attachment_7657" align="aligncenter" width="685"] Frittata z warzywami[/caption] Zobacz inne przepisy na obiad z jajkami w roli głównej: Jajka W Sosie Porowo-Śmietanowym Jajka Zapiekane W Kokilkach Jajka W Sosie Musztardowym Z Curry Jajka W Sosie Chrzanowo-Koperkowym Zapiekanka Z Jajek Artykuł Frittata z warzywami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnelitra wcześniej przygotowanego wywaru 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu 1,5 limonki lub cytryny makaron sojowy lub chiński chow mein opcjonalnie tofu naturalne 150 g Przygotowanie (15 minut z kostką(...)minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurkumę i kmin i podsmażamy kolejną minutę. - Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru - Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy - Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki - Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie - Gotujemy wybrany makaron i dodajemy
Pora na pora i pomidorasól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Przełożyć do szklanej miseczki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, curry oraz sosem sojowym. Wymieszać i odstawić. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cukinię w kostkę. Kaszę zagotować w osolonej wodzie. Cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli
Zgrabne Gotowanieskosie 4 liście kafiru 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji 400 ml mleczka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa 2 łyżki stołowe sosu rybnego 1,5 łyżki stołowej cukru palmowego Przygotowanie - wg oryginalnego przepisu z książki Piersi kurczaka kroimy w kostkę Do woka wlewamy połowę mleczka kokosowego. Podgrzewamy(...)czerwone papryczki pocięte po skosie 4 suszone liście kafiru 150 ml mleczka kokosowego (lubię gęste sosy) 150 ml bulionu drobiowego 5 łyżek stołowych czerwonej pasty curry do mięsa 2 łyżki stołowe sosu rybnego 2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia pasty curry 1 czubata łyżka stołowa drobno zmielonych wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki cukru palmowego Przygotowanie - z moimi modyfikacjami Piersi kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataINDYK W SOSIE Z CURRY, BIAŁĄ FASOLKĄ I MANGO, PODANY Z KASZĄ JAGLANĄ! Pożywne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie z dodatkiem mięsa z indyka. Sos jest delikatnie kremowy, złagodzony poprzez dodatek mleczka kokosowego, będzie też idealny dla dzieci, podany z kaszą jaglaną i świeżą szałwią. Bardzo proste danie, które na dobrą sprawę robi się prawie samo. To moje pierwsze curry(...)którego postanowiłam dodać przecier z mango. Zazwyczaj do curry dodaje pure z dyni pieczonej, ale postanowiłam poeksperymentować. I, jak ja się cieszę, że we mnie ta ciekawość ciągła za nowym smakiem. Sos jest po prostu obłędnie pyszny! Rewelacyjny, bardzo delikatny w smaku a zarazem aromatyczny i charakterny. Polecam Wam, dla mnie to strzał w dziesiątkę! SKŁADNIKI: - 2 udźce z indyka
SMYKWKUCHNIżółtej i zielonej sok z 1/2 limonki 1/2 puszki mleczka kokosowego 4 łyżki mąki z amarantusa 2 jajka 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1 łyżeczka czerwonej pasty curry TaoTao 3 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu z czosnkiem i miodem TaoTao do smażenia olej ryżowy do smaku pieprz cayenne PRZYGOTOWANIE Fileta umyj i pokrój w kostkę (kawałki około(...)Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Mięso w misce dopraw sokiem z limonki, pokrojoną papryką,sosem sojowym, sosem chilli, sosem czosnkowym i pastą curry. Teraz przygotuj ciasto. Mleczko wymieszaj z mąką z amarantusa, jajkami, pieprzem cayenne. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do mięsa i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej z ryżu. Nakładaj mieszankę łyżką
ClauditteMissCookingFarfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni włoskiej z kuchnią indyjską. Jest to odważne połączenie, gdyż jak wszyscy wiemy piękna i kusząca dynia wzrokiem jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi. W roli głównej dynia Hokkaido(...)kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem. Składniki: 250 g świeżej dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść startego parmezanu 1 garść mrożonego młodego groszku sól i pieprz 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry 1,5 łyżeczki przyprawy Tikka Curry sredniopikantna (dostępna w TESCO) 150 ml mleka
Wino Francja KuchniaFarfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni włoskiej z kuchnią indyjską. Jest to odważne połączenie, gdyż jak wszyscy wiemy piękna i kusząca dynia wzrokiem jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi. W roli głównej dynia Hokkaido(...)kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem. Składniki: 250 g świeżej dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść startego parmezanu 1 garść mrożonego młodego groszku sól i pieprz 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry 1,5 łyżeczki przyprawy Tikka Curry sredniopikantna (dostępna w TESCO) 150 ml mleka
Wino Francja Kuchniaziemniaczano -cukiniowe w nowym wydaniu - chrupiące z piekarnika. Oto moja kolejna propozycja szybkiego, łatwego i taniego obiadu - zajadajcie ze smakiem! Kurczak curry - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) - przyprawa curry - mielona kozieradka - sos sojowy - świeża natka pietruszki - połowa ostrej czerwonej papryczki chili Placki ziemniaczano - cukiniowe - 1 cukinia - 8 ziemniaków - 1 jajo całe + 2 białka - 2 czubate łyżki mąki żytniej razowej -sól(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35minut na rumiano. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, po czym kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy 2 łyżkami curry, łyżką kozieradki, oliwą i sosem sojowym. Odkładamy na noc do lodówki (min. na godzinę, żeby smaki przeszły). Kolejnego dnia na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka tak długo, aż będzie rumiany - pamiętajmy, żeby
