Dorsz na kaszance z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie przygotowanie kaszanki oraz sosu z ogórka, zresztą zobaczcie sami ... nie wspomnę że wyszło faktycznie przepysznie.Składniki :1 ładny filet z dorsza30 dag kaszanki (2 szt)2 średnie cebule3 ząbki czosnkułyżeczka cukrupół łyżeczki curry1 cytryna4(...)rondlu zagotowuję miód, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodaję kaszankę nieco rozdrobnioną (bez osłonki). Kiedy kaszanka się już całkowicie rozpadnie dodaję łyżkę oliwy, pół łyżeczki curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia. 2. Dorsza kroję
Mechanik w kuchniczasie pieczenia tradycyjnego, pamiętać trzeba o częstym polewaniu kurczaka wytworzonym sosem. A teraz przechodzę do przepisu 😊 Składniki: -jeden zgrabny kurczak 1,5 kg -3 cebule -2 łyżki majonezu -2 łyżki keczupu łagodnego -2 łyżeczki musztardy -1 łyżeczka soku z cytryny -1 łyżeczka słodkiej papryki -1 łyżeczka curry -sól. pieprz, granulowany czosnek Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy w całości(...)tartą bułką, marynata będzie lepiej trzymać się mięsa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Przez pół godziny pieczemy pod przykryciem. Później odkrywamy i pamiętamy o częstym polewaniu wytworzonym sosem. Jeżeli sos zbytnio odparuje uzupełniamy gorącą wodą. Pieczemy 1,5 godziny, wyciągamy kurczaka, usuwamy z wewnątrz cebulę i nożycami kuchennymi dzielimy na cztery porcje: dwa udka i dwie
Kulinarne przemysleniazmniejszyłam ilość cukru do 1/2 kg bo wcześniej sos był dla mnie za słodki. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli 3 kg cukinii 1,5 szkl. octu 1/2 kg cukru 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka curry sól, pieprz 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka suszonej bazylii Dodatkowo(...)dnia odcedzamy. Warzywa przekładamy do garnka. Z cukru i octu gotujemy zalewę, którą po zagotowaniu wlewamy do warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy 30 min. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Ps. Taki sos nadaje się do makaronu, kurczaka lub jako dodatek do spaghetti Smacznego
IMPRESJA SMAKUjako dania, jak i dodatki do mięs. Osobiście uwielbiam kalafiora zapiekanego pod sosem beszamelowym (przepisem się kiedyś z Wami podzielę), ale ta wersja skradła moje serce od pierwszego kęsa. Składniki: główka kalafiora 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku duża cebula 3 łyżki kaszy manny łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 2 jajka sól, pieprz 50dag pieczarek(...)ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekanym koperkiem. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną. Gotujemy jeszcze ok 5 minut. Kotlety podajemy na ciepło z sosem. Smacznego
ChilliJemyzdrowej wędliny. Jest wyborna nie tylko do kanapek ale także na ciepło w połączeniu z ulubionym sosem np pieczarkowym lub duszoną papryką. Rolada z indyka parzona w garnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI pół piersi z indyka 2 łyżki przypraw ziołowych np : szałwii,rozmarynu,curry, papryki sól pieprz bawełniana lub lniana ściereczka, płótno sznurek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyć mięso i osuszyć
zielonacukinkaopako wanie mieszanki sałat, 2 średnie pomidory, małe opakowanie jogurtu naturalnego, większa garść tartego sera żółtego, curry, sól, pieprz, łyżka posiekanego k operku. Przygotowanie: Pomidory kroję w większą kostkę. Jogurt dokładnie łączę z serem żółtym i przyprawami. Sałatę mieszam z pomidorami i przygotowanym sosem
JejKuchniafajny smak. Ale jak ii [3] niy mołcie, to może być i takōł sypanōł prziprawa curry) 1 płaskoł łyżeczka kolyndry- zmielone ziorka [4] 1 łyżeczka kurkuma 2 łeżki zōłzy rybnyj (to sie kupuje we sklepie oriyntalnym, a po polsku sie to nazywo sos rybny, ale jak tego niy dołcie, to przeca sie nic niy stanie, bo niy byndymy sie gowy
Chop w kuchniprzygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy do degustacji pysznych dań. Dziękuję
karmelowywarsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki z soczewicy ze świeżymi warzywami domowe żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Nasza grupa miała za zadanie przyrządzić domowe żółte curry
Kulinarne przygody Gatityolej do smażenia ryż Cebulę pokroiłam w kostkę i lekko podsmażyłam. Starłam ząbki czosnku. Dodałam pastę curry. Wymieszałam. Wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i chwilkę podgrzewałam. Filety z dorsza pokroiłam w większą kostkę. Przez około 10 minut podsmażałam go na oleju. Przełożyłam go do sosu. Dusiłam rybę przez około 15 minut. Doprawiłam solą i pieprzem. Podawałam z ryżem. Smacznego
potrawyregionalnemałym ogniu do momentu, aż płyn odparuje i utworzy się gęsty sos. Mieszamy co kilka minut. Sos: -łyżka majonezu -łyżka jogurtu naturalnego -posiekana drobno żurawina, lub łyżeczka powideł z żurawiną -ząbek czosnku zgnieciony -kolendra w ziarnach z pieprzem zgnieciona w moździerzu -opcjonalnie szczypta curry Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić na min 1.5h do lodówki
BaRepassmaku.Polecam eksperymentowanie z wege burgerami. Składniki: 8 bułek 1 pomidor kilka plasterków ogórków z curry (lub innych) 8 plasterków sera 8 listków sałaty 2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz chili ulubiony sos Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączyć i zmiksować na gładką masę. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
Pasja Smakuprzeszkodzie, aby potraktować je jak wegetariańskie kotlety i zjeść z ziemniakami i surówką. Jeżeli zdecydujecie się na domowe burgery, to polecam wymienione w przepisie poniżej dodatki - orzechowy w smaku sos jogurtowy z tahini oraz szybką marynowaną cebulkę. Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Składniki / na 8 sztuk: 4 średnie marchewki (200 g) oliwa lub olej sól średnia cebula biała(...)się jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki. ➤ Ras el hanout i kmin rzymski kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania: ulubione bułki sałata, rukola lub świeży szpinak sos jogurtowy tahini: 200 g naturalnego jogurtu greckiego, 2 łyżki pasty tahini
Chilli Czosnek i Oliwakurkumy. Możemy ją dodać albo tak po prostu, albo jako przyprawę curry – która zawiera również inne aromatyczne składniki. Dlatego też wybór jakiego dokonamy w tym zakresie będzie miał istotny wpływ na smak i aromat naszego ryżu. Do innych typowych dodatków należą: bulion warzywny lub drobiowy, sos sojowy lub teriyaki, a także chili. Tego ostatniego nie musimy użyć jeśli ryż
Kulinarna Pokusa