sos curry - 2998 przepisów (strona:141/200)

Pieczone kotlety z indyka z cukinią :) 146

sprawdzą się jako białkowy dodatek np. do obiadu z porcją ulubionych warzyw i kaszy. Można je też wykorzystać do przygotowania domowych burgerów, z pełnoziarnistą bułką, świeżymi warzywami i jakimś sosem. Mięso z indyka charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu, a dużą porcją białka. Przygotowane z niego kotlety, z dodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła smak kotletów(...)Składniki (8 sztuk): 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku  1 mała cukinia (250 g) 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: curry, papryka wędzona ostra, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, zioła prowansalskie, sól himalajska - po ok. 1/2 łyżeczki, w zależności od preferencji  Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż

Zdrowie na języku :P
Burgery z kaszy jaglanej i marchewek 397

kaszy jaglanej wspominałam już przy okazji ciasteczek jaglanych. Polecam! Mój tato jest w nich zakochany (i ja również).Składniki:100 g kaszy jaglanej1/2 cebuli3 duże marchewkiKurkuma, sól, pieprz, curry, papryka słodkaOlej do smażeniaPrzygotowanie:Kasze jaglaną ugotować ze szczyptą soli, odstawić do wystygnięcia. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Połączyć z kaszą jaglaną i doprawić. Smażyć(...)wydawać się zbyt sypkie, ale gdy delikatnie przełożymy je na talerz i chwilkę "odstoją" to stwardnieją. Możemy je podawać jako hamburgery (z bułką i warzywami) lub toples z jakimś sosem jogurtowym. Burgery z kaszy jaglanej i marchewek

Czarnawisienka
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 348

powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią".  Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam(...)ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal

peanutbuttermonster
Zupa dyniowa 265

Moja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu

Kuchnia Pełna Pasji
KLASYCZNE SZASZŁYKI NA GRILLA 171

taki szaszłyk wszystkim smakował i został na stałe w moich przepisach.  60 dag.łopatki 1 łyżeczka papryki słodkiej 0.5 łyżeczki papryki ostrej 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne 0.5 łyżeczki curry 0.5 łyżeczki kurkumy sól czosnkowa pieprz 1 łyżka oleju ******************************* Mięso myjemy ,osuszamy i kroimy w średnią kostkę.Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie ,aby nam na grillu się nie "zwędziły(...)olej ,wymieszać.Mięso dobrze wytrzeć przygotowaną przyprawę tak aby marynatą dobrze je pokryła,nabijać na moczone patyczki,smażymy na grillu lub patelni grillowej do zrumienienia.Szaszlyki podajemy z sałatą lub sosem czosnkowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Curry z kalafiora 135

mały lub średni kalafior 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka ciecierzycy w zalewie 4 łyżki oleju kokosowego (stała część) 1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć) 1 łyżeczka curry opcjonalnie 1 cm korzenia kurkumy, starty na tarce kolendra mielona i garam masala do smaku łyżka oleju kokosowego Na patelni lub w woku, na oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek(...)/woka. Dodajemy ciecierzycę razem z zalewą oraz mleko kokosowe. Dolewamy ok. 100 ml wody i dusimy pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia, aż sos odparuje. Smacznego

Kucharzyca
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym 234

wersja bogatsza może zawierać marynowane pędy bambusa  lub kiełki fasoli mung ryż  Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić w małe kawałeczki, dodać olej, curry, chili, kolendrę, imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny do lodówki. Przyprawionego kurczaka włożyć do woka lub do głębokiej patelni i smażyć około 10 minut (dobrze jest przykryć). Dodać(...)następnie wlać mleczko kokosowe i ewentualnie pędy bambusa lub kiełki fasoli. Po dodaniu mleczka już nie przykrywać, aby trochę odparowało, gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Można powstały sos zagęścić, dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Ja mąki nie dodaję, gdyż lekko płynna konsystencja mi odpowiada - po włożeniu do ryżu, płyn jest częściowo wchłaniany przez ryż

Kuchcik gotuje
GULASZ Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 143

SKŁADNIKI: 2 filety podwójne z kurczaka 500 g pieczarek 4 ogórki kiszone 3 szklanki wody 1 fix gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa

Gotowanie Patki
Potrawka z ciecierzycą 142

czosnku olej rzepakowy natka pietruszki przyprawa do kurczaka sól pieprz suszona bazylia chili lub ostra papryka szczypta curry Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posypać przyprawą do kurczaka, curry, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i dodać pokrojoną cebulę, zrumienić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę oczyścić z nasion(...)pokroić w plasterki. Paprykę i selera naciowego dodać do cebuli, chwilę podsmażać i dodać pomidory z puszki. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso. Miękkie mięso dodać do sosu pomidorowego, a także ciecierzycę razem z zalewą. Gotować kilka minut, przyprawić i zagotować. Smacznego! "Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla

talerz przyjemności
Sałatka z brązowego ryżu na ostro 188

To jedna z tych sałatek, która im dłużej leży w lodówce  tym lepszego i bardziej wyrazistego nabiera smaku. Problem w tym, że szybko znika w

Taste Therapy
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 150

śledzia z musztardą francuską oraz palony łosoś z serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby(...)jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara, ale zostanę raczej przy krewetkach :) Jest w czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami, a na święta obowiązkowo

bistro mama
Filet kurczaka z warzywami w sosie z ryżem lub makaronem 289

Gdy brakuje Wam czasu na stanie przy garnkach, na obiad proponuję szybkie i pożywne danie, którego przyrządzenie nie powinno zająć więcej niż 30 minut. Składniki: pojedyncza

Taste Of My Day
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne 162

W każdej kuchni znajduje się wiele aromatycznych przypraw, o których właściwościach niekiedy wiemy niewiele. Większość Pań, ma w swoich zasobach dziesiątki słoiczków z przyprawami, o których

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA 191

szkl.mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka ostrej papryki 1.5 łyżki soli 2 szkl.platków kukurydzianych 1 łyżka curry 1 łyżka masła **************************  1 . W miseczce wymieszać sól , pieprz , curry , czosnek granulowany oraz ostrą paprykę w proszku . 2 . Skrzydełka opłukać , osuszyć i natrzeć przygotowaną mieszanką . 3 . Skrzydełka przełożyć do szczelnie zamkniętego naczynia i wstawić(...)lodówki , obtoczyć w panierce z mąki i płatków , a następnie zarumienić mocno na mašle . 6 . Dobrze je osączyć z tłuszczu  i podawać z frytkami oraz z sosem czosnkowym. Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Klopsiki w zalewie pomidorowej 155

łyżki octu,  3 łyżeczki cukru,  3 łyżki pikantnego ketchupu,  2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wykonanie Do mięsa dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, papryką i curry. Dodać bułkę tartą. Wyrobić dokładnie mięso. Formować maleńkie klopsiki i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Do garnka wlać wodę, wrzucić(...)ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno głębokiego półmiska wlać odrobinę sosu, ułożyć połowę klopsików, zalać warstwą sosu, przykryć pozostałymi klopsikami i zalać resztą sosu. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości