część), drobno posiekanych 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżeczka przyprawy curry 1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 400 g jogurtu greckiego 1/2 świeżego ogórka, obranego, drobno posiekanego * 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
My Culinary ArtPrzepyszne placki pachnące indyjskimi przyprawami.Delikatne,kruche pełne różyczek kalafiora.Podane z sosem chilli słodko-kwaśnym, prawdziwy odlot. 1szkl.mąki 1/2 szkl.otrąb owsianych 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki curry mały kalafior olej do smażenia szczypta kuminu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mieszamy w misce na razie produkty suche:mąkę,otręby pszenne,sól,curry,pieprz ziołowy,curry.Potem zalewamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiindyka. Lekkie, delikatne, miękkie i oczywiście przesmaczne. Idealne na obiad w towarzystwie ulubionej kaszy czy ziemniaków. Wraz z kremowym sosem pomidorowym tworzą smaczny duet 😄 Składniki (18-20 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz czarny, ziołowy i cayenne, papryka słodka, mieszanka ziołowa 2 szklanki wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka oleju kokosowego(...)szklance wymieszaj mąkę ryżową z 1/2 szklanki wody. Zawiesinę wlej do gotujących się pulpecików i energicznie mieszaj. Doprowadź do zagotowania i gotuj jeszcze kilka minut (pod przykryciem, gdyż gęsty sos dość mocno "chlapie"). Podawaj z kaszą lub ziemniakami
Zdrowie na języku :Psałat 1 mała cukinia – 200g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sos winegret łyżka cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka miodu łyżeczka musztardy szczypta pieprzu i soli Przygotowanie: Filet z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki i doprawić (bazylią, curry, pieprzem, solą), a następnie podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Sałatę umyć, osuszyć
Przepiski.plHeleny Majdaniec i chwyta ochota na smakołyki runa leśnego. Dziś mam dla Was prosty przepis na spaghetti z rydzami w sosie winno-śmietanowym. Danie co prawda do lekkich i dietetycznych nie należy, ale jego smak, kremowa i aksamitna tekstura sosu oraz winno – grzybowo – muszkatołowy aromat absolutnie zniewala i uzależnia. Cóż…Jak to mawia mój kolega: lepiej dobrze zjeść, niż podobać(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Na talerze nakładamy makaron, sos, posypujemy parmezanem i natką pietruszki i gotowe. Inne przepisy z grzybami w roli głównej znajdziecie tutaj: CURRY Z BOCZNIAKAMI , PANIEROWANE BOCZNIAKI, ZUPEŁNIE WYJĄTKOWA ZUPA GRZYBOWA ZUPA Z PRAWDZIWKÓW NA RIESLINGU Bon appetit
Kate's Kitchenoleju podsmażam mięso z dodatkiem przypraw (1/3 łyżeczki curry, sól) oraz chili i czosnku. Po kilku minutach dodaję szpinak, smażę często mieszając, aż liście szpinaku lekko zwiędną. Wlewam śmietankę, dodaję resztę curry (1/3 łyżeczki), zagotowuję. Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec
JejKuchniapiwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi z chia i owocami Domowe kokosanki Jagodzinaki
Cooking Monstermożna zrobić z niego tak wiele kombinacji ;) Orzechowo-dyniowe curry z tofu i groszkiem, ryż, kalafior (vegan) Batatowe curry z kalafiorem i groszkiem, ryż (vegan) Jaglano-dyniowy burger w dom. bułce dyniowej*, z musztardowym sosem z tahini (vegan) *z mąką dyniową i pure *na dole posmarowane pure dyniowym pieczone "pierogi" z farszem z ciecierzycy i suszonych pomidorów z camembertem
More food, love and dreamsprzyprawami, musztardą i drobniutko posiekaną cebulą. Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Polewamy sosem czosnkowym. Podajemy z sałatką z sałaty, pomidora i ogórka. Dodatkowo podałam jeszcze z frytkami ale ryż curry genialnie by do tego pasował. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnidaniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1. Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie
Codzienne Gotowaniefilet z kurczaka 1 brokuł 1 opakowanie sera typu Feta 3 łyżki nasion słonecznika prażonego po szczypcie: sól, imbir mielony, curry, majeranek, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka słodka mielona, ostra, kolendra mielona, kminek mielony olej do smażenia Sos 1 mały jogurt typu greckiego łyżeczka soku z limonki łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku Wykonanie: Fileta
kgwjanczewołyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki octu ryżowego sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śmietanę, majonez, musztardę, curry oraz ocet ryżowy mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie korimy w nieduże kawałki i wrzucamy do sosu. Ananasa odsączamy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy jeszcze solą
DefinicjaSmakuorientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo i żal go wylewać. Jako, że jest to danie jednogarnkowe, typu curry - łatwe do odgrzania i wręcz zyskujące wtedy na smaku - warto przygotować większą porcję na kilka
Milion Smakówłyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka curry 1 pierś z kurczaka pół szklanki kuskus 4 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej sos: pół zielonego ogórka3 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku zioła prowansalskie (według uznania co do ilości )odrobina cukru sól
pieprzny smaczekPOTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe: 400 g filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym
JejKuchnia