kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij(...)wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy / curry oraz masła. Dopraw solą i pieprzem. Do gotującego się wywaru włóż podsmażone kulki. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2 – 3 razy delikatnie obróć pulpeciki. Pod koniec gotowania zagęść sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce), którą przesiej
Oka w rosole czyli KaFka gotujestacjach paliwowych. Obawiam się , nawet jestem pewna,że ów sos-nijak ma się do oryginału. SKŁADNIKI: Jogurt naturalny Majonez (u mnie na 3/4 jogurtu-1/4-majonezu-ale oczywiście wg. uznania) Ogórki konserwowe (3 sztuki) Biała kapusta (ok.2 łyżki drobno posiekanej) Ząbek czosnku (czosnek nie powinien stłumić smaku) Słodkie curry Ew. troszkę ketchupu PRZYGOTOWANIE: Ogórki konserwowe, kapustę, czosnek- drobno siekamy
Kopystką po garachPyszne słodko-pikantne curry z kurczaka na orientalną nutę - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 486 kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki
Moje Kuchenne Rewelacjedalekiego kraju. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry – to ulubione! Dokładnie takie samo przygotowywałam rok temu na jednym z pikników charytatywnych w Krakowie – wtedy podbiło serca wszystkich uczestników. Mam nadzieje, ze dziś podbije i Wasze serducha! Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy fantastyczną całość. Limonkowa śmietana i chrupiące orzeszki oraz kolendra
Ostra na Słodkopodłużne cienkie paski. Doprawić solą, papryką słodką i czerwoną pastą curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić kawłki kurczaka. Smażych dosłownie chwilkę, co jakiś czas mieszając. Takie cienkie kawałki mięska smażą sie błyskawicznie. Najprościej to posmakować i wiadomo że gotowe. Zjąć z patelni i odstawić. Przygotowanie sosu – idealnie pasuje sos czosnkowy który znajdziecie tu – Błyskawiczny
Kuchnia Pokoleńgarnku łyżkę oliwy, krótko poddusić marchew i cebulę. Warzywa oprószyć curry, dodać rosół i dusić jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na złoty kolor na łyżce oliwy, posypać solą, pieprzem i imbirem. Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem rabarbarowym i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniatamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny. Może powinien być inny barwnik, w innej ilości..... Ale smakowało dobrze :) Już niedługo w kinach film "Smak curry" zastawa
królestwo garówCiasto na naleśniki:1 jajko1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec1,5 szklanki mleka2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:główka sałaty rzymskiejpuszka kukurydzy2 mango
Świat Domowej Kuchnisól, szczypta tymianku, sok z 1/2 cytryny, świeża kolendra ( można zastąpić natką pietruszki). Przygotowanie: Piersi kurczaka kroję w kostkę. Masło roztapiam na patelni, dodaję mięso i przyprawy: chili suszone, curry, paprykę słodką ostrą, tymianek, sól. Mieszam, smażę, aż kurczak będzie miał złoty kolor. Pora kroję w krążki, dodaję do kurczaka, chwilę razem smażę. Zalewam wodą (około(...)kostkę brzoskwinie. Mąką dokładnie łączę z zalewą oraz garścią posiekanych brzoskwiń (najlepiej blenderem), dodaję do mięsa wraz z sokiem z cytryny. Całość doprowadzam do wrzenia, mieszam do momentu zgęstnienia sosu. Danie posypuję świeżą kolendrą. Podaję z ryżem (u mnie gotowany z kurkumą i wymieszany z natką pietruszki
JejKuchniaJeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;) Przepis pochodzi ze strony In My Coffee Kitchen, zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje. Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml. Składniki: 0,5kg czerwonej(...)wazowych łyżek przecieru pomidorowego własnej roboty 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej) 250g cukru pół łyżki słodkiej papryki w proszku pół łyżki ostrej papryki w proszku pół łyżki curry sól, pieprz pół łyżki suszonej bazylii Wykonanie:Cukinię kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka, mieszamy razem i zasypujemy 1,5 łyżki soli. Odstawiamy
Czerwona PorzeczkaKawałki piersi z kurczaka w słodko – ostrym sosie na bazie serka mascarpone, który sprawia, że sos jest zawiesisty i idealnie kremowy. Odpowiedni dobór przypraw sprawia, że danie ma orientalny smak. Słodki dzięki brzoskwiniom, a ostry dzięki chilli. Sypiemy jej tyle, ile nasze kubki smakowe w stanie są znieść :) Chociaż u mnie była to zaledwie szczypta, ze względu na dzieci(...)duża pierś z kurczaka 4 połówki brzoskwiń z syropu 1 cebula dymka 3 łyżki oleju kokosowego 125 g serka mascarpone 2 żółtka 1/3 szklanki wody 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny pieprz cayenne (chilli) natka pietruszki lub kolendra do posypania Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, umieścić w misce i dodać wszystkie
https:KKuchniaMniamfilety z kurczaka wędzona papryka estragon, lubczyk dwie łyżeczki pasty curry Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, pastą curry, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok 30 min. W rondelku podgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, listki laurowe i miód(...)podsmażyć na dwóch łyżkach oleju po 3-4 min z każdej strony. Wlać marynatę i trzymać jeszcze kilka min na ogniu. Podałam z tłuczonymi ziemniakami i sałatą pekińską w sosie vinegrette.. Smacznego
Gaździnka warzykostki bulionowej, 4 trójkąty serków topionych o kremowym smaku, 5 łyżeczek śmietany, sól, pieprz, bazylia, curry. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Kiełbasę i cukinię kroję w kostkę. Na oleju podsmażam przez chwilę kiełbasę, następnie dodaję cukinię i przyprawy - sól, pieprz, curry i bazylię. Smażę około 5 minut często mieszając. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczam kostkę bulionową(...)dokładnie mieszam ze śmietaną. Bulion wlewam na patelnię, dodaję serki topione. Gotuję na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się serków. Przygotowany sos łączę z makaronem
JejKuchniaobsypać przyprawami (papryką i curry), wymieszać z 3 łyżkami oliwy i usmażyć na rozgrzanej patelni. Przełożyć do oddzielnej miseczki. Na tą samą patelnie wrzucić paprykę (pokrojoną w krótkie paski) oraz pokrojonego w prążki pora i cebulę. Podsmażyć 5 – 10 minut, aby warzywa zmiękły. Sos: Wymieszać wszystkie składniki
KuchniaWeDwoje.plogniu kilka minut. Dodajemy kuskus, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Bakłażany układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem , podlewamy obok odrobiną wody i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 25-35 minut. Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką. Smacznego! Ps Świetnym dodatkiem jest np. sos jogurtowy z odrobiną mięty i limonki
Ostra na Słodko