wiele lepsze, a i proste i szybkie do wykonania. Śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4-5 śledzi matiasów 1 cebula zwykła pół cebuli czerwonej 2 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej 150 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki(...)zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi. Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiumyj i odetnij końcówki strąków. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry. Kawałki kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż(...)minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Dodaj cukinię i groszek cukrowy, gotuj 3 -4 minuty do momentu aż warzywa będą al dent i zachowają ładny kolor. Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z cukinią i groszkiem cukrowym. Posyp kolendrą. Smacznego ! Artykuł Curry z kurczaka z groszkiem cukrowym i cukinią pochodzi
Moja pasja smakumarchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc (12 godzin). Następnie wodę(...)grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły sok, dodać marchewkę, pietruszkę, sos pomidorowy, przyprawy, wymieszać, podsmażyć przez 5 min. Przełożyć do ciecierzycy, zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać do zmielonej
moj przepis namaślanki do marynowania 1 cebula przyprawy: majeranek, 2x ziele angielskie, 2x owoce jałowca, 2x liść laurowy, szczypta curry, sól, maggi kilka łyżek oleju do smażenia pół opakowania mrożonej włoszczyzny 250 ml śmietanki 30% i 250 ml śmietanki 18% do zup i sosów (ważne żeby to była śmietanka a nie śmietana) Wykonanie: 1. Porcjujemy królika i wkładamy do szerokiego garnka. Zalewamy
Mama z miastasmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 filety z kurczaka ( około 0,4 kg ) 3 średnie ziemniaki 1 kubek jogurtu greckiego lub innego gęstego 1 łyżka mieszanki curry mild 1 łyżka mieszanki garam masala 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli wolimy łagodną wersję ) 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego – płaską 1 cebula – niezbyt(...)zmniejszamy ogień , przykrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając około 30-40 minut . Po tym czasie sos powinien być gęsty i pyszny . Podajemy z chlebkiem pita lub samodzielnie , udekorowane kolendrą lub pietruszką . Można zrobić to danie dzień wcześniej , odgrzewane Bombaj yellow curry, zyskuje jeszcze na smaku . Smacznego Post Bombaj yellow ,curry pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik
Ogrodnik w podróżyOkrasą. Cudowne połączenie polskiej kiszonej z azjatyckimi przyprawami. Bardzo mi smakowała. Dlatego chcę ją Wam zaprezentować. Samo zdrowie! Składniki: kapusta kiszona 500 gram 2 jabka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki kolendry w ziarenkach 2 cm startego imbiru łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 limonka 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka oleju ( u Karola jest masło) szalotka(...)oliwa Przygotowanie: Szalotkę (użyłam cebulę) i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pastę i proszek curry. Podsmaż chwilę. Dodaj imbir i mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotuj ok 5 minut aż zgęstnieje. Przesiekaj kapustę i dodaj do sosu dalej ok 5 minut. Dopraw miodem, sokiem startą skórką limonki. Dodaj posiekaną kolendrę, sól i pieprz a na koniec pokrojone
AZgotuj!Kurczak curry, frytki domowe (z suszoną natką pietruszki), warzywa (pomidor, papryka zielona, ogórek, rzodkiewka, oliwki czarne, oliwki zielone, czerwona cebula, natka pietruszki), sos czosnkowy
JejKuchniadressing do sałatki: - 7 łyżek oliwy z olwiek - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki musztardy o smaku curry - 1 łyżeczka miodu - sól - pieprz - 2 łyżki wody - zioła włoskie bądź świeża posiekana bazylia w/w składniki miksujemy blenderem na gładki sos do sałatki. Mam nadzieję, ze udało mi się Was troszeczkę zainspirować! Życzę
SMYKWKUCHNIostra, sól, curry. Sposób przygotowania 1. Tofu kroimy w kosteczkę. 2. Tofu marynujemy w oleju, soli, papryce słodkiej, ostrej, curry i smażymy na patelni teflonowej. 3. Pomidorki przekrawamy na pół, papryke kroimy w kostkę a cebulę w piórka. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem balsamicznymi miodem. 5. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, dodajemy smażone tofu i polewamy przygotowanym sosem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachrzepakowego, 3 łyżeczki przegotowanej wody, szczypta soli, curry, ziół prowansalskich, kwasku cytrynowego (można dodać sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub ocet jabłkowy). Próbuję jeśli smak jest ok, polewam sosem Moją sałatkę. Zostawiam na 15 min, aby wszystkie smaki mogły się połączyć. SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowoFilet umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2-3 cienkie plastry. Oprószyć go solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i odrobiną curry. Usmażyć, ostudzić i pokroić na niewielkie kawałki. Jogurt i majonez doprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszać delikatnie i polać sosem jogurtowo-majonezowym
Trzeci talerzpodałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki.Składniki:2 piersi z kurczakaMarynata:150-200 ml jogurtu naturalnego1 cebula2 ząbki czosnku2 płaskie łyżeczki currychilli do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy.2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy
Kuchnia domowa Anisięgam po rozgrzewające tematy, nie kończąc tylko na kocu i kubku herbaty. Curry jadam nawet latem zastępując coraz rzadziej u mnie występujące mięso, warzywami, te wiosenne nadają się równie dobrze co jesienne dynie i pospolite korzeniowce. Młode ziemniaki z ciecierzycą i świeżym szpinakiem umoczone w pomidorowym sosie będą smakować doskonale w tak zwanym międzyczasie....w oczekiwaniu na wiosnę cieplejszą. ;) Składniki
Słodki Kompromiscurry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią. Ostatnio uzależniłam się od cukinii. Cieszę się, że fala upałów już za nami i można delektować się takimi daniami jak moje ukochane curry! Składniki (3 – 4 porcje) 1/2 dużej główki kalafiora 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego(...)minuty. Dodaj kalafiora, po 3 – 4 minutach dodaj mleko kokosowe, gotuj około 10 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 5 – 7 minut przed końcem gotowania – dodaj cukinię zieloną i żółtą. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą
Moja pasja smakuprzyprawa curry, kmin rzymski mielony, imbir mielony, tymianek, pieprz, sól Wszystkie warzywa dobrze myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Odstawiamy i na suchej patelni delikatnie przesmażamy przyprawy : 1 łyżeczkę curry, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki imbiru, i 2 łyżki słonecznika. Musicie zwrócić uwagę, aby przyprawy nie przypaliły się, a jedynie uprażyły delikatnie. Zauważycie to wtedy, kiedy zaczną intensywnie pachnieć(...)dłoniach tymianku i doprawiamy solą, i pieprzem do smaku. Dosypujemy również wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos i nadadzą południowej nuty smakowej :) Na koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 jajko surowe
vegetanie