push({}); Selerowy Gyros – Składniki: 1 duży podwójny filet piersi z kurczaka (ok. 760g) 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do zamarynowania mięsa + odrobina oleju (ok. 1 łyżka) do smażenia 2 słoiki selera ciętego(...)ketchupu pikantnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Selerowy Gyros – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błonek i kości. Pokroić w kostkę. Dodać przyprawy: słodką paprykę, czosnek, curry, bazylię, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Dodać olej, całość wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc, by mięsko ładnie się zamarynowało). Na patelni rozgrzać
Kulinarne Przebojeracji prostoty wykonania polecam zabawę w lepienie z dziećmi :) Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 3 małe ugotowane buraczki cebula pęczek posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki bułki tarte + do obtoczenia 2 łyżeczki mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki oraz buraki zblendować lub przepuścić przez praskę. Cebule(...)miała jednolitą konsystencję formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej z każdej strony. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron.. Podawać z ulubionymi dodatkami i np. z sosem pieczarkowym. Smacznego
ChilliJemyŁyżka majonezu (nie jest konieczny) Przygotowanie: 1. Filet z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do odpowiedniej wielkości garnka. Przyprawić wg upodobania pieprzem, ziołami, papryką i curry oraz odrobiną soli. Wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na min. 30 minut. 2. Zagotuj wodę na makaron, lekko ją posól. Ugotuj makaron muszelki, uważając, by się(...)kostkę. 3. Garnek z kurczakiem postawić na średnim ogniu (jeśli płyta elektryczna, nagrzać maksymalnie przed postawieniem garnka, po czym zmniejszyć o połowę). Często mieszając, dusić. Jeśli będzie za dużo sosu, można odlać, wtedy łatwiej będzie podpiec mięso na złoto. Ale dobrze dolać ten sos z powrotem pod koniec pieczenia, aby potrawa nie było zbyt sucha. Dodać paprykę. Piec wszystko jeszcze
Anioszek w kuchnipuszki cieciorki ) Trzy garście szpinaku ( zobacz przepis na pęczotto z grzybami, w którym możesz wykorzystać resztę szpinak u) Dresing 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu piri piri, albo łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie domowej pitty Krok 1 Wsypcie mąkę pełnoziarnistą, drożdże instant, sól, cukier do misy, wymieszajcie. Wlejcie oliwę i szklankę wody i rozprowadźcie w płynie(...)mniejsze kawałeczki. Jeśli nie macie, pokrójcie pierś z kurczaka w paski, posólcie, popieprzcie i przyprawcie do smaku (np. zamacerujcie w oliwie z dodatkiem słodkiej papryki lub papryki chilli, curry i łyżeczki miodu i cytryny). Smażcie pierś na rozgrzanym oleju ok. 5 minut. Pokrójcie papryki w paski, a potem w drobną kostkę. Wsypcie je razem z pokrojonym kurczakiem do głębokiej misy
Niedzielny kucharzgreckiego1 ogórek kiszony1 pomidor1 mała cebula2 płaskie łyżki majonezu1 płaska łyżka ketchupucurrysól, piperzvegetazioła (np. prowansalskie)Wykonanie:Kurczaka kroimy na plastry. Jogurt grecki łączymy z około pół płaskiej łyżeczki curry, ziołami, solą, pieprzem, vegetą i ewentualnie czosnkiem i innymi przyprawami. Kurczaka łączymy z przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.Po tym czasie kładziemy kurczaka na rozgrzanego(...)plastry, cebulę na cienkie krążki.W kubeczku łączymy ketchup z majonezem.Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na to wszystko kładziemy kurczaka i polewamy sosem majonezowo-ketchupowym. Następnie wszystko przykrywamy drugą połową bułki.Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Aniwersję tego dania. :) Składniki: - Olej kokosowy - 2 duże cebule - 1,5 łyżki nasion kolendry - 1 żółta papryka - 1 czerwona papryka - 4 ząbki czosnku - 4 liście laurowe - 1,5 łyżki curry w proszku - 0,5 łyżeczki chili w proszku - 0,5 łyżeczki cynamonu - 1 puszka (400 g) pomidorów całych - 2,5 łyżki cukru - 2,5 łyżki octu sherry(...)smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut, często mieszając. Dorzucamy papryki, umyte, oczyszczone i pokrojone w cienkie paski. Smażymy kolejne 10 minut. Wrzucamy drobno posiekany czosnek, liście laurowe, curry, cynamon, chili i lekko rozdrobnione pomidory. Smażymy jeszcze 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodajemy cukier, ocet, sól, pieprz i sok z limonki. Kontynuujemy smażenie jeszcze 5 minut
DominikaDolciposiekanej drobno natki pietruszki łyżka masła 2 łyżki oliwy Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Mieszamy z solą, pieprzem, curry oraz 1 łyżką oliwy. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Cukinię kroimy na plasterki lub półplasterki (nie za cienkie jednak(...)dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy lekko zmięknie, dodajemy fasolkę szparagową. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Łączymy z warzywami i mięsem. Uwagi
