Polanie gorącej potrawki curry chłodnym sosem czosnkowym okazało się strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne, sycące i rozgrzewające. 4 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 1 cebula 200g pieczarek 1 puszka pomidorów 1-2 łyżeczki curry sól, pieprz Sos czosnkowy: 300 ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz(...)zależności od preferencji). 2. Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt łączymy z przeciśnietym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Chłodzimy. 3. Na talerz wykładamy ryż, drobiowe curry. Danie polewamy obficie sosem czosnkowym. Możemy udekorować posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniczarne!). Zdjęte z patelni placuszki są elastycznie, kiedy wystygną nieco stwardnieją, ale wtedy wystarczy je chwilę podgrzać na patelni by znowu zmiękły. Swoje tortille podałam z kurczakiem curry i sosem z mango: Składniki na kurczaka curry z sosem mango-chili: 200 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka dobrej jakości mieszanki curry sól do smaku ząbek czosnku(...)Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju roślinnym. Oprószyć solą, curry i smażyć mięso 3-5 minut, aż się zezłoci. Dodać posiekany czosnek, krótko podsmażyć i zdjąć z patelni. Mango i chili posiekać drobno, dodać świeżą kolendrę. Gorącego kurczaka, sałatę i sos mango-chili układać na tortillach i składać lub zawijać według uznania. Podawać
Kulinarne Inspiracjejuż dużo jeśli chodzi o warzywa . Kotleciki smakują wspaniale , szczególnie pokochają je Ci co lubią smak słodkiego zielonego groszku – tak jak ja . Pasują do każdego sosu , ale wybitnie do curry lub jogurtowo-czosnkowego . Nawet na zimno są genialne . Polecam , nie tylko wegetarianom " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" /> Smażymy, na dość głębokim oleju na złoty kolor z obu stron . Po usmażeniu warto odsączyć nadmiar tłuszczu , układając kotleciki na papierowym ręczniku . Teraz wystarczy podać z sosem curry lub jogurtem doprawionym czosnkiem czy koperkiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> A na zimno z majonezem na chrupiącym toście ..pychota Smacznego ! Post Kotleciki z zielonego groszku
Ogrodnik w podróżywłaściwie ma ciemnozielony, matowy kolor, który po ugotowaniu staje się bardziej czarny. Stąd gołąbki z tej kapusty w czerwonym sosie wyglądają zjawiskowo i pasują idealnie na Halloween. Gołąbki przyrządzam naprawdę różnie. Lubię gołąbki z kaszą . Lubię również gołąbki z sosem curry . Najbardziej jednak zaskoczyłam rodzinę przepisem na gołąbki z rybą . Oczywiście latem gotuję gołąbki z młodej kapusty , a kiedy już(...)firmy The Green Woodpecker trill zawierają mnóstwo przypraw i suszonych grzybów. Farsz jedynie doprawiłam solą i pieprzem. Jaki sos lubicie do gołąbków? Najczęściej gotuję sos pomidorowy, ale jak wspomniałam wcześniej próbuję podać gołąbki z innymi sosami jak grzybowym, krewetkowym czy curry. Gołąbki z czarnej kapusty w krwisto – czerwonym pomidorowym są smaczne i proste w przygotowaniu. Gołąbki z czarnej kapusty
codojedzeniaDyniowe drożdżowe bułeczki ( na słono) Kurczak z pieczarkami w śmietanowo-dyniowym sosie Spaghetti w sosie dyniowym, z kurczakiem, suszonymi pomidorami i brokułami Zielony makaron ryżowy w dyniowym sosie curry Kasza gryczana w sosie dyniowy z masłem orzechowym; z pieczarkami i brokułem i coś na słodko mrożony smoothie banan-dynia
More food, love and dreamsstronie wujka Bena piszą, że " Tajski Sos Curry z pędami bambusa Uncle Ben’s® to idealna propozycja dla miłośników tajskiej kuchni. Tradycyjne połączenie delikatnych warzyw, kolb małej kukurydzy i pędów bambusa z nutą mleczka kokosowego i orientalnymi przyprawami. Sos idealnie pasuje do dań z drobiu i dobrze komponuje się z krewetkami oraz z ryżem jaśminowym Uncle Ben’s." Mój kurczak(...)sosie tajskim świetnie skomponował się z ryżem Basmati. Danie przygotowywałam na rodzinny 4 osobowy obiad. Podobno było pyszne ;) Składniki: - 1 słoik sosu Uncle Ben's Tajski Curry - 800 gram piersi z kurczaka - 200 gram ryżu basmati Uncle Ben's - 3 łyżki oleju do podsmażenia kurczaka - sól, pieprz do smaku oraz świeża natka pietruszki Przygotowanie: Nastawiamy wodę na ryż, solimy
Życie zaczyna się w kuchnitego typu daniami. Aby przełamać nudne i utarte schematy postanowiłam pierś kurczaka zamarynować i ugotować przez kilka minut na parze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować. Składniki (na 2-3 duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw(...)skórki z cytryny do momentu aż ten wchłonie cały płyn. Do ugotowanego ryżu dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. Piersi kurczaka wyciągam z sosu i kroję na plastry. Porcję curry podaję z ryżem i pokrojoną piersią kurczaka. Dekoruję posiekaną bazylią. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaChicken Curry Soup - czyli drobiowa zupa z curry. W mojej wersji to bardziej jednogarnkowa potrawka z kawałkami kurczaka, marchewką i ziemniakami w sosie curry. I w sumie o ten sos najbardziej chodzi. Przy duszeniu dokładanych kolejno składników z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym sos robi się pyszny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPiersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. Oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem (1 łyżeczka). Do miseczki wlać mleko kokosowe. Dodać czerwoną pastę curry i sos rybny. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić oprószone pieprzem kawałki kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez około(...)warzywami wrzucić podsmażonego kurczaka wraz z płynami ze smażenia. Dobrze wymieszać, przykryć i dusić przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodać mleczko kokosowe z pastą curry i sosem rybnym oraz chili w proszku. Wymieszać i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ognień do minimum i gotować jeszcze przez kilka minut (około 5). Dodać curry oraz drobno posiekaną
Gospodyni MiejskaPyszny i prosty przepis na orientalny obiad – kurczak i warzywa w żółtym sosie curry podane z ryżem. Składniki (na 4 porcje): podwójna pierś z kurczaka 200 g groszku mrożonego duża czerwona papryka puszka krojonych pomidorów puszka mleczka kokosowego (400g) duża marchew pół łyżeczki imbiru dwie płaskie łyżeczki curry szczypta cynamonu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki sosu chili
e-PrzepisyKulinarneobok przepisu Małgosi z bloga Qchenne Inspiracje . Wprowadziłam jednak do niego swoje małe modyfikacje. Całość smakuje wspaniale, wyraziste curry w połączeniu z kwaśną limonką nabiera orzeźwiającego smaku, które świetnie podkreśla pikantność chili. Praktycznie bezsmakowy makaron ryżowy chłonie jak gąbka smak sosu, dzięki czemu z każdym kęsem czujemy tę ciekawą nutę. Danie w sam raz dla tych, którzy lubią odkrywać. Składniki(...)łyżka zielonej pasty curry (może być żółta, ja miałam tylko zieloną) 2 łyżki oleju ryżowego ½ limonki 200g makaronu ryżowego Opcjonalnie 1 mała papryczka chili Przygotowanie: W miseczce wymieszać pastę curry, sos rybny, ostrygowy i sojowy oraz opcjonalnie drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki na około godzinę. Makaron przygotować wg instrukcji
Fabryka pomysłóworientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz - opcjonalnie: imbir Najpierw mięso. W zasadzie dowolne, choć kurczaka przyrządza się najszybciej, pociachane w kostkę i zamarynowane w sosie
Kulinarne zapędy KokosaObiad z piekarnika z sosem miętowym. Zapiekany kalafior z nutą curry i do tego bataty(...)Lekko, zdrowo i pysznie za razem. 1/2 kalafiora 1 batat 1 papryka żółta 70 g kabanosów sól, pieprz przyprawa grecka 1 garść szpinaku baby 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka curry sos: 1/2 szklanki jogurtu greckiego sól pieprz 1/2 szklanki listków mięty Batata obieram i kroję w paski jak na frytki.Kalafiora dzielę na różyczki małe. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam
wesoła kuchniasól, pieprz Wykonanie: Sos curry: majonez, śmietanę i curry mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i sos do śledzi mamy gotowy Śledzie kroimy w centymetrowe paski (na ukos), zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce lub pojemniku układamy warstwowo: sos, śledzie, cebula, ananas, sos, śledzie... itd. Na samej górze musi być sos. Tak przygotowane śledzie odstawiamy
IMPRESJA SMAKUsosu sojowego1 łyżeczka pasty currynatka pietruszki200 gr chińskich noodli Wykonanie:Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu.Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min.Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy i smażymy 1 min.Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle
Smaki Edyty