Ten obiad to wynik tego co akurat było w lodówce, czyli mięsa wołowego, z którego sobie przygotowałam indyjskie kofty oraz warzyw, z których postanowiłam zrobić słodko
Bernika - moj kulinarny pamietnikSos na bazie jogurtu, czyli raita, jest idealnym dodatkiem do pikantnych dań kuchni indyjskiej. Ma za zadanie złagodzić ich ostry smak. W upalny dzień może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego
zadanie-gotowaniepodsmażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pastę curry i kurkumę i dobrze wymieszać. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, odsączoną kukurydzę i bulion. Gotować na małym ogniu około 1/2 godziny. Zdjąć z ognia, dodać jogurt (lub mleczko) i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sito. Podawać z grzankami lub podsmażonym tofu (zamarynowanym w sosie sojowym i miodzie). W wersji niewegetariańskiej można
zadanie-gotowaniemenu tego dnia składało się: * żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną i mięsem z indyka z sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu
kolorowotorcikowoDoprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego
Pyry na Gazchińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem curry ? Dziś wrócimy do kuchni fusion z użyciem tych samych warzyw co wtedy, łącząc je dla odmiany z japońskim teriyaki. Co do makaronu - ja użyłam azjatyckich wstążek do woka, ale Wasz wybór jest dowolny. Świetnie sprawdzi się tu makaron soba, ryżowy czy też standardowy chiński ;) Sos teriyaki możemy zrobić samodzielnie, potrzebny nam będzie
Kulinarne zapędy KokosaSpoglądam z niedowierzaniem za okno. Świat szary, bury, tak smutnie ponury... Aż żal opuszczaćswoich czterech ukochanych, ciepłych kątów.Listopad dobiega końca, a mnie dopada jesienna chandra
W kuchni Karmel-itkiCukinii w tym roku mam pod dostatkiem więc postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania sosu, który idealnie nadaje się do makaronów. Wystarczy w zimie podgrzać i obiad
Zainspirowana w kuchnisię dziwić. Sama zakochałam się w tych soczystych kawałkach piersi kurczaka doprawionych ziołami i otoczonych ciastem naleśnikowym z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Do tego nasze 4 ulubione sosy: czosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Może się(...)zamiast popcornu) do wieczornego seansu filmowego :) Polecam! :) Zajrzyjcie również tutaj: Przepisy na SylwestraSoczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym – Składniki :2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 530g)Curry – 1 kopiasta łyżeczkaSłodka papryka czerwona – 1 płaska łyżeczkaCzosnku granulowanego – 1 płaska łyżeczkaSól – do smakuPieprz – do smakuGęste ciasto naleśnikowe:3 kopiaste łyżki mąki3 łyżki mleka1 jajko1 czubata
Kulinarne PrzebojeBakłażan z Paneer w ostrym Curry. Czym jest i skąd pochodzi Paneer ❓To świeży, kremowy i zwykle niesolony ser, w przeszłości wytwarzany z mleka bawolego, chociaż obecnie najczęściej to mieszanka tego i krowiego mleka. Jest szeroko stosowany w północnych Indiach, Pakistanie, Afganistanie, Nepalu i Bangladeszu, a jego łagodność i wchłanialność sprawia, że można go łączyć z mocniejszymi smakami. Dlaczego Indie(...)były poprzednikami współczesnego Paneera. Istotnie, czasami zapisywane jako „panir”, słowo to pochodzi od „peynir”, ogólnego określenia sera w językach perskim i tureckim. Zapraszam na Bakłażana z Paneer w ostrym Curry. 👥 – 4 ⏰ 30-40 minut 🇮🇳 – Indie ✅ Składniki ✅ 2 bakłażany ✅ 1 łyżka kminu rzymskiego ✅ 1 łyżka kolendry ✅ 1 łyżka kurkumy ✅ 2 łyżeczki cukru ✅ 100 ml koncetratu pomidorowego ✅ 1 chili drobno
RafalCookjeść na ciepło na obiad z sosem np. pieczarkowym lub na zimno na kanapce. Polecam Składniki: 500 g cukinii (bez pestek) 2 średnie marchewki 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 3 jajka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl kaszy manny 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżeczka soli, pieprzu i curry Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy, cebulę obieramy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesprawdzian za pierwszym razem. ORZECHOWE CURRY Z BAKŁAŻANA /własny;/ 4 porcje 1 spory bakłażan 1/3 szklanki pokrojonego cienko pora 3 ząbki czosnku 70g obranych fistaszków 1 mała papryczka chili sok z 1/2 limonki 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki sos sojowy do smaku 2 niepełne szklanki
W kuchni Karmel-itkigranata i kalafiorowym puree z curry” (69 zł). Nie będę ukrywała, że wybór dania był przemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii… a i jeszcze delikatne, kruche krążki czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka. Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany
królestwo garówrazem zaczynamy od wizyty w Ameryce Północnej. Gorczyca z Kanady Gorczyca lubi chłodny klimat dlatego rejony Kanady są idealne do jej uprawy. W kuchni wykorzystywana jest do marynat, sosów, mięs czy wędlin a nawet kiszonych i konserwowych ogórków czy kapusty. Ma lekko ostry smak. Kminek z Polski Nasze rodzime ziemie sprzyjają uprawie kminku – Polska jest jednym z czołowych liderów(...)tradycyjnych dań. Ma lekko korzenny smak i aromatyczny zapach. Kmin rzymski z Indii Nazywany jest także kuminem. Uprawiany i używany jest najczęściej w Indiach. Jest jednym ze składników przyprawy curry. Nadaje potrawom charakterystyczny dla kuchni indyjskiej smak i aromat. Pieprz czarny z Wietnamu To jedna z głownych przypraw używanych w naszej kuchni. Dodajemy ją do praktycznie wszystkich wytrawnych dań. Uprawiana
Health-Fit-LifeJesień przetworami się zaczyna…..jak w tej piosence ;) Długo szukałam idealnego przepisu na sos słodko-kwaśny który spełnił by moje oczekiwania smakowe, metodą prób i błędów, wreszcie doszłam do efektu takiego jakbym chciała. Warto go zrobić, bo takiego jak domowy nie ma w żadnym sklepie, proszę też o zdjęcia i wrażenia smakowe. Składniki: 3,5 kg dojrzałych pomidorów(...)różnokolorowych papryk 1 mała główka czosnku 2 papryczki chili 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 łyżka delikatesowej musztardy 3 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka curry 2 łyżki soli 2,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia ½ szklanki soku z ananasa Sposób przygotowania: Pomidory myjemy kroimy na mniejsze kawałki
Wanilia i Kardamon