Smaki Na Talerzugotujemy pod przykryciem 2 minuty, po czym dodajemy smietanke i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kalafior az do chwili gdy bedzie miekki. Miksujemy na puree. Doprawiamy do samku.Przegrzebki posypujemy curry, sola i pieprzem. Oliwe z oliwek rozgrzewamy na teflonowej patelni. Ukladamy przegrzebki zgodnie ze wskazowkami zegara. Smazymy je 2 minuty z kazdej strony. Przewracamy je na druga strone w takiej samej(...)smaku.Kapary i rodzynki zagotowac w 100 ml wody. Zmiksowac na krem.Ja zapomnialam kupic kaparay i zamiast nich uzylam zielonych oliwek, ktorych juz nie laczylam z rodzynkami. Zmiksowalam je ze sosem vinaigrette.Na talerz wykladamy puree z kalafiora, na nim ukladamy przegrzebki, ktore mozemy jeszcze doprawic sola i pieprzem. Calosc polewamy sosem vinaigrette i emulsja z kaparow.Smacznego
Przysmaki Karolkiżółtego łyżka parmezanu na rybę 2 filety w kostce z mintaja (może być inna dowolna ryba) pół cebuli szczypta pieprzu cytrynowego 1/4 cytryny sól Do dzieła!!! Ryż gotujemy z curry. Lekko studzimy. Pieczarki przekrajemy na 4 i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle z pieczarkami. Wszystkie składniki razem mieszamy, formujemy z nich kulki - do środka każdej(...)parze (parowaru) posypujemy posiekaną cebulą, posypujemy przyprawami, skrapiamy spora ilością soku z cytryny i ,,parujemy" ok 20 minut. Do obiadu podałam sałatkę ze świeżych ogórków i pomidorów z sosem koperkowo-ziołowym. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnikotletów 400 g ugotowanego kalafiora Ząbek czosnku Średnia cebula 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju rzepakowego Jajko Sól, pieprz Pół łyżeczki curry Szczypta ostrej papryki + olej rzepakowy do smażenia Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmażaj na patelni na złoty kolor (uważaj, żeby czosnek się nie przypalił(...)możesz też smażyć na suchej patelni, jeśli masz taką nieprzywierającą), z masy formuj niewielkie kotleciki. Smaż je ok. 5 minut, tak aby stały się złociste. Gotowe kotleciki podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego Czytaj więcej – przepisy w stylu #niemarnuję Artykuł Kotlety z kalafiora pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniSkładniki Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej (kamis) 2 łyżeczki kebab-gyros (prymat) 2 łyżeczki kebab- shoarma (kamis) 3 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę) Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Pierś pokroić na kilka kawałków (wedle uznania). Obsypać dokładnie kawałki piersi wymieszanymi(...)przykryć je szczelnie. Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika) Można podać z ziemniakami lub ryżem. Do sałaty użyłam sosu vinaigrette. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki musztardy Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ja dodaje
The Sweet Damselmieszanki przypraw zawierają dużo soli, konserwantów i innych polepszaczy smaku. Lepiej samodzielnie skomponować marynatę z ziół, przypraw i oliwy. Doskonale sprawdzą się tu zioła prowansalskie, mielona papryka, pieprz, kurkuma, curry, szałwia, rozmaryn, oregano czy czosnek. Jak wiadomo zioła mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, mogą także obniżyć ilość szkodliwych substancji wytwarzanych podczas grillowania, warto je więc włączyć do codziennego menu(...)szkodliwych substancji, gdyż przeciwutleniacze z marynat tworzą warstwę ochronną na produkcie. Co powinna więc zawierać dobra marynata? Przede wszystkim coś kwaśnego np. ocet winny albo kefir, jogurt naturalny czy sos sojowy. Do tego olej np. z pestek winogron czy oliwa z oliwek, no i oczywiście przyprawy i zioła. Nie przesadzaj też z solą! Na bazie ziół i jogurtu naturalnego przygotuj
Strefa Zdrowego Żywieniagórze naciąć wzdłuż krewetki i wyciągnąć jelito. Wrzucić krewetki do miski, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone drobno chilli ( bez nasionek i błonek ), sok z cytryny, pastę curry, obsypać lekko solą. Wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Na półmisku rozrzucić umytą i osuszoną rukolę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki sera na złoty kolor z obydwu(...)około 0,5 minuty. Następnie wlać wino i smażyć jeszcze minutę lub jak krewetki będą gotowe do jedzenia. Na sałatę rozrzucić krewetki i ser. Obłożyć pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. polać sosem który został na patelni. Podawać z chlebkiem. Smacznego
