sos curry - 2998 przepisów (strona:116/200)

Makaron z warzywami i bobem w sosie pomidorowo-serowym 136

pokrojone w kostkę 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu świeże: koperek + pietruszka sos: 7 łyżek passaty + 1,5 łyżki serka śmietankowego naturalnego (użyłam Piątnicy, Twój smak) przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, słodka papryka, ostra papryka, curry oliwa z oliwek Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem, następnie dodaj

Zasmakuj Kuchni
Jabłkowa śmietana 90

sos wykorzystaliśmy jako dodatek do selerowych placków. Składniki 200 g kwaśnej śmietany pół cytryny małe jabłko ! 100g ) cebulka ze szczypiorkiem sól pieprz czarny pół łyżeczki curry   Przygotowanie   Umyłem cytrynę, wycisnąłem sok. połowy. Śmietanę wymieszałem z 2 łyżkami soku cytrynowego. Jabłko obrałem, oczyściłem z gniazda nasiennego i starłem. Cebulę umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Jabłko i cebulę

R'n'G Kitchen
PAŁKI Z KURCZAKA PO TAJSKU 162

orientalną.Polecam  i zapraszam!. 8 pałek z kurczaka Olej sezamowy garść sezamu Marynata: ********************** 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku kilka gałązek kolendry- ja dałam suszoną 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry ********************************************** Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.Pałki dokładnie otoczyć w marynacie i odstawić na noc do lodówki.Następnie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Śledzie curry z rodzynkami 141

kroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawę curry, cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce układamy śledzie. Wkładamy jajka, rodzynki. Całość zalewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 0,30h Koszt wykonania: ok. 18 zł źródło

Pobite gary Barbary
Curry z warzywami 169

skrobi) 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Warzywa podsmażyć na łyżce oleju kilka minut. Doprawić curry, kurkumą, cayenne i kolendrą. Posolić i popieprzyć do smaku.  Podlać mlekiem kokosowym. Dusić do miękkości warzyw.  Pod koniec duszenia dodać cieciorkę odsączoną z wody. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie (opcjonalnie). Ja czasami pomijam ten krok, wtedy sos jest trochę

Fabryka pomysłów
Gulasz ze słodkich ziemniaków, marchewki i jarmużu 140

konkretnego a ten gulasz świetnie się w takim wydaniu sprawdzi. W kremowym, ale nie tłustym, sosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę owsianą 8% – 1 łyżkę oleju do smażenia

Szybko Tanio Smacznie
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym 290

pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym Dziś polecam Wam soczystą pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym.  Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka  - musztarda - 2 łyżki - miód - 1 łyżka  - Sok z 1 pomarańcza  - Świeża mięta - 5 listków  - kurkuma - curry - pieprz, sól  Sposób przygotowania: musztardę, miód, sok z pomarańcza, kurkumę, curry, pieprz oraz szczyptę

Fit-amina
Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny) 137

tesciowej (oczywiście zakładając, że mam ochotę na mięso, co zdarza się ostatnio dość rzadko). Obawiałam się, że sos będzie za słodki, mdły. Nic bardziej mylnego. Delikatny, świeży, pikantny. Koniecznie na zimno. potrzebujemy: - 2 puszki mandarynek - paczkę migdałów w płatkach - majonez lub majonez/jogurt - curry - odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączyć z zalewy. Wrzucić do miski. Dodać majonez lub majonez z jogurtem

Szybko Tanio Smacznie
Golabki i gesty sos warzywny 130

angielskiego 2 liście laurowe 2-3 gałązki curry -maggi ,czyli kocanki włoskiej Kocanka curry-maggi ma delikatny, lekko gorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania s maku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę  powinno

w mojej kuchni
Makaron z aksamitnym sosem 147

gwarantuje pyszny smak, który podkreślają zioła. Do sosu dodałam również kukurydzę. Przygotowanie tego dania to zaledwie 30 minut! // Składniki: 250 g makaronu – najlepiej wstążki lub spaghetti 150 g czerwonej soczewicy + 400 ml wody do ugotowania 1 duży pomidor (lub 2 małe) kilka łyżek kukurydzy konserwowej oliwa przyprawy i zioła: sól, pieprz, curry, bazylia, lubczyk Sposób przygotowania: Soczewicę opłucz(...)Dojrzałego pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż go na oliwie z dodatkiem bazylii (świeżej lub suszonej). Ugotowaną soczewicę i miękkiego pomidora zblenduj razem na gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj wody. Jeśli zbyt rzadki – dodaj pół łyżki mąki ziemniaczanej z odrobiną ciepłej wody i sos gotuj przez kilka minut mieszając. Na koniec do sosu dodaj

Via Gusto
Sałatka z pieczonym kalafiorem, pomidorami i rukolą 263

oliwy lub oleju -1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz -1 czerwona cebula -garść pomidorków koktajlowych -180 g sera feta -1 puszka cieciorki lub mix fasoli z cieciorką, odsączonej z zalewy -2 garści rukoli, umytej i drobniej posiekanej -kawałek startego sera długodojrzewającego, np. pecorino (opcjonalnie) Sos: -4 łyżki oliwy lub oleju -1 ząbek czosnku, przeciśnięty

Marta Gotuje
Pulpety z szynki wołowej z pomidorowo bazyliowym sosem 226

wystarczy dodać więcej bułki tartej) bułka tarta sól, pieprz Na sos 1 puszka pomidorów krojonych 1 przecier pomidorowy  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 1/2 szklanka czerwonego wytrawnego wina garść świeżych listków bazylii 1/2- 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry odrobina cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii garstka(...)czosnek lekko podsmażamy by nie spalić czosnku, wszystko zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Jak alkohol się zredukuje dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dodajemy zioła, curry, odrobinę cynamonu i doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu żeby smaki się przegryzły Bułkę odsączamy, do mięsa dodajemy odciśniętą bułkę jedno całe jajko, doprawiamy solą

Piekielna Kuchnia Pati
Kalafior marynowany w curry 173

recenzję ).  Oprócz słodkich i wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje. Mamy nadzieję, że poniższy przepis w całości zaczerpnięty właśnie z tego świetnego poradnika kulinarnego przypadnie Wam do smaku, tak samo jak nam. Smacznego ;) Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie pikantnej zaprawy(...)sposób powinno się uzyskać około 4,5 litra kalafiora. Odstaw go na bok 3. Do dużego garnka wlej ocet i wodę, dodaj cukier i sól, czosnek, imbir, curry, nasiona kminu rzymskiego i kurkumę. Całość doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając, aż do momentu w którym sól i cukier się rozpuszczą. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i duś

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prosty dip z carry i zieloną pietruszką 183

Prosty dip z carry i zieloną pietruszką. Dipy. U mnie to podstawa na każdym przyjęciu, spotkaniu z przyjaciółmi. Robię je też bardzo często na weekend. Dziś

Słodkie okruszki
Chrupiące nuggetsy 325

tylko podać je  z ulubionymi sosami. W moim przypadku były to czosnkowy i majonezowo-ketchupowy. Wczoraj przygotowałam je jako przekąskę na domówkę ze znajomymi. Był to strzał w 10, gdyż cieszyły się ogromną popularnością ze względu na ich chrupkość. Ten efekt można osiągnąć dzięki obtoczeniu kawałków kurczaka w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym curry, papryką w proszku i granulowanym czosnkiem(...)smaku curry, papryką w proszku, czosnkiem, solą i pieprzem. Teraz pora przygotować panierkę. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę. Za pomocą wałka rozkruszyć je. Do miski przesypać płatki, dodać mąkę (tak, aby dominowały płatki). Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron lub na głębokim oleju jak frytki. Składniki na sos czosnkowy

Fabryka pomysłów