krążki 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA: smażony ryż z sosem sojowym *pastę curry można zastąpić marynatą przygotowaną z 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 2 łyżeczek kurkumy, 2 łyżeczek startego imbiru, 2 startych ząbków czosnku i 1 łyżki oliwy WYKONANIE RYŻ(...)łyżki sosu sojowego. SALSA : Pomidory myjemy i nacinamy skórkę na krzyż. Wkładamy do miseczki zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 1 minutę, wylewamy wodę, zdejmujemy skórki(łatwo odchodzą). Kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną chili, starty czosnek oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy DYNIOWE CURRY : filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym
cool and mintyliście limonki, są produktami ciężko dostępnymi. Przekonałam się że jednak nie...Składniki:4-6 łodyg trawy cytrynowej3 cm galangalu lub imbiru2 łyżeczki pasty curry2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki sosu rybnego3-4 liści kaffiru czyli liści limonki1 puszka mleka kokosowego1 pomidor1 łyżeczka pasty chilli1 papryczka chilli2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysichwarzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek(...)kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki trawy i galanalu. Dodajemy pastę curry. Dobrze mieszamy i chwilę podsmażamy.Sos rybny rozrabiamy z cukrem. Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem.Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście limonki. Gotujemy
Olikowa kuchniaczerwone curry z kurczaka Proste czerwone curry z kurczaka - składniki około 60 dag piersi z kurczaka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2-3 szalotki pokrojone w cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego(...)patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir
Cztery Fajeryszalotki pokrojone w cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Proste czerwone curry z kurczaka - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam(...)kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir i na niewielkim ogniu gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzyjemnością zajadam to, co wyczaruję w moich garach! Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem na bazie pasty curry, mleka kokosowego i orzeszków ziemnych. Tak tak, wiem, że już na samą myśl cieknie Wam ślinka! Z pomocą w moich kulinarnych poczynaniach przyszedł mi sklep Gustus ( http://www.egustus.pl(...)specjalnością kuchni indonezyjskiej. Przyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem. SKŁADNIKI: * filet z indyka – 300 g * czerwona pasta curry – 50 g * mleczko kokosowe – 250 ml * limonka – 1 szt * cukier trzcinowy – 1 łyżka * orzeszki ziemne – 150 g * olej kokosowy
Ostra na SłodkoJeśli lubicie ziemniaki to ta sałatka ziemniaczana jest dla Was. Dołączyła ona do grona poniższych sałatek z ziemniaków. Polana sosem o smaku curry jest naprawdę pyszna. SALATKA Z ZIEMNIAKÓW I SZYNKI SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM Składniki do sałatki: 6-8 sztuk ziemniaków 4 jajka garść kaparów(...)małych korniszonków Składniki na sos: opakowanie gęstego jogurtu greckiego 2 - 4 zabki czosnku łyżeczka curry sól pieprz garść koperku Ziemniaki porządnie umyłam i ugotowałam w łupinkach. Gdy wystygły pokroiłam je w plasterki i przełożyłam do miski. Następnie pokroiłam ugotowane jajka,kapary i ogórki. Powędrowały również do miski. W drugiej miseczce wymieszałam składniki do sosu. Polałam nim sałatkę. Można
potrawyregionalnekurczaka 1/2 cukinii 250 g boczniaków 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka przyprawy garama masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki sosu … Czytaj dalej Curry z boczniakami
czarrna od kuchnisosem jogurtowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 por 1 jabłko 1/2 strąka papryki 1 średni ogórek kilka różyczek kalafiora Sos 2/3 szklanki jogurtu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Sos Składniki sosu wymieszać Sałatka pora myjemy i tniemy w talarki jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej Ogórka kroimy w plastry Paprykę tniemy w paseczki Kalafiora dzielimy
Mieszam w Garnkutofu. Przepis inspirowany potrawą ze strony Słodko-Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca* 2 łyżeczki cukru* +do podania(...)ziemniaki będą miękkie. Jeżeli odparuje za dużo mleka, możemy dodać trochę wody - ziemniaki powinny przez cały czas być przykryte płynem. 3. Gdy ziemniaki będą już gotowe, do curry dodajemy cebulę i sos rybny. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowe! :) * UWAGA: Niektóre pasty massaman curry w swoim składzie mają już tamarynd i cukier. Koniecznie należy sprawdzić zawartość pasty
Tajskie smakiśledzi po duńsku będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone na sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 12% lub 18% 1/2 pęczka koperku 1 pęczek szczypiorku 1 cebula 2 ogórki konserwowe 3 łyżki kaparów 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka curry do smaku sól, pieprz szczypta cukru oraz jajka ugotowane na twardo koperek do posypania gotowej(...)drobno siekam i dodaję do sosu. Odsączone kapary z zalewy również siekam i dodaję do sosu. Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do sosu. Do sosu dodaję przyprawy, curry, doprawiam solą , pieprzem i szczyptą cukru i całość dokładnie mieszam- sos jest gotowy. Ugotowane jajka kroję w ćwiartki, jajek nie dodaję do sałatki tylko podam je obok gotowej
Uwaga Babcia GotujeFacebooka: MeCooks Smacznego Składniki na mięso z kurczaka w sosie. 60 dkg piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 80 ml mleka kokosowego pęczek zielonej cebulki 1/2 łyżeczka soli Marynata I. 8 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek sosu chili (pikantnego) 2/3 łyżeczki soli Marynata II: 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki curry 2/3 łyżeczki soli Kurczak na dwa sposoby Jak przygotować(...)włożyć pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Dodać sól oraz mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu do momentu, w którym papryka lekko zmięknie. Gotowy sos podzielić na dwie części. Pierwszą częścią zalać kurczaka usmażonego w marynacie curry a drugą w marynacie chili. Kurczaka podawać z ryżem, posypanego po wierzchu krojoną zieloną cebulką. Kurczak na dwa sposoby O czym warto pamiętać przygotowując
mecooksPrzepis na pyszną fasolkę szparagową z boczkiem w sosie śmietanowym z curry. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej 250 g boczku wędzonego 100 ml jogurtu naturalnego gęstego 100 ml śmietany 18% płaska łyżeczka curry sól, pieprz Przygotowanie Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Jogurt mieszamy(...)śmietaną, curry, solą i pieprzem. Boczek mieszamy z fasolką i polewamy sosem
e-PrzepisyKulinarneNieco orientalne, pikantne, z delikatną nutą owocowej słodyczy - jedne z moich ulubionych. Połączenie curry, chilli, kuminu, sosu sojowego z soczystym kurczakiem i słodkim mango to prawdziwa bomba smaków. Po prostu musicie ich spróbować! :) SKŁADNIKI (ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka kuminu
DefinicjaSmakukrewetki tygrysie – 250 g * cebula – 1 szt * korzeń imbiru – 2 cm * czosnek – 2 ząbki * nasiona kuminu – 1 łyżeczka * czerwona pasta curry – 2 łyżki * mleko kokosowe – 400 m * sos rybny – 1 łyżka * liść limonki kaffir ( ew. skórka z limonki(...)świeże zioła – kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę – szklimy. Wrzucamy przeciśnięty czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą. Smacznego
Ostra na Słodkoszklanki - oleju 1 puszka - ananasa 3 - marchewki 1 słoik - papryki marynowanej 330 g 1 czerwona papryka 6 ząbków - czosnku 5 łyżek - octu winnego 6 łyżek - sosu sojowego 12 łyżeczek - cukru 1 łyżeczka - curry ¾ szklanki - wody 1 łyżka - mąki ziemniaczanej Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki (ok.3x3 cm) i lekko oprószyć solą. Jajka wybić do miski, roztrzepać(...)kostkę marynowaną paprykę i kawałki ananasa. Czosnek pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Mieszając podsmażać przez chwilkę. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlać ocet winny i sos sojowy. Dodać cukier i curry. Delikatnie wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić usmażoną rybę i podgrzać w sosie. Podawać na ciepło lub zimno
Jadło i czytadło