tortille): 3 placki tortilli kukurydza z puszki Bonduelle 1 pomidor połowa cebuli ogórek ser topiony w plastrach np. cheddar 1 pojedynczy filet z kurczaka przyprawa curry przyprawa kebab-shoarma sól pieprz ketchup Sos musztardowo-majonezowy: 2 łyżeczki musztardy (dałam miodową, bo taką miałam) 4 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki oliwy 1/2 łyżeczki octu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii. Przygotowanie(...)solą, pieprzem, przyprawą curry oraz kebab shoarma. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie rozkładamy usmażonego fileta na blasze wyłożonej papierem i wkładamy na jakieś 5-6 minut na 180 stopni, żeby trochę podpiec. Pomidora myjemy i kroimy na pół plasterki. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy również na półplasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Sos: W miseczce
Gotuj z Mąkązielonych szparagów (cienkich) 6 plastrów świeżego średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru Mięso umyć,osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Ze szparagów odłamać(...)minuty. Dodać czosnek i chili, zamieszać podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką curry. Smażyć aż ze wszystkich stron zmieni kolor. Trawę cytrynową rozgnieść (np.wałkiem), dodać razem z sosem rybnym, bulionem i pozostałym mlekiem kokosowym do woka. Całość, często mieszając, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez
Pełny talerzDziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie(...)około 15-20 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym, wraz z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą do dekoracji. Smacznego! Spring chicken curry (6 servings) Ingredients: 1 kg skinless chicken breasts, cubed 3 tablespoons olive or coconut oil salt
karmelowyminut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Przygotowanie TCC: Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 3 minuty. Następnie dodaj pastę curry i uruchom program P1 slow cook na następne 2 minuty. Dodaj bulion(...)minut lub aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki i uruchom P2 slow cook na 5 minut. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Smacznego! English version Red curry with fish, beans and sweet potato (4 servings) Ingredients: 2 tablespoons vegetable oil 1 onion, sliced 2 garlic cloves, sliced
karmelowyszybka i niezwykle efektowna przekąska. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 150 g Ser Brie 1 pierś z kurczaka 10 dag pieczarek 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki sosu sojowego 13 gałązek szczypiorku Pieprz czosnkowa, curry chińskie, Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w paski i smażmy. Ser Brie kroimy w kostkę. Trzy gałązki
Podróż w kulinaria165ml) mleczka kokosowego 2 łyżki passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka curry Przygotowanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałki u pieczemy w piekarniku przez 20 min. w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną dynię blendujemy
CzarnawisienkaCurry to jedna z moich ulubionych potraw. Wykorzystałem zieloną pastę curry, dzięki której uzyskałem idealny smak i zapach - danie jest mocno pikantne, czuć cytrynowy aromat (jeśli
Vegan Tastetwardych części) 2 jajka 125 g sera mozzarella pół łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki curry sól do smaku Składniki na sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Składniki dodatkowe mogą być dowolne, taki
Kulinarne Przebojemąki z ciecierzycy, to lekkie i wartościowe danie. Dzięki mące z cieciorki jest dodatkowo bogaty w białko. Tak upieczone kawałki kalafiora możecie podać z ulubionym sosem. Kalafior dzięki przyprawie gyros lub curry jest bardziej wyrazisty w smaku. W dodatku jest bez glutenu, a w przypadku użycia odpowiedniego mleka także bez laktozy i wegański. Polecam jeść na ciepło, gdyż wg mnie
Fabryka pomysłówjest zdrowsza ;) Mając w zanadrzu awokado powstał zamiast majonezu sos. Do tego sałata i pomidory i wystarczająco było żeby nie móc otworzyć tak szeroko buzi 😂😂😂 Składniki: bułka wieloziarnista kilka listków sałaty kilka pomidorów koktajlowych awokado plasterek papryki mięso mielone - plus przyprawy: sos sojowy, papryka słodka. kurkuma i curry, sól i pierz dodatkowo Przygotowanie: mięso mielone doprawiamy i smażymy na patelni
Gotowanie z pasjąZima jest piękna. Ale tylko zza okna. Niestety panuje taki mróz, że nie chce się wychodzić z domu. Co jednak zrobić
Vegan TasteWyborne i smaczne danie na niedzielny obiad. Składniki: 50 dag mielonego mięsa indyczego 1 czerstwa bułka 1 biała cebula 4 łyżki płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżeczka curry 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) ¾ szklanki śmietanki kremówki 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku cukier do smaku natka pietruszki Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć(...)migdałowych i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać, formować kuleczki i obsmażyć na oleju złociście z każdej strony. Śmietanę wymieszać z mąka, rozprowadzić gorącym bulionem, zagotować, dodać curry i pozostałe płatki migdałowe. Do sosu przełożyć przygotowane frykadelki, posypać natką pietruszki i podawać z kaszą kuskus
