zarazem, z doskonale dobraną kompozycją przypraw jeszcze bardziej wzbogacił i podkręcił smak sosu. 400g dobrej jakości kiełbasy 2 cebule 150ml keczupu, u mnie od Reypol 1/4 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu, u mnie ocet balsamiczny 1-2 łyżki curry chilli sól, pieprz, olej 1. Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka(...)gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. 2. Pod koniec gotowania na rozgrzanym oleju smażymy ponacinaną kiełbasę, do zarumienia. Trwa to 5-10 minut. 3. Do sosu dodajemy sól, pieprz, curry i chilli do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. 4. Sosem polewamy kiełbasę. Podajemy z pieczywem
Szefowa kuchniowoce morza czy mięso i inne składniki lądują razem w sosie. Sama nazwa wzięła się od słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki i przepisy na curry, opublikowane w 1747, opisują curry jako gulasz przyszykowany z dużej ilości mięsa, średniej porcji warzyw, niewielkiej porcji ryżu i skąpej ilości sosu. Wiele ewoluowało od tego(...)podskakiwać. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem chwilę, mieszając. Wrzucamy pokrojone cebule i dusimy je pod przykryciem kilka minut. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, dodajemy wodę z kokosa lub świeżą z kranu. Wlewamy sos do woka, dorzucamy pokrojoną marchew i kalarepkę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około
Karo in the Kitchendość dawna nie było przepisu na curry, a ponieważ kuchnia indyjska należy do moich ulubionych, postanowiłam dodać coś nowego. Danie nie jest możne stricte indyjskie, ponieważ do przygotowania tego curry użyłam wołowiny, której jak wiadomo w Indiach się nie jada, jednak ciekawa byłam tego połączenia, tzn. mięsa wołowego z wyrazistymi, ostrymi i aromatycznymi przyprawami. Muszę przyznać, że danie okazało się(...)curry w wolnowarze nie wlewajcie go za dużo, ponieważ z mięsa uwolni się jeszcze sporo wody, a ponieważ z wolnowara nie ma ona jak ujść, sos może wyjść za rzadki. Jeżeli będziecie gotować curry tradycyjnie w garnku lub rondlu można dolać nieco więcej bulionu, ponieważ sos nieco odparuje i zgęstnieje (nawet gotowany pod przykryciem). Sos zagotować po czym dodać
Codzienne Gotowaniesię zabierać ze sobą ciepły posiłek do pracy, dlatego szukam ciągle nowych pomysłów jak je urozmaicić. Tym razem wykombinowałam potrawkę rybną z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym, doprawioną moim ulubionym curry. Składniki na 1-2 porcje: 1 torebka ryżu parboiled lub ryżu brązowego Garść mrożonych warzyw np. meksykańskie Sól 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki(...)dowolnej ryby ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki curry Szczypta cayenne 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Rybę pokrojoną w kostkę i warzywa podsmażyć na łyżce oleju, w trakcie smażenia dodać sos sojowy, a następnie wlać passatę. Doprawić słodką papryką, cayenne oraz curry. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsobą do pracy :)Porcja dla dwóch osób.Składniki:Na sałatkę: pół główki sałaty lodowej pół paprykipół czerwonej cebuli1/4 zielonego ogórkapołówka piersi z kurczakapomidor2-3 łyżki sezamuszczypiorekrozmaryn, pieprz ziołowy, curry, sólNa sos: 2 łyżki octu winnego6 łyżek oleju1,5 łyżeczki mioduząbek czosnkuszczypta solipieprz czarnyKurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.Do smażenia potrzebny nam będzie papier(...)paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam prażymy na suchej patelni.Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem.Z miodu, oleju, octu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy sosem przygotowane składniki.Kurczaka kroimy w plasterki lub (jeśli wolicie) w kostkę i układamy na talerzu. Posypujemy sezamem.Gotowe!:)) Warto pamiętać, że najlepiej polać sałatkę sosem tuż
Czerwona Porzeczkawytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje. Mamy nadzieję, że poniższy przepis na kalafior marynowany w curry przypadnie Wam do smaku, tak samo jak nam. Smacznego ;) Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie pikantnej zaprawy Składniki - porcja na około 6 półlitrowych słoików(...)podania : Odcedzony i drobno pokrojony kalafior można dodać do sałatki z tuńczykiem, a w całości do sałatki ziemniaczanej. Zalewa w połączeniu z majonezem świetnie się sprawdzi jako sos. Kalafior marynowany w curry
Cztery FajeryTofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła(...)dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu
Wegańska kuchnia orientalnaminut Składniki: 20-25 dag mielonego z piersi indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) * sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu(...)chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem
Buniabaje w kuchnikuchni orientalnej, a przecież toteż właśnie ta kuchnia ma wszystkie składniki potrzebne nam do schudnięcia.Dziś Was kochani uraczę bardzo delikatną wersją dietetycznych kotlecików na bazie curry ,odrobiny papryczki chilli ,sosu sojowego i sezamu.Mnie osobiście bardzo to wszystko smakowało , ale są gusta i guściki ,więc nie będę się nad tym rozprawiać.Możemy podać z ziemniakami lub ryżem. Porcja Dania(...)tłuszczu , na którym smażyło się mięso , dodać łyżkę oleju , curry , dymkę i chilli.Smażymy 5 minut.Fasolkę zalać wodą.Dodajemy dymkę z curry i chilli.Gotujemy 20 minut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , cukrem , sokiem z cytryny i sosem sojowym.Do fasolki wkładamy kotleciki .Mocno podgrzewamy.Posypujemy pokrojoną natką pietruszki lub kolendrą i podajemy na stół.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwymagają długiego gotowania. Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje. Składniki: pierś z kurczaka bakłażan cukinia curry w proszku kawałek świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki pasty curry cebula 2-3 łyżki sosu sojowego szklanka bulionu puszka mleczka kokosowego sól,pieprz czarny słodka czerwona papryka 3-4 ząbki czosnku oliwa ryż Pierś z kurczaka pokroiłam w cienkie paseczki. Przełożyłam(...)miski. Dodałam przyprawy,pastę curry,starty czosnek i imbir. Polałam sosem sojowym i oliwą. Wymieszałam i odstawiłam. Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie na patelni. Bakłażana umyłam,pokroiłam na cząstki. Opruszyłam solą. Dodałam go do cebuli. Cukinię również pokroiłam i podsmażyłam z bakłażanem i cebulą. Warzywa przełożyłam na talerz. Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka. Po około
potrawyregionalneSzybka i smaczna sałatka. Brokuł z kurczakiem doskonale współgra na półmisku. Poza tym sos czosnkowy z curry dodaje sałatce wyrazistego smaku. Polecam SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 filet z kurczaka -mały 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurty naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Brokuł płuczemy, oddzielmy różyczki i gotujemy
W kuchennym oknie Ewypastę gwiazdką, żebyście pamiętali o tym, żeby swoją pastę dodawać stopniowo, według Waszego smaku. To samo tyczy się sosu rybnego, niektóre sosy są bardzo rzadkie i mało aromatyczne, więc trzeba będzie go dodać trochę więcej. Oczywiście pasta curry występuje w nierozłącznym i smakowitym duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy przygotować w wersji mięsnej, na przykład z drobiem, w wersji(...)Czosnek i imbir obieramy, bardzo drobno kroimy. Papryczkę również drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy mleczko, dodajemy listki limonki, pastę curry, pastę z krewetek, sos rybny i trawę cytrynową ( zanim ją dodamy tłuczemy ją trzonkiem do noża, żeby puściła aromat). W międzyczasie obieramy marchewkę i ananasa, marchewkę kroimy w pół plasterki, ananasa
Kulinarne przygody Gatitytarce o drobnych oczkach .Wyciskamy sok z otartej cytryny. W garnuszku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim starta skórke 2-3 minity. Następnie dodajemy kolendre ,curry i śmietankę 30%, oraz sok. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając trzepaczką do momentu ,aż śmietana zredukuje się i zgęstnieje. Sos pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i odrobiną soli(...)talerzu układamy łososia i polewamy ją sosem
w mojej kuchniolej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 2 łyżki liści kolendry - sezam biały i czarny - łyżka soku z limonki KREWETKI ZAMARYNUJ w paście curry, oleju sezamowym i sosie sojowym- powinny być delikatnie pokryte marynatą. Odstaw na 20 minut. MARCHEW OBIERZ i pokrój obieraczką w długie paski, dopraw olejem sezamowym i sosem sojowym, posyp sezamem. Dokładnie wymieszaj
Kuchnia bezglutenowa Lolipaski 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski 1 drobno pokrojona cebula 1 marchewka pokrojona w cienkie, krótkie paski 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cynamonu 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1/3 szklanki bulionu 160 – 200 ml mleka kokosowego 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić(...)godzinę do lodówki. Warzywa pokroić. Mięso wyjąć z zalewy i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych piesi z kurczaka dodać sos sojowy, obie pasty curry, olej sezamowy, sól i cynamon. W oddzielnym garnku ugotować warzywa dodatkiem odrobiny oleju i 1/5 szklanki wody. Gdy warzywa będą już miękkie dodać 1/3 szklanki bulionu i gotować jeszcze
Na słodko lub wytrawnie