sos curry - 2998 przepisów (strona:40/200)

Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym 207

feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego chilli pół łyżeczki curry pieprz sól Sos musztrdowo-miodowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżki ostrej musztardy 1 duża łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie octu winnego) pół łyżeczki suszonego

PatiGotuje
Grillowana karkówka w curry i papryce 184

Karkówka palce lizać! Rewelacyjna marynata z ostrą nutą curry i ostrej i słodkiej papryki. Idealnym dopełnieniem jest sałatka z orzechowym posmakiem i sos(...)czosnkowy. Na majówkowe pikniki i pobyt na świeżym powietrzu IDEALNA! 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Marynata: 0,5 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki z OWOCOWEGO RAJU  (tutaj) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka natki pietruszki Sałatka: Garść mixu sałat z orzechową nutą 1 czerwona cebula 10 pomidorków

VioletoweKucharzenie
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 326

otrzymamy obiad na dwa dni lub dla dużej rodziny. Najlepsze w tych pulpetach jest jednak to, że świetnie nadają się do modyfikacji według preferencji smakowych domowników. Sos można dowolnie przyprawić – ziołami, curry czy ostrą papryką, a do samych pulpetów dodać coś co lubimy np: suszone pomidory, oliwki, pieczarki czy suszone owoce. Podaję przepis podstawowy – pulpety z indyka(...)śmietanki kremówki, jeśli mamy ochotę. Pulpety z indyka i kaszy podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, komosą – tym co lubimy najbardziej. Czym przyprawić sos? Przyprawy: Delikatne zioła: bazylia + tymianek + oregano Ziołowo: zioła prowansalskie + rozmaryn Curry: curry + kurkuma + czosnek + imbir + śmietana 36% Indyjski: kolendra + kmin rzymski + garam masala + mleko kokosowe Korzennie: gałka muszkatołowa + cynamon + imbir Orientalnie: sos sojowy + świeży imbir

Poezja smaku
Bułeczki z kurczakiem i sezamem (imprezowe) 266

ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru  szczypta soli duża łyżka masła 2 szklanki mąki pszennej (przesianej) Nadzienie:   400g kurczaka łyżka masła łyżka sosu sojowego łyżeczka curry duża cebula pół czerwonej papryki po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej sól i pieprz 8 łyżek keczupu 3 łyżki sezamu żółtko do posmarowania Przygotowanie:  W kubeczku drobimy droż(...)mleka i łyżeczką mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Czekamy aż drożdże wyrosną. W tym czasie kroimy kurczaka i dusimy go z przyprawami, ketchupem, sosem sojowym. Kiedy kurczak zmięknie, dodajemy pokrojoną drobno paprykę i cebulę. Smażymy wszystko około 3 minut. Masło roztapiamy w garnuszku.  W misce umieszczamy mąkę, cukier i sól, mieszamy

ChilliJemy
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 194

razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem zainspirowanym daniem szefa kuchni Rafała Targosza, pierogi w takim wydaniu, podane z borowikami w kremowym sosie z dodatkiem kurkumy i curry są moim zdaniem naprawdę rewelacyjne w smaku. Jest to niezwykle delikatne i wyszukane połączenie smakowe. Przygotowałam ten przepis wiosną dla magazynu kulinarnego Owernii Le Petit Gourmet (artykuł poświęcony kuchni polskiej), nie był(...)pół szklanki wody z ½ kostku bulionu warzywnego lub drobiowego (wymieszaj bulion warzywny lub drobiowy), zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, cukier, sok z cytryny, curry i kurkumę. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Zagotuj. Na talerz wylej sos, tak, aby zakrył cały talerz. Ułóż usmażone borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem. *Podane proporcje wystarczą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z selera naciowego z curry 4090

Składniki : 1 duża pierś kurczaka ( lub połówka + udko ) 1 puszka kukurydzy 6 plasterków ananasa 5-6 łodyg selera naciowego 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry Przygotowanie :Kurczaka gotujemy, ja zazwyczaj gotuję go razem z porcją rosołową gdy robię rosół ale możecie nawet na kostce rosołowej. Ostudzone piersi  kroję w paski a następnie tylko lekko(...)selera również w 0,5 cm talaki ( łodygi selera wybieram zawsze od środka aby uniknąć tych nieco bardziej włóknistych z zewnątrz). Wszystko to wstępnie mieszam w misce.Osobno przygotowuję sos, jogurt, majonez, curry i odrobina soli mieszam razem po czym wlewam do misy z resztą składników i mieszam.Warto tą sałatkę przygotować nieco wcześniej, wszystko ładnie się wtedy "przegryzie" i smakuje wyśmienicie

Mechanik w kuchni
Zielona soczewica z fasolką szparagową i pomidorami 189

ząbek czosnku drobno posiekany 1 papryczka chilli drobno posiekana 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla) 1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam) Soczewice płuczemy na sitku pod zimną wodą. Przerzucamy do garnka i zalewamy(...)soczewica zacznie się robić miękka - 30 min powinno wystarczyć- dodajemy pomidory z puszki i nasze mrożone warzywa, cebulkę z czosnkiem i chilli i doprawiamy przyprawą garam masala, curry, papryką słodką oraz sosem sojowym pikantnym w stylu azjatyckim. Całość zagotowujemy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i na wierzch układamy różyczki brokuła

Piekielna Kuchnia Pati
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 157

sosu Folwark Madziarski, chwilę podsmażamy. podpieczone ciasto wyjmujemy i napełniamy farszem, przykrywamy serem i nakładamy małe kółeczko ciasta. Wkładamy do piekarnika na 5 minut. Podajemy z sałatą, oliwkami, polane sosem.  Smacznego III miejsce - zestaw produktów Folwark Pita z kurczakiem i świeżym ananasem - przepis przywędrował od Małgorzaty W. Składniki : 8 bułek pita 1 pierś z kurczaka 1 ł yżeczka oliwy(...)papryki 3 cebule szalotki (może być czerwona cebula) 100g sera smażonego 100g sera żółtego wędzonego 400g fasoli czerwonej z puszki 0,5 świeżego ananasa przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano) sos kebab-gyros Folwark Przygotowanie : Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pstrąg z curry Bombaj. 166

Trout Curry Bombay. Składniki. 2 pstrągi 6 dag masła klarowanego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 suszona czerwona papryczka chilli  1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki świeżego imbiru1 łyżka kolendry zmielonej 1 łyżeczka kurkumy zmielonej 1 łyżeczka musztardy w proszku 1,5 szkl. mleczka kokosowego 1/2 cytryny 2-3 łodygi selera naciowego 1 garść suszonych pomidorków koktajlowych(...)dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie ukośne plasterki, pomidorki przepłukać i wrzucić na patelnię. Zalać małą ilością wody z 1 łyżeczką oliwy i dusić do odparowania wody. Pstrąga podać z warzywkami ,polać curry Bombaj

Kulinarny karnet Christophera
Zielone curry z kurczakiem 262

dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę(...)dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. TUTAJ znajdziecie inny przepis na trochę bardziej skomplikowane zielone

Tajskie smaki
Sałatka inaczej, czyli warzywa w sosie jogurtowym 402

Ważne, że są warzywa (witaminy) , no i trochę tłuszczyku (sos), aby te witaminy rozpuścić :) Moja wersja nie zamyka możliwości modyfikowania tego przepisu, b o można użyć innych warzyw, sos zrobić np.z curry, a warzywa podać na ciepło .  SKŁADNIKI 1/2 kalafiora 1 ogórek pomidory koktajlowe 4 jajka jogurt grecki majonez szczypta cukru pieprz mielony  pietruszka (do dekoracji) WYKONANIE Kalafior(...)mniejsze kawałki. Mieszamy jogurt grecki z odrobiną majonezu, pieprzem i szczyptą cukru. Na dużym półmisku układamy ugotowany wystudzony kalafior, obrane i pokrojone jajka, pomidory, ogórki i całość polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy świeżą pietruszką, innym ulubionym ziołem lub np. pestkami z dyni

Zofiana
Zielone curry z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem 229

znanego i lubianego zielonego curry :) Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 2 cebule cukrowe, pokrojone w piórka 4 cm imbiru, startego na tarce 1-2 łyżki pasty zielone curry 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 400 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru 1/2 papryki zielonej, pokrojonej(...)krążki 1 żółty pomidor, pokrojony w krążki 2 łyżki sosu rybnego sok z 1/2 limonki 1 papryczka chilli, pokrojona w paski Do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 5 minut. Dodajemy pastę curry i czosnek, smażymy 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę

Tajskie smaki
Cukiniowe curry z kwiatami 147

Kolejne danie z cyklu, jednego z moich ulubionych trendów kulinarnych - smutne jedzenie w pracy, o którym pisałem więcej tutaj . Curry to taki dalekowschodni sposób przyrządzania składników - przeróżnych. W języku miejscowych oznacza sos. Tak się składa, że ludzie, którzy tam przyjeżdżają nie znają języka, dlatego biorą to za nazwę potrawy. Podobnie było z afrykańskim chop-chop. Kiedy Anglicy ogłosili, że Indie(...)Efektem tego, za ich sprawą w Europie określa się przeróżne duszone składniki, zasypane mieszanką przypraw curry. Ostatnio w wyniku zdobyczy globalizacji, która co prawda blokuje przepływy ludzkie, ale zezwala na przepływ wszystkiego innego, łącznie z informacją, nazwą curry określa się też inne rodzaje sosów, ale jeszcze daleka droga do usystematyzowania tego na Starym Kontynencie. Tym bardziej, ze curry jest mało

Kryzysowa Książka Kucharska
Tajska zupa dyniowa z kurczakiem 159

Ingredients 500 g dyni * 800 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego groszku 2 filety z kurczaka 2 szalotki 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki masła Instructions Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy(...)groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym. * waga po obraniu Notes - w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Curry z kurczakiem, ananasem i kukurydzą 293

średnia cebula; Puszka ananasa w kawałkach w lekkim syropie (waga netto wraz z syropem - 565 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 1 czubata łyżka curry; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/4 łyżeczki chili w proszku; 1/2 szklanki zimnej wody; 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz(...)koniec duszenia, na patelnię z kurczakiem i warzywami. Cały czas gotując na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym dalej gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotowe curry przyprawić solą i pieprzem do smaku. Curry podawać gorące, z ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Ostrość curry można regulować, zmniejszając

Gospodyni Miejska