powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią". Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam(...)ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal
peanutbuttermonsterMoja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu
Kuchnia Pełna Pasjitaki szaszłyk wszystkim smakował i został na stałe w moich przepisach. 60 dag.łopatki 1 łyżeczka papryki słodkiej 0.5 łyżeczki papryki ostrej 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne 0.5 łyżeczki curry 0.5 łyżeczki kurkumy sól czosnkowa pieprz 1 łyżka oleju ******************************* Mięso myjemy ,osuszamy i kroimy w średnią kostkę.Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie ,aby nam na grillu się nie "zwędziły(...)olej ,wymieszać.Mięso dobrze wytrzeć przygotowaną przyprawę tak aby marynatą dobrze je pokryła,nabijać na moczone patyczki,smażymy na grillu lub patelni grillowej do zrumienienia.Szaszlyki podajemy z sałatą lub sosem czosnkowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimały lub średni kalafior 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka ciecierzycy w zalewie 4 łyżki oleju kokosowego (stała część) 1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć) 1 łyżeczka curry opcjonalnie 1 cm korzenia kurkumy, starty na tarce kolendra mielona i garam masala do smaku łyżka oleju kokosowego Na patelni lub w woku, na oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek(...)/woka. Dodajemy ciecierzycę razem z zalewą oraz mleko kokosowe. Dolewamy ok. 100 ml wody i dusimy pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia, aż sos odparuje. Smacznego
Kucharzycawersja bogatsza może zawierać marynowane pędy bambusa lub kiełki fasoli mung ryż Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić w małe kawałeczki, dodać olej, curry, chili, kolendrę, imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny do lodówki. Przyprawionego kurczaka włożyć do woka lub do głębokiej patelni i smażyć około 10 minut (dobrze jest przykryć). Dodać(...)następnie wlać mleczko kokosowe i ewentualnie pędy bambusa lub kiełki fasoli. Po dodaniu mleczka już nie przykrywać, aby trochę odparowało, gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Można powstały sos zagęścić, dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Ja mąki nie dodaję, gdyż lekko płynna konsystencja mi odpowiada - po włożeniu do ryżu, płyn jest częściowo wchłaniany przez ryż
Kuchcik gotujeSKŁADNIKI: 2 filety podwójne z kurczaka 500 g pieczarek 4 ogórki kiszone 3 szklanki wody 1 fix gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa
Gotowanie Patkiczosnku olej rzepakowy natka pietruszki przyprawa do kurczaka sól pieprz suszona bazylia chili lub ostra papryka szczypta curry Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posypać przyprawą do kurczaka, curry, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i dodać pokrojoną cebulę, zrumienić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę oczyścić z nasion(...)pokroić w plasterki. Paprykę i selera naciowego dodać do cebuli, chwilę podsmażać i dodać pomidory z puszki. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso. Miękkie mięso dodać do sosu pomidorowego, a także ciecierzycę razem z zalewą. Gotować kilka minut, przyprawić i zagotować. Smacznego! "Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla
talerz przyjemnościTo jedna z tych sałatek, która im dłużej leży w lodówce tym lepszego i bardziej wyrazistego nabiera smaku. Problem w tym, że szybko znika w
Taste Therapyśledzia z musztardą francuską oraz palony łosoś z serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby(...)jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara, ale zostanę raczej przy krewetkach :) Jest w czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami, a na święta obowiązkowo
bistro mamaGdy brakuje Wam czasu na stanie przy garnkach, na obiad proponuję szybkie i pożywne danie, którego przyrządzenie nie powinno zająć więcej niż 30 minut. Składniki: pojedyncza
Taste Of My DayW każdej kuchni znajduje się wiele aromatycznych przypraw, o których właściwościach niekiedy wiemy niewiele. Większość Pań, ma w swoich zasobach dziesiątki słoiczków z przyprawami, o których
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szkl.mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka ostrej papryki 1.5 łyżki soli 2 szkl.platków kukurydzianych 1 łyżka curry 1 łyżka masła ************************** 1 . W miseczce wymieszać sól , pieprz , curry , czosnek granulowany oraz ostrą paprykę w proszku . 2 . Skrzydełka opłukać , osuszyć i natrzeć przygotowaną mieszanką . 3 . Skrzydełka przełożyć do szczelnie zamkniętego naczynia i wstawić(...)lodówki , obtoczyć w panierce z mąki i płatków , a następnie zarumienić mocno na mašle . 6 . Dobrze je osączyć z tłuszczu i podawać z frytkami oraz z sosem czosnkowym. Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżki octu, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wykonanie Do mięsa dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, papryką i curry. Dodać bułkę tartą. Wyrobić dokładnie mięso. Formować maleńkie klopsiki i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Do garnka wlać wodę, wrzucić(...)ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno głębokiego półmiska wlać odrobinę sosu, ułożyć połowę klopsików, zalać warstwą sosu, przykryć pozostałymi klopsikami i zalać resztą sosu. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościKasza gryczana zawsze kojarzyła mi się z mięsnym sosem. Tylko w takiej formie zapamiętałam ją z dzieciństwa. I szczerze mówiąc nigdy nie należała do moich ulubionych potraw, zawsze jej smak mnie trochę odstraszał. Po latach jednak coś się zmieniło i teraz mogłabym się nią ciągle zajadać. I dobrze, bo to jedna z najbardziej wartościowych kasz, bogata w białko, witaminy(...)grupy B i sole mineralne. Dziś podaję Wam prosty przepis na odczarowanie kaszy gryczanej, z kolorowymi warzywami w curry. Pamiętajcie, że kasza palona (prażona) ma bardziej wyrazisty, charakterystyczny smak goryczki (co nie dla wszystkich jest zaletą), ale niepalona z kolei jest zdrowsza. Wybierajcie więc częściej niepaloną, a od święta tę pierwszą :) Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej
Powiedz dietom nieSkładniki: 500 g karkówki bez kości, 300ml piwa Somersby o smaku bzu i limonki, 2 łyżki musztardy, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki curry, ząbek czosnku. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry, posmarować z obu stron cienko musztardą. Przyprawy zmieszać z posiekanym czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Zalać piwem, szczelnie przykryć(...)rozgrzany olej, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dusić pod przykryciem około godziny, w między czasie podlewać pozostałą marynatą i odrobiną wody. Podawać z warzywami i polać powstałym sosem. Na deser zaś przygotowałam: Galaretkę z piwa Składniki: 500 ml piwa Somersby o smaku kwiatu bzu i limonki, 1/2 szklanki wody, laska wanilii, szczypta imbiru, 2 czubate łyżki żelatyny
Z miłości do słodkości