imprezie -polecam bo znikną błyskawicznie.... Składniki: 1 filet z kurczaka 2-3 placki tortilli jedna czerwona papryka kilka plastrów żółtego sera 3-4 łyżki majonezu rukola sos słodko-ostry chilli(chiński) curry,kurkuma sól i pieprz łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Filet koimy wzdłuż w plastry.przyprawiamy curry ,kurkumą ,solą i pieprzem. Smażymy na oleju. Na tortillę układamy ser,kładziemy
Swojskie jedzonkoDziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest ryż jaśminowy robiony... na bazie herbaty jaśminowej. Ten trick sprzedał mi Jamie Oliver. Jak widzicie mam słabość do brytyjskich kulinarnych celebrytów. Swoją drogą, to ciekawe, że Anglia, która nie kojarzy mi się zbytnio
W kuchni wieczorempostanowiłam przygotować proste i szybkie curry pieczarkowe . Takie curry z pieczarek będzie idealne dla fanów hinduskich smaków, ale oczywiście nie tylko. Mam nadzieję, że curry z pieczarek każdemu przypadnie do gustu. Jeżeli interesują Was potrawy z pieczarek na sposób indyjski polecam curry z pieczarek i zielonego groszku lub pieczarki w sosie kokosowym . A po inne pieczarkowe(...)przepisy zajrzyjcie do Ani lub Ani . Curry pieczarkowe Składniki: 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna zielonego kardamonu 0,35 łyżeczki kurkumy 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala papryczka chilli lub płatki chilli (do smaku) puszka krojonych
Codzienne Gotowanieśredniej wielkości pomidory -1 pierś z kurczaka (500 g) -olej do smażenia -sól, pieprz -0,5 łyżeczki słodkiej papryki -2 łyżeczki curry -1 puszka kukurydzy -1 opakowanie sera typu feta -garść pestek słonecznika Sos czosnkowy: -4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego (ja wolę grecki) -3 łyżki majonezu -3 ząbki czosnku -sól, pieprz do smaku -zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie --> Pierś(...)Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Dobrze mieszamy, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do zrumienienia. Studzimy. --> Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (3-4 minuty). Odcedzamy, studzimy. --> Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na suchej patelni do zrumienienia. --> Sos czosnkowy: --> W miseczce mieszamy jogurt
Marta Gotujenaan jest pieczony głównie w północnych Indiach, ale jako dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów(...)jednocześnie dociskając chlebek do patelni. Naan będzie się nadymał podczas pieczenia, a zależy nam na charakterystycznych przypalonych ciapkach, które dodają mu smaku. Grillowane mięso , miska humusu , warzywne curry , gęsty mięsno-warzywny sos i ciepłe, rwane w dłoniach chlebki naan. Albo jeszcze prościej, z samym świeżo rozpuszczonym masłem, posypane świeżymi ziołami. Łatwo chlebki naan odgrzać, wkładając je do elektrycznego grilla
Karo in the Kitchenjest bardzo ostre. Polecam! Składniki: cztery kotlety schabowe 2 łyżki masła do podsmażenia 250ml mleka 2 łyżki mąki 4 łyżki masła do sosu 100g sera gouda szczypta gałki muszkatołowej koncentrat curry od Proeco czosnek w płatkach Kotlety rozbijamy, smarujemy koncentratem curry i podsmażamy z obu stron na maśle. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło
Gotowanie i blogowanieKurczak curry z ananasem to szybkie i bardzo smaczne danie. Dzięki mleczku kokosowemu sos jest wyjątkowo delikatny, a całe danie bardzo sycące. pierś z kurczaka 6 plastrów ananasa z puszki cebula 4 ząbki czosnku 3 czubate łyżeczki curry pół puszki mleczka kokosowego (200 ml) zalewa z ananasów sproszkowany imbir sól pieprz (opcjonalnie) łyżka masła klarowanego (opcjonalnie) łyżka mąki Pierś(...)złotego koloru dorzucamy pokrojone na kawałki plastry ananasa i podsmażamy. Następnie dodajemy pół puszki mleczka kokosowego, zalewę z ananasów, 3 czubate łyżeczki curry, pokrojony czosnek i pół łyżeczki sproszkowanego imbiru. Mieszamy całość do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy razem kilka minut. By sos miał bardziej kremową konsystencję możemy dodać do niego łyżkę masła klarowanego. Jeśli
Dieta bez mlekamakaron udon w mleczku kokosowym z curry, warzywami (vegan) potrawka z soczewicy czerwonej, z kasza bulgur, płatkami drożdżowymi (vegan) dyniowe* kluski z serowym sosem tahini (vegan) *z pure, mąki dyniowe *płatki drożdżowe+tahini+woda pomidorowe curry z ciecierzycą i batatem, ryż jaśminowy (vegan
