sos curry - 2998 przepisów (strona:123/200)

Zupa z dynią, pomidorami i cynamonem 126

dyniowa tej jesieni. Kiedyś dynia mogła dla mnie nie istnieć, teraz przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby, ale i tak najbardziej smakują mi zupy. Wkrótce curry warzywne z dynią i zupa pieczarkowo-dyniowa. A dzisiaj dla bardzo głodnych polecam do mojego kremu dyniowego dodatek w postaci ryżu lub kaszy jaglanej. Składniki(...)jabłka • 1 cebula • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1/2 szklanki mleka • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki pieprzu • sól do smaku • 3 łyżki oliwy • sos balsamico do dekoracji Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie i zalać ok. 1 litrem wody. • Dodać  obrane i pokrojone jabłka oraz pokrojoną

To co kocham
Zupa pieczarkowa curry 174

Zaczyna się czas, kiedy będziemy przyrządzać dania sycące i rozgrzewające. Taka jest też moja zupa rozgrzewająca z pieczarkami i makaronem ryżowym, o 

To co kocham
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki 172

wrzucam na wrzącą wodę i za chwilę wyłączam - nie pilnuję, sam dochodzi :)) i podsmażam kiełbasę i ten sos. I obiad gotowy w 15-20 minut :) Składniki na +/- 5 litrów sosu: 3 kg młodej cukinii (najlepiej do średnicy do 5-6 cm) 1 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli 1 i 1/2 szkl. octu 10% (najlepszy z Parczewa(...)małe słoiczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej 2 łyżki bazylii 2 łyżki soli 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka curry Ewentualnie do smaku: pieprz i sól Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierć plasterki (nie obieramy). Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy

Kolorowy Przepisownik
Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 202

przypraw. Następnie dokładnie myjemy liście szpinaku i przekładamy je w całości do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i dodajemy do szpinaku razem z żurawiną. Całość polewamy wcześniej zrobionym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszoną fetą. Pakieciki z cukinii faszerowane fetą. Składniki na 8 pakiecików: 1 średnia cukinia 150g sera feta 4 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy(...)fetę i całość zwijamy w pakieciki. Paluszki z kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Składniki na 4 porcje: 1 duża pierś z kurczaka 250g płatków kukurydzianych 2 jajka curry tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, tak aby nadać im kształt paluszka. Mięso łączymy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, curry, tymiankiem, solą

Kuchnia Pani Wiosny
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 210

tamaryndowca Stosować do curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir (patrz niżej) Czosnek - liście Młode liście czosnku są bardzo często używane w kuchni indyjskiej do pieczonych mięs i sałatek Można zastąpić(...)podniebieniu będzie odpowiadał. Stosowany do sałatek, pikantnych zup, curry oraz smażonych mięs. Przed użyciem warzywo moczy przez kilka godzin w solance. Ma działanie antynowotworowe, obniża poziom glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę. W sałatkach można zastąpić melonem zimowym Serca karczochów Można zastąpić: słonecznikiem bulwiatym (topinambur) sercami palmowymi kalarepą Sos rybny Można zastąpić mieszając ze sobą 3 części anchois

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Curry ze kury (Nie ma co tłumaczyć ;) ) 200

mlyko, wymiyszejcie i fertich. Tyn placek na zdjyńciu to je czapati- smakuje i wygl ōndo podobnie jak pszynne tortille. Idzie 27 je kupić we sklepie oriyntalnym, ale take curry mogecie sie zjejś tyż ze ryżym abo jak ō m dobr ō m b ō łk ō m. Smacznego *Garam masala to we jynzyku hindi znaczy gorke 28 prziprawy(...)łogniu i łodstołwcie do och ō dzynia. 35 Tera zmielcie i zawrzyjcie 36 w jaki krauzce. 37 Niech W ō m dugo pomołgo 38 we warzyniu 1 gęste 2 sosy 3 mówili 4 każdą 5 nazywali 6 pali 7 węgiel 8 zawieść 9 nas 10 różne 11 dania 12 włóczył 13 koguta 14 pomidorów 15 łyżki 16 odrobinę 17 trochę

Chop w kuchni
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 174

sycące  spaghetti z pulpetami w sosie z bakłażana i pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem przygotować podobne danie w klasycznej domowej odsłonie - z pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosem oraz różową sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;) Pulpety   z kaszy jaglanej (dla 4-6 osób) : 1 szklanka kaszy jaglanej(...)posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1 płaska łyżeczka kuminu 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki curry świeżo mielony czarny pieprz sól olej do smażenia Kaszę przesyp do garnka i praż przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć . Następnie przepłucz we  wrzątku i odcedź

Food Square
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym 180

kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij(...)wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy / curry oraz masła. Dopraw solą i pieprzem. Do gotującego się wywaru włóż podsmażone kulki. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2 – 3 razy delikatnie obróć pulpeciki. Pod koniec gotowania zagęść sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce), którą przesiej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sos remulada 152

stacjach paliwowych. Obawiam się , nawet jestem pewna,że ów sos-nijak ma się do oryginału.  SKŁADNIKI: Jogurt naturalny Majonez  (u mnie na 3/4 jogurtu-1/4-majonezu-ale oczywiście wg. uznania) Ogórki konserwowe (3 sztuki) Biała kapusta (ok.2 łyżki drobno posiekanej) Ząbek czosnku (czosnek nie powinien stłumić smaku) Słodkie curry Ew. troszkę ketchupu PRZYGOTOWANIE: Ogórki konserwowe, kapustę, czosnek- drobno siekamy

Kopystką po garach
Tajskie curry z kurczakiem 216

Pyszne słodko-pikantne curry z kurczaka na orientalną nutę - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 486 kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki

Moje Kuchenne Rewelacje
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii ) 181

dalekiego kraju. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry – to ulubione! Dokładnie takie samo przygotowywałam rok temu na jednym z pikników charytatywnych w Krakowie – wtedy podbiło serca wszystkich uczestników. Mam nadzieje, ze dziś podbije i Wasze serducha! Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy fantastyczną całość. Limonkowa śmietana i chrupiące orzeszki oraz kolendra

Ostra na Słodko
Tortilla z kurczakiem z czerwonym curry 190

podłużne cienkie paski. Doprawić solą, papryką słodką i czerwoną pastą curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić kawłki kurczaka. Smażych dosłownie chwilkę, co jakiś czas mieszając. Takie cienkie kawałki mięska smażą sie błyskawicznie. Najprościej to posmakować i wiadomo że gotowe. Zjąć z patelni i odstawić. Przygotowanie sosu – idealnie pasuje sos czosnkowy który znajdziecie tu – Błyskawiczny

Kuchnia Pokoleń
Imbirowy kurczak curry z rabarbarem 185

garnku łyżkę oliwy, krótko poddusić marchew i cebulę. Warzywa oprószyć curry, dodać rosół i dusić jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na złoty kolor na łyżce oliwy, posypać solą, pieprzem i imbirem. Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem rabarbarowym i posypać natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Czerwone curry z kurczakiem 191

tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny. Może powinien być inny barwnik, w innej ilości..... Ale smakowało dobrze :) Już niedługo w kinach film "Smak curry"     zastawa

królestwo garów
Naleśniki z mąki razowej z sałatą i kurczakiem 164

Ciasto na naleśniki:1 jajko1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec1,5 szklanki mleka2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:główka sałaty rzymskiejpuszka kukurydzy2 mango

Świat Domowej Kuchni