paseczki grubości około 1,5 cm, paprykę kroimy w paseczki, a kurczaka w drobną kostkę. Kurczaka doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką i imbirem. Wszystko smażymy razem na patelni przez około 5 minut, dodajemy w międzyczasie sól, pieprz i zioła prowansalskie. Przygotowujemy sos. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając aby powstała gładka masa. Następnie
Delusional Trinepełnej i pięknej jesieni. Z cukinii możemy przygotować mnóstwo przepysznych rozmaitości. M.in.sałatki, pikle, dżemy, keczupy, sosy a nawet ciasta. To warzywo to jeden z cenniejszych darów lata ;) Składniki: 3 kg cukini zalewa: 1 szklanka octu 5 szklanek wody 3 łyżeczki curry 3 łyżeczki gorczycy pieprz czarny ziarnisty ziele angielskie 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Wszystkie
Życie zaczyna się w kuchnipysznym sosie z mleka kokosowego, wędzonej papryki, chilli, cebulki i czosnku. Moje ulubione dane nie wymagające ani dużo pracy ani czasu. Składniki: cukinia 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki wędzonej papryki 3 czubate łyżki gęstej części z mleka koksowego 2 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki(...)paprykę, chilli, curry i kurkumę. Podsmażać kolejną minutę. Na koniec dosypać sezam i mak, przemieszać chwilę na patelni. Dodać mleko kokosowe, wymieszać i zmniejszyć ogień. Pozostawić na delikatnym gotowaniu na czas krojenia cukinii. - cukinię przerobić w niteczki lub paseczki za pomocą julienne lub obieraczki - dokładne informacje tu <klik> - pokrojone warzywo dodać do sosu, gotować kilka
Pora na pora i pomidorapodsmażamy na odrobinie oleju, kiedy już nam się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą oraz przyprawą curry - smażymy. Następnie zalewamy mięso Szklanką bulionu, zagotowujemy. Dodajemy serek kremowy Apetina, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka, doprawiamy pozostałymi przyprawami. Gotujemy do momentu uzyskania aksamitnego sosu, dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiamy trochę do dekoracji) . Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do sosu
Moje-pitraszenieproonuję duszonego fileta z kurczaka w porach w formie kawałków . Idealnie nadaje się jako baza do curry czy jako mięso do kanapek, ryżu, kaszy czy frytek. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 1 por 1 natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego 100 ml wody 1 łyżka płatków papryki czerwonej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka czosnku granulowanego
Gotowanie Patkiszczypiorek Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na małe kawałki. Mleczko kokosowe, olej, łyżeczkę kurkumy i dwie łyżeczki curry dobrze razem połączyć. Cebulę drobno pokroić posypać solą i cukrem. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Śledzie ułożyć na talerzyku, posypać cebulą i polać sosem. Posypać szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknieskłonny za nie zapłacić :) Rajma to dość popularne danie składające się z ryżu i czerwonej fasoli w sosie z dodatkiem orientalnych przypraw. W zasadzie kupując ryż i fasolę w puszce mamy prawie wszystko. Brakuje nam tylko przypraw. Najtańsza i najbardziej popularna będzie curry. Składniki: - biały ryż - czerwona fasola - curry Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Fasolę wlewamy wraz
Kryzysowa Książka Kucharskapokrojone w kostkę 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu świeże: koperek + pietruszka sos: 7 łyżek passaty + 1,5 łyżki serka śmietankowego naturalnego (użyłam Piątnicy, Twój smak) przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, słodka papryka, ostra papryka, curry oliwa z oliwek Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem, następnie dodaj
Zasmakuj Kuchnisos wykorzystaliśmy jako dodatek do selerowych placków. Składniki 200 g kwaśnej śmietany pół cytryny małe jabłko ! 100g ) cebulka ze szczypiorkiem sól pieprz czarny pół łyżeczki curry Przygotowanie Umyłem cytrynę, wycisnąłem sok. połowy. Śmietanę wymieszałem z 2 łyżkami soku cytrynowego. Jabłko obrałem, oczyściłem z gniazda nasiennego i starłem. Cebulę umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Jabłko i cebulę
R'n'G Kitchenorientalną.Polecam i zapraszam!. 8 pałek z kurczaka Olej sezamowy garść sezamu Marynata: ********************** 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku kilka gałązek kolendry- ja dałam suszoną 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry ********************************************** Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.Pałki dokładnie otoczyć w marynacie i odstawić na noc do lodówki.Następnie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawę curry, cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce układamy śledzie. Wkładamy jajka, rodzynki. Całość zalewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 0,30h Koszt wykonania: ok. 18 zł źródło
Pobite gary Barbaryskrobi) 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Warzywa podsmażyć na łyżce oleju kilka minut. Doprawić curry, kurkumą, cayenne i kolendrą. Posolić i popieprzyć do smaku. Podlać mlekiem kokosowym. Dusić do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodać cieciorkę odsączoną z wody. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie (opcjonalnie). Ja czasami pomijam ten krok, wtedy sos jest trochę
Fabryka pomysłówkonkretnego a ten gulasz świetnie się w takim wydaniu sprawdzi. W kremowym, ale nie tłustym, sosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę owsianą 8% – 1 łyżkę oleju do smażenia
Szybko Tanio Smaczniepierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym Dziś polecam Wam soczystą pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - musztarda - 2 łyżki - miód - 1 łyżka - Sok z 1 pomarańcza - Świeża mięta - 5 listków - kurkuma - curry - pieprz, sól Sposób przygotowania: musztardę, miód, sok z pomarańcza, kurkumę, curry, pieprz oraz szczyptę
Fit-aminatesciowej (oczywiście zakładając, że mam ochotę na mięso, co zdarza się ostatnio dość rzadko). Obawiałam się, że sos będzie za słodki, mdły. Nic bardziej mylnego. Delikatny, świeży, pikantny. Koniecznie na zimno. potrzebujemy: - 2 puszki mandarynek - paczkę migdałów w płatkach - majonez lub majonez/jogurt - curry - odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączyć z zalewy. Wrzucić do miski. Dodać majonez lub majonez z jogurtem
Szybko Tanio Smacznieangielskiego 2 liście laurowe 2-3 gałązki curry -maggi ,czyli kocanki włoskiej Kocanka curry-maggi ma delikatny, lekko gorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania s maku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę powinno
w mojej kuchnigwarantuje pyszny smak, który podkreślają zioła. Do sosu dodałam również kukurydzę. Przygotowanie tego dania to zaledwie 30 minut! // Składniki: 250 g makaronu – najlepiej wstążki lub spaghetti 150 g czerwonej soczewicy + 400 ml wody do ugotowania 1 duży pomidor (lub 2 małe) kilka łyżek kukurydzy konserwowej oliwa przyprawy i zioła: sól, pieprz, curry, bazylia, lubczyk Sposób przygotowania: Soczewicę opłucz(...)Dojrzałego pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż go na oliwie z dodatkiem bazylii (świeżej lub suszonej). Ugotowaną soczewicę i miękkiego pomidora zblenduj razem na gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj wody. Jeśli zbyt rzadki – dodaj pół łyżki mąki ziemniaczanej z odrobiną ciepłej wody i sos gotuj przez kilka minut mieszając. Na koniec do sosu dodaj
Via Gustooliwy lub oleju -1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz -1 czerwona cebula -garść pomidorków koktajlowych -180 g sera feta -1 puszka cieciorki lub mix fasoli z cieciorką, odsączonej z zalewy -2 garści rukoli, umytej i drobniej posiekanej -kawałek startego sera długodojrzewającego, np. pecorino (opcjonalnie) Sos: -4 łyżki oliwy lub oleju -1 ząbek czosnku, przeciśnięty
Marta Gotujewystarczy dodać więcej bułki tartej) bułka tarta sól, pieprz Na sos 1 puszka pomidorów krojonych 1 przecier pomidorowy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 1/2 szklanka czerwonego wytrawnego wina garść świeżych listków bazylii 1/2- 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry odrobina cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii garstka(...)czosnek lekko podsmażamy by nie spalić czosnku, wszystko zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Jak alkohol się zredukuje dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dodajemy zioła, curry, odrobinę cynamonu i doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu żeby smaki się przegryzły Bułkę odsączamy, do mięsa dodajemy odciśniętą bułkę jedno całe jajko, doprawiamy solą