More food, love and dreamsszczypta curry sól Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko. Paprykę, ogórka i cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystko ze sobą mieszamy dodając odsączony groszek. Składniki sosu łączymy ze sobą, doprawiając do smaku solą i curry. Polewamy sałatkę i dokładnie wszystko razem mieszamy
Qchnia po prostuworeczki ryżu puszka ananasa puszka kukurydzy 2-3 ząbki czosnku majonez curry sól, pieprz Ryż gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Studzimy. Ananasa kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy. Do garnuszka dajemy około 3 łyżki majonezu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy curry, solą oraz pieprzem. Przygotowany sos mieszamy razem z pozostałymi składnikami
Smaki Na Talerzukokosowego 50 g mąki jaglanej (możesz też użyć mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej lub innej) 2 łyżki (20 g) bułki tartej bezglutenowej przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, sos sojowy) Sposób przygotowania: Soczewicę opłukaj na sitku. Daj ją do garnka i zalej wodą (co najmniej 0,5 l). Dodaj szczyptę soli i gotuj około
Via Gustogram) łyżka ziół prowansalskich przyprawa curry papryka słodka pieprz sól "sypka" rozkosz Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Do mięsa dodajemy do smaku (wg upodobań) curry paprykę oraz pieprz i sól. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie smażymy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ogórki kroimy w kostkę, fasolę odsączamy. Makaron z Vifonków kruszymy(...)makaronu dodajemy fasolę kurczaka oraz ogórki. Całość dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce łączymy jogurt + 3 łyżki majonezu oraz zioła prowansalskie. Do powstałego sosu dosypujemy przyprawy z dwóch zupek (ja dodałam od jednej curry i ostro kwaśnej), nie dodajemy tłuszczu dołączonego do zupek ! łączymy składniki sosu i powoli , stopniowo dodajemy do pozostałych składników dokładnie mieszając, by sos dotarł do wszystkich
CynamonemPoOczachmiski. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Odsączony groszek również dodaję śledzi. Do majonezu z jogurtem dodaję natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier , curry i wszystko dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i dokładnie mieszam, sałatkę śledziową przed podaniem odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem. Śledzie po fińsku są gotowe
Uwaga Babcia Gotujedziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-)))) Za książkę dziękuję
kruche babeczkipokroiłam) 1 zielona papryka 1 seler naciowy 1/2 awokado 1/2 cebuli Szczypiorek 1 malutki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki curry Szczypta chilli 2 łyżki sosu sojowego Skórka z pomarańczy 1 łyżka octu jabłkowego 1-2 szkl. zimnej wody Sól do smaku Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wyciągamy pestkę nożem i obieramy
Czarnawisienkapamiętacie, ostatnio faszerowałam bataty i odłożyłam do lodówki to co wydłubałam. Nadszedł dzień na wykorzystanie resztek. Jest to przewrotne curry, bo nie pływa w sosie, bo sosem napoiłam ryż. Składniki na duże porcje: około 1 batat litr soku pomidorowego (użyłam własnej roboty) 200 g suchego ryżu puszka ciecierzycy 1 rzodkiew (opcjonalnie) 1 cebula 200 g posiekanego jarmużu 2 ząbki czosnku
greenscarfpodsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu razem z kapustą i kminem, aż soki ładnie odparują. Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki i dokładnie miażdżymy, dodajemy majonez i curry, dokładnie mieszamy aby powstał sos. Łososia obsmażamy lub grillujemy na bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony aż ładnie się zarumieni. Na placek tortilli układamy na środek usmażoną kapustę, łososia
Niezły Młynekzrumieni (tłuszcz zachowujemy). Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Winogrona przekrawamy na pół. Olej pozostały po smażeniu kurczaka mieszamy z majonezem, śmietaną i łyżką curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy ze składnikami sałatki. Sałatkę schładzamy w lodówce
Pobite gary Barbarypowodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko
Smakowity Blog Kulinarnynaan Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany jest do curry i innych dań z sosami. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów. Składniki 2 szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki cieplej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata