serów, mięs, wędlin lub pasztetów. U nas najczęściej taki sos podjadamy z domowym pasztetem. Dla Nas połączenie idealne :) Polecam! Chutney brzoskwiniowy Składniki: 4 brzoskwinie 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka startego imbiru 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 50g brązowego cukru 1 papryczka chili garść rodzynek przyprawy: sól, curry i kurkuma do smaku Wykonanie: Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek. Jabłko obieramy(...)podlewamy lekko wodą. Gdy owoce się zagotują dodajemy ocet, cukier, imbir, drobno posiekaną papryczkę i gotujemy dalej, aż owoce zmiękną. Pod koniec dodajemy rodzynki i przyprawy do smaku. Gorący sos nakładamy do wyprażonych słoiczków. Słoiczki można pasteryzować, by przedłużyć trwałość sosu. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnimoja ostatnia propozycja w konkursie Arla Apetina. Tym razem zapraszam na szybki lunch tych, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę! Przepyszne wrapy z kurczakiem w obłędnym sosie na bazie serka TAPAS z grillowaną papryką i oliwkami, duża dawka zdrowia w postaci, najwyżej cenionej pod względem odżywczym, sałaty endywii, świeżej botwinki, bazylii, awokado, ogórka i bogatej w witaminę C papryki! Łatwo(...)zielony - papryka czerwona - cebula - awokado - świeża bazylia, pietruszka - przyprawa harissa, curry - 2 łyżki masła Na rozgrzaną patelnię włóż masło i pokrojonego kurczaka. Posyp przyprawą i ciągle mieszając smaż równomiernie z każdej strony po 3 minuty. Dodaj serek Tapas. Wymieszaj dokładnie, smaż 3-5 minut. Rozłóż tortillę, posmaruj sosem z patelni. Ułóż sałaty, ogórka, awokado, paprykę zioła
SMYKWKUCHNIkokosowego i jego smaku, proponujemy Wam dzisiaj dorsza w sosie pomidorowych, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą. Niezwykle pożywne i syte danie. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Smacznego! Dorsz w sosie pomidorowym, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą Składniki: 1/2 kg filetów z dorsza 1 i 1/2 puszki ciecierzycy (lub 60 dag namoczonej i ugotowanej) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku(...)kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i curry. Smaż 1 minutę. Dodaj pomidory i mleko kokosowe. Gotuj około 7 minut. Część wody powinna wyparować. Dodaj odcedzoną z wody ciecierzycę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 6 minut. Dorsza pokrój na spore kawałki, włóż do sosu, dodaj pietruszkę lub kolendrę i gotuj już nie mieszając około
Moja Mama Gotujeszczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor. Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut. Mąkę dobrze rozrabiam z mlekiem, śmietaną i odrobiną sosu, wlewam do pulpetów i dokładnie mieszam
JejKuchniapaseczki grubości około 1,5 cm, paprykę kroimy w paseczki, a kurczaka w drobną kostkę. Kurczaka doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką i imbirem. Wszystko smażymy razem na patelni przez około 5 minut, dodajemy w międzyczasie sól, pieprz i zioła prowansalskie. Przygotowujemy sos. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając aby powstała gładka masa. Następnie
Delusional Trinepełnej i pięknej jesieni. Z cukinii możemy przygotować mnóstwo przepysznych rozmaitości. M.in.sałatki, pikle, dżemy, keczupy, sosy a nawet ciasta. To warzywo to jeden z cenniejszych darów lata ;) Składniki: 3 kg cukini zalewa: 1 szklanka octu 5 szklanek wody 3 łyżeczki curry 3 łyżeczki gorczycy pieprz czarny ziarnisty ziele angielskie 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Wszystkie
Życie zaczyna się w kuchnipysznym sosie z mleka kokosowego, wędzonej papryki, chilli, cebulki i czosnku. Moje ulubione dane nie wymagające ani dużo pracy ani czasu. Składniki: cukinia 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki wędzonej papryki 3 czubate łyżki gęstej części z mleka koksowego 2 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki(...)paprykę, chilli, curry i kurkumę. Podsmażać kolejną minutę. Na koniec dosypać sezam i mak, przemieszać chwilę na patelni. Dodać mleko kokosowe, wymieszać i zmniejszyć ogień. Pozostawić na delikatnym gotowaniu na czas krojenia cukinii. - cukinię przerobić w niteczki lub paseczki za pomocą julienne lub obieraczki - dokładne informacje tu <klik> - pokrojone warzywo dodać do sosu, gotować kilka
Pora na pora i pomidorapodsmażamy na odrobinie oleju, kiedy już nam się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą oraz przyprawą curry - smażymy. Następnie zalewamy mięso Szklanką bulionu, zagotowujemy. Dodajemy serek kremowy Apetina, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka, doprawiamy pozostałymi przyprawami. Gotujemy do momentu uzyskania aksamitnego sosu, dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiamy trochę do dekoracji) . Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do sosu
Moje-pitraszenieproonuję duszonego fileta z kurczaka w porach w formie kawałków . Idealnie nadaje się jako baza do curry czy jako mięso do kanapek, ryżu, kaszy czy frytek. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 1 por 1 natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego 100 ml wody 1 łyżka płatków papryki czerwonej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka czosnku granulowanego
Gotowanie Patkiszczypiorek Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na małe kawałki. Mleczko kokosowe, olej, łyżeczkę kurkumy i dwie łyżeczki curry dobrze razem połączyć. Cebulę drobno pokroić posypać solą i cukrem. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Śledzie ułożyć na talerzyku, posypać cebulą i polać sosem. Posypać szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknieskłonny za nie zapłacić :) Rajma to dość popularne danie składające się z ryżu i czerwonej fasoli w sosie z dodatkiem orientalnych przypraw. W zasadzie kupując ryż i fasolę w puszce mamy prawie wszystko. Brakuje nam tylko przypraw. Najtańsza i najbardziej popularna będzie curry. Składniki: - biały ryż - czerwona fasola - curry Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Fasolę wlewamy wraz
Kryzysowa Książka Kucharskapokrojone w kostkę 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu świeże: koperek + pietruszka sos: 7 łyżek passaty + 1,5 łyżki serka śmietankowego naturalnego (użyłam Piątnicy, Twój smak) przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, słodka papryka, ostra papryka, curry oliwa z oliwek Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem, następnie dodaj
Zasmakuj Kuchnisos wykorzystaliśmy jako dodatek do selerowych placków. Składniki 200 g kwaśnej śmietany pół cytryny małe jabłko ! 100g ) cebulka ze szczypiorkiem sól pieprz czarny pół łyżeczki curry Przygotowanie Umyłem cytrynę, wycisnąłem sok. połowy. Śmietanę wymieszałem z 2 łyżkami soku cytrynowego. Jabłko obrałem, oczyściłem z gniazda nasiennego i starłem. Cebulę umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Jabłko i cebulę
R'n'G Kitchenorientalną.Polecam i zapraszam!. 8 pałek z kurczaka Olej sezamowy garść sezamu Marynata: ********************** 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku kilka gałązek kolendry- ja dałam suszoną 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry ********************************************** Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.Pałki dokładnie otoczyć w marynacie i odstawić na noc do lodówki.Następnie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawę curry, cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce układamy śledzie. Wkładamy jajka, rodzynki. Całość zalewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 0,30h Koszt wykonania: ok. 18 zł źródło
Pobite gary Barbaryskrobi) 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Warzywa podsmażyć na łyżce oleju kilka minut. Doprawić curry, kurkumą, cayenne i kolendrą. Posolić i popieprzyć do smaku. Podlać mlekiem kokosowym. Dusić do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodać cieciorkę odsączoną z wody. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie (opcjonalnie). Ja czasami pomijam ten krok, wtedy sos jest trochę
Fabryka pomysłówkonkretnego a ten gulasz świetnie się w takim wydaniu sprawdzi. W kremowym, ale nie tłustym, sosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę owsianą 8% – 1 łyżkę oleju do smażenia
Szybko Tanio Smacznie