Potrawy kuchni indyjskiej należą do jednych z najbardziej aromatycznych i raczej mało skomplikowanych w przygotowaniu. Kurczak curry na stałe gości na moim stole. Za każdym razem zachwyca mnie smakiem. Pyszny kremowy i pikantny sos idealnie pasuje do kurczaka. Danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ na drugi dzień smakuje nawet lepiej. Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu(...)kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki. *możemy zrezygnować z pozostałych przypraw marynaty i dodać jedynie
Mania Gotowaniaattachment_7528" align="aligncenter" width="685"] Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami[/caption] Zobacz inne przepisy na pierś z kurczaka: Szybki Kurczak Z Warzywami W Sosie Kapsalon – Wyśmienity Fastfood Curry Z Kalafiorem I Kurczakiem Piersi Z Kurczaka Zapiekane Z Pieczarkami Pierś Z Kurczaka W Cieście Cukiniowym Kurczak W Cieście Naleśnikowym Z Sosem Tzatziki Kurczak W Sosie Koperkowym Piersi
e-PrzepisyKulinarnealternatywę na coś lżejszego bo pieczonego :) Potrzebujemy: Nuggetsy: ok. 500g piersi z kurczaka, ok. 250g płatków kukurydzianych, 2 jajka, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, curry, przyprawa do kurczaka, Sos: 1 jogurt naturalny (180g), 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki ketchupu Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w grubsze kawałki - trochę większe niż na gulasz. Solimy, pieprzymy i odstawiamy. Płatki kukurydziane rozdrabniamy(...)jajka, które musimy rozmącić. Dodajemy do nich paprykę, czosnek, curry oraz przyprawę do kurczaka. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Kurczaka obtaczamy w jajku a następnie w płatkach. Układamy na blaszce. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 35 minut. Pozostałe składniki na sos po prostu ze sobą mieszamy. Odstawiamy lodówki i czekamy
Przepis na Dzień Dobryalbo dane połączenie smakuje albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości.Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek(...)łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę
Fabryka pomysłówłyżeczka mąki, oregano, papryka słodka, pieprz cayenne, sól, curry. Przygotowanie: Pora kroję w cienkie plasterki, czosnek siekam, podsmażam w garnku na maśle. Zalewam gorącą wodą i sosem sojowym oraz dodaję przyprawy: oregano, papryki, curry. Każdy plaster mięsa przecinam na pół, wkładam do wywaru, gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Marchewkę kroję w kostkę, dodaję do sosu, gotuję
JejKuchniaroli głównej? :) Zapraszam zatem na pyszną i oczywiście bardzo prostą sałatkę. Jako dodatki „występują”: posiekany koperek i szczypiorek, marynowane grzybki i ogórki konserwowe, do tego pyszny sos z jogurtu greckiego i majonezu z curry i innymi przyprawami. Do sałatki można użyć filetów śledziowych a’la matias w zalewie (takich, które trzeba uprzednio wymoczyć) lub w oleju. Jogurt można zastąpić śmietaną(...)płatów śledziowych (matiasów) 8 średnich grzybków marynowanych 4 średnie korniszony 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki cukru pudru 1-2 płaskie łyżeczki curry (można dać mniej) 1 łyżka ketchupu 1-2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wymoczone matiasy kroimy na kawałki szerokości
MyCookBook.plporcje: Kuskus z warzywami: 120g kuskusu Opakowanie mrożonych warzyw (450g, u mnie włoskie) 1 łyżka oleju Ulubione zioła lub przyprawy (u mnie 1 łyżeczka curry) Tofu: 1 kostka naturalnego tofu Kilka łyżek sosu sojowego lub sosu teriayaki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki kolendry w proszku ¼ łyżeczki imbiru(...)proszku Szczypta ostrej papryki w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju, doprawić do smaku curry. Wymieszać z przygotowanym kuskusem. Tofu: Z sosu sojowego i przypraw przygotować marynatę. Tofu pokroić na 4 plastry wzdłuż. Namoczyć w przygotowanej marynacie. Jeżeli macie czas zostawcie na ok. 20 minut by całość przeszła
Fabryka pomysłówjogurt z domowym musli Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Zupa tajska z kurczakiem Zupa dyniowa z marchewką Curry z kurczakiem Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim Kurczak w mleku kokosowym Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Kulinarne przygody GatityPomysł był na curry. Najlepiej na lenia, czyli z wolnowara. Trzeba było tylko wymyślić z czym ma być. Padło na wołowinę, rożne warzywa i mango –
slodkokwasnaplKiedy zostało jeszcze trochę cukinii i pomidorów, a sosy już zwykłe są zrobione to czas na coś nowego. Ponieważ bardzo lubię curry i zawsze dodaję do sosów, no może prawie zawsze, ale jest to jedna z moich ulubionych przypraw, to pomyślałam dlaczego nie. I jak pomyślałam, tak zrobiłam i zamknęłam ten smak w słoikach. Kolejna odsłona przetworów, które są idealne(...)nieduża cukinia łyżeczka oleju 1 kg pomidorów pęczek bazylii 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis tutaj 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 nieduże ząbki czosnku 2-3 łyżeczki curry Przygotowanie: na Thermomix do naczynia miksującego wkładamy cebulę ( świeży czosnek jeśli taki dajemy) i kroimy - czas 5 s /obr 5 dodajemy oliwę i podsmażamy - czas
Gotowanie z pasjąrównież zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę(...)piekarniku ok 20 min. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem
e-PrzepisyKulinarnemakaron chow mein z krewetkami na ostro. Inspirację zaczerpnęłam od Shinju. Składniki: - 220g krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych)- 3 łyżki sosu sojowego- 1 łyżka sosu ostrygowego- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru- 1 czerwona cebula- 1 szalotka- 1 zielona papryczka (ostra)- 1 puszka kiełków fasoli mung- 250ml wywaru z warzyw(...)mrożone, rozmrażamy je, zdejmujemy pancerzyki i czyścimy (przy świeżych pomijamy oczywiście etap rozmrażania). Przygotowujemy marynatę do krewetek. Do pojemnika wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu ostrygowego, dodajemy 1 łyżeczkę pasty curry, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy osuszone krewetki, dokładnie mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut
mojewypiekiinietylkotarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i curry). Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy
Szybko Tanio Smaczniepierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był(...)małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę czerwonej pasty curry. Całość zalewamy 200 ml mleka kokosowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 15 min pod przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo kolendrą lub tajską bazylią. Podajemy z ryżem lub makaronem Smacznego
Niezły Młynek