makaronu ryżowego cienkie nitki 40 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka kukurydzy słoiczek kiełków fasoli Mung puszka ananasa garść suszonych grzybów Mun (ok. 15g) łyżeczka curry sól do smaku łyżeczka sosu sojowego łyżka oliwy lub oleju do smażenia mięsa Sos: 3 łyżki majonezu 4-5 łyżek soku spod ananasa sól i pieprz do smaku Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić(...)gotować jeszcze przez 10 minut. Odcedzić, przestudzić i pokroić na cienkie paski. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Pokroić na krótsze kawałki. Mięso pokroić na cienkie paseczki, dodać sos sojowy, curry i sól do smaku. Usmażyć (ok. 3-4 minuty). Przestudzić. Dodać do makaronu razem z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ananasem, grzybami i kiełkami. Wymieszać majonez z sokiem
Maślane ciasteczkominut, fundując sobie podróż do krain dalekiego Orientu. Curry z kurczaka to rozgrzewające danie, jak znalazł na tę porę roku. Czas : 25 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Jest mnóstwo odmian curry o składzie zależnym od regionu, języka i wyzwanej religii kucharza. W języku Tamilów curry znaczy „sos”, który może zawierać mięso, owoce morza lub same warzywa. Najważniejsze(...)curry jest w curry W Polsce curry rączej jest mało popularne i nazwa kojarzy się chyba głównie z przyprawą curry, czyli mieszanką rozmaitych orientalnych przypraw z dodatkiem sproszkowanych liści curry. Do zrobienia prostego curry przyprawa curry wystarczy:) Czyli takiego jak nasze. Wystarczy kilka składników, żeby je przyrządzić: cebula, mleko kokosowe, pomidory w puszce, kurczak. I jeszcze coś:) Do naszego curry
Niedzielny kucharznakład pracy w sensie synchronizacji, ale efekt wynagradza. Składniki 24 muszle Świętego Jakuba półtora kg selera korzeniowego 100 g masła 200 ml gęstej śmietany 4 cykorie 2 łyżeczki curry cukier Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina sok z cytryny 2 szalotki listek laurowy 100 ml śmietany 18 % 200 g masła 1 pęczek koperku Przygotowanie Seler po obraniu pokroiłem(...)szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree. Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem
R'n'G Kitchenstarte ząbki czosnku - mała starta cebula - łyżka cukru - sól, pieprz do smaku - dwie łyżki sosu rybnego - łyżka sosu sojowego - 250g mrożonych krewetek - łyżka oleju kokosowego - ryż Basmanti i kolendra do podania Do rondla wlewam pokrojone pomidory, dodaję cukier, sól i pieprz (strożnie z solą, sos rybny i sojowy będą słone). Mieszam i gotuję 20 minut na wolnym ogniu(...)papierowym. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję starty imbir, czosnek i cebulę. Smażymy do lekkiego zarumienienia się. Dodaję krewetki, solimy i smażyę po minucie z każdej strony. Zalewam sosem, dodaję kurkumę, curry, kumin, ostrą paprykę, sos sojowy i rybny do smaku. Zagotowuję i zestawiam z ognia. Podaję z ryżem i kolendrą. Smacznego
Cook&Lovemały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej 1 l bulionu drobiowego łyżka masła łyżeczka pasty curry (zielonej) łyżka sosu chili liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy(...)plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchenmleku kokosowym i pomidorach smakuje pysznie. Danie przygotowałam z produktów z azjatyckiego tygodnia w Lidl . W sklepie możecie znaleźć m.in mleczko kokosowe, pastę curry, różne sosy, makarony sojowe, chlebek naan i wiele innych produktów. Zapraszam na zakupy oraz na wypróbowanie przepisu Post Kurczak curry w mleczku kokosowym pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujesobą gdybym nie dodała coś od siebie - stąd ta czarnuszka 😊 Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz czarnuszka grzanki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę(...)ilości takiej, by cały kalafior znalazł się pod wodą. Gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawy curry, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz sól i pieprz. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy na talerz, posypujemy czarnuszką i podajemy z grzankami
Kuchnia MagdaLenymoże tak smakować :) Każdy składnik kanapki już osobno smakuje wyśmienicie, jeśli połączymy je w całość wtedy efekt smakowy murowany. Najlepszą sprawą jest tutaj sos - połączenie bardzo zdrowego, słodkiego dżemu z rokitnika, wytrawnego, białego wina i orientalnego curry :) Bajka, spróbujcie koniecznie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: Grillowany kurczak: 250 g piersi z kurczaka 1/2 łyżki curry szczypta soli Sos: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 czerwonej cebuli 1,5 łyżki curry 125 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki dżemu 100% Rokitnik Łowicz 1 łyżka majonezu
