sos curry - 2998 przepisów (strona:110/200)

Kurczak w sosie słodko kwaśnym 138

dniu moich urodzin dodam post z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym, a już niedługo pojawi się wpis z kolejnym ciekawym miejscem w Krakowie. Składniki na kurczaka w sosie słodko kwaśnym (2 porcje): filet z kurczaka 250 g 8 plastrów ananasa z puszki 80 g cebuli 2 łyżeczki curry 4 papryki (2 żółte i 2 czerwone) sól pieprz zioła prowansalskie słodka

Karola gotuje
MAKARON CHOW MEIN ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 136

dnie dodaję łyżkę oleju a następnie dodaję mięso mielone z indyka. Doprawiam solą i pieprzem do smaku oraz przyprawą curry. Smażę na rumiano. Dodaję szpinak. Całość mieszam i dodaję pomidory z puszki. Doprawiam siekaną pietruszką, oregano oraz czosnkiem. Do sosu dodaję makaron, mieszam. Posypuję wierzch serem tartym cheddar

Gotowanie Patki
Aromatyczne pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym z czubricą zieloną 139

ostrą z papryką chili, zieloną- z pietruszką, koperkiem i lubczykiem, oraz żółtą, której składnikami są między innymi kurkuma, curry i kozieradka. Każda z mieszanek ma swoje specyficzne zastosowanie, jednak tak naprawdę można je wykorzystywać na wiele sposobów. Do sosów, mięs, zup, kanapek. Koniecznie kupcie czubricę i wypróbujcie. Namawiam Was dzisiaj na aromatyczne pulpety w śmietanowym sosie, w towarzystwie koperku

Pichceniomania
WARZYWA PODANE Z SAŁATKĄ Z KURCZAKA I SELERA NACIOWEGO 109

dojdzie. Studzimy. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy masło, dusimy pod przykryciem około 15 minut.  Jogurt mieszamy z curry, przeciśniętym czosnkiem, cukrem i sola.  Kurczaka kroimy w paski, 2 gałązki selera naciowego w plasterki, gruszkę na kawałki. Dodajemy sos i mieszamy.  Na talerz wykładamy porcję warzyw, na to sałatka z kurczaka, polewamy odrobiną sosu, posypujemy kiełkami i orzechami

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 168

zupie mleka czy śmietanki – ale idealnie będzie pasowało mleko lub śmietanka kokosowa, a razem z nimi dodatek curry, garam masala, kolendry i kuminu – zupa nabierze indyjskiego charakteru. Można ją też mocno przyprawić chili, świeżym lub suszonym, odrobiną sosu sojowego i Srirachy. Na talerzu posypać uprażonym na suchej patelni jasnym sezamem, pokruszonymi wodorostami nori i świeżą kolendrą. Spróbujcie, z czym

Karo in the Kitchen
Penne z fasolką i mięsem 109

kawałki fasolkę, startą marchewkę oraz mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Solimy i lekko oprószamy pieprzem, dodajemy curry. Podlewamy wodą –około 200 ml(w razie potrzeby dolewamy podczas duszenia), dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem 15 min. Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy by pokrył się sosem, posypujemy natką pietruszki. /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
SAŁATKA Z KOTLETEM DROBIOWYM I OGÓRKAMI CURRY 221

pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki curry w kostkę. W misce umieścić mix sałat, ogórki curry, kotlety drobiowe, rzodkiewki i odsączoną z wody kukurydzę, wymieszać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać sosem sałaty i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wierzch posypać posiekany koperek

Zrób to smacznie
Pikantny kalafior. 268

Kalafior w języku hindi to  gobi . Słowo to odnajdziecie w nazwach bardzo wielu indyjskich potraw. Gobi w formie curry, masali, zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących

zadanie-gotowanie
Schab z mozzarellą oliwkami i pomidorem pieczony w mleku kokosowym 143

stron na brązowo. Włącz piekarnik na 200 ° C termo obieg i piecz roladki zanurzone w mleku kokosowym wymieszanym z curry tak do mniej niż do połowy. Po 15 minutach odwróć mięso i piecz kolejne 15 -20 aż się podrumienią. Sos kokosowy możesz zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki z zimną wodą. Podawaj z purre ziemniaczanym i dowolną sałatą

Pasje Jolki
Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem 177

plastry. Gotujemy na parze około 20 minut. Ugotowaną marchewkę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy musztardę, śmietanę, curry, posiekaną papryczkę chili i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy solą do smaku. TAGLIATELLE Z CUKINII Składniki: 1-2 cukinie Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli

Smakowity Blog Kulinarny
WROCŁAW I FESTIWAL FOODTRUCKÓW 205

Skusiliśmy się na azjatyckie bułeczki na parze, przyrządzane w specjalnych "koszach" bambusowych. Mięciutkie, puszyste i fajnie nadziane. Do tego pyszne sosy: imbirowy (słodko-słono-kwaśny i dość pikantny), chili słodko-kwaśny (taki standardowy, również nardzo ostry) oraz wietnamski curry kremowy (wyrazisty, a jednocześnie delikatny, także nieco pikantniejszy).  Z krewetkami. Z dhalem. Z indykiem. Z fasolą.     Oczywiście

W kuchni Karmel-itki
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 231

tuńczyka w sosie własnym2 jajkaOliwki zielone1/2 kulki mozzarelliKukurydza słodkaSzczypiorekKoperekJogurt naturalny lub typu greckiegoSól, pieprz, curryPRZYGOTOWANIE:Do wcześniej ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy puszkę tuńczyka. Następnie dorzucamy 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę. Dokładamy pokrojone oliwki, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę, posiekany szczypiorek i koperek. Zalewamy wszystko jogurtem i dodajemy sól, pieprz i curry. Wszystkie składniki

kulinarnyJa
Tagin Śródziemnomorski 157

bazylii- sól, pieprz oraz zioła prowansalskie SKŁADNIKI DO MARYNATY: (będziemy marynować w tym piersi z kurczaka)- pół szklanki sosu sojowego ciemnego- 1 łyżeczka pieprzu cayenne- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego- 1 łyżeczka pieprzu białego- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżeczka curry- 1.5 łyżeczki ziół prowansalskichPRZYGOTOWANIE:Najpierw przygotujemy marynatę, należy zmieszać wszystkie składniki razem w misce i włożyć

Zainspiruj się kuchnią
Pikantne curry z ciecierzycy z dynią 97

który ma ich aż trzynaście. Gotowanie, gotowanie na parze, wyrabianie ciasta, miksowanie, siekanie, emulgowanie, blendowanie, szatkowanie, ubijanie, rozpuszczanie, podgrzewanie, smażenie, ważenie…to wszystko w jednym nowoczesnym urządzeniu. Przygotowałam curry z ciecierzycy z dynią, sprawdzając między innymi funkcję siekania, miksowania i gotowania. Urządzenie spełniło moje oczekiwania pod każdym względem. Obsługa nie sprawia problemów i dzięki panelowi sterującemu z wyświetlaczem(...)Łopatką zbieramy masę ze ścianek naczynia. Na noże zakładamy osłonę. Do sosu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz ciecierzycę. Lekko mieszamy łopatką. Sos gotujemy, ustawiając czas na 20 minut, temperaturę 100 ℃ oraz prędkość 2. Smacznego :)   Wpis powstał we współpracy z marką Sam Cook. Artykuł Pikantne curry z ciecierzycy z dynią pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Curry z ciecierzycą i szpinakiem 155

jesiennie. Strasznie nie lubię tej pory roku, cały czas jest mi zimno. Podczas takich szarych dni, mam ochotę zaszyć się pod kocem z miseczką pysznej, rozgrzewającej potrawy. Idealne jest curry. Dziś wersja z ciecierzycą i szpinakiem. To danie naprawdę poprawia humor, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 średnia żółta cebula 1 łyżka oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów(...)zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną ciecierzycę, gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Dodaj szpinak i gotuj około 2- 3 minut aż liście ‚zwiędną’ Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą

Moja pasja smaku
Sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików 459

cebuli 1 łyżka soli zalewa: 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki cukru 1/3 szklanki wody sos pomidorowy: 3 ząbki czosnku 200ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki (może być ostra, jeśli lubicie pikantne smaki) 0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku garść liści bazylii Cukinie umyć, pokroić w ćwiartki, a następnie w 1cm kawałki(...)Wodę, ocet i cukier zagotować, zalać warzywa, gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z koncentratem pomidorowym i ziołami i przyprawami. Pomidorowy sos dodać do warzyw, wymieszać i gotować jeszcze 5-7 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Gorące warzywa nakładać do słoików, zakręcać, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia

Obiad gotowy
Pieczone mielone z ryżem w sosie fix chińskim 132

Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka - 14 zł za 1 kg 5 g* przyprawy curry 0.10 zł 5 g przyprawy oregano 0.10 zł 5 g

ClauditteMissCooking
Szybki i prosty kurczak z kukurydzą 182

połowa płynu odparuje. Następnie zmniejszyć ogień i na patelnię z kurczakiem i kukurydzą dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać i krótką chwilę (około 5 minut), na małym ogniu, razem podsmażać. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Kurczaka z kukurydzą podawać na ciepło, z ryżem (jak u mnie), kaszą lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja(...)można użyć samej słodkiej/ostrej papryki w proszku, bazylię zastąpić ziołami prowansalskimi, a nawet dodać curry czy łyżkę koncentratu pomidorowego. Kurczaka należy podawać na ciepło z ryżem, kaszą (np. kuskus) czy pieczywem. W przypadku, gdyby w puszce z kukurydzą było bardzo mało zalewy, do sosu, wraz z całą zawartością puszki, można dodać około 1/2 szklanki zimnej wody. Piersi z kurczaka

Gospodyni Miejska
Szybkie curry z wieprzowiną 194

ręcznikiem papierowym schab kroimy na cieknie paseczki. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wlewamy około 200 ml zimnej wody i gotujemy do czasu aż większość płynu odparuje. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy aż tworzący się sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy ryż. Przesypujemy(...)kmin rzymski oraz garam masalę, mieszamy. Gotujemy tak długo, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Ugotowany ryż przekładamy do miseczek, dodajemy curry. Podajemy z pokrojonymi na pół pomidorkami oraz kawałkami awokado. Źródło

Smaki Na Talerzu