sos curry - 2998 przepisów (strona:147/200)

Kotleciki curry z kaszy bulgur i dip z melasy z granatu 163

obiad. Idealnie smakują bezpośrednio po przygotowaniu (ciepłe) z dodatkiem surówki/sałatki i/lub dipu. Mogą też posłużyć jako dodatek np. do kotleta, ale dla mnie najsmaczniejsze są z lekkim sosem i świeżymi warzywami. Poniżej przedstawiłam przepis na przepyszny dip z melasy z granatu.  Jest rewelacyjny, ma wyjątkowy (kwaskowaty) smak i doskonale sprawdzi się także do innych potraw(...)bulgur (użyłam gruboziarnistej, ale idealnie sprawdzi się drobna )  1 jajko 1 łyżka skrobi kukurydzianej (płaska) 1 łyżka bułki tartej (płaska)  4 łyki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki chili w proszku (lub papryki ostrej) 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej

Di gotuje
Pikantny dip marchewkowy 134

Dzis postanowilam przygotowac dip z marchewki.  Uwielbiam marchewke w kazdej postaci, jednak nigdy jeszcze nie przygotowywalam takiego sosu, gdy tylko zobaczylam przepis, postanowilam natychmiast go wyprobowac;)  Dip okazal sie fantastyczny - delikatny, kremowy, slodki, a jednoczesnie nieco pikantny. Ta fantastyczna przystawka idealnie nadaje sie do surowych warzyw, owsianych ciasteczek czy suchego pieczywa typu wasa lub do chrupania z paluszkami(...)impreze. A tu pyszne, latwy i efektowny dip, zdrowy i przygotowany przy minimalnym nakladzie srodkow;) Polecam! Skadniki: 1 cebula 4 marchewki sok z 2 pomarańczy 1 łyżeczka ostrej pasty curry 4 łyżki joguru naturalnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz  olej do smażenia Przygotowanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, marchewkę

Codzienne Gotowanie
Korzenne masło dyniowe 155

Jeśli nie macie co zrobić z resztą dyni, którą kupiliście na zupę, curry, sałatkę czy w innym smacznym celu, można ją zamienić w tak zwane masło dyniowe. Nie jestem do końca pewna z jakiego powodu te przetwory nazywamy masłem, ponieważ tłuszczu w nich jak na lekarstwo, ale za amerykańskimi źródłami niech będzie masło, bo jakoś to nazwać trzeba :)Masła dyniowego(...)sprawdza się też jako dodatek do kwaśnego naturalnego jogurtu. Dorzućmy musli i pyszne śniadanie gotowe. Korci mnie, by tak jak inne słodkie przetwory wykorzystać je do mięs i mięsnych sosów lub spróbować połączyć je z serami. Pomysłów mam wiele. Będę je testować. Zachęcam też Was.Na 2 nieduże słoiczki użyłam:550g dyni  obranej, z usuniętymi pestkami, pokrojonej w kostkę1 jabłko1

W kuchni wieczorem
Udka z kurczaka , pieczone z kalafiorem 126

pomysł na jednogarnkowy , niekłopotliwy obiad z kurczakiem i warzywami . Kalafior to jedna z bardziej lubianych przystawek w naszym domu . Chłopcy uwielbiają gotowany z bułka tartą i masłem lub z sosem beszamelowym , ale pieczony też ma swój niepowtarzalny urok i smak . Dobrze doprawione udka z kurczaka w takim towarzystwie są naprawdę prostym i pysznym posiłkiem . Do tego nie wymagają ani wysokich(...)cukinia 2 cebule 2-3 średniej wielkości żółte lub zielone pomidory 200 ml słodkiej śmietanki kremówki 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 łyżka , curry 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu sól do smaku 2 łyżki klarowane masła , roztopionego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , pokrywamy go wyciśniętym praską czosnkiem , połową curry

Ogrodnik w podróży
Curry z kurczaka po jamajsku 125

przygotować słoneczne i rozgrzewające curry z kurczaka po jamajsku . Podstawą tego curry jest domowa mieszanka przypraw , która z pewnością przyda się także do wykonania innych potraw. Ostrość curry możecie oczywiście regulować poprzez ilość użytej do marynaty papryczki chilli. Gorąco polecam to curry z kurczaka z dodatkiem ziemniaków i mleka kokosowego. Jest idealne na jesienne wieczory. Curry z kurczaka po jamajsku(...)cytryny 500-600g wyfiletowanych udek z kurczaka 3 łyżki jamajskiej przyprawy curry  (ewentualnie przyprawy curry ze sklepu, ale smak będzie inny) 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 300g ziemniaków 1 łyżeczka soli olej do smażenia Jak przygotować curry z kurczaka po jamajsku? Czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach

Codzienne Gotowanie
Ketchup z cukinii i papryki 155

cukinii? Ale jak? Przecież ketchup jest z pomidorów... A no właśnie z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Oczywiście, aby słoiki dłużej stały i dobrze smakowały to ocet i cukier w składzie musi(...)młodej cukinii * 0.5 kg. cebuli * 2 szt. czerwonej papryki  * 2 łyżki soli * 360 g. przecieru pomidorowego ( u mnie Dawtona duży słoiczek/ najlepszy ) * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka curry * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej * 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej * 1 szczypta pieprzu cayenne * 200 g. cukru * 0.5 szkl. octu * 1 łyżeczka suszonej bazylii Cebulę, paprykę i cukinie obieramy. Kroimy

Kuchnia Paulettes
Burgery ziemniaczano – marchewkowe 187

unikać jak ognia. Teraz już nie wszyscy tak uważają. Coraz częściej podkreśla się, że ziemniaki tak naprawdę same w sobie nie tuczą. Fakt, jeśli dołożymy do nich tłuste mięso, sosy i inne kaloryczne dodatki, to całkiem prawdopodobne, iż możemy po jakimś czasie zauważyć wzrost wskazówki na wadze. Ziemniaki to jednak nie tylko zupa i drugie danie. To też nie tylko(...)świeżymi warzywami, czy też z innymi, ulubionymi dodatkami. Burgery ziemniaczano – marchewkowe przepis na 6 burgerów 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki średnia cebula pół łyżeczki przyprawy curry szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz oliwa Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj, pokrój w duża kostkę i gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut (do czasu aż warzywa będą

365 dni dookoła kuchni
Tajski rosół z łososiem 171

prawda w Tajlandii jeszcze nie byłam..ale i tak uwielbiam kuchnię tajską. Pad Thai, Curry tajskie czy Tom yam to dania, które poznałam będąc w Londynie i poszukując nowości kulinarnych. Nie wiem czy były wykonane tradycyjne, ale tak czy tak skradły kawałek mojego serca. Ostre przyprawy, rybne smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego(...)łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii... Składniki na 4 porcje: 1l bulionu 150g łososia  100g makaronu  3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu chilli (może być 1/2 łyżeczki sproszkowanego) 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru Garść posiekanego szczypiorku Garść sezamu Przygotowanie: Bulion gotujemy z 2 łyżkami sosu sojowego

Czarnawisienka
Selerowy Gyros 14079

push({}); Selerowy Gyros – Składniki: 1 duży podwójny filet piersi z kurczaka (ok. 760g) 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do zamarynowania mięsa + odrobina oleju (ok. 1 łyżka) do smażenia 2 słoiki selera ciętego(...)ketchupu pikantnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Selerowy Gyros – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błonek i kości. Pokroić w kostkę. Dodać przyprawy: słodką paprykę, czosnek, curry, bazylię, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Dodać olej, całość wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc, by mięsko ładnie się zamarynowało). Na patelni rozgrzać

Kulinarne Przeboje
Ziemniaczano - buraczane kotleciki 152

racji prostoty wykonania polecam zabawę w lepienie z dziećmi :) Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 3 małe ugotowane buraczki cebula pęczek posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki bułki tarte + do obtoczenia 2 łyżeczki mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz    Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki oraz buraki zblendować lub przepuścić przez praskę.  Cebule(...)miała jednolitą konsystencję formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej z każdej strony. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron.. Podawać z ulubionymi dodatkami i np. z sosem pieczarkowym. Smacznego

ChilliJemy
Kurczak z makaronem inaczej 176

Łyżka majonezu (nie jest konieczny) Przygotowanie: 1. Filet z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do odpowiedniej wielkości garnka. Przyprawić wg upodobania pieprzem, ziołami, papryką i curry oraz odrobiną soli. Wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na min. 30 minut. 2. Zagotuj wodę na makaron, lekko ją posól. Ugotuj makaron muszelki, uważając, by się(...)kostkę. 3. Garnek z kurczakiem postawić na średnim ogniu (jeśli płyta elektryczna, nagrzać maksymalnie przed postawieniem garnka, po czym zmniejszyć o połowę). Często mieszając, dusić. Jeśli będzie za dużo sosu, można odlać, wtedy łatwiej będzie podpiec mięso na złoto. Ale dobrze dolać ten sos z powrotem pod koniec pieczenia, aby potrawa nie było zbyt sucha. Dodać paprykę. Piec wszystko jeszcze

Anioszek w kuchni
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 163

puszki cieciorki ) Trzy garście szpinaku ( zobacz przepis na pęczotto z grzybami, w którym możesz wykorzystać resztę szpinak u) Dresing 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu piri piri, albo łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie domowej pitty Krok 1 Wsypcie mąkę pełnoziarnistą, drożdże instant, sól, cukier do misy, wymieszajcie. Wlejcie oliwę i szklankę wody i rozprowadźcie w płynie(...)mniejsze kawałeczki. Jeśli nie macie, pokrójcie pierś z kurczaka w paski, posólcie, popieprzcie i przyprawcie do smaku (np. zamacerujcie w oliwie z dodatkiem słodkiej papryki lub papryki chilli, curry i łyżeczki miodu i cytryny). Smażcie pierś na rozgrzanym oleju ok. 5 minut. Pokrójcie papryki w paski, a potem w drobną kostkę. Wsypcie je razem z pokrojonym kurczakiem do głębokiej misy

Niedzielny kucharz
Kanapka z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem 200

greckiego1 ogórek kiszony1 pomidor1 mała cebula2 płaskie łyżki majonezu1 płaska łyżka ketchupucurrysól, piperzvegetazioła (np. prowansalskie)Wykonanie:Kurczaka kroimy na plastry. Jogurt grecki łączymy z około pół płaskiej łyżeczki curry, ziołami, solą, pieprzem, vegetą i ewentualnie czosnkiem i innymi przyprawami. Kurczaka łączymy z przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.Po tym czasie kładziemy kurczaka na rozgrzanego(...)plastry, cebulę na cienkie krążki.W kubeczku łączymy ketchup z majonezem.Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na to wszystko kładziemy kurczaka i polewamy sosem majonezowo-ketchupowym. Następnie wszystko przykrywamy drugą połową bułki.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Aromatyczny dorsz marynowany w stylu bliskowschodnim. 77

wersję tego dania. :) Składniki: - Olej kokosowy - 2 duże cebule - 1,5 łyżki nasion kolendry - 1 żółta papryka - 1 czerwona papryka - 4 ząbki czosnku - 4 liście laurowe - 1,5 łyżki curry w proszku - 0,5 łyżeczki chili w proszku - 0,5 łyżeczki cynamonu - 1 puszka (400 g) pomidorów całych  -  2,5 łyżki cukru - 2,5 łyżki octu sherry(...)smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut, często mieszając. Dorzucamy papryki, umyte, oczyszczone i pokrojone w cienkie paski. Smażymy kolejne 10 minut. Wrzucamy drobno posiekany czosnek, liście laurowe, curry, cynamon, chili i lekko rozdrobnione pomidory. Smażymy jeszcze 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodajemy cukier, ocet, sól, pieprz i sok z limonki. Kontynuujemy smażenie jeszcze 5 minut

DominikaDolci
Makaron z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem w sosie curry 265

posiekanej drobno natki pietruszki łyżka masła 2 łyżki oliwy Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Mieszamy z solą, pieprzem, curry oraz 1 łyżką oliwy. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Cukinię kroimy na plasterki lub półplasterki (nie za cienkie jednak(...)dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy lekko zmięknie, dodajemy fasolkę szparagową. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Łączymy z warzywami i mięsem.   Uwagi

Smaki Na Talerzu