Sajkofanka smakuMule można przyrządzać na różne sposoby, dzisiaj mam mule w sosie tajskim z mleczkiem kokosowym. Świeże mule myjemy i oczyszczamy. Najlepiej jest je wyszorować za pomocą ostrej drapaczki. Muszą być czyste muszelki i wszystkie muszą być zamknięte. Gdyby któraś z muszelek była lekko otwarta to uderz w nią nożem. Jak się zamnknie to znaczy, że jest dobra i świeża(...)razgrzanej patelni usmażyć pokrojoną drobno cebulkę, tylko tyle żeby zmiękła. Wlać wino, dodać pokrojoną trawę cytrynową, liście curry, zieloną pastę curry. Gotować tak długo, aż wino wyparuje. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Wrzucić oczyszczone mule, przykryć i gowoać około 5-6 minut. Co jakiś czas potrząsnąć. Mule powinny się otworzyć, gdyby sie któraś nie otworzyła
Kuchnia Pokoleńdań jest właśnie curry - szybkie, proste w wykonaniu, a na dodatek można wykombinować mnóstwo, mnóstwo wariancji smakowych. W lodówce miałam akurat kurczaka i marchewki, a w szafce sos sojowy i czerwoną pastę curry... a gdzieś po drodze kupiło się także kalafior. ;) I takim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania! Mięso można zamarynować dzień wcześniej, ale 1 godzina(...)kawałki kurczaka i obsmażać kolejne 2-3 minuty. Mięso wyłożyć do oddzielnego naczynia. Wrzucić marchew i kalafior, zagotować ze szklanką wody i mlekiem. Dodać kurczaka, czerwoną pastę curry i łyżkę-dwie sosu sojowego. Przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać energicznie w szklance
Kuchnia Elliebardzo smaczne danie jednogarnkowe. Oprócz tego, że curry dobrze smakuje, to również dobrze wygląda i cudownie pachnie. Curry to smak kuchni azjatyckiej, która bez aromatycznych i pikantnych przypraw nie istnieje. W moim daniu wykorzystałam świeży imbir, chili, kurkumę i gotową mieszankę curry w proszku, którą można zastąpić również pastą curry. Najlepsze curry wychodzi z dodatkiem mleczka kokosowego, jednak u mnie(...)łyżki curry w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki soku z limonki 200 ml śmietany 30% sól do smaku 3 łyżki oleju do smażenia szczypiorek do podania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić curry z imbirem i kurczakiem? Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem sojowym, łyżką curry
Kuchcik gotujeczerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól przyprawa Kotanyi zioła tajskie oliwa (do podsmażenia) makaron ryżowy świeża kolendra Wykonanie: Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić ziołami tajskimi Kotanyi. Odstawić(...)warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować. Na koniec dodać kukurydzę, mleczko kokosowe, sok z limonki. Doprawić sosem sojowym, curry i ewentualnie solą. Podawać z makaronem ryżowym i kolendrą
zadanie-gotowanieCałość jest niezwykle aromatyczna i posiada wyrazisty smak. 1 pierś z kurczaka (podwójna) 100g ryżu 1 jajko około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka) sos sojowy 1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli curry kurkuma słodka papryka sól Dodatkowo: mąka olej Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i polać sosem sojowym. Po 5-10 minutach obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni(...)solą. Ugotować ryż na sypko (w osolonej wodzie). Do ryż dodać odrobinę kurkumy i curry (dla koloru). Mięso przesunąć na brzeg patelni i obok wbić jajko. Po chwili wymieszać. Dodać ryż oraz warzywa. Podlać niewielką ilością wody i dodać sos chilli. Całość podgotować 10 min. Doprawić wg smaku
Di gotujeJeden z moich dwóch ulubionych sosów na bazie majonezu ♥ Nadaje się idealnie do sałatek, potraw z ryżem czy na kanapki. Polecam! 🙂 Składniki: 6 łyżek majonezu sok z 0,5 cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry w proszku 2-3 ząbki czosnku pieprz czosnek przeciśnij przez praskę połącz wszystkie składniki – dopraw pieprzem i gotowe! [...] Artykuł SOS CZOSNKOWY
SandraFrej.comPory kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Doprawiamy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, z tym że do wody dodajemy przyprawę curry i masło. Przygotowujemy sos. Koperek siekamy bardzo drobno. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, masło i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy koperek i śmietanę(...)zagotowujemy - ok. 1 minuta. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka konieczność. Na talerzu układamy kawałki łososia, na nim układamy pory. Obok serwujemy ugotowanego kalafiora lub brokuły oraz ryż curry. Całość polewamy sosem koperkowym. Smacznego
Chocolate Muffin BlogFilet z kurczaka jest tak uniwersalnym produktem, że możemy przygotować za jego pomocą całe mnóstwo smacznych, szybkich i prostych dań. Zachwycą one nas nie tylko prostotą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj przepis na szybko. Czasem się zdarza, że nie mamy za dużo czasu, jesteśmy zmęczeni, a jeść się chce. Wtedy można się posiłkować rożnymi gotowcami i
slodkokwasnaplSponsorem tego tygodnia jest… nie jedna literka, a całe słowo. CURRY. Dokładnie tajskie zielone. A jeszcze dokładniej, ze świeżo kręconej domowej, zielonej pasty curry. Zaczęło
slodkokwasnapl