łyżeczki curry 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 3 pomidory z puszki Sposób przygotowania: Seler obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach pomidory kroimy w kostkę mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba że użyjemy formy silikonowej) pieczemy w temp. 200 stopni przez około 50 minut jemy z naszymi ulubionymi sosami ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZupa ta jest moim eksperymentem kulinarnym:) Powstała w wyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to
Kuchnia Pełna Pasjisosy to nie tylko puste kalorie, odpowiednio przygotowane, z właściwych składników, są wręcz niezbędnym dodatkiem zdrowej diety. Marginesem dodam, że jak dla mnie sosik jest dużym rywalem słynnego sera z ziemniaka ;] SKŁADNIKI: 350 ml wody 2.5 łyżki czerwonej soczewicy 2 grzyby shitake (świeże) marchewka 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: czosnek mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka, chili, czarnuszka, curry WYKONANIE
healthy dreamscurry 1 łyżeczka chili cayenne sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera redmond rmc-m4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie z niej powstanie przepyszny i aromatyczny sos
ClauditteMissCookingcurry 100 g śmietany 30% (1/2 małego opakowania Zott) sól Dekoracja: domowe grzanki (sposób przygotowania w przepisie) natka pietruszki odrobina ugotowanego ryżu Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy w pół plasterki. Obsypujemy tymiankiem i majerankiem. Dusimy pod przykryciem na rozgrzanym maśle do odparowania wody (co jakiś czas mieszając). Dolewamy 2-3 łyżki wrzątku, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy tworząc sos pieczarkowy
Kolorowy Przepisownikcurry, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobnionych w moździerzu) , 1 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżek oliwy i odrobiny soli. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy ok. 1 godziny w lodówce. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kurczaka, delikatnie podsmażamy, wlewamy 250 ml wody i dusimy 15 minut. Gdy kurczak zmięknie a woda odparuje dodajemy 100 ml słodkiej śmietanki 30%, redukujemy sos
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcurry, papryka ostra, papryka słodka) łyżeczka oleju Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyłam, obrałam i pokroiłam w słupki. Obsypałam przyprawami i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Warzywa rozłożyłam na blasze posmarowanej delikatnie olejem i piekłam ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Z podanych składników przygotowałam naprawdę duuużą porcję dla jednej osoby, którą podałam z keczupem i sosem jogurtowo
Kulinarny Pamiętnikcurry indyjskie płaska łyżka- sól- pieprz cytrynowy- 200 ml śmietanki 30%- świeże oregano i bazylia posiekane- masło- oliwa z oliwek Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę dodajemy masło, smażymy kurczaka dodajemy przyprawy po około 8-10 minutach, jak kurczak już będzie dobry zdejmujemy na chwile z ognia, dodajemy śmietankę, mieszamy wszystko razem, stawiamy ponownie na gazie i odparowujemy aż sos zgęstnieje
SMYKWKUCHNIwarstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się ograniczenie spożycia(...)dość długo po zjedzeniu bardzo czosnkowej przyprawy – znacie to prawda?:-) ). W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza się do marynat czy sosów (na przykład sos czosnkowy na bazie jogurtu). Można go spotkać w świeżej postaci lub suszony. Cynamon uważa się, że jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Chin, gdzie
Health-Fit-Lifewarstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się ograniczenie spożycia(...)dość długo po zjedzeniu bardzo czosnkowej przyprawy – znacie to prawda?:-) ). W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza się do marynat czy sosów (na przykład sos czosnkowy na bazie jogurtu). Można go spotkać w świeżej postaci lub suszony. Cynamon uważa się, że jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Chin, gdzie
Health-Fit-Lifetortille z nuggetsami z indyka! Wyszło przepysznie! Mąż zachwycony, a jak on zachwycony, to i ja zachwycona :). Składniki: 500 g polędwiczek z indyka sól pieprz słodka papryka 1/2 łyżeczki curry oliwa z oliwek składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szkl mąki tortowej 1/2 szkl mleka sól pieprz ulubione przyprawy składniki na sałatkę: garść sałaty lodowej 10 pomidorków koktajlowych(...)papryki czerwonej 3/4 puszki kukurydzy 4 suszone pomidory 8 czarnych oliwek 1/2 jogurtu naturalnego sól pieprz dodatkowo: szklanka mąki tortowej + łyżka kartoflanki olej 4 tortille, np. Develey ulubione sosy, np. sos Mexicana Develey Wykonanie: Mięso pokroić w drobne paski lub kostkę - wg uznania, skropić oliwą dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe
Trufelkowoorzechy kirimi 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej (dla wegan -można zrezygnować z tej opcji i dać dodatkowo łyżeczkę zółtej pasty curry) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 małe papryczki chili 2-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego(...)makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie: gotowane mięso kurczaka(weganie mogą
Kuchnia PrezydentowejSkładniki : 4 porcje • 4 x 100 g kawałki polędwiczek z dorsza • 1 łyżeczka mielonej papryki (lub, jeśli lubimy, przyprawy curry) • 1 puszka pomidorów krojonych • 2 ząbki czosnku • 2 łyżeczki suszonego oregano • świeża bazylia • oraz: mąka ziemniaczana, cytryna, oliwa, masło, sól i pieprz Przygotowanie : Rybę dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Skropić cytryną (ok. 1 łyżeczka na porcję ryby), doprawić solą, pieprzem, posypać(...)mieloną papryką oraz wysmarować oliwą. Na koniec obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej (w sumie ok. 1 łyżki). Przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać łyżkę oliwy, podsmażyć obrane i przepołowione ząbki czosnku, dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką suszonego oregano i szczyptą cukru. Wymieszać, zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut aż pomidory odparują. W połowie gotowania
KUCHNIA POLSKAsłoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę(...)zalewie musztardowej autorka: lucynako | blog: czary gary przetwory na zimę - ogórki francuskie autorka: babka w formie | blog: babka w formie przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry autorka: babka w formie | blog: babka w formie Ogórki kanapkowe z curry autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne
Weekendy w domu i ogrodzie