Domowa cukiernia Ewyłechta moje podniebienie. A dziś w ramach dalszego eksperymentowania ze smakami Azji postanowiłam urozmaicić danie o sos mango-chutney. Efekt smakowy - zniewalający i niedościgniony! Sos idealnie skomponował się z mleczkiem kokosowym oraz mieszanką przypraw curry, czosnkiem i kurkumą. Mango-chutney to taka forma słodko-pikantnej konfitury przeznaczona głównie do podkreślania smaku dań mięsnych oraz owoców morza. Jego głównymi składnikami(...)czosnku sos mango-chutney ryż basmati lub jaśminowy Cycki podsmażamy na patelni. Równolegle na palniku obok do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Gdy mleczko będzie zagrzane dodajemy mieszankę przypraw curry, kurkumę oraz sos mango chutney. Podsmażoną pierś wrzucamy do wyrobionego w garnku sosu. Gotujemy jeszcze z 3 minuty. Danie gotowe do spożycia. Najlepiej smakuje z ryżem basmati bądź jaśminowym
upichconaKupiec (1 torebka), 3 młode marchewki, 500 g bobu, 1/2 czerwonej cebuli, garść listków mięty, sok i skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki hot madras curry, sól, cukier. Sos 2 garści agrestu, 1 łyżka masła, 1 żółtko, gałązka świeżego estragonu, sól i biały pieprz. Łosoś 2 kawałki. Do przybrania: ugotowany i wyłuskany bób, agrest, zioła(...)moim przepisie listki nasturcji, koperek), jadalne kwiaty (kwiaty kolendry i helichrysum tall curry zwanej kocanką), Przygotowanie: Sos: W rondlu rozgrzać masło, dodać agrest, łyżkę wody i listki estragonu. Dusić na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito, przełożyć na patelnię, dodać rozmącone żółtko i podgrzewać stale mieszając, nie gotować! Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli agrest będzie zbyt
SzczyptaSmaQattachment_7657" align="aligncenter" width="685"] Frittata z warzywami[/caption] Zobacz inne przepisy na obiad z jajkami w roli głównej: Jajka W Sosie Porowo-Śmietanowym Jajka Zapiekane W Kokilkach Jajka W Sosie Musztardowym Z Curry Jajka W Sosie Chrzanowo-Koperkowym Zapiekanka Z Jajek Artykuł Frittata z warzywami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnelitra wcześniej przygotowanego wywaru 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu 1,5 limonki lub cytryny makaron sojowy lub chiński chow mein opcjonalnie tofu naturalne 150 g Przygotowanie (15 minut z kostką(...)minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurkumę i kmin i podsmażamy kolejną minutę. - Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru - Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy - Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki - Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie - Gotujemy wybrany makaron i dodajemy
Pora na pora i pomidorasól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Przełożyć do szklanej miseczki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, curry oraz sosem sojowym. Wymieszać i odstawić. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cukinię w kostkę. Kaszę zagotować w osolonej wodzie. Cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli
Zgrabne Gotowanieskosie 4 liście kafiru 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji 400 ml mleczka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa 2 łyżki stołowe sosu rybnego 1,5 łyżki stołowej cukru palmowego Przygotowanie - wg oryginalnego przepisu z książki Piersi kurczaka kroimy w kostkę Do woka wlewamy połowę mleczka kokosowego. Podgrzewamy(...)czerwone papryczki pocięte po skosie 4 suszone liście kafiru 150 ml mleczka kokosowego (lubię gęste sosy) 150 ml bulionu drobiowego 5 łyżek stołowych czerwonej pasty curry do mięsa 2 łyżki stołowe sosu rybnego 2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia pasty curry 1 czubata łyżka stołowa drobno zmielonych wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki cukru palmowego Przygotowanie - z moimi modyfikacjami Piersi kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataINDYK W SOSIE Z CURRY, BIAŁĄ FASOLKĄ I MANGO, PODANY Z KASZĄ JAGLANĄ! Pożywne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie z dodatkiem mięsa z indyka. Sos jest delikatnie kremowy, złagodzony poprzez dodatek mleczka kokosowego, będzie też idealny dla dzieci, podany z kaszą jaglaną i świeżą szałwią. Bardzo proste danie, które na dobrą sprawę robi się prawie samo. To moje pierwsze curry(...)którego postanowiłam dodać przecier z mango. Zazwyczaj do curry dodaje pure z dyni pieczonej, ale postanowiłam poeksperymentować. I, jak ja się cieszę, że we mnie ta ciekawość ciągła za nowym smakiem. Sos jest po prostu obłędnie pyszny! Rewelacyjny, bardzo delikatny w smaku a zarazem aromatyczny i charakterny. Polecam Wam, dla mnie to strzał w dziesiątkę! SKŁADNIKI: - 2 udźce z indyka
SMYKWKUCHNI