sos curry - 2998 przepisów (strona:140/200)

Indyk w sosie w zielonym sosie curry 126

Takie danie można serwować z makaronem lub ryżem. Smacznego Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać pastę curry i chwilkę smażyć aż poczujecie jej intensywny zapach. Cebulki drobno posiekać i dodać do woka razem z pokrojonym w paseczki mięsem, pokrojoną drobno chilli. Smażyć mieszając do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar i mleczko kokosowe. Od fasolki odciąć końcówki(...)pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z błonek i pestek. Pokroić paprykę na małe kawałki. Do sosu dodać fasolkę i paprykę, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Pokroić natkę pietruszki lub kolendry i dodać do sosu. Podawać z makaronem lub ryżem. Pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Bezglutenowe wege spaghetti gotowe w 20 minut :) 106

średnia cebula 2-3 ząbki czosnku  400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego  1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czarny, curry, papryka ostra wędzona, bazylia suszona Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu.  W tym czasie na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez dwie minuty posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlej(...)zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 6 minut.  Kolejno na pełnej mocy gazu dodaj pozostałe składniki. Mieszaj dość często, abo zapobiec przypaleniu.  Po niecałych 10 minutach sos powinien się zagęścić i być gotowy.  Wymieszaj go z makaronem lub polej po jego wierzchu

Zdrowie na języku :P
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem curry 175

łyżka papryki ostrej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku olej roślinny sól tarty parmezan do posypania Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i obtaczamy w przyprawie curry, papryce słodkiej i ostrej oraz soli. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim zmiażdżony czosnek. Gdy będzie szklisty dokładamy do niego mięso. Kurczak powinien się zarumienić ze wszystkich stron(...)przekładamy mięso do miski, a na patelnię po smażeniu wykładamy zamrożony szpinak. Podgrzewamy go na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso. Doprawiamy ewentualnie solą i gałką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (powinien być al dente). Sos i makaron łączymy na patelni cały czas podgrzewając. Danie

Qchnia po prostu
Szakszuka – gulasz marokański z kiełbaskami Merguez 215

mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na podniebieniu – i z kaszą kuskus lub chlebkami pita, żeby móc wyjeść ten pyszny sos do dna i nie zmarnować ani kropli płynnego żółtka. Zapisz Miałam problem z nazwaniem tego przepisu. Tunezyjskie kiełbaski, marokański żar przypraw… Szakszuka to danie pochodzące z Tunezji, ale świetnie przyjęło(...)cienkie surowe kiełbaski z mieszanego mięsa – jagnięciny i wołowiny. Są typowe dla kuchni tunezyjskiej. Przyprawa Ras el Hanout to z kolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, cynamonu, kardamonu, szafranu, pieprzu, goździków, kopru, imbiru, chili, ziela angielskiego i pąków róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych

Karo in the Kitchen
KASZA JĘCZMIENNA Z CURRY 114

 Tak przyrządzoną kaszą nie jedno podniebienie się skusi.Za kaszami nie przepadam ,ale ta mi wyjątkowo przypadła do gustu.Prosty przepis a jaki zarazem wysmakowany.Zapraszam!. 1 szkl.ulubionej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet pieczony z cukinii 194

pasztet z cukinii ,bo o nim mowa-Wyszedł genialny,pełen aromatów i smaku.Prosty do zrobienia ,tani ,super sprawdził się na śniadanie z odrobiną malinowego pomidorka ,lib na obiad z sosem czosnkowym-mniam,zdecydowanie do powtórzenia-polecam gorąco....i ten zapach który rozchodzi się po domu jak się piecze....zdecydowanie ciężko doczekać ,aż wystygnie ,żeby spróbować...... Składniki: Cukinia 3 szklanki(...)zielona lub żółta ) marchewka mała 3  cebula średnia 2 czosnek 4 ząbki kasza manna 3/4 szklanki olej 1/3 szklanki 4 jajka koperek pęczek ( można zamienić na pietruszkę) curry łyżeczka słodka papryka 1/2 łyżeczki sól pieprz Przygotowanie: Cukinię zetrzeć do miski na tarce jarzynowej, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wycisnąć porządnie z nadmiaru wody. Zetrzeć marchewkę

Swojskie jedzonko
Makaron z warzywami w kremowym sosie :) 167

potrawki podeszłam całkowicie spontanicznie. Połączyłam warzywa, które akurat miałam dostępne w domu z orkiszowym makaronem i gęstym, kremowym sosem kokosowym. Wyszło coś niebywale pysznego! Smak jest oryginalny, doprawiony różnymi przyprawami, w tym także pastą miso, o której pisałam TUTAJ . Jest to super opcja na wegański obiad.  Składniki (3 porcje): 100 g makaronu orkiszowego (Edena) 1 średnia cukinia 3 marchewki(...)puszka białej fasolki  1 cebula 1 łyżka oleju  1 łyżeczka pasty miso (Edena) 1 łyżka soku z cytryny przyprawy: sól, curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny (po ok. 1/2 łyżeczki) po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku, szczypiorku i czosnku niedźwiedziego  300 ml mleka kokosowego (Edena) do zagęszczenia - 50 ml wody i 1 łyżeczka mąki

Zdrowie na języku :P
Sos musztardowo-miodowy do nuggetsów z kurczaka 242

moja receptura na prosty sos. Najbardziej pasuje do smażonych kęsków z kurczaka. Szybko się robi. Nie wymaga zaawansowanych składników ani umiejętności. Doskonale więc się nada do imprezowego menu, kiedy trzeba zrobić dużo i szybko. Składniki: 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki musztardy stołowej 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu (wielokwiatowy, gryczany) duża szczypta czosnku suszonego szczypta(...)białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej mielonej szczypta curry Przygotowanie: Musztardę Dijon mieszamy z oliwą. Dodajemy miód, mieszamy. Następnie mieszamy z musztardą stołową i majonezem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Sosik gotowy. Z nuggetsami z kurczaka i pieczonymi ziemniaczkami - po prostu pychota

Kuchnia po mojemu
MAKARON ZE SCHABEM, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 132

bionego makaronu, 2 plastry mięsa schabowego, średnia papryka czerwona, 20 dag pieczarek, 250 ml śmietanki 30%, czubata łyżeczka mąki, 2 ząbki czosnku, sól, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, bazylia, curry. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Mięso kroję w bardzo cieniutkie paski, podsmażam na łyżce oleju z dodatkiem przypraw oraz dwoma ząbkami posiekanego czosnku. Po około trzech minutach dodaję paprykę(...)pieczarki w plasterkach, chwilę smażę (do momentu zarumienienia się pieczarek). Mąkę mieszam ze śmietaną, dodaję do mięsa. Gotuję chwilę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
Shoarma wieprzowa z frytkami i sosem czosnkowym! 117

Shoarma Składniki: -pół kilo łopatki wieprzowej  -przyprawy (imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa, majeranek) -odrobina oleju Sposób przygotowania: Łopatkę kroimy na malutkie paseczki. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Mięso smażymy na odrobinie oleju a następnie dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż będzie miękkie (ok. godzinkę). Frytki Składniki:   -ziemniaki -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy na paseczki(...)smażymy na gorącym oleju w frytkownicy lub w garnku aż się zarumienią. Sos czosnkowy Składniki: -jogurt naturalny 250ml -3 ząbki czosnku -1 łyżka majonezu -sól i pieprz Sposób przygotowania: Czosnek przerabiamy przez wyciskarkę do czosnku. Następnie mieszamy z majonezem i dolewamy jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Magia jedzenia.
Jak przygotować idealne szparagi? Szparagi zawijane w szynkę parmeńską z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorami. 113

sklepach możecie kupić szparagi białe, zielone i te na które cały czas poluję- dzikie!  Białe świetnie pasują mi do zup, kremów, sosów i oczywiście do chrupiącej, opiekanej bagietki z duszonym szpinakiem lub szynką parmeńską i sosem holendeskim (czy ktoś oprócz mnie również sobie to wyobraził?). I to tyle jeśli chodzi o wykorzystanie tej jaśniejszej odmiany. W mojej kuchni pojawiają(...)sałatek i jajecznicy. Grillowane, szczególnie w szynce parmeńskiej, to idealna przystawka. Podane z wędzonym łososiem i duszonym szpinakiem to dla mnie idealne śniadanie. Robię z ich zupy, dodaję do curry z dorszem, przyrządzam z ich użyciem sałatki na bazie kasz.  Jak przygotować smaczne szparagi? Szparagi są ultraproste w przyrządzeniu, natomiast pomimo wszystko nadal w moim towarzystwie jest wiele osób

Mango Papaja
Zupa dyniowa z pastą curry 152

To już ostatnia dynia, którą dostałam od mamy. Pachnąca i ekologiczna, a że jestem fanką zup dyniowych, to oczywiście nie mogło

To co kocham
Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy, szpinaku i tajską pastą curry 169

smaku Pokrój obraną cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodaj soczewicę. Dodaj pastę curry i pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron(...)czasie dodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron polej sosem i posyp czymś chrupkim (podprażone pestki dyni, słonecznika, sezam

Corner With Recipes
Sałatka z zupek chińskich 304

dalej przekonywać..? :) Składniki (tak naprawdę nie trzeba się ich sztywno trzymać, ja podaję swoją wersję - udoskonaloną): 2 zupki chińskie o dowolnym smaku (najlepsze moim zdaniem są ostre firmy Vifon "Kurczak curry" - czerwone opakowanie) 1 pierś kurczaka 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta(...)pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora)  4-5 małych ogórków konserwowych (lub 2-3 duże) 1 łyżka sosu sojowego czarny pieprz  1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chili 2 łyżki siekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 4 duże łyżki majonezu

Kuchnia Prezydentowej
Szaszłyk z indyka w marynacie z curry 137

Składniki ( 4 szaszłyki): 0,5 kg filetu z piersi indyka pomidorki koktajlowe marynata: 1/2 szklanki oliwy + 1/2 opakowania przyprawy curry Przygotowanie: mięso umyj, pokrój w kostkę, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj dokładnie, zalej mięso, wymieszaj dokładnie miskę z zamarynowanym mięsem odstaw na parę godzin do lodówki rozgrzej piekarnik na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie mięso i pomidorki koktajlowe(...)przygotowane szaszłyki piecz w 220 stopniach przez kwadrans podawaj z ulubionymi dodatkami, ja proponuję ryż, sałatkę z rukoli i sera fety oraz domowy sos czosnkowy Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Muffinki cebulowe. 129

zdecydowanie należą do kategorii słonych przekąsek. Można je potraktować jako rodzaj bułeczek, a można również podać jako trochę mniej oczywisty dodatek do dań typu gulaszowego lub pieczeni z sosem - zdecydowanie mają szansę sprawdzić się w tej roli. Moje muffiny są dosyć ciemnej karnacji ponieważ użyłem do nich mąki pełnoziarnistej i cukru muscovado. Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie(...)cukru. Polecam. Składniki (na 6 muffinek):  200 ml mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej) 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 100 g masła 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka łyżek maślanki 1/2 łyżeczki soli masło do natłuszczenia formy Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle z dodatkiem  soli, cukru

zadanie-gotowanie
RYBA NA OSTRO 137

ustach.   4 filety z ryby (u mnie z karpia) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki musztardy sól majeranek tymianek 2 łyżki oleju 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka curry cytryna 2 pomidory ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę świeżą filetujemy lub rozmrażamy gdy mam rybę mrożoną.Jajko rozmącamy,mieszamy  z bułką tartą i musztardą.Pastę przyprawiamy solą,majerankiem,tymiankiem.Małą blaszkę smarujemy olejem.Ryb(...)boki smarujemy pastą.Pieczemy 20 min. w temp ok.200 st.(najlepiej z włączonym grillem)Majonez dokładnie mieszamy z curry.Cytrynę i pomidory kroimy w plasterki.Rybę podajemy  polane sosem z plasterkami cytryny i pomidora.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki