sos curry - 2998 przepisów (strona:121/200)

Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 265

Tarangambadi). Cenne dalekowschodnie przyprawy są Duńczykom znane od wieków i chętnie w duńskiej kuchni wykorzystywane. Jedną ze świątecznych potraw, serwowaną na bożonarodzeniowy lunch, jest w Danii „Karrysalat” – sałatka z curry podawana na otwartych kanapkach ze śledziem. Tak właśnie orient spotyka się ze śnieżną i zimną północą. Pysznie!   Tą sałatkę śledziową Duńczycy podają na ciemnym żytnim chlebie, podzielonym na małe(...)zjedzenia nożem i widelcem – z racji piętrzących się na kromce dodatków: zimnych i ciepłych mięs, kiełbas, wędlin, pasztetów, ryb, krewetek, jajek, serów, świeżej i marynowanej cebuli, przeróżnych warzyw, feerii sosów majonezowych, chrzanowych, reliszy i garniszy. Podawane na śniadanie, na lunch, na obiad i na kolację – do zjedzenia o każdej porze i absolutnie wszędzie. Stosy kolorowych kanapek piętrzą się na witrynach

Karo in the Kitchen
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 151

działa; a potem i tak dostaje się miniaturki, na których niewiele widać)  czy Miksera. Pracy więcej, ale efekt bardziej estetyczny, choć to oczywiście kwestia gustu. CIECIERZYCA Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami(...)błękit Sałata rzymska z boczkiem, fasolą i fetą ; blog: Czerwień i błękit Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli ; blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po bretońsku ; blog: To i owo stokrotki Fasolowe curry z morszczukiem ; blog: U stóp Benbulbena Sałatka z buraków i czerwonej fasoli ; blog: Mops w kuchni Minestrone z fasolką i makaronem ; blog: lejdi of the house Biała fasola z pietruszką

Weekendy w domu i ogrodzie
Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem 157

Rozgrzewające curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw - dynii i kalafiora, do tego filet z kurczaka i pyszne jesienne danie gotowe. Soczysty filet zamarynowany w imbirze, czosnku, kurkumie i papryce zatopione w kokosowym sosie podany z jaśminowym ryżem to świetny obiad dla całej rodziny. Błyskawiczne do przygotowania danie rodem z indyjskiej kuchni, zapraszam! Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 dynii Hokkaido

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indyk po tajsku z mleczkiem kokosowym 418

Orientalne danie w sam raz na obiad lub kolację. Jest połączeniem smaku aromatycznego curry, kremowego mleczka kokosowego oraz pikantnych papryczek. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje

Czekoladowa muffinka
Kurczak curry z fasolką szparagową i ryżem 203

kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.  Gdy cebula się lekko zeszkli  dodajemy pastę curry, mieszamy. Po minucie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie z każdej strony. Dodajemy mleczko kokosowe i wsypujemy fasolkę. Podgrzewamy całość od czasu do czasu mieszając.  Sos jest gotowy gdy fasolka zmięknie. Podajemy z ryżem

Qchnia po prostu
PIERSI KURCZAKA W MLECZKU KOKOSOWYM Z CURRY 192

KOSTKĘ CEBULKI. DODAJĘ CZOSNEK I POKROJONĄ W PASKI PIERŚ Z KURCZAKA. POSYPUJĘ PRZYPRAWĄ CURRY WG.UZNANIA PONIEWAŻ JEST TROCHĘ OSTRA. DODAJĘ KAWAŁEK STARTEGO KORZENIA ŚWIEŻEGO IMBIRU. WSZYSTKO PODSMAŻAM I WLEWAM PUSZKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO. OSOBIŚCIE LUBIĘ DODAĆ DWIE TRZY ŁYŻKI ŚMIETANY 18%. GOTUJĘ CHWILĘ ,ŻEBY SOS ZGĘSTNIAŁ. NASTĘPNIE KRUSZĘ TRÓJKĄCIK SERA PLEŚNIOWEGO TYPU LAZUR,SOLĘ,PIEPRZĘ. DLA KOLORU DODAJĘ ŁYŻKĘ KONCENTRATU POMIDOROWEGO

