sos curry - 2998 przepisów (strona:62/200)

Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 163

Tofu smażone z warzywami  w słodkim sosie sojowym Składniki: - 100g ryżu jaśminowego                                  - ½ łyżeczki curry - 50g brokuła(...)kurkumy - 1 mała pietruszka                                             - 1-2 łyżki sosu sojowego* - łyżka groszku mrożonego                               - 1 łyżeczka brązowego cukru - kilka grzybów mung - kawałek czerwonej papryki - 100g

Wegańska kuchnia orientalna
Do dentysty chodzić trzeba... 120

zapraszam :-) Kurczak w curry z rodzynkami KURCZAK W CURRY Z RODZYNKAMI 400 g piersi z kurczaka 4 cebule ziarenka smaku 1 kopiasta łyżeczka curry 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki keczupu (ja użyłam bazyliowo - czosnkowy) 2 łyżki sosu sojowego 100 g rodzynek czosnek granulowany pieprz Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki i układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obieramy, myjemy(...)piórka. Dodajemy do kurczaka posypujemy ziarenkami smaku - mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie dodajemy curry i mieszamy aż kurczak dokładnie zostanie pokryty przyprawą. W miseczce mieszamy olej, keczup i sos sojowy. Do kurczaka dosypujemy rodzynki, pieprz oraz czosnek granulowany (wszystko dodajemy do smaku wg własnego uznania), a następnie wlewamy zalewę z oleju

peggiwkuchni
Tajskie zielone curry. Z kurczakiem i letnimi warzywami 142

wyjmujemy z rondla. Znowu grzejemy 2 łyżki oleju kokosowego. Na rozgrzany wrzucamy czosnek i imbir, a do nich oddajemy pastę curry. Smażymy razem do czasu, gdy zacznie mocno pachnieć. Wlewamy mleko kokosowe, rozprowadzamy nim dokładnie pastę. Wsypujemy cukier, wlewamy sos rybny, dodajemy liście limonki. Wlewamy wodę i podgrzewamy całość do zagotowania. Do gorącego sosu wkładamy kurczaka, wrzucamy wszystkie warzywa(...)mrożonego zielonego groszku 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 3 gałązki grubego szczypioru ½ pęczka zielonej pietruszki lub kolendry 1 opakowanie zielonej pasty curry Kanokwan 2-3 liście limonki kaffir 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki brązowego cukru 4 łyżki oleju kokosowego Zapisz

Karo in the Kitchen
Sałatka drobiowa z mango i miętą 147

średnie mango 1 cebulka dymka papryczka chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka oliwy   Sos: 100 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany kilka listków mięty sól pieprz curry 1 łyżeczka fruktozy (lub innego cukru) Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.   Filet i cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka. Dodać cebulę, podsmażyć razem. Mango obrać i pokroić w kosteczkę

Moja Galeria Smaku
Pikantne placki kukurydziane 160

Smaku i wyrazistości nadaje sos lub sok z cytryny, same w sobie też smaczne, ale na pewno inne ziemniaczane. Bardzo lekkie. W 100% nadają się na drugi dzień do pracy, nawet na zimno.   Dla 4 osób Potrzebujemy: 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 4 łyżeczki zielonej pasty curry 10 łyżek mleka kokosowego 4,5 szkl. kukurydzy(...)posiekanej bazylii 2 szczypty chili lub mała świeża papryczka chili S&P olej roślinny lub ryżowy (polecam) do smażenia Dodatkowo: kawałki limonki lub cytryny sos chili Do blendera wrzucamy: mąkę, jajka, pastę curry, mleko kokosowe i połowę kukurydzy - mielimy na w miarę gładkie ciasto. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ciasta, następnie resztę kukurydzy, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ryż z sosem orientalnym 396

pierś z kurczaka (ok 30 dag) 1 mała cebula 1 mała marchew 1 mały por 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki 4 łyżki sosu sojowego  50ml mleczka kokosowego przyprawy: szczypta kukrumy, curry, pieprzu cayenne i papryki słodkiej 3 łyżki oliwy ew. 2 łyżeczki mąki krupczatki do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Pierś z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę

Ze smakiem i z pasją
Curry z tofu i mango 140

średnie marchewki  1 duża papryka 2 średnie cebule 150 ml mleka kokosowego House of Asia 1 limonka lub cytryna 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki pasty curry  świeża kolendra pasta chilii Przygotowanie: Pokrój czosnek, paprykę, obraną marchewkę i cebule.  Na rozgrzaną patelnie polaną olejem, dodaj pokrojony czosnek i chwilę(...)tofu i smaż ok. 2 minuty.  Po tym czasie dodaj sos sojowy oraz pastę chilli.  Następnie zalej całość 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody.  Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę curry oraz sok i startą skórkę z połówki limonki.  Podawaj z ryżem

wegujemy
Cielęcina smażona na soli 134

szklanka* świeże mango – 0,5 szt* papryczka chili – 1 szt* ( przyprawy )SOS:* mango – 0,5 szt* mleko kokosowe – 80 ml* ( przyprawy )DODATKOWO:* olej rzepakowy – 100 ml* limetka – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* curry – do smaku* rukolaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :PURRE :W garnku gotujemy ok. 3/4 szklanki wody.Wrzucamy nasze płatki ryżowe(...)limetki i szczyptę curry.Cały czas mieszając doprowadzamy do połączenia składników.Podlewamy mleczkiem kokosowym , gotujemy ok. 2 minuty i doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ :Mięso podajemy gorące , polane sosem , z dodatkiem purre i świeżej rukoli.Smacznego

Ostra na Słodko
K... Kurczak curry w mleku kokosowym, z papryką i fasolką. 378

czerwonej 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie:  Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą

Kitchens Alphabet
Słodko ostry sos curry 75

Sos na bazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak. Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie

Milion Smaków
Zdrowa sałatka z jabłkiem i cieciorką 236

zielone jabłka 3/4 szklanki orzechów włoskich  ciecierzyca w przyprawach: 1 puszka ciecierzycy  2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego  1 łyżka curry 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki czosnku  1/4 łyżki soli  sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki curry sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mix sałat myjemy i osuszamy

two broke sisters
Bakłażan nadziewany kurczakiem i mango 112

łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 łyżeczki curry szczypta chili sól świeża kolendra Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Mięso kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z olejem aromatyzowanym czosnkiem i garam masala; odstawiamy na noc od lodówki(...)surowe i dodajemy fileta (razem z przyprawą i olejem). Całość smażymy na małym ogniu do chwili aż mięso zmięknie, a następnie dodajemy mango pokrojone w kostkę. Dodajemy rodzynki, pieprz, curry, chili, sól i dusimy pod przykryciem aż mango się rozsmaży. Zestawiamy patelnię z palnika, dodajemy przygotowany kuskus i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki bakłażana i wstawiamy

Czary - gary w kuchni
sałatka curry z kurczakiem i pomarańczą 222

składniki: podwójna pierś kurczaka 2 woreczki brązowego ryżu słoik selera konserwowego (mój domowy ) 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich puszka kukurydzy pomarańcza 2-3 ogórki konserwowe sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżeczka curry łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku ponadto: przyprawa curry oliwa Mięso kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do kurczaka, polać oliwą, wymieszać

6niebo
Curry z tofu i pieczarkami 164

Dzisiaj zupełnie bez mięsa. Tylko warzywa i tofu. Tofu jak wiadomo smaku nie ma, ale za to bardzo fajnie wchłania wszystko co mu zaproponujemy. A my

slodkokwasnapl
Curry z ciecierzycą i fasolą szparagową 166

szybki obiad ? - curry z ryżem. Sprawdza się zawsze i zawsze smakuje. Dodatkowym atutem curry jest też to, że nie może być nudne. Za każdym razem inne, za każdym razem wyjątkowe. Przygotowując curry kombinuję, dodaję różne składniki. Bo curry smakuje zarówo dobrze w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, jak i z mięsem. U mnie dziś wersja warzywna curry. Do potrawy dodałam mrożone warzywa(...)curry sprawdzi się doskonale. Przygotujesz je szybko i nasycisz wygłodniały brzuszek ;) CURRY Z CIECIERZYCĄ  I FASOLĄ SZPARAGOWĄ Składniki: 200 g mrożonej fasoli szparagowej zielonej 200 g mrożonej dyni w kostce ( ewentualnie świeża dynia ) 1 puszka ( 400 g ) ciecierzycy 4 kostki szpinaku mrożonego ( brykiet ) 1 puszka ( 400 ml ) mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru kumin chili kurkuma sos

kolorowotorcikowo