obiad. Idealnie smakują bezpośrednio po przygotowaniu (ciepłe) z dodatkiem surówki/sałatki i/lub dipu. Mogą też posłużyć jako dodatek np. do kotleta, ale dla mnie najsmaczniejsze są z lekkim sosem i świeżymi warzywami. Poniżej przedstawiłam przepis na przepyszny dip z melasy z granatu. Jest rewelacyjny, ma wyjątkowy (kwaskowaty) smak i doskonale sprawdzi się także do innych potraw(...)bulgur (użyłam gruboziarnistej, ale idealnie sprawdzi się drobna ) 1 jajko 1 łyżka skrobi kukurydzianej (płaska) 1 łyżka bułki tartej (płaska) 4 łyki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki chili w proszku (lub papryki ostrej) 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej
Di gotujeDzis postanowilam przygotowac dip z marchewki. Uwielbiam marchewke w kazdej postaci, jednak nigdy jeszcze nie przygotowywalam takiego sosu, gdy tylko zobaczylam przepis, postanowilam natychmiast go wyprobowac;) Dip okazal sie fantastyczny - delikatny, kremowy, slodki, a jednoczesnie nieco pikantny. Ta fantastyczna przystawka idealnie nadaje sie do surowych warzyw, owsianych ciasteczek czy suchego pieczywa typu wasa lub do chrupania z paluszkami(...)impreze. A tu pyszne, latwy i efektowny dip, zdrowy i przygotowany przy minimalnym nakladzie srodkow;) Polecam! Skadniki: 1 cebula 4 marchewki sok z 2 pomarańczy 1 łyżeczka ostrej pasty curry 4 łyżki joguru naturalnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, marchewkę
Codzienne GotowanieJeśli nie macie co zrobić z resztą dyni, którą kupiliście na zupę, curry, sałatkę czy w innym smacznym celu, można ją zamienić w tak zwane masło dyniowe. Nie jestem do końca pewna z jakiego powodu te przetwory nazywamy masłem, ponieważ tłuszczu w nich jak na lekarstwo, ale za amerykańskimi źródłami niech będzie masło, bo jakoś to nazwać trzeba :)Masła dyniowego(...)sprawdza się też jako dodatek do kwaśnego naturalnego jogurtu. Dorzućmy musli i pyszne śniadanie gotowe. Korci mnie, by tak jak inne słodkie przetwory wykorzystać je do mięs i mięsnych sosów lub spróbować połączyć je z serami. Pomysłów mam wiele. Będę je testować. Zachęcam też Was.Na 2 nieduże słoiczki użyłam:550g dyni obranej, z usuniętymi pestkami, pokrojonej w kostkę1 jabłko1
W kuchni wieczorempomysł na jednogarnkowy , niekłopotliwy obiad z kurczakiem i warzywami . Kalafior to jedna z bardziej lubianych przystawek w naszym domu . Chłopcy uwielbiają gotowany z bułka tartą i masłem lub z sosem beszamelowym , ale pieczony też ma swój niepowtarzalny urok i smak . Dobrze doprawione udka z kurczaka w takim towarzystwie są naprawdę prostym i pysznym posiłkiem . Do tego nie wymagają ani wysokich(...)cukinia 2 cebule 2-3 średniej wielkości żółte lub zielone pomidory 200 ml słodkiej śmietanki kremówki 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 łyżka , curry 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu sól do smaku 2 łyżki klarowane masła , roztopionego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , pokrywamy go wyciśniętym praską czosnkiem , połową curry
Ogrodnik w podróżyprzygotować słoneczne i rozgrzewające curry z kurczaka po jamajsku . Podstawą tego curry jest domowa mieszanka przypraw , która z pewnością przyda się także do wykonania innych potraw. Ostrość curry możecie oczywiście regulować poprzez ilość użytej do marynaty papryczki chilli. Gorąco polecam to curry z kurczaka z dodatkiem ziemniaków i mleka kokosowego. Jest idealne na jesienne wieczory. Curry z kurczaka po jamajsku(...)cytryny 500-600g wyfiletowanych udek z kurczaka 3 łyżki jamajskiej przyprawy curry (ewentualnie przyprawy curry ze sklepu, ale smak będzie inny) 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 300g ziemniaków 1 łyżeczka soli olej do smażenia Jak przygotować curry z kurczaka po jamajsku? Czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach
Codzienne Gotowaniecukinii? Ale jak? Przecież ketchup jest z pomidorów... A no właśnie z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Oczywiście, aby słoiki dłużej stały i dobrze smakowały to ocet i cukier w składzie musi(...)młodej cukinii * 0.5 kg. cebuli * 2 szt. czerwonej papryki * 2 łyżki soli * 360 g. przecieru pomidorowego ( u mnie Dawtona duży słoiczek/ najlepszy ) * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka curry * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej * 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej * 1 szczypta pieprzu cayenne * 200 g. cukru * 0.5 szkl. octu * 1 łyżeczka suszonej bazylii Cebulę, paprykę i cukinie obieramy. Kroimy
Kuchnia Paulettesunikać jak ognia. Teraz już nie wszyscy tak uważają. Coraz częściej podkreśla się, że ziemniaki tak naprawdę same w sobie nie tuczą. Fakt, jeśli dołożymy do nich tłuste mięso, sosy i inne kaloryczne dodatki, to całkiem prawdopodobne, iż możemy po jakimś czasie zauważyć wzrost wskazówki na wadze. Ziemniaki to jednak nie tylko zupa i drugie danie. To też nie tylko(...)świeżymi warzywami, czy też z innymi, ulubionymi dodatkami. Burgery ziemniaczano – marchewkowe przepis na 6 burgerów 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki średnia cebula pół łyżeczki przyprawy curry szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz oliwa Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj, pokrój w duża kostkę i gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut (do czasu aż warzywa będą
365 dni dookoła kuchniprawda w Tajlandii jeszcze nie byłam..ale i tak uwielbiam kuchnię tajską. Pad Thai, Curry tajskie czy Tom yam to dania, które poznałam będąc w Londynie i poszukując nowości kulinarnych. Nie wiem czy były wykonane tradycyjne, ale tak czy tak skradły kawałek mojego serca. Ostre przyprawy, rybne smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego(...)łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii... Składniki na 4 porcje: 1l bulionu 150g łososia 100g makaronu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu chilli (może być 1/2 łyżeczki sproszkowanego) 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru Garść posiekanego szczypiorku Garść sezamu Przygotowanie: Bulion gotujemy z 2 łyżkami sosu sojowego
Czarnawisienkapush({}); Selerowy Gyros – Składniki: 1 duży podwójny filet piersi z kurczaka (ok. 760g) 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do zamarynowania mięsa + odrobina oleju (ok. 1 łyżka) do smażenia 2 słoiki selera ciętego(...)ketchupu pikantnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Selerowy Gyros – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błonek i kości. Pokroić w kostkę. Dodać przyprawy: słodką paprykę, czosnek, curry, bazylię, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Dodać olej, całość wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc, by mięsko ładnie się zamarynowało). Na patelni rozgrzać
Kulinarne Przebojeracji prostoty wykonania polecam zabawę w lepienie z dziećmi :) Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 3 małe ugotowane buraczki cebula pęczek posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki bułki tarte + do obtoczenia 2 łyżeczki mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki oraz buraki zblendować lub przepuścić przez praskę. Cebule(...)miała jednolitą konsystencję formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej z każdej strony. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron.. Podawać z ulubionymi dodatkami i np. z sosem pieczarkowym. Smacznego
ChilliJemyŁyżka majonezu (nie jest konieczny) Przygotowanie: 1. Filet z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do odpowiedniej wielkości garnka. Przyprawić wg upodobania pieprzem, ziołami, papryką i curry oraz odrobiną soli. Wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na min. 30 minut. 2. Zagotuj wodę na makaron, lekko ją posól. Ugotuj makaron muszelki, uważając, by się(...)kostkę. 3. Garnek z kurczakiem postawić na średnim ogniu (jeśli płyta elektryczna, nagrzać maksymalnie przed postawieniem garnka, po czym zmniejszyć o połowę). Często mieszając, dusić. Jeśli będzie za dużo sosu, można odlać, wtedy łatwiej będzie podpiec mięso na złoto. Ale dobrze dolać ten sos z powrotem pod koniec pieczenia, aby potrawa nie było zbyt sucha. Dodać paprykę. Piec wszystko jeszcze
Anioszek w kuchnipuszki cieciorki ) Trzy garście szpinaku ( zobacz przepis na pęczotto z grzybami, w którym możesz wykorzystać resztę szpinak u) Dresing 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu piri piri, albo łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie domowej pitty Krok 1 Wsypcie mąkę pełnoziarnistą, drożdże instant, sól, cukier do misy, wymieszajcie. Wlejcie oliwę i szklankę wody i rozprowadźcie w płynie(...)mniejsze kawałeczki. Jeśli nie macie, pokrójcie pierś z kurczaka w paski, posólcie, popieprzcie i przyprawcie do smaku (np. zamacerujcie w oliwie z dodatkiem słodkiej papryki lub papryki chilli, curry i łyżeczki miodu i cytryny). Smażcie pierś na rozgrzanym oleju ok. 5 minut. Pokrójcie papryki w paski, a potem w drobną kostkę. Wsypcie je razem z pokrojonym kurczakiem do głębokiej misy
Niedzielny kucharzgreckiego1 ogórek kiszony1 pomidor1 mała cebula2 płaskie łyżki majonezu1 płaska łyżka ketchupucurrysól, piperzvegetazioła (np. prowansalskie)Wykonanie:Kurczaka kroimy na plastry. Jogurt grecki łączymy z około pół płaskiej łyżeczki curry, ziołami, solą, pieprzem, vegetą i ewentualnie czosnkiem i innymi przyprawami. Kurczaka łączymy z przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.Po tym czasie kładziemy kurczaka na rozgrzanego(...)plastry, cebulę na cienkie krążki.W kubeczku łączymy ketchup z majonezem.Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na to wszystko kładziemy kurczaka i polewamy sosem majonezowo-ketchupowym. Następnie wszystko przykrywamy drugą połową bułki.Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Aniwersję tego dania. :) Składniki: - Olej kokosowy - 2 duże cebule - 1,5 łyżki nasion kolendry - 1 żółta papryka - 1 czerwona papryka - 4 ząbki czosnku - 4 liście laurowe - 1,5 łyżki curry w proszku - 0,5 łyżeczki chili w proszku - 0,5 łyżeczki cynamonu - 1 puszka (400 g) pomidorów całych - 2,5 łyżki cukru - 2,5 łyżki octu sherry(...)smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut, często mieszając. Dorzucamy papryki, umyte, oczyszczone i pokrojone w cienkie paski. Smażymy kolejne 10 minut. Wrzucamy drobno posiekany czosnek, liście laurowe, curry, cynamon, chili i lekko rozdrobnione pomidory. Smażymy jeszcze 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodajemy cukier, ocet, sól, pieprz i sok z limonki. Kontynuujemy smażenie jeszcze 5 minut
DominikaDolciposiekanej drobno natki pietruszki łyżka masła 2 łyżki oliwy Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Mieszamy z solą, pieprzem, curry oraz 1 łyżką oliwy. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Cukinię kroimy na plasterki lub półplasterki (nie za cienkie jednak(...)dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy lekko zmięknie, dodajemy fasolkę szparagową. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Łączymy z warzywami i mięsem. Uwagi
Smaki Na Talerzu