sos curry - 2998 przepisów (strona:17/200)

PRZEPISY NA OBIAD NA WIOSNĘ - 20 PROSTYCH DAŃ! 501

zdjęcie i przejdź do przepisu! OMLET ZE SZPARAGAMI I PSTRĄGIEM ZUPA RYBNA Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ! DOMOWE JEDZENIE! RAVIOLI ZE SZPINAKIEM! KURCZAK W SOSIE CURRY Z ANANASEM! MNIAMMM! POMYSŁ NA BRUKSELKĘ I KURCZAKA W ZIOŁACH! DIETETYCZNA SAŁATKA DO PRACY Z TUŃCZYKIEM JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) SZASZŁYKI Z KURCZAKA I ANANASA Z RYŻEM

SMYKWKUCHNI
KOKOSOWE PULPETY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY 144

Delikatne kulki z mięsa mielonego z dodatkiem wiórków kokosowych polane korzennym sosem curry w towarzystwie sypkiego ryżu to pyszna propozycja na lekki obiad. Ja przygotowałam je na parze ale można ugotować je np. w bulionie warzywnym lub upiec w piekarniku 😊 PULPETY: 200 g mięsa mielonego z kurczaka 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 duże jajko

Marcepanowa kuchnia
Negimaki z shiitake 193

risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej potrawki, by dodać im wyrazistości. Pasta tamaryndowa, tamaryndowiec – uzyskuje się z przypominających strąki owoców pochodzącego z Afryki drzewa tamaryndowego (obecnie uprawianego głównie w Indiach), które charakteryzują się kwaśnym(...)smakiem i taki też smak nadaje potrawom, zawiera bowiem aż 12% kwasu winnego (naturalny cukier, który także występuje w strąkach nie równoważy dużej zawartości kwasu). Dodaje kwaśnego smaku potrawom curry, sosom, marynatom. W Azji, skąd dotarł z Afryki przez Bliski Wschód, jest szczególnie popularny w Tajlandii i Indiach, poza Azją – w Meksyku. W Europie jest jednym ze składników sosu

mojewypiekiinietylko
Domowe nuggets'y 201

łyżką mleka olej do smażenia (najlepszy kokosowy, bezzapachowy) Przygotowanie: Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na kwadraciki o boku około 2 cm i grubości 1 cm. Przyprawiamy curry, papryką oraz solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Płatki kukurydziane rozdrabniamy w blenderze. Można zamiast tego rozsypać płatki na desce i przejechać po nich wałkiem(...)ciasta.  Każdy kawałek panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Idealnym dodatkiem będzie Kremowy sos curry

Piąty grzech główny
Grillowany kurczak curry i sałatki 156

Słońce nas dzisiaj rozpieszczało, wiec się grillować chciało. Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku świeży lubczyk, pieprz i sól pozapraszały. Kurczak stwierdził, że same ziemniaki to za mało i coś by jeszcze się przydało. Ziemniaki sałatkę z świeżych warzyw zaproponowały, bo ochłodzenia i kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych(...)smakowały i nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna i druga w smaku była wyjątkowa. Składniki: 1  duży kurczak,   marynata: 3 łyżki sosu curry Winiary, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki na sałatkę grillowaną

Moniki Smakołyki
Makaron curry w połączeniu mięsno warzywnym 188

patelni. Jeśli mamy 2 piersi z kurczaka, jedną kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy z warzywami. Mały jogurt naturalny mieszamy z solą, pieprzem i 2 łyżeczkami curry. Zalewamy warzywa i kurczaka.  W samym czasie gotujemy makaron.  Drugą pierś przyprawiamy (sól, pieprz, oregano). W lodówce znalazłam kilka plastrów szynki więc dodatkowo nacięłam mięso i je nadziałam(...)zwykle obsmażam na oliwie, a później dolewam trochę wody, by pierś się dusiła. Wtedy nie jest sucha. Ok. 5 minut z każdej strony, przewracając co jakiś czas. To sosu curry dodajemy makaron i wszystko mieszamy.  Wykładamy na talerz. Pierś, którą smażyliśmy w całości kroimy na plasty i układamy na makaron. I voilà

Mój Smak na Życie
Burgery z wędzoną rybą i soczewicą 104

wędzoną rybą i soczewicą ” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy kotlecik rybny. Soczystości całemu burgerowi nadają te same dodatki, czyli sos curry na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, dżem morelowy oraz surówka z marchewki. Jako, że burgery bez sałaty dla mnie nie istnieją, musiałam ją dodać i do tych burgerów

Moja Delicja
Kurczak z brzoskwiniami 192

Dzisiaj zapraszam do przygotowania kurczaka z brzoskwiniami w sosie curry. Jest to pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Poniższe danie najlepiej smakuje podane z ugotowanym ryżem. To taki słoneczny obiad w pochmurny dzień :) Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1 duża puszka brzoskwiń w syropie + 1 szklanka soku(...)puszki 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz curry olej do smażenia  Pierś umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać kawałki kurczaka. Przesmażyć na złoty kolor. W międzyczasie sok z puszki odlać do szklanki, a brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Do podsmażonych piersi wlać sok z brzoskwiń. Całość smażyć

