sos curry - 2998 przepisów (strona:37/200)

Currywurst - niemiecki fast food 431

zarazem, z doskonale dobraną kompozycją przypraw jeszcze bardziej wzbogacił i podkręcił smak sosu. 400g dobrej jakości kiełbasy 2 cebule 150ml keczupu, u mnie od Reypol 1/4 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu, u mnie ocet balsamiczny 1-2 łyżki curry chilli sól, pieprz, olej 1. Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka(...)gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.  2. Pod koniec gotowania na rozgrzanym oleju smażymy ponacinaną kiełbasę, do zarumienia. Trwa to 5-10 minut. 3. Do sosu dodajemy sól, pieprz, curry i chilli do smaku. Dusimy jeszcze chwilę.  4. Sosem polewamy kiełbasę. Podajemy z pieczywem

Szefowa kuchni
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 193

owoce morza czy mięso i inne składniki lądują razem w sosie. Sama nazwa wzięła się od słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki i przepisy na curry, opublikowane w 1747, opisują curry jako gulasz przyszykowany z dużej ilości mięsa, średniej porcji warzyw, niewielkiej porcji ryżu i skąpej ilości sosu. Wiele ewoluowało od tego(...)podskakiwać. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem chwilę, mieszając. Wrzucamy pokrojone cebule i dusimy je pod przykryciem kilka minut. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, dodajemy wodę z kokosa lub świeżą z kranu. Wlewamy sos do woka, dorzucamy pokrojoną marchew i kalarepkę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około

Karo in the Kitchen
Curry z wołowiny 155

dość dawna nie było przepisu na curry, a ponieważ kuchnia indyjska należy do moich ulubionych, postanowiłam dodać coś nowego. Danie nie jest możne stricte indyjskie, ponieważ do przygotowania tego curry użyłam wołowiny, której jak wiadomo w Indiach się nie jada, jednak ciekawa byłam tego połączenia, tzn. mięsa wołowego z wyrazistymi, ostrymi i aromatycznymi przyprawami. Muszę przyznać, że danie okazało się(...)curry w wolnowarze nie wlewajcie go za dużo, ponieważ z mięsa uwolni się jeszcze sporo wody, a ponieważ z wolnowara nie ma ona jak ujść, sos może wyjść za rzadki. Jeżeli będziecie gotować curry tradycyjnie w garnku lub rondlu można dolać nieco więcej bulionu, ponieważ sos nieco odparuje i zgęstnieje (nawet gotowany pod przykryciem). Sos zagotować po czym dodać

Codzienne Gotowanie
Rybna potrawka z ryżem i warzywami 199

się zabierać ze sobą ciepły posiłek do pracy, dlatego szukam ciągle nowych pomysłów jak je urozmaicić. Tym razem wykombinowałam potrawkę rybną z ryżem i warzywami  w sosie pomidorowym, doprawioną moim ulubionym curry. Składniki na 1-2 porcje: 1 torebka ryżu parboiled lub ryżu brązowego Garść mrożonych warzyw np. meksykańskie Sól 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki(...)dowolnej ryby ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki curry Szczypta cayenne 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Rybę pokrojoną w kostkę i warzywa podsmażyć na łyżce oleju, w trakcie smażenia dodać sos sojowy, a następnie wlać passatę. Doprawić słodką papryką, cayenne oraz curry. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Lunch'owa sałatka ;) 524

sobą do pracy :)Porcja dla dwóch osób.Składniki:Na sałatkę: pół główki sałaty lodowej pół paprykipół czerwonej cebuli1/4 zielonego ogórkapołówka piersi z kurczakapomidor2-3 łyżki sezamuszczypiorekrozmaryn, pieprz ziołowy, curry, sólNa sos: 2 łyżki octu winnego6 łyżek oleju1,5 łyżeczki mioduząbek czosnkuszczypta solipieprz czarnyKurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.Do smażenia potrzebny nam będzie papier(...)paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam prażymy na suchej patelni.Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem.Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy sosem przygotowane składniki.Kurczaka kroimy w plasterki lub (jeśli wolicie) w kostkę i układamy na talerzu. Posypujemy sezamem.Gotowe!:)) Warto pamiętać, że najlepiej polać sałatkę sosem tuż

Czerwona Porzeczka
Kalafior marynowany w curry 118

wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje. Mamy nadzieję, że poniższy przepis na kalafior marynowany w curry przypadnie Wam do smaku, tak samo jak nam. Smacznego ;) Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie pikantnej zaprawy Składniki -  porcja na około 6 półlitrowych słoików(...)podania : Odcedzony i drobno pokrojony kalafior można dodać do sałatki z tuńczykiem, a w całości do sałatki ziemniaczanej. Zalewa w połączeniu z majonezem świetnie się sprawdzi jako sos. Kalafior marynowany w curry

Cztery Fajery
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 137

Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego                     - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego                     - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła(...)dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu

Wegańska kuchnia orientalna
Pikantne kotleciki na fasolce 177

minut Składniki: 20-25 dag  mielonego z piersi  indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) * sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu(...)chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z  sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem

Buniabaje w kuchni
KOTLECIKI MIELONE ORIENTALNE Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 164

kuchni orientalnej, a przecież toteż właśnie ta kuchnia ma wszystkie składniki potrzebne nam do schudnięcia.Dziś Was kochani uraczę bardzo delikatną wersją dietetycznych kotlecików na bazie curry ,odrobiny papryczki chilli ,sosu sojowego i sezamu.Mnie osobiście bardzo to wszystko smakowało , ale są gusta i guściki ,więc nie będę się nad tym rozprawiać.Możemy podać z ziemniakami lub ryżem. Porcja Dania(...)tłuszczu , na którym smażyło się mięso , dodać łyżkę oleju , curry , dymkę i chilli.Smażymy 5 minut.Fasolkę zalać wodą.Dodajemy dymkę z curry i chilli.Gotujemy 20 minut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , cukrem , sokiem z cytryny i sosem sojowym.Do fasolki wkładamy kotleciki .Mocno podgrzewamy.Posypujemy pokrojoną natką pietruszki lub kolendrą i podajemy na stół.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ W MLECZKU KOKOSOWYM 162

wymagają długiego gotowania. Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje. Składniki: pierś z kurczaka bakłażan cukinia curry w proszku kawałek świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki pasty curry cebula 2-3 łyżki sosu sojowego szklanka bulionu puszka mleczka kokosowego sól,pieprz czarny słodka czerwona papryka 3-4 ząbki czosnku oliwa ryż Pierś z kurczaka pokroiłam w cienkie paseczki. Przełożyłam(...)miski. Dodałam przyprawy,pastę curry,starty czosnek i imbir. Polałam sosem sojowym i oliwą. Wymieszałam i odstawiłam. Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie na patelni. Bakłażana umyłam,pokroiłam na cząstki. Opruszyłam solą. Dodałam go do cebuli. Cukinię również pokroiłam i podsmażyłam z bakłażanem i cebulą. Warzywa przełożyłam na talerz. Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka. Po około

potrawyregionalne
Sałatka z brokułem i kurczakiem 246

Szybka i smaczna sałatka. Brokuł z kurczakiem doskonale współgra na półmisku. Poza tym sos czosnkowy z curry dodaje sałatce wyrazistego smaku.   Polecam SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 filet z kurczaka -mały 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurty naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Brokuł płuczemy, oddzielmy różyczki i gotujemy

W kuchennym oknie Ewy
Curry z krewetkami i ananasem 163

pastę gwiazdką, żebyście pamiętali o tym, żeby swoją pastę dodawać stopniowo, według Waszego smaku. To samo tyczy się sosu rybnego, niektóre sosy są bardzo rzadkie i mało aromatyczne, więc trzeba będzie go dodać trochę więcej. Oczywiście pasta curry występuje w nierozłącznym i smakowitym duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy przygotować w wersji mięsnej, na przykład z drobiem, w wersji(...)Czosnek i imbir obieramy, bardzo drobno kroimy. Papryczkę również drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy mleczko, dodajemy listki limonki, pastę curry, pastę z krewetek, sos rybny i trawę cytrynową ( zanim ją dodamy tłuczemy ją trzonkiem do noża, żeby puściła aromat). W międzyczasie obieramy marchewkę i ananasa, marchewkę kroimy  w pół plasterki, ananasa

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś w sosie kolendrowo -cytrynowym,,,,Salmon with Cilantro -cytrynowym 139

tarce   o drobnych oczkach .Wyciskamy sok z otartej cytryny. W garnuszku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim starta skórke 2-3 minity. Następnie dodajemy kolendre ,curry i śmietankę 30%, oraz sok. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając  trzepaczką do momentu ,aż śmietana zredukuje się i zgęstnieje. Sos pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i odrobiną soli(...)talerzu układamy  łososia i polewamy ją sosem

w mojej kuchni
KREWETKI PO TAJSKU NA FIOLETOWEJ MARCHWII 183

olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 2 łyżki liści kolendry - sezam biały i czarny - łyżka soku z limonki KREWETKI ZAMARYNUJ  w paście curry, oleju sezamowym i sosie sojowym- powinny być delikatnie pokryte marynatą. Odstaw na 20 minut. MARCHEW OBIERZ i pokrój obieraczką w długie paski, dopraw olejem sezamowym i sosem sojowym, posyp sezamem. Dokładnie wymieszaj

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym 377

paski 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski 1 drobno pokrojona cebula 1 marchewka pokrojona w cienkie, krótkie paski 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cynamonu 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1/3 szklanki bulionu 160 – 200 ml mleka kokosowego 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli   Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić(...)godzinę do lodówki. Warzywa pokroić.   Mięso wyjąć z zalewy i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych piesi z kurczaka dodać sos sojowy, obie pasty curry, olej sezamowy, sól i cynamon. W oddzielnym garnku ugotować warzywa dodatkiem odrobiny oleju i 1/5 szklanki wody. Gdy warzywa będą już miękkie dodać 1/3 szklanki bulionu i gotować jeszcze

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania