garnku zagotawujemy wodę i dodajemy ryż. Gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem, dopóki ryż bedzie miękki, przez ok. 25 min. Mniej więcej w środku gotowania do ryżu dodajemy curry i sól. Taki ryż najlepiej smakuje z łagodnym mięsem takimi jak kura lub wołowina. 2 sposób: czerwony ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody 3 łyżeczki(...)koniec gotowania dodajemy paprykę i dobrze mieszamy. Taki ryż najlepiej smakuje z mięsem ostrym, z dużą ilością chilli lub pieprzu. Przed podaniem ryż możno polać sosem sojowym. 3 sposób: zielony ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody sól łyżka koperku Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu ryż bedzie
Kuchnia ŁukaszaPrzygotowanie: kapustę sparzamy - jeśli to pekińska nie trzeba ;) ryż gotujemy o 10 minut krócej niż jest napisane na opakowaniu - można pod koniec gotowanie wsypać łyżeczkę kurkumy lub curry, nie dość że walory smakowe będą mocniejsze, to jeszcze walory kolorystyczne marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach pieczarki kroimy w plasterki cebulę siekamy i podsmażamy na maśle(...)liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem przez ok 40-50 min podajemy najlepiej z sosem pomidorowym Smacznego
Gotowanie z pasjąmarchewka 20dag żółtego sera 1 cebula 15dag suszonych pomidorów 3 ugotowane na twardo jajka 1 jajko surowe łyżka jogurtu naturalnego łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz łyżka mąki łyżeczka curry łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Aby przygotować kotleciki siekane musimy wykonać kilka prostych kroków. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy, kurczaka myjemy, a 3 jajka gotujemy(...)powstałej masy kotleciki i smażymy na niedużym ogniu lub wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut, tak aby mięso miało okazję się upiec. Podajemy z sosem oraz ulubionymi dodatkami. Smacznego
ChilliJemySprawdzony przepis na kecthup, na którym bazuję od kilku lat. Majstruję tylko proporcjami przypraw, w zależności od tego, jaki stopień ostrości chcę uzyskać. Ketchup z cukinii
CoolinarniePLosób): 1 kg świeżych muli 2 dymki ze szczypiorem 1 pęd świeżej trawy cytrynowej 6 liści limonki (kaffiru) pół szklanki białego wytrwanego wina 2 łyżeczki żółtej pasty curry pół szklanki mleka kokosowego Sposób przygotowania: Do garnka wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać rozgnieciony pęd trawy cytrynowej, liście limonki i posiekaną dymkę. Gotować bez przykrycia do czasu(...)drobne sito lub gazę - w ten sposób pozbywamy się resztek piasku, który mógł być zamknięty w muszlach. Do przesączonego płynu dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Tak sporządzonym sosem polewamy małże. Podajemy z natką pietruszki lub kolendry
W SMAKrazem przygotowałem tradycyjne indyjskie curry z kalafiora. Gobi curry. Danie wegetariańskie, a nawet wegańskie. Oczywiście, nie znaczy to, że mięsożercy muszą nim pogardzić. Raczej powiedziałbym: nie mogą! Zostało to przetestowane na rodzinie - z sukcesem. Kalafior wydaje mi się czasami niedocenianym warzywem. Być może jednak to tylko ja wykorzystuję go zbyt rzadko. Niesłusznie. Jego delikatność, jędrność i ciekawa faktura jest wielką(...)zaletą - daje możliwość łatwego łączenia tego warzywa z innymi składnikami o mocniejszych i wyrazistszych smakach. Polecam kalafiora pod wszelkimi postaciami, a dzisiaj zdecydowanie jako curry! Składniki: 1 kalafior 1 duża cebula 1/2 łyżeczki ziaren kuminu 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki startego imbiru 1 łyżeczka soli 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka garam masali 1/4 łyżeczki
zadanie-gotowanieczosnku, posiekane lub zmiażdżone 2 łyżeczki siekanego imbiru sól, pieprz do smaku po 1/4 łyżeczki: - kurkumy - cynamonu - ziaren kolendry (utartych w moździerzu) - ziaren kardamonu (utartych w moździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy(...)kiełbaski. Grillujemy na patelni lub na grillu (odległość od żaru ok. 15 cm), na średniej temperaturze, ok. 6-7 minut z każdej strony. 3. Podajemy z dipem miętowo-jogurtowym, sosem czosnkowym, tzatziki lub kwaśną śmietaną. Można też podawać polane sosem pomidorowym lub pieczeniowym - moim zdaniem opcje dyktują osobiste preferencje smakowe - jedzcie z czym lubicie. ;) I tak smakuję każdemu, niezależnie
Kuchnia Prezydentowejmałych i tych dużych. Spakujmy więc plecaki, załóżmy wygodne buty i razem, jak na przyjaciół przystało, wyruszmy w nieznane. Wyciągnijmy kciuki, stojąc na szosie, zwiększając swoje szanse na niezapomnianą przygodę. CURRY Z CUKINII I SZPINAKU. /własny;/ na 4 porcje 1 niewielka cukinii 3 szklanki posiekanego świeżego szpinaku (bez ogonków) 1 cebula puszka mleka kokosowego (400ml) ok. 1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)kurkumą, cynamonem, kardamonem, kuminem i chili. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę przesmażam, dodaję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wlewam mleko kokosowe, odrobinę bulionu warzywnego. Gdy cukinia zmięknie, a sos zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!duży lub 2 małe kalafiory 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 puszki mleka kokosowego (każda po 400 ml) 1 szkl. wody 1-1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy ok. 1 łyżeczka przyprawy garam masala ok. 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta cynamonu sól morska Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w niedużą kostkę. Kalafiora dzielimy(...)lekko się przesmaży dodajemy kalafiora. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Po około 1-2 minutach smażenia, zalewamy całość wodą i mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem (do pożądanej miękkości kalafiora). Gdyby sos był za rzadki, redukujemy go do pożądanej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy całość solą. Podajemy z ryżem
Smaki Na Talerzupoczątku do końca. Warsztaty rozpoczęły się od kilku słów wprowadzenia od Grzegorza Łapanowskiego, który omówił działanie urządzenia Tefal i przedstawił nam swoje danie pokazowe, w którego skład wchodził sos holenderski wykonany w urządzeniu Cuisine Companion, podany razem z rybą i cukinią, które również zostały przygotowane w Cuisine Companion. Później podzieliliśmy się na trzy grupy. Każda z grup przyrządzała(...)ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami, - Pierś kaczki z pate, owocami i chałką, Dania główne: - Risotto z pęczakiem i młodymi warzywami, - Chicken lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami, Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym
Plate of Joykiełkami i sałatką Ja natomiast najczęściej na śniadanie jadłam po prostu gotowanie/pieczone ziemniaki z sałatką i słodkim sosem chilli. Ziemniaki gotowane z warzywami i słodkim sosem chilli Jeżeli jesteś osobą, która lubi jeść śniadanie na słodko to spokojnie, też znajdziesz coś dla siebie:) Świetnie na śniadanie sprawdzą się upieczone bataty polane syropem klonowym lub posypane cukrem(...)sałatką Takim samym sposobem można, także zrobić pieczone ziemniaki. Tutaj można zaszaleć z przyprawami i dodać czerwoną paprykę, czosnek czy płatki drożdżowe :) Polecam spróbować karmelizowane ziemniaki z curry, o których pisałam tutaj. Pieczone ziemniaki z marchewką i sałatą Pieczone ziemniaki z przyprawą curry Idealnym pomysłem na lunch jest zupa krem. Można ją zrobić z każdego warzywa
wegujemyKolejne danie kuchni indyjskiej w wykonaniu mojego taty. Bezmięsne, ale bardzo sycące. Niezwykle aromatyczne. Składniki na warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem (6 porcji): 400 g słodkich ziemniaków lub dyni puszka ciecierzycy 400 g szpinaku mrożonego cebula puszka pomidorów puszka mleka kokosowego sok z cytryny lub limonki imbir około 3 cm (starty) ząbek czosnku (starty) 1 łyżeczka papryki(...)niż 3 minuty od momentu wrzenia wody. Pokroić cebulę i podsmażyć na gorącym oleju z przyprawami przez około 5 minut. Następnie dodać pomidory i mleko kokosowe. Dodać rozmrożony szpinak. Sos dokładnie wymieszać, a następnie dodać słodkie ziemniaki i ciecierzycę. Wszystko delikatnie wymieszać. Dusić na patelni około 10 minut, a następnie doprawić solą. Można posypać świeżą kolendrą. Najlepiej smakuje z ryżem
Karola gotujebardzo przypadł nam do gustu, a szczególnie mnie. Przez kilka kolejnych dni zajadałam go z wielkim apetytem na kolację. Uwielbiam pasztety z dodatkiem żurawiny z chrzanem... pychotka. Sosem tatarskim również nie pogardzę. ale chrzan i żurawina, to dla mnie połączenie idealne. Polecam, taki pasztet, jest bardzo lekki, a zarazem pożywny. Ja wprowadziłam tylko małe zmiany, zamiast bułki tartej do swojego(...)szklanki* kaszki kukurydzianej lub bułki tartej - 1/2 szklanki* oliwy (dałam stopiony bezzapachowy olej kokosowy z minimalną ilością oliwy z oliwek, tak może 1/10) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka curry - 4 jajka - 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej - duży pęczek natki pietruszki (drobno posiekany) - świeżo mielone chili, u mnie 6 przekręceń młynka (nie trzeba) - posiekane świeże zioła: oregano, tymianek, bazylia
Smaczne Zdrowepraskę czosnek, doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody ze szpinaku. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i dobrze doprawić solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi (ziół prowansalskich dodałam płaską łyżeczkę), dobrze wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła, przełożyć mięso i lekko podsmażyć na lekkim ogniu, po czym(...)zrobiły się grudki. Następnie wlać mleko, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać mieszając do momentu aż masa zawrze i zgęstnieje. Układanie warstw: Dno naczynia żaroodpornego lekko polać sosem beszamelowym, ułożyć warstwę cukinii, nieco mięsa polanego sosem, w którym się robiło, następnie warstwa makaronu, warstwa szpinaku, całość polać sosem beszamelowym; Kolejna warstwa, to pozostała cukinia, pozostałe mięso wraz
Passions hobbies lifedziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane w kadziach stalowych, nie miało kontaktu z beczkami dębowymi(...)skoncentrowane z nutami soczystych moreli i maślanym posmakiem. Wspaniale wyważone z dobrze zbalansowaną kwasowością, gęste i gł kie. Eleganckie z długim finiszem. Dobrze skomponuje się z wędzonym dorszem i curry. Wspaniale podkreśli intensywnie przyprawione dania. Tiara 2005 Niepoort – kupaż szczepów: Codega, Rabigato, Donzelinho, Viosinho, Arinto i wielu innych. Winogrona pochodzą z krzaków mających 40, 60 a nawet 80 lat. Winnice
królestwo garów