sos curry - 2998 przepisów (strona:44/200)

PIKANTNE UDKA 126

tego Pyszna sałata i frytki , szczęście gotowe. 4 udka kurczaka lub pałek Na marynatę : ******************** 1/2 szkl.soku pomidorowego 1/2 szkl.keczupu 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu tabasco szczypta curry cukier kminek sól morska **************************************** Wszystkie produkty na marynatę wymieszać że sobą i odstawić. Udka myjemy ,osuszamy i nacinamy,znajdujemy marynatąni od stawiamy na kilka godzin do lodówki.Mięso przełożyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść? 173

uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta,  dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło mi do głowy, co sama robiłam i jadłam oraz

Pause Gotowanie!
KOKOSOWY KURCZAK CURRY W SOSIE Z MLEKA KOKOSOWEGO Z ANANASEM 193

kurczaka połowa świeżego ananasa 3 łyżki wiórek kokosowych puszka mleczka kokosowego opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej kawałek świeżego kawałka imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżka ostrej pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 szt. cebuli łyżka koncentratu pomidorowego olej sól ryż Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam,dodałam starty imbir,sos sojowy i polałam odrobiną oleju. Wymieszałam

potrawyregionalne
Zrolowane udko z piekarnika 115

udka sól pieprz pół łyżeczki curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz ziołowy staropolski szczypta chili w płatkach 2 łyżki oliwy Udka umyć, i wyluzować od kości . Zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami. W naczyniu przygotować marynatę z przypraw, oliwy, octu i sosu sojowego. Namoczyć i otoczyć porządnie w marynacie i odstawić na 2-3 godziny. Przełożyć

Gotowanie jest łatwe
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK 132

jest w tubie na której znajduje się czytelna etykieta zawierająca wszystkie niezbędne informacje o produkcie. Sam sos to sos majonezowy z dodatkiem warzyw: kapusty, cebuli i ogórka. Smak sosu podkreśla przyprawa curry, która idealnie nadaje mu walorów smakowych.  Jest on delikatnej konsystencji, świetnie nadający się do potraw mięsnych - wieprzowiny wołowiny czy też drobiu, jak i idealnie będzie komponował się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kilka pomysłów na... 146

serwuję coś słodkiego, póki lato, póki jeszcze można się lodami chłodzić (a nawet trzeba!)  Miłego dnia.   Ryż z zielona soczewicą, kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym   Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą  Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor   Naleśniki gryczane z serkiem chrzanowym, szpinakiem, pomidorami i wędzonym łososiem

More food, love and dreams
Jak zrobić naan z patelni 176

Naan to pieczywo wywodzące się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych curry i ostrych sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego wyrobu dodaje się jogurt. Upieczone na patelni placki polera się rozpuszczonym masłem, a ponadto chlebek dekoruje się świeżą kolendrą. Do naan dodaje się również czarnuszkę. Dzisiejszy przepis na naan to naan pieczony na patelni

codojedzenia
Thot man pla – TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE 255

wkładka” do burgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz – 300 g * groszek zielony – ok. 100 g ** * czerwona pasta curry – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * liście kafiru – 4 szt ** * cukier – 1 łyżka * bułka tarta – ok.3łyżki * olej

Ostra na Słodko
Thot man pla – TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE 199

wkładka” do burgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz – 300 g * groszek zielony – ok. 100 g ** * czerwona pasta curry – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * liście kafiru – 4 szt ** * cukier – 1 łyżka * bułka tarta – ok.3łyżki * olej

Ostra na Słodko
Piersi w marynacie egzotyczno europejskiej wypełnione serem 97

Składniki na marynatę: 1/2 słoiczka musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego  Składniki: 1 kg piersi z  kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia

ClauditteMissCooking
Przy świecach... czyli sałatka z kurczakiem! 144

pierś z kurczaka (może być 1 podwójna) 1x cebula dymka 2x pomidor (średniej wielkości) Główka sałaty masłowej Serek feta (feto podobny) Sól pieprz papryka ostra mielona 1 łyżeczkę curry 1 łyżeczkę Sos Winegret: (4 łyżki oliwy , sok z połowy cytryny (do smaku) ząbek czosnku , natka pietruszki, sól pieprz jak ktoś lubi ostra papryczka :) A więc zaczynamy : 1) Rozgrzewamy patelnie grillową

Wspólne smaki
Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami 261

się kupowania "dziwnych" składników. Większość z nich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej

Tajskie smaki
Naleśniki po meksykańsku 287

naleśnikowe. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy grubsze naleśniki.  FARSZ  Mięso mielone smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, przyprawę curry, papryczkę chili, sos tao tao. Jak dodamy przyprawy, mieszając dusimy jeszcze trochę na wolnym ogniu. Gdy farsz jest bardzo gęsty, dolewamy odrobinę wrzącej wody, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji

Kuchnia Danusi
Pierś kurczaka z dynią i czerwoną papryką 194

oknami jesienna aura, a więc cięższe sosy, mięsa i dodatek sezonowych warzyw zdecydowanie się sprawdzi. Ten sos, z dodatkiem curry i odpowiednią dozą pikantności z pewnością zasmakuje wielu osobom. Smacznego! Składniki: 1/2 piersi kurczaka 1 mała biała cebula 1/2 czerwonej papryki 200 g dyni  200 ml śmietany 18% 2 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki chili

Pasja Smaku
Surówka z kapusty pekińskiej 125

główki kapusty pekińskiej poszatkować,  zetrzeć jedną dużą marchewkę, dwa winne jabłka. Do tego dodać pół puszki kukurydzy. Zrobić sos z jednej łyżki jogurtu, dwóch łyżek  majonezu.Do sosu dodać odrobinę curry. Wymieszać z kapustą .Gotowe SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy