia składników i na ok 2 godziny wstawiamy do lodówki. Sos świetnie smakuje do mięs na zimno
Szybko Tanio Smacznieprzyprawami. Dlatego tez dzisiaj chcialabym polecic wam pyszne, proste i szybkie danie - pulpeciki w sosie kokosowym. Ja uzylam gotowych pulpecikow, ale oczywiscie mozecie przygotowac je sami. Składniki: 12 gotowych pulpecików 1 czerwona papryczka chili kawalek startego imbiru 1-2 lyzki tajskiej czerwonej pasty curry 400ml mleka kokosowego 200g pedow bambusa 150g swiezej fasolki szparagowej (mozna uzyc mrozonej, lecz najpierw(...)patelni rozgrzac olej i usmazyc pulpeciki (okolo 5 minut), nastepnie przelozyc je na talerz. Na tluszczu ze smazenia pulpetow przez okolo minute przesmazyc paste curry, nastepnie wlac mleko kokosowe, zagotowac, zmiejszyc ogien i gotowac az sos zgestnieje. Do sosu wlozyc pulpeciki, pedy bambusa i fasolke szparagowa. Gotowac do czasu az fasolka bedzie miekka. Sos doprawic sola i pieprzem oraz sokiem
Codzienne GotowanieZastosowanie: Do wszelakich dań kuchni chińskiej i azjatyckiej. 2. Tofu w stylu indyjskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 1x1 cm 1 łyżkę kurkumy 1 łyżkę curry 1 łyżkę kardamonu 1 łyżeczkę kuminu 1/2 łyżeczkę zmielonej kolendry opcjonalnie możemy użyć mieszanki garam masala pieprz Przygotowanie: Tofu kroimy(...)części - 3-4 cm plastry. Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, oliwę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry. 3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach) Potrzebujemy: 1 kostkę tofu
Bananowe Pole