się kojarzy. Sporo rożnych składników rozłożonych na dużym, głębszym półmisku. Podstawą są brokuły, ale również mamy: jajka , pomidory, paprykę, ser fetta. Sałatka bardzo dobrze smakuje polana sosem curry. SKŁADNIKI: 1 obgotowany brokuł ( nie za miękki) 1/2 papryki czerwonej i żółtej 3-4 jajka ugotowane na twardo 3 małe pomidory 1 cebula czerwona 1 opakowanie sera fetta(...)sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki curry sól pieprz do smaku opcjonalnie 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę WYKONANIE: Na dnie półmiska układamy rozdrobniony brokuł. Następnie posypujemy skrojoną w kostkę papryką. Na to układamy jajka pokrojone w ósemki, można jeszcze przekroić ósemki na połówki. Pomiędzy jajka układamy pomidory również pokrojone w ósemki. Cebulę
W kuchennym oknie Ewyjogurtu naturalnego -ząbek czosnku -suszone oregano Do serka dodajemy śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę oregano, sól, odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. sos curry -2 łyżki majonezu -2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego -2 łyżki łagodnego ketchupu -1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki -1 ząbek czosnku -2 łyżeczki curry Wszystkie składniki dokładnie, ręcznie miksujemy
Kulinarne przemysleniaświątecznym stole nie może zabraknąć ryby, w moim domu króluje karp, który będzie propozycją dla starszej części rodziny, młodsi członkowie rodziny zadowolą się morszczukiem panierowanym z sosem curry. Jest to bardzo smaczna potrawa, która zauroczy nie jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 4 filety z ryby np. morszczuka 2 jajka bułka tarta olej do smażenia czarny pieprz sól(...)sos 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli garść orzechów włoskich pęczek natki pietruszki przepis Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, dodajemy przyprawę curry, cukier i sól a na końcu wlewamy sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Zawartość miski wlewamy do roztopionego
Smakowite DaniaRozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym Po prostu smacznie ! Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów pelati 400 ml mleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry sól morska do smaku 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu pieprz czerwony (kilka ziaren) 2 lub 3 ostre papryczki(...)szczypty przyprawy curry 1 łyżka oliwy 1 plaster masła Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażyć na niewielkim ogniu do zrumienienia się, w kolejności dodawać wszystkie wymienione przyprawy, przesmażyć, dodać pomidory, odparować z nich wodę. Na powstałym sosie ułożyć kawałki kurczaka
Wino Francja Kuchniazastanowienia, właściwie dlaczego nie? Zjawisko takie w Polsce istnieje i ma sie bardzo dobrze. Kto nie słyszał o Frytoburgerze powstałym w szczecińskim barze? Bułkę i frytki uzupełniliśmy domowym ostrym sosem curry i usmażonym na chrupko boczkiem. Końcowy efekt zaskoczył nawet mnie, mimo, że mój gust kulinarny jest odwrócony o 180 stopni. Składniki (2 porcje) -2 duże pity/ciabaty/lub inne ulubione pszenne(...)smażenia Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić w słupki. Obsypać solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić ziemniaki i smażyć. W międzyczasie przygotować sos. Marynowane papryczki włożyć do miseczki. Zblendować. Dodać jogurt, majonez, czosnek, tabasco i curry. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Gdy frytki będą juz prawie gotowe, przesunąć je na brzeg patelni, obok położyć plastry boczku. Smażyć
Zielona Kuchniaskładnikami miała być sałata, jajko i kiełki. Mówiąc szczerze długo zastanawiałam się co przygotować, ostatecznie jednak zdecydowałam się na przygotowanie prostej sałatki - ćwiartek jajek ułożonych na liściach sałaty, polanych sosem curry i udekorowanej kiełkami. Jednym słowem banalna i szybka w przygotowaniu sałatka, ale jednocześnie, moim zdaniem, bardzo efektowna. Wraz ze mną wyzwania podjęły się Malwina , Siankoo i Mops(...)łyżeczki pasty łagodnej) rzeżucha kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Na talerzu ułożyć liście sałaty (poodrywać twarde głąby), na nich układać ćwiartki jajka. Przygotować sos - w miseczce dokładnie wymieszać jogurt grecki z majonezem i pastą curry. Polać nim jajka. Udekorować kiełkami. Gotowe! Smacznego
Codzienne Gotowaniedziś dla Was coś pysznego – pieczone bakłażany gotowane później w sosie curry. To jedno z tych ukochanych dań – bardzo aromatycznych i uszczęśliwiających Nie wierzysz ? Spróbuj ! Składniki: 2 bakłażany (ok 800 g) 3 małe żółte cebule 3 – 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili świeży imbir – kawałek wielkości kciuka 1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki(...)patelni, dopraw solą i pieprzem i gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe oraz plastry bakłażana, gotuj około 15 – 20 minut – aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby – dopraw ponownie. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą. Smacznego
Moja pasja smakupaczki)) 2 cebule (pokroić w małą kosteczkę) 1 łyżka oleju 1 kartonik passaty 3-4 szkl ketchupu 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 1-2 łyżki curry pieprz 2 łyżki sosu słodkiego chilli (ile kto lubi) listonic_name = "Curry wurst (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 opakowania (po 10 szt) cienkiej białej kiełbaski (biała parzona też może(...)miód i przyprawy. Poddusić chwilę. Odstawić na bok. Krok 2 Pokroić kiełbaski na centymetrowe plasterki. Podsmażyć na dobrze nagrzanej patelni. Mają być chrupkie. Krok 3 Polać usmażone kiełbaski sosem, posypać curry i podawać od razu. Najlepsze są takie jeszcze chrupiące. Krok 4 Znakomicie komponują się smakowo z frytkami. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
CoolinarniePLwieprzowinę w curry. Zwykłe schabowe się już trochę przejadły, więc pomyślałem, że wykorzystam kawałek schabu w inny sposób. Bez mleka kokosowego, bez ananasa… lenistwo wzięło górę i wykorzystałem to, co miałem w domu. Składniki (na 2 osoby): 100g schabu lub innego mięsa wieprzowego pół czerwonej papryki 1 cebula 1 brzoskwinia 200ml śmietanki 30% pół łyżeczki curry sos rybny szczypta(...)czosnek się nie przypaliły. Paprykę kroimy w słupki i dodajemy do mięsa. Podobnie postępujemy z obraną brzoskwinią. Całość podduszamy kilka minut i dodajemy curry oraz śmietankę. Gotujemy kilka minut, aby śmietanka lekko odparowała i sos zgęstniał i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem. Smacznego
Jacob Tastesjest autentyczność składników – zdaję sobie sprawę, że to co teraz napiszę zabrzmi jak reklama, niestety – nikt mi za nią nie zapłacił… Od paru ładnych lat korzystam z past curry, sosów i marynat tajskiej firmy Kanokwan. Odkryłam je dość dawno na Amazon, zamówiłam, wypróbowałam… Żałowałam okrutnie, że są w Polsce niedostępne – ale teraz znajdziecie je w supermarketach w stałym asortymencie(...)500g schabu wieprzowego bez kości albo polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju kokosowego albo ryżowego 2 łyżki (30g) czerwonej pasty curry Kanokwan 2 łyżki startego imbiru 2 średniej wielkości ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kurkumy 400ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 4-5 liści limonki kaffir albo 1 łyżka skórki startej z limonki 2 łyżeczki brązowego cukru spora garść liści
Karo in the Kitchenarbuza… Spróbujcie sami! Składniki: sałatka: mieszanka sałat melon lub mały arbuz pomidorki koktajlowe papryka avokado krewetki tygrysie zielona pasta curry sos imbirowy: 100 ml oliwy 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki słodkiego sosu chili 2 łyżeczki mielonego imbiru 0,4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru łyżeczka musztardy sok z 1 limonki Przygotowanie: Arbuza lub melona kroimy(...)większa kostkę lub paski. Teraz przygotowujemy sos. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki lub innego naczynia i blendujemy. Dzięki temu składniki dobrze się połączą. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty dodajcie trochę oliwy. Sałatę, paprykę, avokado, pomidorki oraz kulki z owoców mieszamy w misce. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy. Wrzucamy łyżeczkę pasty curry i podsmażamy chwilę. Dodajemy krewetki i smażymy
Kulinarna PatilogiaTrudności pojawiły się przy wyborze jednego z sosów, ale postawiłam na łagodniejszy smak ze względu na mojego męża. Jako włoski smak postanowiłam przygotować nie typowe spaghetti z użyciem sosu Tandoori Curry firmy Pataks. Spaghetti Tandoori Curry Składniki: makaron spaghetti 500 g mięsa mielonego z kurczaka sos Tandoori Curry Pataks 50 g startego parmezanu szczypta soli 1 łyżeczka czosnku(...)bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienia się ich z obu stron. Ugotowany makaron odlewamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem by nie ostygł. Do garnka wlewamy sos dodajemy pulpeciki i stawiamy na gaz. Gotujemy sos na wolnym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na talerzu kładziemy makaron, potem wykładamy 5 pulpecików i polewamy sosem
Projekty ze smakiemopkaowanie) serka kremowego Arla Apetina papaja i curry - India 1/2 szklanki puree z dyni po 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki i kolendry (kilka listków odłożyć) 1/2 - 3/4 łyżeczki przyprawy garam masala garść orzechów nerkowca ziarenka z 1/2 granatu Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć(...)rozmieszać z kremowym serkiem i puree z dyni. Dodać natkę pietruszki i kolendry, chili, doprawić do smaku sosem sojowym i garam masala. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, posmarować 1/3 sosu curry. Następnie rozłożyć warstwę kurczaka z ananasem i rodzynkami. Całość pokryć resztą sosu i posypać nerkowcami. Piec w 180°C ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać ziarnami granatu
Pełny talerzlodówki. W tym czasie cebulę, imbir, chili oraz czosnek siekam drobno i smażę na oleju sezamowym do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry i smażę całość kilka chwil. Wlewam sok pomidorowy oraz mleko kokosowe i gotuję sos przez 20- 12 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i gotuję sos jeszcze(...)minut. Na koniec gotowania doprawiam sos solą oraz sokiem z cytryny. Ściągam sos z ognia i wrzucam kawałki marynowanej ryby. Odstawiam sos na 2 minuty. Po tym czasie sos curry podaję z ugotowaną, aromatyzowaną kaszą. Dekoruję świeżymi ziołami i ćwiartkami cytryny. Gwarantuję, że smak jest obłędny. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja