sos curry - 2998 przepisów (strona:80/200)

Kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem 98

pokrojonych pomidorów 1 papryczka chili 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2  łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy) Wykonanie: Ryż płuczę, zalewam wodą w proporcji 1:2, lekko solę i gotuję przez około(...)minut od momentu zagotowania. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wsypuję curry i kolendrę, podgrzewam 30 sekund na mały ogniu. Dodaję pokrojoną papryczkę chili (bez pestek)  i imbir a po 1 minucie różyczki kalafiora. Co chwilę  mieszając smażę przez 4 minuty. Wrzucam pomidory, sól i podgrzewam pod przykryciem przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę

Moja Mama Gotuje
Pierś z kurczaka w mleczku kokosowym z cukinią i papryką 190

znowu! Szybko & smacznie! SKŁADNIKI do zamarynowania: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy(...)podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy 10 min. Po tym czasie dokladamy podsmażone piersi-gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i curry. U mnie jak zwykle obiad w parze z kuskusem

Mamuśka wraca do formy
Pierś z kurczaka w mleczku kokosowym z cukinią i papryką 164

znowu! Szybko & smacznie! SKŁADNIKI do zamarynowania: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy(...)podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy 10 min. Po tym czasie dokladamy podsmażone piersi-gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i curry. U mnie jak zwykle obiad w parze z kuskusem

Mamuśka wraca do formy
Sałatka z cappelletti i brokułem na ostro 149

Ingredients 500 g Cappellatti z prosciutto * 2 filety z kurczaka 1 średni brokuł 1 średni por 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru sól Sos 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4-5 łyżek majonezu Instructions Makaron Capellatti gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy(...)osłodzonej wodzie uważając, aby go nie rozgotować. Przelewamy zimną wodą. Do makaronu dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i pora pokrojonego w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pastę curry i mieszamy, aby pasta się rozpuściła. Dodajemy filety z kurczaka pokrojone w małą kostkę. Mieszamy dokładnie, aby pasta pokryła dobrze kurczaka i smażymy do momentu, aż kurczak będzie lekko rumiany

Wędrówki po kuchni
Restauracja indyjska Ganesh 121

urodzin. Ucieszyła nas ta wiadomość, ponieważ rozkochaliśmy się w kuchni indyjskiej już za pierwszym razem w Indii Masali, którą opisałam  http://karolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala(...)niezwykle aromatyczne i pyszne oraz... ostre. Mały minus za to, że nikt nas nie zapytał o stopień ostrości. Wszyscy byli zadowoleni, ale mnie wypaliło jak diabli, ponieważ moje łagodne curry było tak ostre, że normalnie takich rzeczy nie jem, chociaż lubię ostre jedzenie. Zamówiłam podwójne picie i podwójny ryż, bo to było pyszne i musiałam to zjeść, ale z ostrością

Karola gotuje
SZNYCLE W SOSIE Z CARRY 144

wygląd.Daje człowiekowi poczucie siły,i cudownych doznań,niepowtarzalny smak,sos z użyciem tego owocu jest przesycony klimatem tamtego regionu,ich kultury  ,gorących przypraw.Bardzo polecam to danie,jest jak Ja,słodka,lekko cierpka i pikantna:))))   35dag.sznycli ze schabu 1 mango 1 papryczka chilli kokos oliwa sól pieprz curry liść laurowy 3 łyżki soku z cytryny 200ml.mleczka kokosowego(...)płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy .Kroimy wszerz na połówki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,obsmażamy mięso równomiernie,solimy,pieprzymy,posypujemy curry  i zdejmujemy z ognia.Mango obieramy ze skóry i kroimy w równej grubości plasterki.Teraz zabieramy się za sos:mango i liść laurowy podsmażamy na tym samym tłuszczu co smażyliśmy mięso,mieszając od czasu do czasu.Skrapiamy obficie sokiem z cytryny

