zupki Vifon (u mnie ostra i łagodna) 45 dag piersi z kurczaka 1,5 łyżki przyprawy kebab-gyros 2-3 łyżki majonezu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Curry do smaku Olej Opcjonalnie saszetki z przyprawy z zupki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę kebab-gyros. Wstawić(...)dużej salaterki dodać pokrojone wyżej warzywa, mięso i odcedzoną kukurydzę. Makaron pokruszyć, zalać wodą, trzymać pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Dodać do reszty składników. Przygotować sos: majonez, curry, ostra papryka, sól, pieprz i saszetki z przyprawą z zupek wymieszać. Gdy dodajemy saszetki to uważać z ilością soli, pieprzu i ostrej papryki. Sos dodać do reszty składników
Fabryka pomysłówmarchew) 450g, jedno jajko, sos sojowy, sok z limonki, curry, majeranek, pieprz, czosnek, sos tajski ostry, fix do kuchni chińskiej, olej kokosowy Na patelni rozgrzewam dwie łyżki stołowe oleju. Kurczaka kroję w kostkę. Przyprawiam dwiema łyżkami sosu sojowego, dwiema łyżkami soku z limonki, majerankiem, pieprzem i curry. Tak zamarynowane mięso wrzucam na patelnię i smażę. Następnie dodaję ugotowane wcześniej warzywa
Przepis na Dzień Dobrywieprzowe w towarzystwie surówek czy gotowanych warzyw stanowią doskonałe danie samo w sobie, ale są też dla mnie bazą do wielu innych przepisów jak np. polędwiczki w sosie grzybowym, koperkowym, śmietanowym, curry, szpinakowym itp. którymi będę dzielić się z Wami. Dzięki sosom można ponadto doskonale podbić tłuszcz by uzyskać odpowiednie makro. Składniki – polędwiczk i wieprzowe: 500 g polędwiczek wieprzowych(...)suche. Prawidłowo przygotowane polędwiczki wieprzowe po przekrojeniu powinny puścić sok (musi być przeźroczysty a nie krwisty). Polędwiczki wieprzowe podaję z surówkami, gotowanymi warzywami i różnego rodzaju sosami jak grzybowy, koperkowy, śmietanowy, curry, szpinakowy itp. by podbić makro tłuszczem dodanym ponieważ same polędwiczki to oczywiście chude mięso. Smacznego! — BTW całości: 530 g, 814 kcal
Ola la LCHFryżu i kurczaka, polecam Składniki: 1 marchewka 1 pomidor 1 szklanka soku jabłkowego/ mango 5 łyżek brązowego cukru 1 jabłko / mango 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu sojowego curry sól pieprz kurkuma Przygotowanie: Cukier należy z odrobiną wody karmelizować, następnie wrzucić pocięte w kosteczki jabłko, dolać ocet i sos sojowy. Marchewkę obieramy i tniemy w wąskie paseczki, blanszujemy
Luźna Kuchniafaktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g brązowego makaronu Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić(...)paski, doprawić roztartymi ziarnami kolendry, pieprzem, imbirem i curry, zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka.Na patelni poddusić pieczarki wraz z przeciśniętym (bądź drobno pokrojonym) czosnkiem, dodać do mięsa. Całość zalać 1,5 l gorącej wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed końcem doprawić sosem sojowym (ilość wg uznania - ok. 2-3 łyżek), solą i ewentualnie pozostałymi przyprawami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasosy, salsy, dodatki do imprezowo zastawionego stołu. Takie sosy są wspaniałym dodatkiem do maczania przekąsek, także wędlin, tortilli, grzanek, nuggetsów czy serów. Niezastąpione dla małych przekąsek na raz z ciasta francuskiego czy paluchów grissini. Generalnie każda impreza u mnie składa się nie tylko z ciepłych dań, jest wiele przekąsek, na ciepło czy zimno, do tego koniecznie dipy, salsy, sosy(...)dopełnieniem takich mini dań zaspokajających pierwszy głód, po które sięga się cały czas podczas spotkania. Dziś salsa pomidorowo-waniliowa z czosnkiem i curry, niezwykle egzotyczna i smaczna. Polecam Składniki: 1 serek waniliowy z laską wanilii 150 g szklanka passaty 2 łyżki pikantnego ketchupu odrobina soku z cytryny 3 ząbki czosnku przyprawy: suszona słodka i ostra papryka, sól, pieprz, curry Przygotowanie
Zasmakuj Kuchnipotężnym sprzymierzeńcem urody, ale prawdziwą moc pokazuje w formie maseczki na twarz. Zastosowanie: Jest przyprawą bardzo aromatyczną, rozgrzewającą o gorzkawym, łagodnym posmaku stosowaną od czasów starożytnych. Jest składnikiem curry, sambar masala, sosu worchester i wielu rodzajów musztardy. Żółty ryż z kurkumą ( Nasi Kuning ) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny(...)kurkumą . Składniki na 1 porcję: 50g makaronu ryżowego 100g kurczaka 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry Odrobina soli Odrobina pieprzu czarnego 3 łyżki sosu sojowego Olej ryżowy/sezamowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy wodę w czajniku. Makaron ryżowy przekładamy do miseczki. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wrzucamy umytego i pokrojonego w paseczki kurczaka
Czarnawisienkasosami na bazie pomidorów czy z owocami morza. Pinot Gris / Pinot Grigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem. Sauvignon Blanc Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry. Viognier(...)komentowali między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu: Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką. Backhouse Chardonnay
królestwo garówtutejszej kuchni. O samym lokalu usłyszałam dużo wcześniej, gdyż to jedyny lokal w Łodzi, który podaje kanadyjski klasyk, jakim jest poutine. W dużym skrócie to frytki podane z sosem pieczeniowym i serem. W Pittu Pittu znajdziecie wariacje na temat tej potrawy, które absolutnie podbiły moje serce! Bazą dania są belgijskie frytki, które belgijskie są nie tylko z nazwy. Naprawdę(...)poutine, ale wszystkie dania mają w sobie to "coś", co sprawia, że chcemy jeść więcej i więcej... 👉 Chicken poutine - frytki, opiekany kurczak, suszone pomidory, oliwki zielone, sos serowy/wybrany sos, szczypiorek 👉 Indyjskie poutine - frytki, curry, smażone tofu, sos tahini-sriracha, soczewica, kolendra 👉 Truffel poutine - frytki, kurczak opiekany, sos truflowy, parmezan, rukola Serce Dominika podbiły zaś burgery, które są robione z najwyższe
Cooking Monsterkażdy. Potrzebujemy: Kotleciki: 500g mielonej jagnięciny, ciemny sos sojowy, 1 cebula, pieprz, curry, czosnek, przyprawa do Cevapcici Sosy: jogurt naturalny 180g, majonez, ketchup, szczypiorek, czosnek, sól, pieprz Do mięsa dodaję 2 łyżki sosu sojowego, posiekaną w drobną kostkę cebulę, płaską łyżeczkę curry, pieprzu oraz czosnku. Wsypuję 1 łyżkę stołową przyprawy do Cavapcici i wszystko dokładnie mieszam. Mięso dzielę na małe
Przepis na Dzień Dobrypyszne! Inspirowałam się książką Leemei Tan "Lemongrass and ginger". Zapraszam Was na curry, z kurczakiem i bakłażanem. Obiad gotowy dosłownie w 35-40 minut. Pyszne, zdrowe i niezwykle aromatyczne. Składniki: 1/2 kg piersi kurczaka, 1 większy bakłażan lub 2 mniejsze, 2 łodygi trawy cytrynowej, 2 łyżeczki sosu rybnego, 400 ml mleczka kokosowego do dekoracji : świeża kolendra i chilli Pasta(...)kurczaka i przesmażamy. Następnie do przesmażonego kurczaka dorzucamy pokrojonego bakłażana, przesmażyć jeszcze kilka minut i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotować jeszcze z 20 minut, na koniec doprawić sosem rybnym. Curry podałam z ryżem basmati. Udekorowałam świeżą kolendrą i chilli. Jeżeli chcecie, aby curry było rzadsze można dolać wody lub bulionu warzywnego. Smacznego * ilość chilli najlepiej dostosować do siebie
Plate of JoyMakaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex (saszetki z ziołami nie używamy) + kilka różyczek mrożonego kalafiora i brokuła Ok. 1,5-2 łyżki curry (u mnie Kamis) Ok. 4 łyżki sosu sojowego Ok. 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Ewentualnie pieprz Olej Kilka łyżek wody Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niej 2 łyżki sosu(...)minut. W między czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Makaron dodać do warzyw i wymieszać. Doprawić resztą sosu sojowego i curry. Dodać kilka łyżek wody, aby makaron się nie przypalił. Podsmażyć chwilę. Smacznego
Fabryka pomysłówZawsze miałem wrażenie, że sałatka musi być wytrawna. To jest jednak błędne podejście, bo słodkie rodzynki i słodki ananas doskonale będą się komponowały z filetem z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Żółte curry z kurczakiem i czerwoną papryką to zdecydowanie moja ulubiona wersja curry. Kremowy, pikantny i aromatyczny sos idealnie komponuje się z kurczakiem i ryżem tworząc przy tym pyszne danie. Żółte curry z kurczakiem i papryką: Składniki Ilość porcji: 2 Pierś z kurczaka – 200 g Mleczko kokosowe – 300 ml Papryka – 150 g Ryż jaśminowy(...)łyżka żółtej pasty curry ( opcjonalnie przyprawa curry ) 1 limonka 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego 1 łyżka brązowego cukru Świeża bazylia Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Mięso z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pastę curry i smażymy
ale Pysznie