osób) 3 woreczki ryżu (u nas basmati) 3 łyżki curry 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 3 łyżki sosu sojowego 1 brokuł 3 małe piersi kurczaka sól pieprz tymianek oliwa(...)oliwek 150 g tartej mozzarelli lub sera żółtego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z curry. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy starte na grubych oczkach marchewki. Wlewamy sos sojowy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Brokuły dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na wrzącą
Moje Kuchenne Rewelacjekażdy przepis polega na warstwowym ułożeniu przygotowanych wcześniej półproduktów. Ważne jest tylko, żeby gotować składniki al dente, bo będą kilka godzin kisić się w słoiku i żeby ewentualne sosy były na dnie słoika, tak żeby nie moczyć w nich sałaty czy bardziej delikatnych składników. Jakie obiady chciałabym zabrać ze sobą do biura? Dobrze wygląda słoik po kreolsku z ryżem(...)weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie
Ugotowane pozamiatanedrobno posiekanego lub startego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w plasterki 3 papryczki chili, drobno posiekane 1/4 szklanki czerwonej pasty curry 1×400 g puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 200 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki(...)czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj cebulę i chili i smaż kolejną minutę. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, napełnij wodą połowę puszki po mleku, wlej do patelni i ponownie wymieszaj. Dodaj sos rybny, dynię i fasolkę szparagową i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą prawie miękkie, przez około
karmelowyteryiaki przygotowuję na patelni, smażąc na pergaminie. Jest soczysty, jędrny i aromatyczny. Składniki na filet z kurczaka w teriyaki: 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu Przygotowanie kurczaka teriyaki: Filet z kurczaka osuszyć i przekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze filety ). Sos teriyaki
kolorowotorcikowoprzepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi na łososia podanego z kapustą curry. Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka i 20 g masła Z przygotowanych składników zagniatamy(...)jaja 4 łyżki cukru Żółtka ubijamy z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty
Kuchnia Bazyliijeśli nie masz przyprawy do dań chińskich możesz ją zastąpić dodając: sos sojowy i odrobinę papryki słodkiej, imbir, chili i kurkumę (bądź curry). P.S. Ja nie przesmażyłam makaronu, natomiast wymieszałam go z odrobiną sosu sojowego, aby nie był mdły
Ugotowaćpomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala(...)kokosowym, gdyż jest ona już miękka. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki
Mania Gotowaniamielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną nie przepadam, użyłam wołowiny. Składniki: 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 75 gr mięsa mielonego (wołowiny) 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Zielenina do ozdoby Na patelni lub w woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry
Smaki Przyprawy i Kolorykostkę 1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru1 łyżka soku z cytrynyZielenina do ozdobyNa patelni lub w woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę. Wszystko energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie
Kulinarna rozmowaDynia lubi curry. Jeśli Wy również, i jeśli lubicie dynię, koniecznie musicie spróbować tego dania! Bardzo aromatyczny sos z dyni, twarogu, cebuli i czosnku doskonale pasuje do makaronu i jest pełnowartościowym obiadem lub kolacją. Składniki dla 2 osób: 300 g makaronu (świderki, penne itp.) 400 g filetu z indyka 400 g surowej, obranej dyni 200 g twarogu (lub serka śmietankowego(...)czosnku 1/2 szklanki mleka 1/2 - 2 szklanki bulionu 4 łyżki oleju 40 g twardego sera (grana padano, pecorino, parmezan itp.) 1/2 płaskiej łyżeczki curry duża szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku W czasie przygotowywania sosu dyniowego gotujemy makaron. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię kroimy w niewielką kostkę. Filety z indyka kroimy w paski
Trzeci talerzSkładniki: 2-3 łyżki olej kokosowy 1 kawałek imbiru - 1/2 szt. papryki czerwonej 1-2 łyżeczka curry 800 ml mleko kokosowe 2 szt .cukinia 1/2 szt. brokuł 1 szt. limonki-sok i skórka 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanej kolendry zileonej ,lub natki(...)łyżki cukru brzozowego-ksylitol Wykonanie Rozgrzać garnek ,dodać olej ,podsmażyć imbir z papryką. Po około 1,5-2 minuty dodać curry w proszku i wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę cytrynową, sos sojowy, ksylitol. Zamieszać. Dodać umyte pokrojone na kawałki,lub w talarki,różyczki warzywa .Gotować 10 minut. Jeśli chcesz warzywa miękkie ,rozgotowane to gotować 5 minut dłużej
w mojej kuchnismaczne danie. A do tego inne, bo zazwyczaj spaghetti kojarzy nam się albo z pomidorami, w wersji bolognese z mięsem mielonym, szpinakiem albo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos – kurczak w ziołach, mascarpone i pomidorach może być z powodzeniem podawany zamiast z makaronem (i to nie tylko spaghetti) to ryżem. Jest pyszne w każdej wersji. Składniki(...)mieszaj i smaż na średnim ogniu. W razie czego przypraw ponownie wedle uznania do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu z dodatkiem łyżeczki curry. Po ugotowaniu makaron połącz z sosem z patelni, nakładaj i posypuj świeżą natką pietruszki. Smacznego
Zasmakuj Kuchnitego inne, bo zazwyczaj spaghetti kojarzy nam się albo z pomidorami, w wersji bolognese z mięsem mielonym, szpinakiem albo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos - kurczak w ziołach, mascarpone i pomidorach może być z powodzeniem podawany zamiast z makaronem (i to nie tylko spaghetti) to ryżem. Jest pyszne w każdej wersji. Składniki (na 4 porcje): 1 pojedyncza(...)mieszaj i smaż na średnim ogniu. W razie czego przypraw ponownie wedle uznania do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu z dodatkiem łyżeczki curry. Po ugotowaniu makaron połącz z sosem z patelni, nakładaj i posypuj świeżą natką pietruszki. Smacznego
Zasmakuj Kuchnizdrowo:) Smacznego :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 20 dag mieszanki warzyw do WOKA ( pędy np fasoli, papryka,marchewka,groszek) 500 ml mleczka kokosowego Natka pietruszki 3 łyżki pasty curry Sól i pieprz do smaku ( ja użyłam Himalajską- polecam) Czosnek niedźwiedzi ok 1 łyżki 1 łyżka wegety Kasza kuskus Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję(...)garnka o grubym dnie dodaję łyżkę oleju kokosowego a następnie dodaję warzywa.Duszę ok 6 min co jakiś czas mieszając. Do kurczaka dodaję sos sojowy, mleko kokosowe oraz pastę curry a następnie pod duszone warzywa, mieszam i duszę na mniejszym ogniu aż całość będzie gęsta. Na koniec dodaję drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przygotowuje kaszę kuskus
Gotowanie Patkiintensywnie "piją" wodę, więc aby otrzymać odpowiednią konsystencję, musimy dolewać trochę wody - w zależności od tego, jaki chcemy, aby sos był) i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy po 2 łyżeczki słodkiej papryki, curry i kurkumy. Całość dusimy przez około 30 minut - aż mięso i warzywa będą odpowiednio miękkie. Kilka minut przed(...)smak. Co nieco o tej niezwykle aromatycznej przyprawie możecie przeczytać tutaj , gdzie została ona wykorzystana do przygotowania pikantnego kurczaka. Sos jest dość gęsty, ale wyśmienity! Smakując, czujemy wszystkie smaki - od słodkiej marchewki, przez aromatyczne curry, ostry imbir, aż do pikantnego garam masala z nutą cynamonu ;) Idealnie komponuje się z makaronem fusilli - pełnoziarnystym, al-dente, który po ugotowaniu mieszamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!