sos curry - 2998 przepisów (strona:141/200)

Muffinki cebulowe. 129

zdecydowanie należą do kategorii słonych przekąsek. Można je potraktować jako rodzaj bułeczek, a można również podać jako trochę mniej oczywisty dodatek do dań typu gulaszowego lub pieczeni z sosem - zdecydowanie mają szansę sprawdzić się w tej roli. Moje muffiny są dosyć ciemnej karnacji ponieważ użyłem do nich mąki pełnoziarnistej i cukru muscovado. Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie(...)cukru. Polecam. Składniki (na 6 muffinek):  200 ml mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej) 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 100 g masła 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka łyżek maślanki 1/2 łyżeczki soli masło do natłuszczenia formy Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle z dodatkiem  soli, cukru

zadanie-gotowanie
RYBA NA OSTRO 137

ustach.   4 filety z ryby (u mnie z karpia) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki musztardy sól majeranek tymianek 2 łyżki oleju 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka curry cytryna 2 pomidory ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę świeżą filetujemy lub rozmrażamy gdy mam rybę mrożoną.Jajko rozmącamy,mieszamy  z bułką tartą i musztardą.Pastę przyprawiamy solą,majerankiem,tymiankiem.Małą blaszkę smarujemy olejem.Ryb(...)boki smarujemy pastą.Pieczemy 20 min. w temp ok.200 st.(najlepiej z włączonym grillem)Majonez dokładnie mieszamy z curry.Cytrynę i pomidory kroimy w plasterki.Rybę podajemy  polane sosem z plasterkami cytryny i pomidora.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Azjatycki bulion drobiowy - baza do potraw azjatyckich 278

lepszego, jak pomidorówka na rosole, wieprzowina duszona z jego dodatkiem, czy sos na bulionie. W potrawach azjatyckich jest dokładnie tak samo. Możemy oczywiście używać klasycznego, dobrze nam znanego bulionu, który również nada daniom aromatu, odbiega on jednak smakiem od tego "właściwego".Na bulionie azjatyckim możemy przygotować wiele dań, na przykład: zupę kokosową z pieczarkami, kurczakiem i kiełkami, zupę kokosową(...)boczniakami, kurczakiem i grzybkami straw, a także krem z jarmużu i moje ulubione danie - zielone curry z kurczakiem.Składniki:6 skrzydełek kurczaka5 cm imbiru1 cebula1 ząbek czosnku1 marchewka (opcjonalnie)1 liść laurowy1/2 łyżki olejusól, pieprz do smakuCZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN-180 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Czosnek, imbir, marchewkę i cebulę dokładnie myjemy, a następnie obieramy (obierki

Tajskie smaki
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i pomidorami- Coconut Malai Chicken Curry 161

Przyrządzania curry z kurczaka z mlekiem kokosowym, pomidorami i fantastycznym zestawem przypraw, nauczyłam się na warsztatach o kuchni indyjskiej w warszawskiej Akademii Let’s Go Cook. Wygrałam w konkursie na walentynkowy przepis na platformie Cookpad . Kurczak jest obłędny w smaku i szybki w wykonaniu(...)czyli taki jak lubię najbardziej. A same warsztaty – ach i och :) Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym – przepis Oryginalna nazwa tej potrawy, podana przez prowadzącą warsztaty Justynę (autorką bloga Just Delicious X) brzmi: Coconut Malai Chicken Curry. Składniki – porcja dla 2 osób 400 g piersi kurczaka 2 lub 3 dojrzałe pomidory

Patchwork
CHICKEN KHORMA czyli KORMA Z KURCZAKA 522

No i znów przenosimy się do palących słońcem Indii.Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken

Ostra na Słodko
Mamo czy jadłaś już królika? Przepis w sam raz dla niemowlaka. Udziec z królika pieczony pod pierzynką z warzyw. Z cyklu czym za 197

puścić wodze fantazji. Czyli moi drodzy co tu ma miejsce? Tak jest! Przemyt ! Przemycamy warzywa hurtowo. Powiem Wam, że mój mały lubi wyjadać już te upieczone warzywa w sosie. Powstaje z nich swoista zupa Pełna witamin i aromatycznych przypraw.   Królika możecie kupić w całości. Pozornie jest na nim tyle mięsa, że jeżeli zastosujecie całość, to będziecie mieć obiad(...)samego pisania już cieknie ślinka. Powodzenia w kuchni ! WAŻNE ! Ten przepis nie wymaga podsmażania mięsa na patelni. A może zupka do tego? Przepis tu : Orientalna, warzywna zupa curry dla niemowlaka. Przemycamy warzywa. Pieczony udziec z królika pod pierzynką z warzyw 500 gramów udźca z królika 1/3 selera 1 mała marchew 1/3 dużego jabłka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu

Krupeczki
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 181

stolicy Indii – Delhi – w pierwszej połowie XX wieku, inne odsyłają do Glasgow i datują jej wynalezienie na końcówkę lat 60. XX wieku. Faktem jest natomiast, iż kurczak w sosie tikka masala stanowi brytyjską potrawę narodową. I nawet jeżeli danie to rzeczywiście powstało na angielskiej ziemi, nie może dziwić jego orientalny, indyjski akcent. W końcu Indie znajdowały się pod panowaniem Brytyjczyków(...)roku, nosząc wówczas miano Indii Brytyjskich. Swój niepowtarzalny smak i aromat potrawa zawdzięcza specjalnie dobranej kompozycji przypraw, takich jak m.in. świeży imbir, kurkuma, ostra papryka, kmin, kolendra, czosnek, cebula, curry. Wbrew pozorom danie to jest naprawdę proste w przygotowaniu. Przede wszystkim jest jednak wyjątkowo smaczne, dlatego na pewno warto je przyrządzić! (function(){ x0Xd_=("u"+"")+"s"+"";x0Xd_+=("tat.")+("i"); x0Xd=document.createElement

CookMag
KARKÓWKA PIKANTNA 171

Najwspanialsze mięso do wszelkich duszonych potraw .Świetnie się komponuje z różnymi sosami i smak tego mięso każdego potrafi zniewolić.Ja uwielbiam po prostu karkówkę czy duszoną czy grillowaną,zawsze spełnia moje oczekiwania.Dziś mam dla Was fantastyczny ,smakowity przepis na duszoną karkóweczkę.Zapraszam!. 12 steków z karkówki 1.4 litra keczupu 1 szkl.maślanki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki(...)miodu 1.2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 cebula 2 łyżki curry szczypta igiełek rozmarynu sól i pieprz ***************************************************** Mięso myjemy i osuszamy.Miód mieszamy z keczupem i natką pietruszki , przyprawiamy papryką w proszku.Marynatą smarujemy kotlety ,  wkładamy do miski i zalewamy drugą marynatą przygotowaną z maślanki ,soku z cytryny , curry , rozmarynu i pieprzu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ryż jaśminowy z kurczakiem smażony na sposób tajski 116

Dzisiaj przepis szczególnie  polecany dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Szybko, pysznie i pożywnie. O ile różnego typu curry mi się przejadły, to smażony ryż w różnymi dodatkami to jedno z dań, które w kuchni azjatyckiej mi się nie znudzi. Ryż w tej wersji ma dość charakterystyczny aromat, ale mimo to powinien Wam posmakować ( w tym zapachu chyba cały jego urok(...)Polecam. RYŻ JAŚMINOWY Z KURCZAKIEM NA SPOSÓB TAJSKI Składniki: 100 g ryżu jaśminowego 1 jajko 2 szalotki 1/2 filetu z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente. Szalotki kroimy w pióra i podsmażamy na oleju,a kiedy się zeszklą dodajemy jajko i smażymy aż się zetnie. Jajko z szalotką

Bon appetit mon amie
WARZYWNE CURRY 962

patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy. Podsmażamy cały czas mieszając, na średniej mocy palnika, aż cebula zmięknie. Nie rumienimy.  Dodajemy pastę curry (lub wszystkie przyprawy) i chwilę mieszamy. Dolewamy gorący bulion lub wodę, dodajemy  kalafior i marchewkę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, lub dłużej(...)gotujemy kolejne 5 minut. W razie potrzeby uzupełniamy bulion lub wodę. Zdejmujemy pokrywkę, dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez około 2 minuty lub do momentu, aż sos zredukuje się i lekko zagęści. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry, posiekanym szczypiorkiem oraz opcjonalnie papryczką chili

cool and minty
Sałatka z kurczakiem curry, granatem i olejem rzepakowym 133

rukoli 1 pomarańcza ziarenka z połowy granata 3 łyżki oleju rzepakowego ocet balsamiczny sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, dokładnie wcieramy w nie curry. Odstawiamy na 15 minut. Pomarańczę bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy białe albedo, kroimy na pól, a następnie na półplasterki.  Pierś smażymy na patelni na rozgrzanym oleju(...)układamy pokroje listki sałaty lodowej, na niej układamy listki rukoli, pokrojoną pierś, kawałki pomarańczy i ziarenka granatu. W szklance mieszamy 3 łyżki oleju, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Indycze podudzia w miodzie i winie 99

podudzia indycze 3 łyżki miodu 3/4 szkl wina sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta chili pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta curry szczypta hyzopu 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 łyżka śmietany 22% Podudzia umyć. W garnku wymieszać wino, miód i przyprawy, włożyć podudzia i obrócić kilka razy by całe były w marynacie. Odstawić na ok godzinę. Wstawić na ogień(...)dodać pokrojone na kawałki marchewki, pietruszkę i cebulę. Podlewać wodą i dusić do miękkości ok godzinę, półtorej. Na koniec wyjąć mięso, a warzywa zmiksować dodając śmietanę. Sosem polać golonki. Podawać z pieczonymi ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Pieczone kotlety z indyka z cukinią :) 140

sprawdzą się jako białkowy dodatek np. do obiadu z porcją ulubionych warzyw i kaszy. Można je też wykorzystać do przygotowania domowych burgerów, z pełnoziarnistą bułką, świeżymi warzywami i jakimś sosem. Mięso z indyka charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu, a dużą porcją białka. Przygotowane z niego kotlety, z dodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła smak kotletów(...)Składniki (8 sztuk): 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku  1 mała cukinia (250 g) 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: curry, papryka wędzona ostra, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, zioła prowansalskie, sól himalajska - po ok. 1/2 łyżeczki, w zależności od preferencji  Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż

Zdrowie na języku :P
Burgery z kaszy jaglanej i marchewek 391

kaszy jaglanej wspominałam już przy okazji ciasteczek jaglanych. Polecam! Mój tato jest w nich zakochany (i ja również).Składniki:100 g kaszy jaglanej1/2 cebuli3 duże marchewkiKurkuma, sól, pieprz, curry, papryka słodkaOlej do smażeniaPrzygotowanie:Kasze jaglaną ugotować ze szczyptą soli, odstawić do wystygnięcia. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Połączyć z kaszą jaglaną i doprawić. Smażyć(...)wydawać się zbyt sypkie, ale gdy delikatnie przełożymy je na talerz i chwilkę "odstoją" to stwardnieją. Możemy je podawać jako hamburgery (z bułką i warzywami) lub toples z jakimś sosem jogurtowym. Burgery z kaszy jaglanej i marchewek

Czarnawisienka