Ugotować
BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WRAPY Z MIGDAŁOWYM SOSEM "MAJONEZOWYM", CUKINIĄ, GUACAMOLE, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 157

Najważniejsze w tym daniu są jednak walory odżywcze. Naleśniki z komosy ryżowej to źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu składników mineralnych i witamin. Migdały i słonecznik, będące składnikiem sosu "majonezowego", stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy E, błonnika, potasu, magnezu, wapnia, itd. Jeśli dodać do tego szpinak bogaty w żelazo, cukinię  - w magnez, potas, witaminy(...)mnie - brązowa), 1/2 szklanki prosa, 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,  woda, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej. Guacamole: 3 awokado, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki curry. Sos "majonezowy": 1/4 szklanki migdałów (moczone przez noc), 1/4 szklanki ziaren słonecznika (moczone przez noc), 2 łyżki sosu z cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kurczak curry z dynią, coleslaw i ryżem 139

Dzisiejszy obiad to kurczak curry ugotowany na kokosowym mleku z dynią. Curry przypomina pulled chicken . Gotowałam je długo na małym ogniu. Dynia rozgotowała się i zagęściła sos. Mięso rozerwałam widelcem wzdłuż włókien. Curry wygląda ciekawie, jest słodkie i lekko ostre w smaku. Świetnie pasuje z coleslaw, które na odmianę jest kwaśne i chrupiące. Gotowanie curry sprawia mi wielką przyjemność(...)łyżki ryżowego octu 1 łyżka oliwy sól do smaku Dodatkowo ryż na sypko z czarnuszką 4 łyżki orzechów, cashew, migdały, laskowe, włoskie Kokosowe mleko wlej do garnka. Dodaj curry, rybny sos, soję i kajeński pieprz. Wymieszaj i zagotuj. Do gotującego się sosu włóż mięso z kurczaka i pokrojoną w kostkę dynię. Przykryj pokrywką i gotuj curry przez 2,5 godziny

codojedzenia
Kuskus- szybki obiad ;) 402

średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie:Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę". Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab(...)też kukurydzę, dusimy wszystko razem.Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka.Na koniec mieszamy wszystko z kaszą kuskus i chwilę smażymy. Doprawiamy sosem sojowym, curry, oregano i bazylią.Podajemy na ciepło.Zainspirowana przepisem z bloga -->Roślinożerka

Czerwona Porzeczka
KURCZAK TIKKA MASALA 93

prostych składników, które łatwo przygotujesz w domu.      Indyjski kurczak tikka masala z tego przepisu z powodzeniem może rywalizować z każdą indyjską restauracją. Bogaty i kremowy sos masala z aromatycznymi, złocistymi kawałkami kurczaka jest jednym z najlepszych jakie znam. Kurczak tikka masala - oryginalny przepis.     Oryginalny tikka masala jest zwykle przyrządzany z kurczaka marynowanego w jogurcie, następnie(...)najlepiej podawać z ryżem Basmati, z ryżem z masłem czosnkowym albo kuminem i świeżą kolendrą. Obowiązkowy jest świeży chlebek Naan lub podpłomyk do maczania w sosie masala. Aromatyczne, złociste kawałki kurczaka w niesamowitym sosie curry - oto najlepszy przepis na kurczaka tikka masala. Kurczak tikka masala - przyprawy: około 600g mięsa z kurczaka (filet albo odka bez kości i skóry), pokrojone

Moja Książka Kucharska
Wafle extra cienkie ryżowe 165

takie właśnie uwielbiam. Ale można też podawać z różnymi dodatkami. W moim domu wafelki świetnie sprawdziły się z pastą jajeczną : Drugi wariant pasta jajeczna  z dodatkiem sosu curry Wafle ryżowe naturalne extra cienkie      Good Food                  Wafle  powstają z naturalnych zbóż pełnoziarnistych. Zdrowa przekąska bez zbędnych kalorii(...)ryżu brązowego sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna źródło błonnika: 3,8 % Mała Paczka = 7 wafli = 30 g W moim domu wafelki świetnie sprawdziły się z sosem tiramisu                                  Drugi wariant wafelki z marmoladą z dzikiej róży Więcej o wafelkach

Kuchnia Danusi
Indyjskie kotlety ziemniaczane 302

lunch do pracy najczęściej zabieram makarony, tajskie curry i oczywiście różnego rodzaju sałatki. Są to jednak dania, które mogą się znudzić. Ostatnio przygotowując się wieczorem do pracy zauważyłam, że lodówka jest kompletnie pusta. Zostały tylko ziemniaki, a w zamrażarce paczka zielonego groszku. Połączenie ziemniak-groszek od razu podsunęło mi skojarzenie z kuchnią indyjską i kotlecikami Aloo Tikka . Okazało się(...)nieszablonowe. Dobrze smakują na zimno, jak i na ciepło co jest istotne, gdy nie mamy miejsca do odgrzania. Możemy je podawać także jako obiad – wraz z dowolnym sosem curry. Z podanej porcji wychodzi ok. 16 sztuk. Są genialne w swojej prostocie. Indyjskie kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko ¾ szklanki mrożonego groszku 2 łyżki mąki (skrobi

Poezja smaku