sos curry - 2998 przepisów (strona:96/200)

Quinoa z kurczakiem w zielonym curry 173

plastry przesmażamy na oleju kokosowym, a następnie dolewamy mleko kokosowe i dusimy (w trakcie duszenia dolewamy po trochu wody, żeby sos za bardzo nie odparował) gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę curry, mieszamy dokładnie i dusimy, aż kurczak się zetnie, ale nie za długo, żeby go nie przesuszyć. W razie potrzeby dosalamy, lub dodajemy

Quinoa Raz!
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 212

plasterki. Porcje curry rozkładamy na talerze, na wierzch curry rozkładamy kiełbasy, próbując zachować ich wyjściowy kształt. Posypujemy z wierzchu pozostałą przyprawą curry, posiekaną pietruszką. I jemy od razu. Zamiast frytek polecam pszenną lekką bułkę, która elegancko zbierze sos z talerza. SKŁADNIKI 4-6 białych kiełbas surowych, dobrze przyprawionych (ja używam Mroza) 1 puszka soczewicy lub 250g ugotowanej soczewicy 2 czerwone

Karo in the Kitchen
Dyniowo – kalafiorowe curry z łososiem i krewetkami 173

łyżeczki ciętej trawy cytrynowe 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka czerwonej pasty curry ½ łyżeczki mielonej chili 4 łyżki oleju 200 g ryżu basmati kilka listków kolendry sól Przygotowanie: RYŻ Ryż basmati ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. CURRY Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy pastę curry, suche przyprawy, starty na małych oczkach imbir i czosnek. Gdy przyprawy połączą się(...)minut. Mrożone krewetki sparzamy wrzątkiem, czyścimy skórę łososia z łusek, kroimy fileta na 2 cm paski. Rybę wkładamy do gotującego sosu z warzywami, po 3 minutach dokładamy krewetki i dusimy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą wedle uznania. Curry serwujemy na ryżu z listkami kolendry. Smacznego!!! Artykuł Dyniowo – kalafiorowe curry z łososiem i krewetkami pochodzi z serwisu Blog Kulinarny

Kierunekuchnia
wegańska zupa tajska na mleku kokosowym 142

mleka kokosowego 500 ml wody 1/2 szklanki cieciorki 50 g makaronu ryżowego marchewka łodyga selera naciowego papryczka chili 2 łyżki sosu sojowego 2 grzyby mun 2 ząbki czosnku kawałek imbiru garść kiełków bambusa ziarno kardamonu przyprawy: kurkuma, papryka słodka, curry, pieprz ziołowy, czarnuszka + piramidka smaku WYKONANIE: warzywa, piramidkę smaku i grzyby mun kroimy w paski, wrzucamy do garnka z wodą

healthy dreams
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ziemniakami (Geang phed gai) 311

małych ziemniaków 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry 2 szalotki pokrojone na cienkie plasterki 2 duże ząbki czosnku grubo posiekane 2-cm kawałek świeżego galangalu lub imbiru 3 liście limonki kaffir 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego 1 duża łyżka masła orzechowego (miały być posiekane prażone(...)mocno olej na patelni, podsmażyć pastę curry przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić ziemniaki i mięso, podsmażać i mieszać tak długo, aż pasta pokryje dokładnie ziemniaki i mięso. 2. Trawę cytrynową obrać z twardych zewnętrznych liści i bardzo drobno posiekać. Dorzucić do mięsa i ziemniaków razem z szalotką, czosnkiem, imbirem i cukrem oraz wlać sos rybny i sojowy. Smażyć kolejne

Kuchnia Prezydentowej
Proste curry z kurczaka. 2443

najczęściej znosi mnie w stronę smaków Tajlandii i wieloskładnikowości. Dzisiaj postanowiłem ograniczyć się do jednego głównego elementu i sosu, w którym tkwi cała moc i charakter dania. Przepis jest szybki, uproszczony, ale opiera się na właściwych podstawach. To jest proste domowe curry ze zdecydowanie hinduskim smakiem :) PS Trudno mi dzisiaj zebrać myśli, bo zaopiekowaliśmy się zabłąkaną panienką yorkiem(...)patelnie do pasty cebulowej i smażyć kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Dodać garam masalę, kumin, cynamon, cukier, kurkumę, zamieszać kilka razy i po kolejnej minucie wlać pomidory. Gotować sos dalej na średnim ogniu, aż się częściowo zredukuje, pomidory się rozpadną i ściemnieją - około 10 do 15 minut. Mięso kurczaka pokroić na około 3 cm kawałki i dodać na patelnię

zadanie-gotowanie
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 183

kilka czerwonych pomidorów koktajlowych kroimy na ćwiartki. Dodajemy do rukoli razem z kiełkami rzodkiewki, ok. 1/3 opakowania. Doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Następnie słonecznik wysypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoty kolor. Możecie słonecznik przeprażyć z dodatkiem curry, będzie miał wyrazisty smak i nada dodatkowego smaku surówce. Wtedy jednak w połowie prażenia musicie dolać nieco oliwy z oliwek, żeby(...)spalić curry. Po smażeniu słonecznik dodajemy do rukoli i polewamy oliwą z oliwek oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dokładnie wszystko mieszamy, aby smaki przeszły sobą i gotowe :) Jak zauważyliście danie jest dość rozbudowane, ale zapewniamy, że będziecie zachwyceni smakami tych potraw. Do kotletów możecie podać klasyczny sos czosnkowy lub/i słodki sos chili. Mamy nadzieje, że znajdziecie chęć na zrobienie

vegetanie
Omlet z pieczarkami i kurczakiem 405

kolację. Omlet nie jest smażony na patelni, ale upieczony i przypomina biszkopt, z tym że w wersji wytrawnej. Najlepiej będzie smakował z sosem czosnkowym :) OMLET: 4 jajka 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki przyprawy curry 3 łyżki oleju rzepakowego papryka słodka mielona NADZIENIE: 1 mała cebula 300 g pieczarek 1 mały filet z kurczaka 2 łyżki kukurydzy(...)żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka ubić z solą, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość. Wlać olej i delikatnie wmieszać przesianą mąkę razem z przyprawą curry. Przelać do formy o wymiarach 24 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 25 min. Po upieczeniu ostrożnie usunąć papier

https:KKuchniaMniam
Makaron z sosem ze szpinaku 144

Makaron z sosem ze szpinaku to prosty, smaczny i szybki obiad. Przygotowanie sosu zajmuje tylko tyle czasu, ile gotuje się makaron. Do przygotowania sosu wykorzystałam świeży szpinak, ale może być również mrożony. Danie będzie bardziej kaloryczne, jeśli dodamy do niego podsmażoną pierś z kurczaka. Makaron ze szpinakiem dobrze smakuje posypany odrobiną żółtego sera długodojrzewającego. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania(...)zahartowaną) z kilkoma łyżkami gorącej wody z makaronu. Przyprawić do smaku gałką, pieprzem i solą, smażyć na małej mocy palnika do momentu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Podawać z ugotowanym makaronem i tartym serem. Zobacz również: curry z kurczaka ze szpinakiem

Kuchcik gotuje
Zupa Tajska z Kurczakiem 115

kurczaka1,4l wody 1 cebula 1 duża marchew 1/4 papryki czerwonej szczypta chilli 3 ząbki czosnku łyżka oleju 400ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej 3-4 łyżki soku z cytryny curry imbir kolendra sól pieprz WYKONANIE: 1. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, dodać soje. 2. Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek

Dziś Ja gotuje
Kasza jaglana z jarmużem i kalafiorem 199

cebuli 4 pieczarki 1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika 1/3 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać pod wodą. Do garnka

Jaglusia
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 190

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na sos: około 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka

JejKuchnia
Kurczak w liściach pora lub pandanu 177

kurczaka w liściach pandanu, ale jak przystało na prawdziwego  kucharza thaï thaï . zastąpiłam je liśćmi .... pora, później przyszedł czas na curry z kurczaka z pędami bambusa ( przepis pojaw się niebawem ), tajskie sajgonki,  pikantny sos ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają kolejne potrawy kuchni tajskiej. Muszę jeszcze dokupić " Smaki Indii Smaki świata " tej samej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami 174

Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać  lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają.  Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z kurczakiem i curry 161

pół miękko, mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy podgotowany makaron, kawałki kurczaka, kawałki mozzarelli oraz paprykę. Śmietanę mieszamy z curry, natką pietruszki i wodą. Ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy go do sos śmietanowego. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania