sos curry - 2998 przepisów (strona:35/200)

KURCZAK PIECZONY W SOSIE CURRY 164

Udka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis.   ----------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut* ----------------------------------------- *oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek) kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy 3 płaskie(...)łyżeczki curry 3 łyżki małych marynowanych perłowych cebulek 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta mielonego cayenne cukier puder do smaku sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Koncentrat pomidorowy, keczup, curry, cebulki, oregano oraz oliwę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem pudrem oraz szczyptą cayenne. Krok 2. Oczyszczone i umyte udka kurczaka  układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy szczelnie

Moja Książka Kucharska
Proste curry z z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 117

rozgrzewa :)  Składniki: - puszka mleczka kokosowego - 300 g filetu z kurczaka - 2 pomidory - duża garść szpinaku baby - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - olej kokosowy - curry w proszku - imbir w proszku - płatki chilli  - sól - sos sojowy - sok z limonki Pomidora odparzam we wrzątku, obieram ze skóry. Olej kokosowy rozgrzewam na patelni, dodaję posiekany czosnek, płatki chilli i imbir, ciągle mieszając(...)potrząsając patelnią, lub delikatnie, za pomocą drewnianej łopatki). W tym czasie kroję pomidora, gdy kurczak zamknie się z zewnątrz dorzucam go na patelnie i dolewam mleczko kokosowe. Dodaję curry, dwie łyżki sosu sojowego i solę (w ilościach zależnych od naszych preferencji, soli powinno być dosyć sporo, aby danie nie było zbyt mdłe). Gotuję wszystko 10- 15 minut, sos powinien się

Cook&Love
Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem 103

Przepis na 3-4 porcje dania Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem   SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka lub 2 pojedyncze 4 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki przyprawy curry duża szczypta chili pieprzu cayenne 3 łyżki sezamu 400 g zielonej fasolki szparagowej(...)łyżka oleju 1 czubata łyżka masła sól   PRZYGOTOWANIE: Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Do miseczki wlać sos sojowy, dodać przyprawę curry i chili pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Do miseczki z przyprawami włożyć pokrojone w kostkę mięso i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około godzinę do lodówki. Na suchej patelni

WSZYSTKO SMACZNE
Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem 133

Przepis na 3-4 porcje dania Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem   SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka lub 2 pojedyncze 4 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki przyprawy curry duża szczypta chili pieprzu cayenne 3 łyżki sezamu 400 g zielonej fasolki szparagowej(...)łyżka oleju 1 czubata łyżka masła sól   PRZYGOTOWANIE: Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Do miseczki wlać sos sojowy, dodać przyprawę curry i chili pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Do miseczki z przyprawami włożyć pokrojone w kostkę mięso i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około godzinę do lodówki. Na suchej patelni

WSZYSTKO SMACZNE
Tajska zupa rybna 252

dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu 300 g mleka kokosowego 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 listki limonki Kaffir 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki oleju sos sojowy do doprawienia zupy (zamiast soli) Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu(...)patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier trzcinowy, sos rybny, liście kaffiru, sok z limonki i mleko kokosowe. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone filety dorsza. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 10 minut. Doprawić sosem sojowym

Oryginalny smak
Kurczak Koronacyjny 113

tego robi się sos, oczywiście z curry i smakiem mango (chutnej mango, lub dżem) i dosmacza się przyprawami, koncentratem pomidorowym, curry... Dzisiaj poznajcie moją wersję Kurczaka Koronacyjnego. Składniki: 1 podwójna, lub 2 pojedyncze filety z kurczaka natka pietruszki skórka z cytryny   i sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz Sos: 1 duża cebula 1 papryczka chili 1 łyżka(...)krążki i wsypałam do cebuli. Wymieszałam. Po chwili dodałam przecier pomidorowy i pastę Curry. Dokładnie wymieszałam i wszystko smażyło się na średnim ogniu, tak, żeby warzywa się tylko zeszkliły. Teraz kolej na mango. Dodałam pokrojone w kostkę.  Na koniec dołożyłam jogurt i majonez. Wymieszałam powstały sos. Pyszny. Można jeszcze odrobinę doprawić wg własnego uznania i smaku. Sól, jeśli jest

Kuchnia u Krysi
Wyniki konkursu "Skrzat gotuje bez laktozy" 163

szczególności smakiem. Miodem na moje serce jest jego pytanie 'kiedy zrobimy kurczaka w mleku kokosowym. Dokładnie jest to Kurczak curry w mleku kokosowym. Jest to figlarne połączenie sosu sojowego z curry i mlekiem koksowym. Mleczko idealnie wpasowuje się w ostry smak curry nadaje słodki aromat.. Dla chętnych mam przepis. " Pani Anna - Gość: Uśmiechnięta: "Witam, Ja wraz z moim

Słodkie okruszki
Zupa tajska z czerwoną pastą curry i krewetkami 70

limonki 4 listki kaffiru (liście limonki) 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łyżki oleju kokosowego DODATKOWO 100 g makaronu ryżowego świeża kolendra posiekany szczypiorek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CZERWONE CURRY Na dnie garnka rozpuść olej kokosowy. Wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili, ząbki czosnku cienko również(...)cytryny, sos sojowy i sos rybny. Dodaj wcze\u015bniej oczyszczone krewetki, listki limonki kaffir oraz cukier trzcinowy. Zup\u0119 gotuj przez 20 minut na \u015brednim ogniu, nie powinna mocno bulgota\u0107 w trakcie gotowania.","text":"Wlej wszystkie p\u0142ynne sk\u0142adniki: puszk\u0119 mleka kokosowego, wod\u0119, sok wyci\u015bni\u0119ty z po\u0142owy cytryny, sos sojowy i sos rybny

ProstePesto.pl
Kurczak kokosowy z Komorów 168

afrykanskie, europejskie i azjatyckie, daltego mozna tu spotkac sie z ciekawymi polaczeniami np. w postaci takeigo curry jakie dzis postanowilam przygotowac - jest to  pierś z kurczaka w sosie kokosowym z curry i natką pietruszki. Okazało się to idealnym i bardzo smacznym połączeniem.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 2 czubate łyżeczki przyprawy curry(...)dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę curry. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać mleko kokosowe, dymkę tymianek i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby sos można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Podawać natychniast z ryżem

Codzienne Gotowanie
WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 153

Burger wołowy z żytnio- razową bułką, ze świeżym ananasem, mieszanką sałat, ogórkiem z chili i pysznym sosem majonezowym z curry i suszonymi pomidorami. Kiedy przychodzi chęć na burgera nic nie poradzisz, trzeba zrobić i już. Burgery wołowe to zdecydowanie coś co lubię, przygotowuje w domu dla znajomych i bliskich na bardzo wiele różnych sposobów, a tak rzadko mam okazję zrobić(...)ładnie zrumieniły. SOS do burgerów: - 6 łyżek majonezu - 2 łyżki śmietnay - 2 łyżeczki oliwy ze słoiczka po suszonych pomidorach - 1/3 łyżeczki przyprawy curry - 6 posiekanych suszonych pomidorów - świeża dymka - odrobina miodu - 1/2 łyżeczki słodkiej musztardy - sól, pieprz Sos wstaw najlepiej na 3 godziny do lodówki aby smaki się przegryzły. Na burgery: - ogórki konserwowe z chilli - mieszanka sałat - kilka krążków słodkiej

SMYKWKUCHNI
Kurczak curry 228

pasty curry; - czubata łyżka mąki; - 2 łyżki masła; - pół szklanki mleka; - szklanka wody; - 1,5 łyżki curry w proszku; - duża szczypta soli; Wykonanie: Pierś pokroić w kawałki, dodać pastę curry, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę. Fasolkę ugotować. Papryki pokroić w kostkę. Cebulę w pół piórka. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso, zrumienić. Gdy mięso będzie zrumienione dodać(...)garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać, żeby nie było grudek, oraz, żeby się nie przypaliło. Powoli dolewać zimne mleko i wodę cały czas mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić curry oraz solą. Na patelnię z mięsem i warzywami dolewać powoli sos cały czas mieszając. Podsmażać wszystko 5 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Grillowane szaszłyki drobiowe w curry podane z azjatyckim sosem 152

Grillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki(...)zmielić razem z czosnkiem i orzechami. Następnie dodać oliwę, sok z cytryny, curry, soli do smaku i utrzeć masę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, maczać w przygotowanej masie, po czym odstawić na godzinę. Zamarynowane mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe i opiekać na złoty kolor w piekarniku. Wykonanie sosu: Cebulę posiekać z czosnkiem, przysmażyć na oliwie, dodać paprykę, sok z cytryny

Tradycyjna Kuchnia
Tymbaliki rybne z warzywami 189

Część rybna:350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsieMarynata:2 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka curry w proszku2 łyżeczki miodu2 łyżeczki tartego imbiru6 łyżki oliwy extra verginesól i świeżo zmielony czarny pieprzCzęść warzywa:2 łyżki masła lub masła klarowanego2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine2 łyżeczki świeżo startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru(...)znudziły się im dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym.Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Sprawdzić czy filety nie mają ości. Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety

Świat Domowej Kuchni
SUSHI Z GRILLA? Łosoś norweski w roli głównej... 201

norweskiego świeży lub mrożony - 400 g ryżu do sushi - wasabi - 1 szt mango - 1/4 świeżego ananasa - 1 awokado - serek śmietankowy - majonez - sos sojowy - sos słodko-ostry chiński - ocet ryżowy, sól, cukier (do ryżu) - 1 łyżeczka curry - ciemny słodki ocet ryżowy ( w składzie ma nutę pomarańczy i goździka) - 4-5 arkuszy norii Wykonanie: Przed rozpaleniem grilla musimy jedynie przygotować ryż, należy(...)poniżej. przykładowe kombinacje: - łosoś norweski, awokado, mango, serek śmietankowy, ryż biały - łosoś norweski, ananas, awokado, majonez, ryż curry - łosoś norweski, wasabi, awokado, ananas, mango i serek śmietnakowy, ryż curry - podajemy z sosem sojowym lub z słodko- ostrym sosem chińskim I szybkim ruchem rolujemy na macie rolki (zdj. poniżej). Pamiętajcie, że nie powinno się zjeść więcej niż 1 rolkę

SMYKWKUCHNI