sos curry - 2998 przepisów (strona:125/200)

KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 136

bakłażana,nutką curry,imbiru i kurkumy. Składniki mięso: piersi z indyka/kurczaka curry kurkuma imbir czosnek ostra czerwona papryka pieprz,sól oregano oliwa Salsa z bakłażana: 1 szt.bakłażanu 1/2 małej cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek

potrawyregionalne
Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty 278

soczyste. Tym razem podałam go w tortillach, a zamiast sałaty i sosów dołożyłam surówkę ze świeżej kapusty z warzywami. Kurczak: 2 filety z kurczaka 2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry sól i pieprz 1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych) kilka placków

Czerwień i błękit
Baharat - smak Bliskiego Wschodu 150

wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę  Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry) stosowana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz w Turcji i Iranie. I jeszcze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak z przyprawą gyros 244

gyros składająca się z: papryki,  oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku, curry,  ziela angielskiego, gałki muszkatałowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak. podwójna pierś z kurczaka 2 cebule  2 ząbki czosnku 1 - 2 papryki czerwone 2 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz 4 łyżki oleju 2 torebki ryżu

Kuchcik gotuje
Pomysł na kurczaka w aromatycznym sosie 161

Ostatnio gdzieś trafiłam na ten przepis,a że szukałam czegoś innego na obiad pomyślałam ,że spróbuje-wyszedł pyszny obiad,a sosem nie mogłam się najeść-polecam spróbować,bo mnie urzekła szczególnie ta cytrynowa nuta z moim ulubionym imbirem i czosnkiem ,która dodała  mięsu niezwykłego aromatu.Idealnie sprawdzi się na obiad lub danie dla gości bo pięknie się prezentuje a cudowny(...)zapach rozchodzi się po całym domu.... Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka  2-3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej pół łyżeczki kuminu 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz ok 20 g świeżego imbiru 2 łyżki masła  2 łyżki oliwy czosnek 5 ząbki 1 szklanka bulionu pół szklanki śmietanki ser mozzarella (jedna kulka) garść świeżego szpinaku sok z połowy cytryny

Swojskie jedzonko
Danie tajskie po polsku 334

Uwielbiam dobrze doprawione orientalne potrawy. Jednak na co dzień nie zawsze mam dostęp do takich składników jak okra czy liście curry. Dlatego przygotowałam trochę spolszczoną wersje pysznego tajskiego dania. Mogą je jeść już 1,5 roczne maluchy. Jeśli wasze dziecko nie jadło wcześniej ostrych przypraw możecie zrezygnować z chili, lub dodać na początku jego niedużą ilość. podwójna pierś z kurczaka(...)małe bataty (lub 1 duży) 200 g selera naciowego 2 średnie marchewki 2 papryki 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 6 ząbków czosnku 400 ml mleczka kokosowego 50 ml sosu sojowego 1/2 limonki szczypior z cebulki dymki (opcjonalnie) garść orzeszków ziemnych Nim zaczniemy gotować tą potrawę dobrze jest przygotować sobie wszystkie składniki. Czosnek i imbir obieramy. Papryczki chili przekrawamy na pół

Dieta bez mleka
Questadillas - czyli grillowane tortille z kurczakiem i warzywami 430

nich grecki sos tzatziki.     Składniki (na6-8 porcji): 6-8 tortilli (wrapów) - idealnie jeśli uda się znaleźć z ziarnami 2 nieduże piersi kurczaka 1 cebula 1 mała puszka kukurydzy 1 mała cukinia pęczek kolendry 150-200 g sera cheddar sól pieprz do 0,5 łyżeczki kuminu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta curry   Przygotowanie(...)się zarumienią i zrobią chrupiące. Można użyć także patelni grillowej lub zwykłej. Każdą tortillę kroimy na 3-4 trójkąty i podajemy z orzeźwiającym jogurtowym lub ostrym, pomidorowo-paprykowym sosem

Kulinarne Inspiracje
Shoarma z kurczaka 267

łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki mieszanki przyprawy Tureckiej Biolevita* oliwa lub olej * Warzywa i przyprawy suszone(w różnych proporcjach): papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry ) , ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cząber, tymianek, kmin rzymski, czosnek, cebula, chilli, sól, naturalny ekstrakt papryki Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, dodać ok 4-5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać(...)mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita lub pieczonymi ziemniaczkami. Sos: ok 200-300 g jogurtu greckiego' 2 ząbki czosnku troszkę świeżej drobno posiekanej natki pietruszki (może być suszona) sól i pieprz Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki

The Sweet Damsel
Fit spaghetti - bardzo proste, szybkie i zdrowe :) 266

mielone z indyka, choć i bez niego danie wyszłoby pyszne. A to za sprawą dobrego sosu, odpowiednio przygotowanego i przyprawionego. Spaghetti wyszło przepyszne! Półtwardy makaron z gęstym, lekko pikantnym sosem pomidorowym - zdrowo i na prawdę sycąco :) Na wierzchu przydałyby się świeże listki bazylii, których niestety nie miałam, ale natka pietruszki, dopiero co zerwana z ogródka również się nadała :) Składniki(...)ząbki czosnku  400 ml passaty pomidorowej (Victualia) 2 łyżeczki przecieru z ostrej papryczki (Victualia) 1 łyżka oliwy z oliwek  250 g mięso mielonego z indyka  przyprawy: curry, pieprz czarny, papryka słodka, bazylia, sól himalajska  Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente.  Na patelni rozgrzej oliwę i przez 2 minuty podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie wlej

Zdrowie na języku :P
Eskalopki z inyka 154

Eskalopki z indyka Eskalopki z udźca indyka to bardzo pyszne danie, a co najważniejsze, szybko się go robi. Mięso jest niesamowicie delikatne, kruche, a sos który powstaje podczas duszenia jest lekki i idealnie pasuje do kaszy czy też gotowanych ziemniaków. Jedyną trudnością może stać się trybowanie uda, ale że jest to tylko jedna kość, więc nikomu nie powinno sprawić(...)zostały podane z pęczakiem i sałatką z kapusty pekińskiej. Składniki: około 1,2 kg udźca 2 ząbki czosnku olej do smażenia około 1/2 litra bulionu  pieprz ulubione przyprawy: curry, tymianek, czosnek Sposób przygotowania Udziec z indyka myjemy, osuszamy. Ściągamy z niego skórę, trybujemy (wycinamy) kość z chrząstką. Kroimy na mniejsze kawałki. Obsypujemy mięso przyprawami i nieco wygniatamy aby wszystkie

na moim stole...
Wołowina po wietnamsku na ostro 186

wołowiny z udźca 8 suszonych grzybków mung 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka cukru trzcinowego olej do smażenia 4 posiekane ząbki czosnku 1 posiekana w kostkę cebula 6 łyżek mleczka koksowego 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych bez soli sos sojowy 2 łyżki Przygotowanie: mięso umyj i pokrój w cienkie paski, olej rozgrzej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kipi kasza 241

naciowego i moreli w winie, sałatka z quinoi z dynią, marchewką, curry i imbirem. Krupnik z kaszą perłową, żur z pęczakiem, rosół z kostką z kaszy manny. Na obiad cannelloni z kaszą gryczaną, serem białym i boczkiem albo spaghetti z pulpetami z kaszy orkiszowej i kurczaka z sosem pieczarkowym. Na kolację burgery jaglano-buraczane albo jajecznica ze szpinakiem i grillowaną

GRUBY WAŁEK
Filet barramundi w sosie curry 104

paski, bulion, mleko kokosowe i pastę curry. • Pogotować chwilę, dodać sok z limonki, pomidor pokrojony w ósemki bez skóry i pestek. • Na koniec wrzucić filety pokrojone na 3 części i gotować 3 minuty. • Dodać pokrojoną dymkę i kolendrę. • Podawać filet baramundi w sosie z ryżem. Danie pochodzi z warsztatów

To co kocham
Makaron z brokułami i czosnkiem 182

męża, któremu również bardzo zasmakował ten mocno czosnkowy makaron w śmietanowym sosie.  Składniki na 4-5 porcji: 1 brokuł 400 g makaronu penne 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 średnia główka czosnku 1 duża śmietana 18% 1 mała śmietana 12% przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, mielona gałka muszkatołowa kiełki rzodkiewki do posypania (można pominąć)   Brokuła

Simply Food
Piersi kurze w czerwonym curry 152

cebulę i czosnek, smażyć około 1 minutkę. Dodać liście limonki, pastę curry, imbir potarty, trawę cytrynową przeciętą na pół. Smażyć mieszając następną minutkę. Piersi kurze pokroić w podłużne paski, osolić lekko. Wrzucić mięso do woka i smażyć mieszając, aż mięso straci kolor surowizny. Wlać mleko kokosowe i sos rybny oraz suszone chilli. Wymieszać i gotować 2 minuty, Wyjąć i wyrzucić

Kuchnia Pokoleń