Domowy hummus z ciecierzycy jest przepyszny. Hummus to moja ulubiona warzywna pasta do smarowania. Najlepiej jednak smakuje mi domowy hummus. Przyrządzam go zazwyczaj z suchej ciecierzycy
codojedzeniakuchni indyjskiej: ogólne określenie na produkty strączkowe (grochy, fasole, soczewice) oraz potrawy z nich przyrządzane. Istnieje wiele odmian, niektóre zupełnie nieznane w Europie. Dal spożywa się w postaci curry lub mieli na mąkę i w tej postaci stanowi składnik dodawany do różnych potraw. Jako że zawiera wiele białka, często zwłaszcza na północy Indii używany jest jako samodzielne danie, w postaci(...)piątym zmysłem". Pokarmami wywołującymi reakcje umami są rośliny strączkowe, czerwone mięso, drób, owoce morza (szczególnie kraby), fasola, pomidory, grzyby i ser (zwłaszcza parmezan). Pizza z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym to potrójna rozkosz dla podniebienia :) Rośliny strączkowe to nie tylko smakowa uczta. Jest też ciemna strona. Otóż są one znane ze swoich nieprzyjemnych zapachowych skutków ubocznych, czyli wzdęć
Naturalna Kuchniaorzeźwiającym dressingiem bazyliowym. Przepyszne danie, które jest dla mnie definicją jesieni! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella 250 gram piersi kurczaka marynata: 1/2 łyżeczki curry, szczypta soli, pieprzu i kuminu olej rzepakowy do smażenia 1 cebula 500 gram dyni hokkaido 50 gram koziego sera 1/3 szklanki rodzynek do namoczenia rodzynek: 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka(...)szczyptą soli i pieprzu. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente. Pestki dyni prażę na suchej patelni przez 2- 3 minuty. Składniki dressingu ucieram w moździerzu na gładki sos. Odcedzam rodzynki. Ugotowany makaron, usmażoną pierś kurczaka z cebulą i dynią, rodzynki i dressing dokładnie mieszam. Przed podaniem posypuję prażonymi pestkami dyni i pokruszonym kozim serem. Podaję od razu
Mango Papajasuszone pomidory 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia duży talerz / forma do tarty do przewrócenia omletu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, oregano, szczypta curry Przygotowanie: W misce wymieszaj dokładnie mąkę z mlekiem, wodą, jajkami, przypraw, dodaj proszek do pieczenia. Paprykę umyj, osusz, odetnij górę i boki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)średnim ogniu, czasem wolnym tak by dobrze usmażył się w środku i ciasto nie było surowe. Gotowe! Bezpieczne i całe ;) Możecie podawać z sałatką polane ketchupem lub sosem, np: pomidorowym, czosnkowym, grzybowym - z takimi sosami to już porządne danie obiadowe;) Smacznego
Zasmakuj Kuchnizalewy, a następnie oddzielamy groszek od kukurydzy. Kukurydzę dokładnie rozdrabniamy razem z kuminem w malakserze, lub rozdrabniaczu, tak aby powstała papka. Następnie dodajemy do niej quinoę, siemię lniane, curry, odrobinę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę kokosową, i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji, która pozwoli na ulepienie kuleczek.* Oddzielamy małe porcje masy, lepimy kulki i układamy blaszce(...)starannie blenderem ręcznym, a następnie dodajemy trochę soli i ziarna gorczycy. Mozzarellę, pomidorki, oliwki, groszek, pieprz i przygotowane wcześniej kuleczki z fioletowych ziemniaków i "falafelki" wrzucamy do miski, polewamy sosem i mieszamy, po czym od razu serwujemy (jeśli sałatka postoi dłużej to "falatelki" zmiękną, też będą smaczne, ale jednak chrupiące są lepsze). Smacznego :) * Mąka kokosowa wykazuje właściwości higroskopijne, wchłonie nadmiar
Quinoa Raz!Makaron możesz przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo szybkim i zdrowym daniem jest makaron z warzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego, który mimo swego charakterystycznego smaku nie
Via Gustooctu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá. Jest to nic innego jak ciasto ze śmietaną(...)marchwi 2 białe części porów 2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam w grube plastry, ugotowałam do miękkości.* Następnie zmiksowałam na puree. Mięso pokroiłam w wąskie, krótkie paski, oprószyłam przyprawami i podsmażyłam na złoto na odrobinie oleju
W kuchni Karmel-itkiporcji 1 kg karkówki z wieprzowiny 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka curry 2 duże pomidory, zmiksowane ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka soli 2 łyżki pomidorowego przecieru 1 ½ l wrzątku 2 łyżki oliwy 80 g niedojrzałych winogron 2 łyżki masła klarowanego 2 duże bakłażany Upraż nasiona(...)wrzucić świeże winogrona. Winogrona można swobodnie zamrozić i ja używam takich przez resztę roku. Gotuj gulasz jeszcze przez 15 minut. Ułóż bakłażany na wierzchu gulaszu lekko je zatapiając w sosie. Ostatni raz zagotuj gulasz. Podaj gulasz z ryżem po persku, czyli ryżem z szafranem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z bakłażanem
codojedzeniadanie zawierające cieciorkę- bardzo lubię jej delikatny orzechowy posmak. W internetowej skarbnicy wiedzy wyczytałam, że warto ją łączyć z różnymi produktami, m.in.: oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało(...)kroimy cukinię i paprykę, siekamy też drobno papryczkę chili. Wszystko podsmażamy razem z cebulą. Zdejmujemy z ognia. Gdy pomidory trochę nam się rozprażą, dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy cieciorkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy z opiekanymi ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkamelon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne. Spośród tych trzech win, Ironstone Chardonnay mogło stworzyć(...)dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym curry z ananasem, owocami liczi i bakłażanem z ryżem jaśminowym, do której podano: Ironstone Old Vine Zinfandel (56,0 zł) Zinfandel, to kalifornijska odmiana szczepu primitivo, występującego we Włoszech. Ten produkowany
królestwo garówśrednie marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 - 6 suszonych pomidorów puszka kukurydzy 4 łyżki przyprawy gyros w skład której wchodzi: papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, cząber, tymianek i kmin rzymski. 15 listków świeżej bazylii (opcjonalnie) 6 łyżek oleju rzepakowego ewentualnie sól i pieprz do smaku 200 g ryżu Przygotowanie: Kurczaka(...)lekko osolonej wodzie, 15 minut jeśli jest w torebkach lub tyle ile jest podane na opakowaniu. Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z kurczakiem, aby ryż wchłonął sos powstały podczas smażenia kurczaka (nie gotować). Tuż przed podaniem dodać bazylię, wymieszać. Bez bazylii danie jest również bardzo smaczne. Polecam
Kuchcik gotujeBardzo szybkie danie, warto je mieć w swoim zeszycie z przepisami. Robi się je błyskawicznie. Czasami ktoś nas zaskoczy z odwiedzinami i nie wiemy co zrobić
Kuchnia Pokoleńoczywistym daniem wigilijnym w mojej rodzinie. Co roku staram się podać coś nowego. Na blogu możecie znaleźć przepisy na błyskawiczne śledzie w śmietanie z octem ryżowym i jabłkiem , śledzie curry z ananasem oraz ś ledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem . Od bardzo dawna do śledzi dodaję ocet ryżowy, który świetnie podkręca ich smak, a jednocześnie jest delikatny. Taki(...)olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki lub małej cebuli 1 łyżka musztarty francuskiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki octu ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakumiesiące temu, zaopatrzyłam się w ogromne ilości wszelkiego rodzaju niecodziennych makaronów. Teraz staram się je stopniowo wykorzystywać. Nietypowe makarony zasługują na nietypowe podanie. Dlatego eksperymentuję, z różnymi rodzajami sosów i pest wzbogacając je małą orientalną nutką. Do tego dodatek pieczonych kasztanów, które stają się coraz bardziej popularne i doceniane. W dzisiejszym obiadku wykorzystałam wszystko, na co mam aktualną "fazę", czyli(...)SKŁADNIKI: 50g makaronu z tapioki 100g szpinaku 100g mleka kokosowego garść kasztanów jadalnych 50g tofu kawałek dyni hokkaido 3 łyżki wiórków kokosowych przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, imbir, curry, zioła prowansalskie WYKONANIE: kasztany i dynię pieczemy ok 15 min szpinak blendujemy z mlekiem kokosowym, dodajemy wiórki i przyprawy- całość mieszamy makaron wrzucamy do gotującej się wody- gotujemy
healthy dreamswstawiamy do lodówki. KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do salaterki i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz pastą curry. Mieszamy, tak aby kawałki kurczaka dokładnie pokryły się marynatą. Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania (można na cała noc). POMIDORY nacinamy "na krzyż" (tylko skórkę) i wkładamy do małego(...)kalafior będzie al dente ( w zależności od wielkości różyczek). Stopniowo, nie przerywając procesu gotowania, dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy na większym ogniu i gotujemy przez 4 minuty, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy listkami bazylii. Gęstość sosu regulujemy mleczkiem kokosowym
cool and minty