Kuchnia PokoleńCytrynę kroimy w niezbyt grube plasterki, wyciskając dodatkowo 1 łyżkę soku, śliwki na mniejsze kawałki. Miód rozpuszczamy w 200ml wody, dodając również łyżkę soku z cytryny, cynamon, imbir oraz curry; dokładnie mieszamy. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy intensywnie mięso ze wszystkich stron przez ok. 8 minut do zarumienienia. Na dnie brytfanny umieszczamy kawałki kurczaka(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy/dusimy przez ok. 60 minut do miękkości mięsa. Na ostatnie 15-20 minut zdejmujemy przykrycie brytfanny. Podajemy na ciepło z ryżem basmati i sosem z pieczenia. Uwagi Jeżeli śliwki nie są zbyt słodkie, albo wręcz lekko kwaśne, dla zrównoważenia smaków dodajmy jedną łyżkę miodu więcej lub pomińmy sok z cytryny. Przez Krystian Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusalekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku(...)pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko
Gotuj z Natkąnasion sezamu Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka wody Bezglutenowe, wegańskie najprostsze danie świata, do zrobienia w 7 minut. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzuć do makaronu różyczki brokuła. Odcedź i przelej zimną wodą. W międzyczasie zrób sos. Wymieszaj w miseczce(...)rozwojowi raka. Naprawdę warto jeść mango! Kolacja 369 kcal 5 krewetek surowych mrożonych Szklanka cieciorki Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki Pół ogórka Pół łyżki słodkiej papryki Pół łyżeczki curry Szczypta pieprzu kajeńskiego 1 łyżka suszonego czosnku 1 łyżka oleju Sól do smaku Dresing: Łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki 50 g jogurtu naturalnego Sok z ćwiartki cytryny Sól do smaku
Niedzielny kucharzstrąków marynowanej papryki bez skóry (polecam tą grillowaną z Lidla) 300-400 g fileta z miruny sok z cytryny miód curry kilka gałązek koperku/szczypiorku sól, pieprz olej Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty curry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (na 2 lub 3 części). Gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Paprykę(...)cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Energicznie potrząsamy, aż składniki ładnie się ze sobą połączą. Ryż mieszamy z fasolką, papryką oraz usmażoną rybą. Polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. 101 przepisów Świata Kobiety
Smaki Na Talerzuminut Poziom trudności : Łatwy Facet zrobił oszałamiającą karierę jako bloger kulinarny, specjalizujący się w daniach fit. Zresztą sama nazwa bloga Fitmencook mówi sama za siebie, choć po prawdzie, Kevin Curry, bo to on stoi za całym zamieszaniem, to kawał pakera. Od dawna obserwujemy poczynania Fitmena i co jakiś czas sięgamy po jego przepisy, które charakteryzuje niezwykła prostota wykonania. Taki jest(...)Opakowanie krewetek 200 g 4 łyżki szczypiorku 4 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka utartych nasion Chiński rosół: 500 ml rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej
Niedzielny kucharzminut Poziom trudności : Łatwy Facet zrobił oszałamiającą karierę jako bloger kulinarny, specjalizujący się w daniach fit. Zresztą sama nazwa bloga Fitmencook mówi sama za siebie, choć po prawdzie, Kevin Curry, bo to on stoi za całym zamieszaniem, to kawał pakera. Od dawna obserwujemy poczynania Fitmena i co jakiś czas sięgamy po jego przepisy, które charakteryzuje niezwykła prostota wykonania. Taki jest(...)Opakowanie krewetek 200 g 4 łyżki szczypiorku 4 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka utartych nasion Chiński rosół: 500 ml rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej
Niedzielny kucharzJeśli lubicie kurczaka, mam dla Was pomysł na piersi, smażone w głębokim tłuszczu. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i bardzo soczyste. Podaję je zawsze z sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa(...)mnie zioła Skworcu ) 2 łyżki oleju lub oliwy Na panierkę: 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin
Smak mojego domumoje najśmielsze oczekiwania! Zapach podczas robienia był fenomenalny, a smak wprost wyborny! Ketchup z cukinii rzeczywiście jest pyszny. Idealny jako dodatek do kanapek czy pizzy, wyśmienity do użycia jako sos do ryżu. Czyżby lepszy niż tradycyjny ketchup z pomidorów? :) Z góry uprzedzam, iż moja wersja ketchupu z cukinii jest dość pikantna , warto wyregulować tu ilość przypraw pod swoje podniebienie, jeśli(...)karton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 1 łyżeczka czarnego pieprzu - czubata 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka czosnku granulowanego Detaliczny instruktaż wykonania i poradnik pasteryzacji poniżej. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię obrać
Grunt to przepis!