Piekielna Kuchnia Patirecenzję ). Oprócz słodkich i wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje. Mamy nadzieję, że poniższy przepis w całości zaczerpnięty właśnie z tego świetnego poradnika kulinarnego przypadnie Wam do smaku, tak samo jak nam. Smacznego ;) Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie pikantnej zaprawy(...)sposób powinno się uzyskać około 4,5 litra kalafiora. Odstaw go na bok 3. Do dużego garnka wlej ocet i wodę, dodaj cukier i sól, czosnek, imbir, curry, nasiona kminu rzymskiego i kurkumę. Całość doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając, aż do momentu w którym sól i cukier się rozpuszczą. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i duś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsty dip z carry i zieloną pietruszką. Dipy. U mnie to podstawa na każdym przyjęciu, spotkaniu z przyjaciółmi. Robię je też bardzo często na weekend. Dziś
Słodkie okruszkitylko podać je z ulubionymi sosami. W moim przypadku były to czosnkowy i majonezowo-ketchupowy. Wczoraj przygotowałam je jako przekąskę na domówkę ze znajomymi. Był to strzał w 10, gdyż cieszyły się ogromną popularnością ze względu na ich chrupkość. Ten efekt można osiągnąć dzięki obtoczeniu kawałków kurczaka w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym curry, papryką w proszku i granulowanym czosnkiem(...)smaku curry, papryką w proszku, czosnkiem, solą i pieprzem. Teraz pora przygotować panierkę. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę. Za pomocą wałka rozkruszyć je. Do miski przesypać płatki, dodać mąkę (tak, aby dominowały płatki). Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron lub na głębokim oleju jak frytki. Składniki na sos czosnkowy
Fabryka pomysłówdoprawiony, sosem śmietanowym wykończony, a do tego brukselka uduszona, tymiankiem doprawiona. Całość m arynowanym zielonym pieprzem została wyostrzona, a puree z batata złagodzona. Danie na talerzu kolorowo się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje. Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry(...)Kurczak: Pieprz, kurkumę, curry i 1/4 łyżeczki soli mieszamy. Piersi, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na paski. Piersi obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kilka min. kurczaka. Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka
Moniki Smakołykiminuty. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kiedy zmiękną dodajemy 2 łyżki masła. Do sosu wkładamy filety kurczaka i chwilę podgrzewamy. Puree z batatów i ziemniaków: 1/2 kg bataów 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki curry mleko woda Bataty i ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym mleku
Smakowity Blog Kulinarnybyło ono tak dobre (curry nie zdjęcie), że musiałam dodać do swojego zbioru przepisów. To curry jest bardzo zdecydowane w smaku. Słodkawe od pomidorów i pikantne od chili, a do tego lekkie lub jeśli wolicie fit. Ryba jest krótko gotowana w sosie, bez panierowania i wcześniejszego smażenia. Gwarantuję, że to coś pysznego. Możecie mi uwierzyć na słowo lub przygotować
Pełny talerzpokrojoną w julienne marchewką i kurczakiem pokrojonym w dużą kostkę, odsmażamy na maśle. Dodajemy zielone curry, smażymy jeszcze kilka minut ciągle mieszając, dolewamy gorącego bulionu, dodajemy ananasa oraz miąższ kokosa i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie sos redukujemy lub zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
R'n'G Kitchenokoło 3 minutach dodałam posiekaną cebulę i trzymałam na ogniu do zeszklenie. Następnie dodałam pastę curry wszystko dokładnie wymieszałam i po około 2 minutach zalałam bulionem warzywnym. Całość doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 25 minut, aż sos uzyskał odpowiednią konsystencję ( powinien być dość gęsty). Po tym czasie ułożyłam równomiernie kawałki łososia i gotowałam 4 minuty
Magiczna kuchnia Darii