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dietetyczna sałatka z selera 200

filet z kurczaka 1 opakowanie żurawiny 3 łyżki słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych 4-5 gałązek selera naciowego przyprawa do kurczaka z ziołami Sos light  4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1/2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku sól , pieprz  do smaku WYKONANIE Filet płuczemy, osuszamy i przyprawiamy. Pierś przekrawamy na połowę tak, by była cienka. Grillujemy(...)kostkę. Wsypujemy do miski. Dodajemy żurawinę. Słonecznik i płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do pozostałych składników. Grillowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do sałatki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dobrze mieszamy. Polewamy sałatkę , mieszamy. odstawiamy przynajmniej na 2-3 godziny Najlepsza  na drugi dzień. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Mandarynkowy sos do mięs 133

przepis warty uwagi. Połączenie składników jest bardzo nieoczywiste co sprawia, że podczas degustacji nasze zmysły szaleją. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 2 puszki mandarynek – paczkę migdałów w płatkach (ok 100 g) – majonez lub majonez/jogurt – curry – odrobina pieprzu(...)cytrynowego Mandarynki dobrze odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez z jogurtem, zależy od Waszych preferencji), pieprz, curry i płatki migdałowe. Całość mieszamy do połączenia składników i na ok 2 godziny wstawiamy do lodówki. Sos świetnie smakuje do mięs na zimno

Szybko Tanio Smacznie
Pulpeciki w tajskim sosie kokosowym 98

przyprawami. Dlatego tez dzisiaj chcialabym polecic wam pyszne, proste i szybkie danie - pulpeciki w sosie kokosowym. Ja uzylam gotowych pulpecikow, ale oczywiscie mozecie przygotowac je sami.  Składniki: 12 gotowych pulpecików 1 czerwona papryczka chili kawalek startego imbiru 1-2 lyzki tajskiej czerwonej pasty curry 400ml mleka kokosowego 200g pedow bambusa 150g swiezej fasolki szparagowej (mozna uzyc mrozonej, lecz najpierw(...)patelni rozgrzac olej i usmazyc pulpeciki (okolo 5 minut), nastepnie przelozyc je na talerz. Na tluszczu ze smazenia pulpetow przez okolo minute przesmazyc paste curry, nastepnie wlac mleko kokosowe, zagotowac, zmiejszyc ogien i gotowac az sos zgestnieje. Do sosu wlozyc pulpeciki, pedy bambusa i fasolke szparagowa. Gotowac do czasu az fasolka bedzie miekka. Sos doprawic sola i pieprzem oraz sokiem

Codzienne Gotowanie
5 pomysłów: Jak zamarynować tofu? 289

Zastosowanie:  Do wszelakich dań kuchni chińskiej i azjatyckiej. 2. Tofu w stylu indyjskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 1x1 cm 1 łyżkę kurkumy 1 łyżkę curry 1 łyżkę kardamonu 1 łyżeczkę kuminu 1/2 łyżeczkę zmielonej kolendry opcjonalnie możemy użyć mieszanki garam masala pieprz  Przygotowanie: Tofu kroimy(...)części  - 3-4 cm plastry.  Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, oliwę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry. 3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach) Potrzebujemy: 1 kostkę tofu

Bananowe Pole
Indyk w porach i cukinii 68

ząbki czosnku, 1 średnia cukinia, 2 małe pory, łyżka posiekanego koperku, 200g śmietanki 18%, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżki masła klarowanego, przyprawy do indyka, u mnie: czerwona papryka, curry, tymianek, majeranek, sól, pieprz. Indyk w porach i cukinii – sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam mięso i kroję je w mniejsze plasterki. Następnie nacieram je przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)Całość mieszam. Dodaję także kawałki mięsa i całość duszę na małym ogniu przez około 15 minut. Na koniec posypuję danie posiekanym koperkiem. Smacznego! Spróbuj także: curry z dynią i łososiem, kurczak duszony w sosie porowo-marchewkowym. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie    Tam częściej pojawiają

Natka Pietruszki
Kuchnia wegańska Iwony Czarkowskiej 107

półce, ta zajmuje najmniej miejsca. A ma w sobie wiele ciekawostek. Autorką przepisów jest Iwona Czarkowska. Znajdziecie tu przepis na falafel z kalafiora z ostrym sosem pomidorowym, burritos z tofu z warzywami czy curry z ciecierzycy. Samych przepisów na pysze sałatki jest tam aż 10. Artykuł Kuchnia wegańska Iwony Czarkowskiej pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Orientalne Curry z Makaronem Lubella 153

makaronu Mini Lubella 100 ml wody Olej do smażenia 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli 2 łyżki curry Pieprz i sól do smaku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego Przygotowanie:  Filety z kurczaka dokładnie myję, osuszam, kroję w kostkę. Doprawiam przyprawami. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Dodaję mięso. Smażę na rumiano. Następnie

Gotowanie Patki
Ketchup z dyni 163

Dynia pięknie wyrosła w ogrodzie więc czas zacząć robić dyniowe przysmaki. W zeszłym roku zostałam obdarowana przez znajomą ketchupem z dyni,tak mi posmakował,że sama

