cebuli 4 pieczarki 1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika 1/3 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać pod wodą. Do garnka
JaglusiaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na sos: około 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka
JejKuchniakurczaka w liściach pandanu, ale jak przystało na prawdziwego kucharza thaï thaï . zastąpiłam je liśćmi .... pora, później przyszedł czas na curry z kurczaka z pędami bambusa ( przepis pojaw się niebawem ), tajskie sajgonki, pikantny sos ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają kolejne potrawy kuchni tajskiej. Muszę jeszcze dokupić " Smaki Indii Smaki świata " tej samej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataśrodku miękki. Jego największą zaletą jest ogrom możliwości i przepisów jakie przed nami otwiera. Zastosujemy go jako dodatek do mięs, sałatek, zup, sosów, dipów lub wykorzystamy jako pizze lub naleśnika. Przyprawiając go np. czosnkiem lub curry, nadamy mu dodatkowego charakteru. Mam na niego tysiące pomysłów, a i tak najczęściej znika zaraz po ściągnięciu z patelni ciepły i świeży. Pasuje
PaleoLifeBabkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane
Moniki Smakołykipół miękko, mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy podgotowany makaron, kawałki kurczaka, kawałki mozzarelli oraz paprykę. Śmietanę mieszamy z curry, natką pietruszki i wodą. Ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy go do sos śmietanowego. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowanieminuty. Wlać mleczko kokosowe i już nie przykrywać, gotować 5 minut. Dodać paprykę, doprawić pieprzem, solą i ewentualnie pastą curry do smaku. Z papryką już długo nie gotować (2 minuty). Aby zagęścić sos można w niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, po dodaniu do indyka wszystko wymieszać i zagotować. Ja nie zagęszczam, gdyż po dodaniu
Kuchcik gotujelimonki, liście limonki kafir, kolendra, ojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się nazywało ale było w gęstym sosie i z owocami morza. Kolejna pyszna zupa Tom Kha z mlekiem kokosowym. Przysmak Królewicza ;) Pad Thai można zjeść dosłownie wszędzie i za grosze. Jest(...)wyśmienity. Kolejna wersja Pad Thai A tutaj krewetki z nerkowcem w sosie z tamaryndowca. Nieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało, nawet kucharka przybiegła i zakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai
Jemy Pijemymałego dojrzałego awokado 50 g świeżych liści szpinaku 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 5 pomidorków koktajlowych 150 g sosu pomidorowego 100% (użyłam TEGO ) ziarenka Piekło-Niebo 1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado) przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz caynene Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż posiekną cebulkę
Zdrowie na języku :Psosie śmietankowo - pieczarkowym, który delikatnie dopełnia smaki, jest wyjątkowo smakowite! :) Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue Składniki: 2 filety z kurczaka świeży jarmuż (dwie garści) 100 g sera pleśniowego blue marynata: 1 łyżka miodu (użyłam miód rzepakowy), 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka kminku mielonego, sól himalajska, pieprz oraz 6 dużych pieczarek 250 ml śmietanki 18% przyprawa: curry, kurkuma(...)które obsmażamy delikatnie na złoty kolor z każdej strony. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy po 1 łyżce curry i kurkumy. Następnie wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego - najlepiej tak, aby całe mięso było zanurzone w sosie i zapiekamy w temp. 175 st. przez około 30-40 minut. Danie najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą, ale równie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!płaskim półmisku. Posypujemy cukiniowym makaronikiem i polewamy sosem. Dekorujemy natką pietruszki. Składniki na sos: -2 łyżki zimnej przegotowanej wody -łyżeczka cukru -łyżeczka octu -łyżka oliwy z oliwek -drobno pokrojony ząbek czosnku -pół łyżeczki musztardy francuskiej -szczypta: curry, oregano, bazylii, pieprzu, soli, otartej skórki z cytryny Wszystkie składniki dokładnie miksujemy
Kulinarne przemysleniaporcje) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 150g makaronu ryżowego Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki pasty Tom Yum 2 szczypty bazylii azjatyckiej curry sól pieprz Ponadto: olej do smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy , ale może być dowolny(...)Pierś z kurczaka należy umyć osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać sos sojowy i obie papryki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki - minimum na 1 h. (Ja pozostawiłam na całą noc.) Po tym czasie cebulę pokroić w cienkie piórka i przełożyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć (mieszając) do momentu
Di gotujeRyż czerwony z pieczarkami, curry i tuńczykiem połączony. 🍛 Danie niedrogie i w przygotowaniu nieskomplikowane, za to smaczne jest jego zjadanie :) 🍴 Składniki: · 100 g ryżu czerwonego, · 150 g pieczarek, · 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym(...)wytrawnego wina białego, · olej rzepakowy, · pieprz czarny mielony do smaku, · curry do smaku, · młoda cebulka ze szczypiorem, · 8 zielonych całych oliwek, · sól do smaku
Moniki SmakołykiKiedy zobaczyłam ten przepis, od razu przypadł mi do gustu – cebula z dodatkiem curry i to w formie smażonych placuszków? To musi być pyszne. I jest :) Placuszki podałam na obiad, z sosem i klopsikami, ale chyba nawet bardziej smakowały mi w towarzystwie chutney mango . Przepis znalazłam na blogu Moje Małe Czarowanie i tylko nieznacznie dopasowałam go do swoich potrzeb
Trzeci talerzmoże być wieprzowina ) pomidory sałata lodowa sól pieprz bułki kukurydziane ( bądź kajzerki ) Składniki na sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy ziołowej( Wszystkie składniki ze sobą mieszamy 4 łyżki ketchupu z curry Wykonanie ( mięsa ) Zmielone mięso wkładamy do miski , doprawiamy do smaku solą pieprzem i bardzo dobrze wyrabiamy(...)grillu bądź patelni grillowanej , po przygotowaniu kotletów , następnie podpiekamy nasze bułki , jak już mamy przygotowane nasze składniki aby przełożyć hamburgery to zaczynamy Na podpieczoną bułkę smaruję naszym sosem z ketchupem , majonezem oraz musztardą , na to wykładam liść sałaty , mięsko , oraz pomidora , wierzch bułki także smaruje sosem i przykrywam hamburgera , następnie zawijam w folię aluminiową i gotowe , postępuje
Mój Smak