kurczaka 1/2 cukinii 250 g boczniaków 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka przyprawy garama masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki sosu … Czytaj dalej Curry z boczniakami
czarrna od kuchnisosem jogurtowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 por 1 jabłko 1/2 strąka papryki 1 średni ogórek kilka różyczek kalafiora Sos 2/3 szklanki jogurtu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Sos Składniki sosu wymieszać Sałatka pora myjemy i tniemy w talarki jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej Ogórka kroimy w plastry Paprykę tniemy w paseczki Kalafiora dzielimy
Mieszam w Garnkutofu. Przepis inspirowany potrawą ze strony Słodko-Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca* 2 łyżeczki cukru* +do podania(...)ziemniaki będą miękkie. Jeżeli odparuje za dużo mleka, możemy dodać trochę wody - ziemniaki powinny przez cały czas być przykryte płynem. 3. Gdy ziemniaki będą już gotowe, do curry dodajemy cebulę i sos rybny. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowe! :) * UWAGA: Niektóre pasty massaman curry w swoim składzie mają już tamarynd i cukier. Koniecznie należy sprawdzić zawartość pasty
Tajskie smakiśledzi po duńsku będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone na sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 12% lub 18% 1/2 pęczka koperku 1 pęczek szczypiorku 1 cebula 2 ogórki konserwowe 3 łyżki kaparów 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka curry do smaku sól, pieprz szczypta cukru oraz jajka ugotowane na twardo koperek do posypania gotowej(...)drobno siekam i dodaję do sosu. Odsączone kapary z zalewy również siekam i dodaję do sosu. Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do sosu. Do sosu dodaję przyprawy, curry, doprawiam solą , pieprzem i szczyptą cukru i całość dokładnie mieszam- sos jest gotowy. Ugotowane jajka kroję w ćwiartki, jajek nie dodaję do sałatki tylko podam je obok gotowej
Uwaga Babcia GotujeFacebooka: MeCooks Smacznego Składniki na mięso z kurczaka w sosie. 60 dkg piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 80 ml mleka kokosowego pęczek zielonej cebulki 1/2 łyżeczka soli Marynata I. 8 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek sosu chili (pikantnego) 2/3 łyżeczki soli Marynata II: 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki curry 2/3 łyżeczki soli Kurczak na dwa sposoby Jak przygotować(...)włożyć pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Dodać sól oraz mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu do momentu, w którym papryka lekko zmięknie. Gotowy sos podzielić na dwie części. Pierwszą częścią zalać kurczaka usmażonego w marynacie curry a drugą w marynacie chili. Kurczaka podawać z ryżem, posypanego po wierzchu krojoną zieloną cebulką. Kurczak na dwa sposoby O czym warto pamiętać przygotowując
mecooksPrzepis na pyszną fasolkę szparagową z boczkiem w sosie śmietanowym z curry. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej 250 g boczku wędzonego 100 ml jogurtu naturalnego gęstego 100 ml śmietany 18% płaska łyżeczka curry sól, pieprz Przygotowanie Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Jogurt mieszamy(...)śmietaną, curry, solą i pieprzem. Boczek mieszamy z fasolką i polewamy sosem
e-PrzepisyKulinarneNieco orientalne, pikantne, z delikatną nutą owocowej słodyczy - jedne z moich ulubionych. Połączenie curry, chilli, kuminu, sosu sojowego z soczystym kurczakiem i słodkim mango to prawdziwa bomba smaków. Po prostu musicie ich spróbować! :) SKŁADNIKI (ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka kuminu
DefinicjaSmakukrewetki tygrysie – 250 g * cebula – 1 szt * korzeń imbiru – 2 cm * czosnek – 2 ząbki * nasiona kuminu – 1 łyżeczka * czerwona pasta curry – 2 łyżki * mleko kokosowe – 400 m * sos rybny – 1 łyżka * liść limonki kaffir ( ew. skórka z limonki(...)świeże zioła – kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę – szklimy. Wrzucamy przeciśnięty czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą. Smacznego
Ostra na Słodkoszklanki - oleju 1 puszka - ananasa 3 - marchewki 1 słoik - papryki marynowanej 330 g 1 czerwona papryka 6 ząbków - czosnku 5 łyżek - octu winnego 6 łyżek - sosu sojowego 12 łyżeczek - cukru 1 łyżeczka - curry ¾ szklanki - wody 1 łyżka - mąki ziemniaczanej Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki (ok.3x3 cm) i lekko oprószyć solą. Jajka wybić do miski, roztrzepać(...)kostkę marynowaną paprykę i kawałki ananasa. Czosnek pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Mieszając podsmażać przez chwilkę. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlać ocet winny i sos sojowy. Dodać cukier i curry. Delikatnie wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić usmażoną rybę i podgrzać w sosie. Podawać na ciepło lub zimno
Jadło i czytadłoUdka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis. ----------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut* ----------------------------------------- *oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek) kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy 3 płaskie(...)łyżeczki curry 3 łyżki małych marynowanych perłowych cebulek 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta mielonego cayenne cukier puder do smaku sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Koncentrat pomidorowy, keczup, curry, cebulki, oregano oraz oliwę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem pudrem oraz szczyptą cayenne. Krok 2. Oczyszczone i umyte udka kurczaka układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy szczelnie
Moja Książka Kucharskarozgrzewa :) Składniki: - puszka mleczka kokosowego - 300 g filetu z kurczaka - 2 pomidory - duża garść szpinaku baby - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - olej kokosowy - curry w proszku - imbir w proszku - płatki chilli - sól - sos sojowy - sok z limonki Pomidora odparzam we wrzątku, obieram ze skóry. Olej kokosowy rozgrzewam na patelni, dodaję posiekany czosnek, płatki chilli i imbir, ciągle mieszając(...)potrząsając patelnią, lub delikatnie, za pomocą drewnianej łopatki). W tym czasie kroję pomidora, gdy kurczak zamknie się z zewnątrz dorzucam go na patelnie i dolewam mleczko kokosowe. Dodaję curry, dwie łyżki sosu sojowego i solę (w ilościach zależnych od naszych preferencji, soli powinno być dosyć sporo, aby danie nie było zbyt mdłe). Gotuję wszystko 10- 15 minut, sos powinien się
Cook&LovePrzepis na 3-4 porcje dania Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka lub 2 pojedyncze 4 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki przyprawy curry duża szczypta chili pieprzu cayenne 3 łyżki sezamu 400 g zielonej fasolki szparagowej(...)łyżka oleju 1 czubata łyżka masła sól PRZYGOTOWANIE: Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Do miseczki wlać sos sojowy, dodać przyprawę curry i chili pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Do miseczki z przyprawami włożyć pokrojone w kostkę mięso i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około godzinę do lodówki. Na suchej patelni
WSZYSTKO SMACZNEPrzepis na 3-4 porcje dania Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka lub 2 pojedyncze 4 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki przyprawy curry duża szczypta chili pieprzu cayenne 3 łyżki sezamu 400 g zielonej fasolki szparagowej(...)łyżka oleju 1 czubata łyżka masła sól PRZYGOTOWANIE: Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Do miseczki wlać sos sojowy, dodać przyprawę curry i chili pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Do miseczki z przyprawami włożyć pokrojone w kostkę mięso i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około godzinę do lodówki. Na suchej patelni
WSZYSTKO SMACZNEdorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu 300 g mleka kokosowego 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 listki limonki Kaffir 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki oleju sos sojowy do doprawienia zupy (zamiast soli) Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu(...)patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier trzcinowy, sos rybny, liście kaffiru, sok z limonki i mleko kokosowe. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone filety dorsza. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 10 minut. Doprawić sosem sojowym
Oryginalny smaktego robi się sos, oczywiście z curry i smakiem mango (chutnej mango, lub dżem) i dosmacza się przyprawami, koncentratem pomidorowym, curry... Dzisiaj poznajcie moją wersję Kurczaka Koronacyjnego. Składniki: 1 podwójna, lub 2 pojedyncze filety z kurczaka natka pietruszki skórka z cytryny i sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz Sos: 1 duża cebula 1 papryczka chili 1 łyżka(...)krążki i wsypałam do cebuli. Wymieszałam. Po chwili dodałam przecier pomidorowy i pastę Curry. Dokładnie wymieszałam i wszystko smażyło się na średnim ogniu, tak, żeby warzywa się tylko zeszkliły. Teraz kolej na mango. Dodałam pokrojone w kostkę. Na koniec dołożyłam jogurt i majonez. Wymieszałam powstały sos. Pyszny. Można jeszcze odrobinę doprawić wg własnego uznania i smaku. Sól, jeśli jest
Kuchnia u Krysi