Dziś miałam ochotę na danie kuchnii indyjskiej, lecz zmodyfikowalam je dodając suszone owoce, dzięki czemu nabrało cech dań z Bliskiego Wschodu. 2 piersi kurczaka 12 suszonych
Codzienne Gotowaniegładką masę. Przestudzić, a następnie podzielić na 3 części przelewając do przygotowanych wcześniej miseczek. Nadzienie curry - do masy z białej czekolady dodać curry w proszku i wymieszać. Ilość curry dozować stopniowo do uzyskania pożądanego smaku. Nadzienie malinowe z różowym pieprzem - do masy z białej czekolady dodać konfiturę malinową i dosypać grubo mielony różowy pieprz, wymieszać. Ilość pieprzu(...)wypadku garnek należy wstawić ponowne na mały ogień i mieszać do momentu, aż cukier się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodać masło i dokładne połączyć z resztą. Początkowo sos jest dość rzadki, jednak w miarę stygnięcia gęstnieje, a po kilkugodzinnym pobycie w lodówce staje się naprawdę bardzo gęsty . Karmelu będzie więcej niż trzeba, ale kogo nie ucieszy niespodzianka
KUCHARNIAautoimmunologiczny ). Kalafior i brokuł nie tuczą i są bezpieczne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi. Kalafior ma łagodny smak i dobrze się komponuje z wieloma daniami – pasuje do zup, sosów, mięs, surówek, sałatek. To niskowęglowodanowa i bezglutenowa alternatywa dla zbóż. Bezglutenowy i niskowęglowodanowy „ryż” albo „kuskus” z kalafiora albo brokuła jest bardzo prosty, potrzebujesz… kalafior(...)metoda da nam „ryż” o nieco innym smaku. Na surowo będzie nieco gorzkawy, ugotowany ma smak neutralny i dobrze nadaje się do niezbyt wyrazistych dań (np. łagodne curry), a prażony lub pieczony może mieć nieco orzechowy posmak – smaczny jako przystawka. Kalafior ma neutralny i łagodny smak oraz kremowy kolor, podobny do ryżu. Brokuł ma nieco bardziej intensywny
PaleoSMAKwarto jest czekać . Składniki 6 placki tortilli 300 dag piesi z kurczaka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny sól do smaku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka oleju kokosowego(...)przesmażenia i aby ser się rozpuścił . Kiedy nasza tortilla jest już dobrze zarumieniona , przekładam na deskę , kroje w trójkąty , i gotowe do podania , ja uwielbiam taką tortille z sosem czosnkowym . Z tej ilości mięsa wychodzą 3 takie podwójne placki
Mój Smakdrobną kostkę - o boku około 1 cm. Do mięsa dodałem sok z jednej limonki oraz otartą z niej skórkę, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 3 czubate łyżeczki przyprawy curry, szczyptę pieprzu cayene, 2 goździki starte na proszek w moździerzu, szczyptę soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu oraz około 2 łyżek oliwy. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem(...)szczyptą cynamonu. Chatney gotowałem na bardzo małym ogniu, tak aby zaledwie bulgotał, aż do uzyskanie konsystencji konfitury, często go mieszając. O ile czas nie nagli polecam, jak najdłuższe podgrzewanie sosu chatney, w razie gdyby robił się zbyt gęsty, należy dodać do niego czystej wody, która następnie odparuje. Sos powinien gotować się co najmniej przez pół godziny, aby ocet stracił swoją
Wyprawy kulinarnealbo w późnych godzinach nocnych albo nad ranem, a w parze z nim idzie buła z masą niezdrowych sosów. Ale nie martwice się. Mamy dla domowego kebaba, na którego każdy może sobie pozwolić. To shish kebab z piekarnika, z lekkim, jogurtowym sosem i kuskusem z kalafiora. Czyli wyeliminowaliśmy wszystko co niezdrowe! Na tym daniu schudł 70 kg Przepis wymyślił(...)ząbki czosnku starte na tarce Starta skórka z jednej pomarańczy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Kuskus: 2 kalafiory 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj skórkę z pomarańczy z solą, kminem, pieprzem, starym czosnkiem i cebulą
Niedzielny kucharzPieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja –
Zasmakuj KuchniRisotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto przygotowuje się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naszło mnie na coś innego…pierogi! Ale nie takie zwykłe bo prosto z Mexyku! Świetne, pikantne, z dowolnym nadzieniem. Doskonałe na ciepło jak i na zimno. Pyszne z sosami i same. Sprawdzą się na każdej imprezie lub jako danie obiadowe. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym(...)fety sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Farsz mięsny 1 podwójny filet z kurczaka 1 kartonik pokrojonych pomidorów 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju kumin, pieprz, sól, curry, chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku Sposób przygotowania ciasto Składniki zagniatamy na sprężyste ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierogi, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie sezamem/czarnuszk
Mieszam w Garnkutrzeba obierać ze skórki) 1 cukinia 2 marchewki 1 dymka ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 300 g piersi z indyka 1 łyża oleju rzepakowego przyprawy: sól, papryka słodka, chilli, curry, pieprz czarny, pieprz ziołowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie w stosunku 1:2 (1 porcja wody na 2 porcje kaszy). W garnku rozgrzej olej i podsmaż chwilkę wyciśnięty przez(...)też często inne warzywa, jak tutaj cukinię i marchewkę oraz przyrządzam coś, co byłoby dobrym źródłem białka, tym razem padło na rybkę. Pokusiłam się jeszcze na domowej roboty jogurtowy sos czosnkowy z dużą ilością pietruszki. Wyszedł pycha! ⇨ Dla wszystkich miłośników chrupiących frytek bardzo polecam poniższą formę do ich przyrządzania. Wcześniej nawet nie przeszło mi przez myśl, że coś
Zdrowie na języku :Pchili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka garam masala łyżka rozdrobnionych liści curry łyżeczka mielonej kozieradki sok z połowy limonki ok. pół łyżeczki soli łyżka oleju do smażenia Ziemniaki wyszorować i ugotować. Pod koniec gotowania dodać groszek. Odcedzić i odstawić, by się trochę(...)Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć samosy z tłuszczu. Podawać ciepłe ze zdecydowanymi w smaku dipami lub chutneyami. Ja zaserwowałam je z konfiturą z czerwonej cebuli wymieszaną z sosem sambal oelek.oraz z chutneyem z dyni, jabłek i chili. I jeszcze zdjęcie pierożka, o którym pisałam we wstępie
Weekendy w domu i ogrodziepoprzedniego dnia. Jeśli szukamy bardziej egzotycznych inspiracji, to możemy wypróbować przepis na japońskie dorayaki ze słodką pastą z fasoli, chaczapuri czy piadinę. Placuszki mogą być dodatkiem do curry, do sałatek, mogą być elementem deski serów. Mogą robić za mini pizze i być ogromnymi plackami po zbójnicku. Są też regionalne góralskie fuczki z kiszonej kapusty. Placki są przecież bardzo proste(...)kiszonej kapusty, placka z jajkiem sadzonym, oraz z twarożkiem, bobem i rzodkiewką. Na pewno wypróbuję też placuszki jako dodatek do sałatki, słodkie placuszki z chałwą i borówkami, z sosem jagodowym, oraz dorayaki z fasolą na słodko. Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne Autorka: Karolina Polkowska Wydawnictwo: Edgard Data premiery: 2018 Okładka: twarda Artykuł Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne
Ugotowane pozamiataneJak już pisałam wraz z wpisem na proziaki (chlebek sodowy), że w główce świtają mi pomysły co można z taki pyszności jeszcze zrobić. A można na
Moje pyszne gotowaniesię w tej potrawie! <3 Tak mnie zainspirowało, że postanowiłam popichcić nieco w azjatyckim stylu i zaopatrzyłam się w niezbędne produkty np. w sprzedaży promocyjnej w Lidlu - sosy, makarony, pędy fasoli mung i inne smakołyki udało kupić mi się nawet po 2 zł za sztukę :) Założyłam profil na Instagramie, gdzie możecie znaleźć zdjęcia potraw, które przygotowuję(...)warto się tym z Wami podzielić. W końcu każdy może mieć gorszy dzień, nawet taka kuchara jak ja. ;) W maju udało mi się opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy
Cooking Monster