coś pysznego! Mięciutkie warzywka w lekko gęstym, naturalnym sosie. Coś przepysznego. Robiłam takie już kilka razy i jeszcze mi się nie znudziło :) Składniki (ok. 3 porcje): 2 średnie cukinie 3 pomidory śliwkowe 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego (Victualia) przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, pieprz cayenne
Zdrowie na języku :Ptłuszczu, lub na patelni beztłuszczowej. KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM Z CUKINIĄ: - 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj masło) - 1 filet z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - imbir świeży - 2 małe cukinie - 4 czubate łyżki puree z dyni Hokkaido - 100 ml wody - kiełki lucerny do ozdoby - łyżka curry indyjskiego - sól W rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym
SMYKWKUCHNI1.Kurczaka kroimy z drobną kostkę, przyprawiamy 3 łyżkami curry i podsmażamy na odrobinie oliwy. 2. Warzywa kroimy z drobną kostkę. Ananasa odsączamy zachowując syrop zawarty w puszce. 3. Do smażącego się kurczaka dodajemy warzywa, podlewamy odrobiną wody i dusimy wszystko. 4. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy ananasa i podlewamy wszystko sosem z ananasa i dusimy wszystko jeszcze 5 minut
Zdrowo kolorowo lifestylowopłaskiej miski. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli(...)żółta 2 łyżki pędów bambusa 1 puszka ananasa (zachować sok!) 2 marchewki 200g przecieru pomidorowego olej 2 łyżki cukru sól, pieprz przyprawy: przyprawa 5 smaków, paprika słodka, paprika ostra, curry, kardamon ryż 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 50-70ml wody Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać cukier, chwilę smażyć
Codzienne Gotowanieotoczce. I oczywiście błonnik, którego ryż biały ma znacznie mniej. Ryż ten ma lekko orzechowy posmak, jest bardziej twardy od białego. Świetnie nadaje się do sosów warzywnych lub jako dodatek do surówek, bo sam w sobie ma dużo aromatu. Warto gotować go z odrobiną kurkumy- nabiera ładniejszego koloru i lepszego smaku. Zawsze(...)witaminy niż ryż biały. Jego spożywanie poprawia odporność i kondycję organizmu. Ma orzechowy posmak, jest jednak słodszy od ryżu brązowego. Świetny zarówno w daniach na ciepło, jako dodatek do curry czy surówek, jak i w sałatkach na zimno. Polecam używać go do przygotowywania lunchu na wynos- wchłonie ewentualny nadmiar płynów w sałatce, a nie rozmięknie się jak ryż biały
Wegańska kuchnia orientalnachili lub słodkiej) 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1/4 szklanki wody sól i pieprz (do smaku) Marynata cytrynowo-marchewkowa Składniki Sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 marchewka, starta na tarce 2 łyżeczki ulubionego słodziku (ksylitol, erytrytol, cukier) 1/4 szklanki wody pieprz (do smaku) Marynata curry Składniki 3 łyżki oliwy
Vegan Tastejogurtowy, ale są tak wilgotne, że sos nie jest konieczny. Co jeszcze można dodać do kotlecików, aby zupełnie zmienić ich oblicze? Super smakują z dodatkiem fety, a zamiast marchewki czy cukinii świetnie sprawdzi się papryka, batat, lub tarta dynia. Można przygotować wersję z pieczarkami lub z kukurydzą. Zamiast ziół – przyprawa curry. Za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej
Poezja smakuparu minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz cukier do smaku oraz pieprz cayenne. Cukinię i dynię pokroić w większą kostkę, paprykę drobniej- dodać do potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw około 20 minut, do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę pomidora
W garach u Gosicebula się zeszkli. Dodać ostrą paprykę, przyprawę curry i kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać pomidory i mleko. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę gotować, po czym dodać przekrojone na połówki jajka i gotować na niewielkim ogniu prze kilka kolejnych minut, aż jajka się podgrzeją i przejdą aromatem sosu. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniepora. Solimy i pieprzymy. Dodajemy paprykę, curry, utarty imbir i zmiażdżony czosnek. Dodajemy pulpę kokosową jeśli mamy oraz pokrojone w kostkę pomidory (ja używam sparzone i obrane ze skórki). Wlewamy ciupkę mleka kokosowego i dusimy z minutkę (z pomidorów też wypłynie sok więc nie przesadzamy). Dodajemy pietruszkę i rybę. W sosie robimy dziury tak żeby ryba była do połowy zanurzona
Lubczyk i WaniliaPlus jest też taki, że możecie ją modyfikować na różne sposoby, wszystko zależy od Waszej pomysłowości :) Przepis na sos pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Jest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść. Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki: 6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka(...)łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę. Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć
Czerwona PorzeczkaKoniecznie wypróbujcie i połączcie roladki z sosem Veloute , który świetnie komponuje się z drobiem i owocami morza – polane roladki zyskają nowego oblicza! Gotowe roladki z kurczaka podaję z rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem ugotowanym na żółto – z kurkumą lub przyprawą curry i wymieszanym z przesmażoną na maśle
Zasmakuj Kuchnibieżąco, a potem wykorzystać taki przyprawowy mix do przyrządzenia np. dania curry z dynią. Przepis na tę kompozycje smaków znalazłam w najnowszej książce Lidla. Curry z soczewica i dynia mieszanka przyprawowa: po jednej łyżeczce: nasion kolendry, kurkumy, cynamonu i czerwonej papryki pół łyżeczki kminu rzymskiego curry: 1 czerwona cebula (pokrojona w piórka) 2 ząbki czosnku (pokrojony w plasterki) kawałek imbiru(...)kciuka, pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka oleju kokosowego 200 g dyni piżmowej, bez skóry, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 4 łyżki sosu sojowego 150 ml wywaru warzywnego po 1 puszce krojonych pomidorów i mleczka kokosowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego natka pietruszki do posypania W moździerzu (lub młynku) ucieramy
Dzieje kuchennej Wiewióry