Kolorowa kuchnia Elki
Aromatyczna soczewica z suszonymi pomidorami i ryżem jaśminowym 217

patelnię, gdzie wcześniej podsmażyła się drobno posiekana w kostkę cebula oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Dodajemy przyprawy: pieprz cytrynowy, kumin, curry, kurkuma, kolendra, chilli. Możemy podawać w towarzystwie sosów śmietanowych np. śmietana z kawałkami owoców mango, zielonego ogórka skropione cytryną

upichcona
Zupa z krabem i mięsem raka 140

umyć i oczyścić z pestek i białego miąższu, pokroić w 4 cm paseczki. Wrzucić paprykę i listki limonki do garnka i smażyć chwilkę. Dodać pastę curry i wymieszać. Wlać mleko kokosowe, wywar rybny, sos rybny, sok z cytryny. Dodać mięso z kraba i raka. Gotować na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekaną kolendrę i podawać. Serwować z pieczywem lub bułeczkami

Kuchnia Pokoleń
Kurkuma, przyprawa indyjska 151

najczęściej do zabarwiania białego ryżu, potraw z kurczaka, czy ryb. Jest jedną z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry. Kurkuma jest też istotnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Można dodawać

Zasmakuj Kuchni
Wieprzowina po tajsku 241

Ostatnio kupiliśmy mięso mielone i zastanawialiśmy się co zrobić a że okazało się że mamy wszystkie składniki żeby zrobić coś w stylu tajskim

Kuchenne Wariacje
Makaron z pomidorami i cukinią 182

Dziś nasza kolejna propozycja dania z makaronem domowym – makaron z pomidorami i cukinią. Jeżeli lubicie smaki kuchni tajskiej lub indyjskiej to ten

Kuchenne Wariacje
wegański naleśnik ryżowy z farszem niespodzianką 126

smażenia farsz: 4 łyżki czerwonej fasoli (ugotowanej) 1/2 szklanki groszku z marchewką (u mnie mrożony) świeży grzyb shitake czubata łyżka mleka kokosowego 1,5 łyżeczki sosu sojowego świeże zioła: rozmaryn, bazylia, szczypiorek * przyprawy: curry, czarnuszka, czosnek granulowany * *przyprawy i zioła polecam dodawać w ilości odpowiedniej do naszych upodobań WYKONANIE Płatki owsiane mielimy na mąkę, następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami

healthy dreams
KOTLETY MIELONE SOJOWE NA SPOSÓB ORIENTALNY 168

ilością kalorii.... 1 op.kotletów sojowych 2 kostki bulionowe drobiowe 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy *************************************** 1 jajko bułka tarta 1 cm.starego imbiru 1 łyżeczka curry suszona kolendra szczypta kozieradki szczypta cynamonu odrobina sosu rybnego i sosu chili pieprz chiński sól morska bułka tarta do panierowania ****************************************** Wszystkie przyprawy i starty imbir dodać do mięsa sojowego,jajko i odrobinę bułki tartej.Wymiesza

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu – kuchnia indyjska 181

I znów pędzimy do Indii, a dokładnie do Pendżabu. Pendżab (Pandźab, Pięciorzecze) jest krainą historyczną w południowej Azji, rozciągająca się wzdłuż granicy indyjsko-pakistańskiej. Nazwa Pendżab

Ostra na Słodko
Z Kurczakiem na Świeżej Kapuście 190

Żółtego tartego 1/2 Czewronej Cebuli 3 łyżki przyprawy Gyros pieprz i sól 1 łyżeczka Oleju Rzepakowego  Sposób Przygotowania:           Do sosu dodaję ketchup, majonez i 3 łyżeczki przyprawy curry. Wszystko Dokładnie Mieszam

Gotowanie Patki
Kilka pomysłów na... 143

cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem z nerkowców  pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3  Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy  Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły  Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe

More food, love and dreams
Kurczak tikka masala, czyli angielski orient 153

kostkę pomidory, mleczko kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem (można go przybrać liśćmi curry). Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z ogórków z brokułami i sezamem 187

dokładnie połączą, wlewamy oba rodzaje oleju i mieszamy dokładnie 4. Brokuła i ogórki wymieszać w misce razem z ziarnami sezamu, aby dokładnie oblepiły warzywa. Polać sosem, od razu podawać. Pasuje idealnie do wszelkich curry

Kuchnia Prezydentowej