Tradycyjna Kuchniaparze też by się udało, ale już byłem bardzo głodny i straciłem trochę czasu dzięki pierwszej porażce. Termin curry zasadniczo się nam kojarzy z taką żółtą przyprawą. Wszystko dzięki Anglikom. Daleko na wschodzie, curry oznacza mniej więcej tyle co sos :) Zgodnie z obowiązującą w Indiach modą, jedzone w pojemniku przed komputerem w pracy :) Składniki: - ryż - wiórki kokosowe - zielona soczewica - banan
Kryzysowa Książka KucharskaNaan to indyjski płaski chleb, coś podobnego jak popularne w naszym kraju podpłomyki . Podawany jest z różnymi dipami, sosami, czosnkiem, ziołami, do potraw typu curry. Z powodzeniem zastąpić może tradycyjne pieczywo, stanowi pyszną zakąskę do wielu dań. Chlebki Naan wypiekanie są z mąki pszennej z niewielkim dodatkiem drożdży. Ich ogromną zaletą jest prostota wykonania- są naprawdę bezproblemowe. Mnie najbardziej smakowały
Nastoletnie WypiekanieDanie pachnące pomidorami i curry przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) – ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak
Zasmakuj KuchniDzisiaj następne danie z pastą curry pomarańczową. Nasz wymysł, bo ani to pasta żółta, ani czerwona. Naprawdę jest pomarańczowa więc i nazwa adekwatna do koloru. Curry
slodkokwasnaplpieczenia. Kurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję i kroję
Gotowanie Patkispaghetti z soczewicą i sosem pomidorowo-marchewkowym, naleśniki z zielonej soczewicy, pankejki z cieciorki, quesadilla i tortille, sloppy joe z czarną soczewicą, orientalny groszek z marchewką, sos z groszku, estragonu i szałwii, curry z kalafiorem, frytki z fasolki, pulled pork z czerwoną fasolą, placuszki z fasoli i tuńczyka czy chłodnik z bobu. Po tej lekturze już nie trzeba mi stręczyć
Ugotowane pozamiataneprzygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa 3 łyżki posiekanego szczypiorku świeża bazylia tajska
Kulinarne przygody GatityPrzywieźliśmy z Wietnamu małe bakłażanki. Białe na dodatek. W smaku podobne do naszych fioletowych tylko, że inaczej wyglądają. Z małego rekonesansu po dużych sklepach spożywczych i
slodkokwasnaplpatelnię wlewamy olej i na małym ogniu podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę i posiekane w paseczki pomidory. Po 5 minutach dolewamy 1/2 szklanki wody, posypujemy curry i mieszamy, aż utworzy się sos. W tym czasie kalafiora podgotowujemy w garnku z wodą 5-7 minut, odcedzamy. Na patelnię dodajemy plastry cukinii, plasterki pora i koperek. Wszystko solimy. Dusimy pod przykryciem
Smakuje zdrowopracy bardzo. Powstała też maślana drożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 1 szkl. ryżu basmati (2 torebki) 2 szkl. wody sól 1 czerwona cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekany 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków
Dzieje kuchennej Wiewiórysię rozlecą. Do garnka wlej przecier, przypraw, zagotuj, dodaj drobno posiekany ser pleśniowy. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Makaron zagotuj do miękkości według przepisu, dodaj soli i curry. Dodaj kurczaka wraz z powstałym sosem. Na talerzu ułóż makaron, polej sosem i posyp kosteczkami fety. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipotraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Sos teriyaki Wywodzący się
Kuchnia z widokiem na ogródPokrótce zaprezentuję Wam propozycję firmy Folwark, które miałam możliwość osobiście poznać: Romualda duńska Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Sos madziarów Inspirowany
Di gotujesojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pieprz, paprykę w proszku, curry i dokładnie mieszamy. 3. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski smażymy na małej ilości oleju. 4. Dodajemy schab/kurczaka, mieszamy i smażymy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy
NA MOIM TALERZUtortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. Idealne dopełnienie nie tylko najbardziej popularnej potrawy świata: kebab-gyros ale również tortilli i grillowanego mięsa. Remuladę duńską - gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. sos barbecue - klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat
Słodkie okruszkiNo i znów uciekamy w kierunku do Indii na owoce morza. Tak jak za każdym razem będziemy zachwycać się nie tylko smakiem, wyglądem, ale i zapachem
Ostra na Słodkociągu króluje mango, tym razem będzie w wersji nieco pikantnej jako danie obiadowe w towarzystwie kurczaka, ananasa, papryki, marchewki, chilli i oczywiście ryżu. Wszystko przyprawione czosnkiem, sosem sojowym, świeżym imbirem i szczyptą curry. Smacznie, zdrowo, kolorowo.” Czytaj więcej
Wiem co jemużyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie: Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję
Kuchnia po mojemu