pewnej mujaddarze P. postanowił przerobić w kotlety w ramach naszej domowej akcji "Resztki. Nie marnujemy" . Te domowe kotleciki pachnące curry, podane na kolację w pewien nudny szary wtorek, wraz z podsmażonym na oliwie czosnkiem i sosem pomidorowym były strzałem w dziesiątkę. Do tego stopnia, że na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Ostatnio wylądowały nawet w moim
U Fiolkichińska i kuchnia azjatycka Kiedyś curry robiłam zawsze takie gotowe z torebki, bo wydawało mi się, że samemu nie da się pomieszać przypraw tak aby uzyskać ten efekt. Jak bardzo się myliłam! Domowe curry z własną mieszanką przypraw jest o niebo lepsze od tych gotowców torebkowych. Do curry pasuje zawsze albo makaron ryżowy, albo ryż np. jaśminowy(...)zmielonej kolendry - opcjonalnie możesz w moździerzu utrzeć 1-2 goździki i otrzeć na tarce troszkę gałki muszkatołowej (ja natomiast nie dodaje tych dwóch składników) SKŁADNIKI NA CURRY Z INDYKIEM: - 2 łyżeczki przyprawy curry - 350 g filetu z indyka - 1 mała cebulka - 2 ząbki czosnku - chilli wedle uznania - 3/4 puszki mleka kokosowego - 1/2 świeżego ananasa - 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry - olej
SMYKWKUCHNImięso jest już dobre to je wyjąc na talerz do wywaru wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12% i blenderem wszystko zmiksować sos jest zagęszczony i to bez mąki podać z ryżem, ziemniakami lub z czym lubisz........SMACZNEGO!!! czerwone curry po tajsku Royal Brand: produkt naturalny, bez soli - skład: czerwona papryka w kawałeczkach, cebulka dymka, imbir w proszku, płatki kokosowe
W Mojej Kuchni Lubiękuchni" . źródło: grillway.pl Każdy znajdzie tu coś dla siebie, gdyż menu zawiera propozycje kilkunastu zestawów smakowych. Zaczynając od klasycznych Classic Burger z sosem BBQ, Cheese Burger z serem cheddar, poprzez burgery smakowe jak choćby Curry Burger z grillowaną cukinią, Italian Burger z grillowaną salami peperoni, Onion Burger z krążkami cebulowymi, aż po ekstremalne smaki typu Diablo Hot Spice Burger(...)bułką otrębową . Grillowanej wołowinie towarzyszyła tu rukola , sałata , czerwona cebula , świeży ogórek i pasta paprykowa . Ta ostatnia nadawała bułce odrobiny "mokrości", gdyż cały zestaw pozbawiony był kalorycznego sosu. Kotlet wołowy , niezbyt gruby, wytopiony został z tłuszczu podczas grillowania do wyśmienitej, równomiernie wysmażonej konsystencji. Dodatki pysznie się ze sobą komponowały . Bułka otrębowa przyjemnie zaskakiwała miękkością w środku i chrupką skórką
Grunt to przepis!łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka(...)Wykonanie: Pierś oprószamy solą i pieprzem, smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia. W szklance mieszamy curry, majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Ananasa kroimy w kostkę, seler w plasterki, kurczaka w podłużne paski. Dodajemy sos, wszystko mieszamy i posypujemy granatem
Kulinarne przygody GatityWiecie czym jest remulada? Remulada duńska to gęsty sos na bazie majonezu z dodatkiem warzyw. Wyczuwalny jest smak kapusty, ogórka, cebuli i curry. Można go dodawać do jajek, wędlin, grillowanych warzyw, świetnie smakuje także z nachosami. U mnie remulada posłużyła jako marynata do schabu. Smak zaskakujący. Składniki: schab 1 łyżka masła 2 łyżki remulady duńskiej od FolWark 2 łyżki śmietany(...)obydwu stron, układam w naczyniu żaroodpornym. Dodaję masło. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuje schab, z naczynia żaroodpornego przelewam powstały sos do rondelka, dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ryżem. Spróbujcie- jest pyszne. Artykuł Schab remuladowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pljajko - 1 szt czerstwa kajzerka - 1 szt bułka tarta - ok 2 łyżki cebula - 1 mała olej - 1 łyżka sól, pieprz sos mrchewka - 1 duża seler naciowy - 1 łodyga cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki curry - 3 łyżeczki papryczka chili - 1 szt olej - 1 łyżka Maszynka do mielenia mięsa piekarnik Etap I - Mielenie indyka Czerstwą bułkę namocz. Cebulę podsmaż(...)obtocz w bułce tartej. Etap II - Pieczenie kotlecików Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Uformowane kotleciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut. Etap III - Sos Cebulę i seler naciowy pokrój w małą kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. W garnku rozgrzej olej, w kolejności podsmaż cebulę, seler oraz marchewkę następnie (pod koniec
Wylizany Rondelposiekanej cebulki 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki ( 1 szt papryki czerwonej ) 1 słoiczek fasolki szparagowej po włosku, w sosie pomidorowym ( przepis tutaj ) 2 szklanki soku pomidorowego sól, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka cukru do kurczaka : 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej , mielonej papryki 2 łyżki oleju Kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , nacieramy curry , papryką i olejem
Ogrodnik w podróżyJeśli lubicie indyjskie smaki, solidna porcje mięsa z ziemniakami w pysznym, aromatycznym, pomidorowym sosie to to danie jest dla was idealne. Wystarczy trochę przypraw, mięso mielone, warzywa i w godzinę macie danie jak z najlepszej indyjskiej knajpki. Jednogarnkowe, sycące, kolorowe. Curry jak marzenie. A zwykle klopsiki nabiorą nowego, pysznego znaczenia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklitra bulionu drobiowego 150 g pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 250 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki sosu rybnego szczypiorek (pominęłam) Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia. W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę(...)zagotować. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut. Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry. * można kupić
Czerwień i błękitdanie - kurczak curry z warzywami i ryżem. Składniki : 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka przyprawy curry 1 duży ząbek czosnku 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2/3 szklanki zielonej fasoli (mrożona) 200ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego Sposób przyrządzenia : mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na kawałki czosnek kroimy na cienkie(...)woku lub na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawę curry, czosnek i smażymy około 30 sekund dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 min. następnie dodajemy cebulę i paprykę i dalej podsmażamy przez 2 min., dodajemy fasolę i wszystko zalewamy mlekiem kokosowym kolejno dodajemy cukier i sos sojowy, mieszamy i gotujemy wszystko aż sos nieco odparuje
zobacz ich smakleczo, kaszotto czy też gołąbki. Ja przygotowałam Veg Manchurian , czyli warzywne pulpeciki w pikantnym sosie słodko – kwaśnym. To pyszne wegetariańskie danie kuchni indyjsko – chińskiej i podawane z ryżem. Powłoka patelni jest nieprzywierająca, wzmocniona drobinkami diamentu i odporna na zarysowania oraz ścieranie. Przy robieniu sosu warzywa w ogóle nie przywierały a smażenie było przyjemnością. Patelnia tytanowa równo się nagrzała(...)mieszając wlać do sosu. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze cukrem. Wrzucić pulpeciki, wymieszać i posypać posiekaną dymką. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Falafel z sosem tahini → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym → Meksykańskie pulpeciki z indyka → Korma z kurczaka → Indyjskie rybne curry Artykuł Veg manchurian
Oryginalny smakprzygotowania: W miseczce rozbijamy jajka i roztrzepujemy potem wrzucamy na rozgrzany olej , parzymy na parze placki tortilli, w drugiej miseczce mieszamy Nasze curry, ketchup i majonez i ostawiamy do lodówki na 10 minut Nasz sos Na tortilli smarujemy sos, nakładamy miks sałat , jajecznice, ser,szynkę, pomidora , ogórka, solimy i pieprzymy . Po czym zwijamy Smacznego
pichcisztoMassaman Curry to klasyk kuchni tajskiej. Według źródeł Massaman Curry pochodzi już z 17/18 wieku, a pierwszym w historii zarejestrowanym przepisem na massaman curry był „
Moja DelicjaZachciało się nam czegoś ostrego. To akurat nic nowego 😉 Ale żeby nie było takie bardzo ostre – tylko ostrawe i żeby miało fajny smak. Ale też
slodkokwasnaplkostkę. Łodygi selera kroimy w cienkie plasterki, winogrona kroimy na pół i wyjmujemy z ich pestki. W szklance mieszamy jogurt, majonez, curry, sok z cytryny i sól. Wszystkie owoce wkładamy do miski, dodajemy sos i mieszamy
Kulinarne przygody Gatitymnie… Składniki: jeden mały kalafior mała puszka kukurydzy puszka ananasa garść rodzynek ćwiartka papai lub melona (można też pominąć) na sos: łyżeczka cukru, troszkę soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy, łyżka majonezu, łyżka greckiego jogurtu, łyżeczka curry, łyżeczka suszonych ziół (u mnie mieszanka ziół do sałatek). Wykonanie: 1.Różyczki kalafiora obgotować z 15 min w wodzie z solą, cukrem
Mama z miastaczasami obracając. Burger z groszku Składniki (na dwa duże burgery): 1 puszka groszku 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula
wegujemyduża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu worcester 1-1,5 łyżeczki soli 1 szklanka czerwonego wina Zaczynamy od tego że proponuje duży garnek ja zawsze chce zrobić tak na średni
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki na gyros filet z piersi kurczaka, 1 cały przyprawa gyros, 1 opak lub po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, curry, bazylii, oregano, tymianku sól, 1/2 łyżeczki olej, do smażenia Składniki na sos jogurt naturalny, 200g czosnek, 4-5 ząbków sok z cytryny, 2-3 łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy połowę cukru
Gotowanie moimi oczamiJakiś czas temu na zlocie foodtrucków zjedliśmy kanapkę z policzkami wołowymi i była pyszna. Od tego czasu cały czas te policzki chodziły nam po głowie ;)) Tylko
slodkokwasnapl