szalotkę i czosnek podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Gdy delikatnie się zeszklą, dodajemy pastę curry i curry w proszku. Całość podsmażamy ok. 30sekund na wolnym ogniu. Dodajemy starty imbir, mleczko kokosowe i śmietankę. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy miodem, sokiem i skórką z limonki, solą
bistro mamakorzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa. Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku. Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej użyć bulionu. Przykryłam i gotowałam około 20 minut. Warzywa
potrawyregionalnezapałkę" lub ścieramy na specjalnej tarce (jak u mnie). Szczypior kroimy na niezbyt cienkie, ukośne plasterki. Mieszamy, robimy sos łącząc ze sobą wszystkie składniki, pamiętając o dodaniu olejów na końcu. Sałatką polewamy dopiero 5 minut przed podaniem. idealne do ostrych curry lub kurczaka czy wołowiny na wszystkie azjatyckie i indyjskie sposoby
Kuchnia Prezydentowejgrzybów Mun 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1/2 dużego pora 1/2 kostki rosołowej 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka przyprawy curry szczypta pieprzu sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej - dzięki temu będzie
Kolorowy Przepisownikmną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym lub ryżowym (nie spalić!). Można zamrozić
Wielki apetytgarnku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty aż zmięknie. Dodać ziemniaki, brokuły i pastę curry. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i cieciorkę gotować kolejne 5 minut. Jeśli ziemniaki się rozpadają to nawet dobrze, bo zagęszczą sos. Można specjalnie część rozgnieść widelcem. Podawać z ryżem i kleksem śmietany
W kuchni wieczorempracy. Bardzo lubię fasolkę szparagową, ale do tej pory trudno mi było ją połączyć w sałatce z innymi warzywami, raczej używałam jej jako dodatku do obiadu lub dodawałam do curry. Tym razem zupełnie przez przypadek na stole kuchennym fasolka spotkała się z brokułem i okazało się, że to było bardzo smaczne spotkanie. W lodówce znalazłam jeszcze pomidorki paprykowe(...)świeżym czosnkiem będzie miała bardziej intensywny smak czosnkowy, z suszonym jest zdecydowanie łagodniejsza Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony. Zobacz również: kurczak curry z fasolką szparagową
Kuchcik gotujesłoiku - 220 g pomidory z puszki - 400 g sos pomidorowy Passata - 200 g soczewica czerwona - 50 g soczewica zielona - 50 g bulion wegetariański w proszku - 20 g (2 łyżeczki) woda - 1 l cebula - 80 g marchewka - 110 g natka pietruszki świeża - 2 łyżki ziele angielskie - 2 ziarenka curry, papryka słodka, chilli - 1 łyżeczka imbir, kminek mielony - 1/2 łyżeczki
Zdrowie na języku :Plimonki odrobina pasty chili woda pieprz sos sojowy Wszystkie składniki, poza słonecznikiem i migdałami, wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę stopniowo dodając wodę, aby wyszła nam lekka gładka masa. Słonecznik z migdałami wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do zrumienienia. Na samym końcu dodajemy nieco przyprawy curry i chwileczkę razem prażymy, aby wydobyć aromat z przyprawy. Dodajemy
vegetaniełyżki czerwonej pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego) 1 limonki, starta skórka i sok 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana 1 cebula, z grubsza posiekana 4 szklanki bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego 1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier(...)talerze. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką. Smacznego! English version Spicy Thai noodle soup (4 servings) Ingredients: 3 cloves garlic, chopped 2 tbsp fresh ginger, chopped 1 tbsp lemongrass paste 3 tbsp red curry paste 1 handful of chopped coriander 2 red chilies, roughly
karmelowyNa obiad znów miał być makaron z sosem pomidorowym. Ale ile można jeść jedno i to samo? Nawet najlepsze dania kiedyś muszą się znudzić… I
Vegan Tastedziałania i dzisiaj postanowiliśmy również pojechać trochę barowo :P Lubicie kluski śląskie ? A sos z grzybów leśnych, a do tego buraczki ? Jeśli tak to danie dla Was :) My lubimy takie proste danka bez zbędnie wielu składników. No chyba, że robimy coś w stylu indyjskim np. curry, to już inna sprawa :) ta kuchnia wymaga obfitości składników. Jednak, jak pisaliśmy w ostatnim(...)Chociaż takie proste domowe dania również są super. My za takimi przepadamy. Zobaczcie zatem naszą kolejną propozycję rodem z baru mlecznego Miś w pięknym jesiennym anturażu. Kluski śląskie z sosem z grzybów leśnych i buraczki z wasabi (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz Ziemniaki obieramy
vegetanieoraz wszystkie przyprawy – zmielić obroty 5, czas 5 sekund reszta jak niżej Nie zrobić papki. Włożyć łososia do miski, dodać posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki lub kolendry, pastę curry, posiekany czosnek. Chili oczyścić z nasionek i błonek i posiekać drobno. Dodać chilli, żółtko, oliwę, mąkę ziemniaczaną do łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Formować małe klopsiki. Gdyby(...)piec szaszłyki. Położyć szaszłyki na naczyniu tak żeby nie dotykały dna. Na dno wlać odrobinę wody. Szaszłyki skropić oliwą z oliwek. Piec 20 minut. Można je upiec na grillu. Sos jogurtowy – do miseczki wlać jogurt, dodać pokrojonego drobno pomidora i ogórka oraz posikaną mięte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Musi być dosyć mocno doprawione. Idealnie pasują te szaszłyki
Kuchnia Pokoleńporcja na 3 osoby) 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry 1 x 400 ml puszka mleka kokosowego 500 g szpinaku baby 500 ml bulionu drobiowego 1 czerwone chili bez pestek drobno pokrojone sok z limonki do smaku na pulpety 9 szt 200 g mięsa wieprzowego, mielonego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 3 łyżeczki bułki tartej pieprz przygotowanie Szpinak
Stare Garytego musztardowo czosnkowy sos i nic więcej do szczęścia w letnie popołudnie nam nie jest potrzebne. Ugotowane warzywa można wymieszać z sosem, póki będą jeszcze gorące, wtedy sos mocnej wniknie w ziemniaki i w bób i sałatka będzie bardziej wyrazista. Parę słów o bobie Bób jest rośliną strączkową,jednoroczną, uprawianą w wielu krajach na całym świecie(...)żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu 1 szalotka 1/2 pęczka koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru pieprz sól oliwa z oliwek sok 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty
Kulinarne przygody Gatity