potrawyregionalne
KURCZAK W CURRY Z FASOLKĄ W MLECZKU KOKOSOWYM 180

miski. Pokrojoną pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej żółtą pastę curry i starty imbir. Gdy się podsmażyła, połączyłam ją z fasolką. Wymieszałam. Wlałam mleczko kokosowe. Przykryłam i dusiłam przez około pół godziny. Dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy uznacie,że sos za bardzo zgęstniał i wyparował to można wlać szklankę bulionu. Jeśli nie przeszkadzają wam kalorie

potrawyregionalne
Curry z kurczakiem i nutką zielonej herbaty 130

Koniecznie wypróbuj, po danie rozłoży na łopatki każdego wymagającego smakosza.  Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek Nestea green tea Citrus (ok. 0,5 szklanki) mleko kokosowe (ok. 1 szklanki) kurkuma cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej kokosowy kurczak: pierś z kurczaka orzechy laskowe sezam jajko olej kokosowy sól pieprz

Wielki apetyt
Bakalie nie tylko do ciast ? 143

cholesterolu. Najlepsze są do deserów. 8) Daktyle dobre do musli, sałatek, ciast i dań curry. Są pożywne, idealne na przekąskę. 9) Figi suszone są bogate w błonnik. Dodawać je możemy do słodkości i przekąsek. 10) Rodzynki to źródło błonnika. Idealne do farszów, ciast i sosów. 11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę

Magiczne Życie Marty
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 243

dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane(...)można szeroki wybór dań wegetariańskich [1] . Nie mniej istotny jest także bardziej charakterystyczny dla południa upalny klimat strefy monsunowej . Południowe Indie słyną z bardzo ostrych potraw, w tym również curry. Na tym obszarze uprawia się co prawda niewiele ryżu, jednakże stanowi on podstawę wyżywienia. Kuchnia madraska jest typowa dla sztuki kulinarnej tego regionu. Do bardzo wielu potraw dodaje się miąższ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karryslid – duński śledź curry 105

Śledź curry należy do kanonu duńskiej kuchni. Pyszna, aromatyczna potrawa z całą symfonią smaków, łączy słoneczny aromat przypraw orientu z chłodnym, skandynawskim smakiem morza. Wbrew pozorom śledź i curry nie są połączeniem zaskakującym. To historyczna potrawa zakorzeniona w duńskiej tradycji już od XVII wieku. Duńskie imperium kolonialne obejmowało bowiem od roku 1620 także część Indii. Dalekowschodnie przyprawy korzenne były wykorzystywane(...)duńskiej kuchni od stuleci i zagościły w niej na dobre. Śledź curry w formie Karrysalat lub Karryslid to także jedna z tradycyjnych świątecznych potraw, serwowana w Danii na bożonarodzeniowy obiad. Ale w sklepach można go kupić przez cały rok. Śledź curry to nasza ulubiona potrawa podczas podróży do Danii. Kupujemy słoik już pierwszego dnia, kiedy przyjeżdżamy do Kopenhagi [Przeczytaj

smakowitehistorie.com
Świąteczne pomysły na śledzie 185

Święta już za parę dni. Na naszych stołach będą same pyszności, a wśród z nich z całą pewnością znajdzie się wiele wyśmienitych przekąsek. Jak zwykle z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Akcja papier ryżowy 183

następnie posypujemy sezamem zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut aż będą złociste. Farsz nr 2 - po chińsku Składniki: 400-450g mieszanka chińska puszka tuńczyka w sosie własnym papier ryżowy (ilość zależy od nas) 4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO) pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka (lub 0,5 większej(...)łyżeczki curry dodajemy odcedzonego tuńczyka, mieszamy po kilku minutach dorzucamy chińską mieszankę przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość