słodkie - 12682 przepisów (strona:183/846)

Imbir z gruszką w najprostszej formie 152

Przed Wielkanocą nabrałam ochoty na coś słodkiego. W związku z tym, że byłam naprawdę zajęta, nie miałam czasu ani siły na żadne skomplikowane wypieki. Sięgnęłam więc po najlepszą książkę o muffinach, jaką mam: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Szybko znalazłam inspirację - muffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam(...)tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie! Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkami Składniki: (na 12 sztuk) suche: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowy zawrót głowy 163

bardzo chcę już nosić szorty. O. Dzisiaj jednak, nie bacząc na moje wczorajsze poczynania, chcę Wam napisać o cieście z początku tygodnia, które przygotowałam, żebyśmy mieli coś słodkiego do podjadania w urodziny C. (i nic nie szkodzi, że tak się najadłam w restauracji, że ciacho jedliśmy dopiero dnia następnego). Jakiś czas temu zaczęłam z fascynacją oglądać Baking mad with Eric(...)tylko nadarzyła się okazja, kupiła tymianek i upiekłam mega cytrynowe ciacho Erica. Wyszło obłędne - naprawdę bardzo cytrynowe, ale smaki są idealnie wyważone - nie jest ani za kwaśne, ani za słodkie. Cytryny zdecydowanie grają pierwsze skrzypce, ale nie są aż tak dominujące, jak można by się spodziewać. Pycha! Konsystencję ma bardzo ciekawą - niby biszkoptowo-ucieraną, ale jednak nieco cięższą, bardziej zwartą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowy smak lata 150

wykorzystać... Kilka malinek nie nadawało się już do spożycia, więc zostało mi niecałe sto gram. Za mało na ciasto, w sam raz na jakiś deser, ale słodkiego w domu pod dostatkiem... A czekać maleństwa już zdecydowanie nie mogły. Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam, z lodówki - mleko, i zmiksowałam sobie błyskawiczny, pyszny koktajl. Lekko(...)słodki, lekko kwaskowaty od malin, które jeszcze przecież przed sezonem. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Pycha! W dodatku miał uroczo różowy kolor, któremu przecież nie sposób się oprzeć. Wyszła mi szklanka jak na zdjęciu, czyli jedna spora porcja. Nie miałam najmniejszych problemów z jej pochłonięciem, ale jeśli chcecie podzielić się tym smakiem lata, wystarczy rozlać koktajl do dwóch mniejszych szklanek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śniadanie wyciągające z łóżka 159

wszelkie próby dotarcia do mojej świadomości zawodzą. Rano z kolei budzę się rześka jak skowronek w okolicach ósmej, kiedy on jeszcze śpi w najlepsze. I wtedy żadne całuski i słodkie słówka nie pomagają - odwraca się do mnie plecami, pies przyjmuje strategiczną pozycję z uszami na jego twarzy, i tyle mam z ich towarzystwa. Idę wtedy najpierw do łazienki, później wracam(...)pomarańczowym. Gdy przybiera ten cudownie złoty kolor, wrzucam pokrojony na kawałki rabarbar i smażę kilka minut. O mamuniu! Jak ja to lubię! Obezwładniający wręcz zapach, i ten obłędny smak - słodko-kwaśny, idealnie wyważony, z pomarańczową nutą. Nie można się nie zakochać... Do tego pancakes, czyli jedyne naleśniki, które potrafię przygotować. Tych kilka sztuk smaży się błyskawicznie, a naprawdę dobrze komponują

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 156

książka bowiem pełna jest najróżniejszych babeczek. Zmieniłam nieco składniki w przepisie na cytrynowe, zmniejszając drastycznie (z 280 na 120 g) ilość cukru. Z oryginalnego przepisu, obawiam się, wyszłyby słodkie ulepki, które smakowałyby tylko i wyłącznie cukrem. Moje wyszły idealnie wyważone, przynajmniej dopóki nie przykryłam ich czapeczką z kremu...  Muszę Was uprzedzić, że sposób przygotowania babeczek jest dość nietypowy - najpierw(...)się w ustach. Pycha! Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od  Limonki . Banalnie prosty i pyszny, smakujący cudownie białą czekoladą. Mega słodki, w połączeniu z babeczkami sprawił, że niemal można się nimi zakleić. Nie zmienia to faktu, że całość jest pyszna i znikają z lodówki jedna po drugiej w niewyjaśnionych okolicznościach... Muszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Co to jest deser? I mój pierwszy suflet 245

też deser...? Udałam się do źródła, czyli najłatwiej dostępnej  Wikipedii . Rzekła ona: Deser - potrawa jadana zazwyczaj na zakończenie posiłku głównego lub na podwieczorek czy drugie śniadanie. Najczęściej potrawa słodka. Tu nastąpiła całkiem długa lista tego, co deserem być może, a na koniec przeczytałam, że niekiedy za deser uważa się także ser, a nawet wypicie kawy . Hmpf(...)Wpadłby ktoś na to, że deser może być niesłodki...? Mi się taka idea w głowie wręcz nie mieści, no chyba, że zjemy schabowego po naleśnikach z bitą śmietaną i truskawkami.  Piszę o tym, bo zaczęłam się zastanawiać, jak zupełnie inne znaczenia nadajemy tym samym słowom. Dla jednego deser musi być w pucharku, inny powie, że ciasto też, jak najbardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Do góry nogami 151

upatrzone, ale było zdecydowanie zbyt wymagające. Byłam trochę zmęczona, robiło się późno, i właściwie to wcale nie chciało mi się nic robić. Ale był rabarbar i chęć na coś słodkiego, zaczęłam więc szukać czegoś prostego. Na blogu  Kocham gary  znalazłam przepis na odwracane ciasto z rabarbarem i białą czekoladą. Hmpf... Brzmi nieźle. Wszystko, co potrzebne, miałam w domu(...)kiedy je obróciłam, nadal nie robiło ogromnego wrażenia. Ten rabarbar jakiś taki... Niewyjściowy . Kiedy jednak ukroiłam pierwszy kawałek, szybko zmieniłam zdanie. Ciacho bowiem smakuje bosko! Jest dość ciężkie i słodkie, troszkę jakby blondies. Rabarbar pozostaje nieco kwaśny i wspaniale ożywia całość. I choć ciasto nie wygląda specjalnie reprezentacyjnie, wynagradza wszystko smakiem. W dodatku jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 124

Uwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej z górą bitej śmietany i świeżymi, orzeźwiającymi całość owocami. Klasyczna Pavlova podbiła moje serce, kiedy pierwszy raz jej spróbowałam. Od tamtej pory upiekłam ich całkiem sporo, w różnych wariacjach smakowych i kolorystycznych. Moja ukochana(...)przebije smaku świeżych truskawek w połączeniu z bezą. Taki bardziej elegancki Eton mess - który, swoją drogą, muszę w końcu kiedyś przygotować. Tym razem chodziłam po domu szukając czegoś słodkiego i zastanawiając się, jak zużyć ostatni już chyba rabarbar. Znalazłam cudny sernik, i niemal już zabrałam się za przygotowania, kiedy w oczy wpadły mi białka, które skryły się w kącie lodówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody, lody, lody dla ochłody... 217

pobiegłam do kuchni. Nie robi się ich długo (pomijając co półgodzinne miksowanie), więc efektami mogliśmy cieszyć się już wieczorem. W czasie przygotowań trochę się martwiłam - lody są bowiem mało słodkie, troszkę kwaśne (w ten charakterystyczny, jogurtowy sposób). Okazało się, że dodatek kruszonki jest kluczowy - nadaje ona słodyczy i tekstury, dzięki niej lody zjada się z prawdziwą przyjemnością. Połączenie masy(...)wyraźnym smaku jogurtu ze słodkimi okruchami chałki i orzechów w karmelu jest naprawdę wspaniałe - na upały, bo doskonale ochłodzi, i na poprawę humoru, bo nie sposób się nie uśmiechnąć do tych chrupiących kawałeczków. Polecam. Chrupiące lody jogurtowe Składniki: (na 800 ml lodów) 450 g jogurtu naturalnego skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 białka 2 łyżki cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 115

tutaj, jest raczej niecodzienny. Kiedy jednak podeszłam bliżej okazało się, że mają kolor, jakby przeleżały kilka miesięcy na strychu - takie jakieś brudne, zakurzone , zupełnie niewyjściowe... Przy tym jednak obłędnie słodkie i pachnące wprost niewiarygodnie. Dżem! Oczywiście, że idealne na dżem. Problem jest taki, że przetworów nie robię - nie chce mi się... Ciągle mam powidła śliwkowe sprzed dwóch(...)cudownie głęboki kolor, który aż zachęca do zanurzenia łyżeczki. Pachnie po prostu bosko, a smakuje jeszcze lepiej - truskawki podbite przyprawami, dzięki dodatku soku z cytryny całość ma wyważony, przyjemnie słodki smak. Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze można kupić truskawki! Dżem truskawkowy z wanilią, cynamonem i goździkami Składniki: (na 350 ml dżemu) 900 g truskawek 300 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ach, te domowe przetwory... 188

Uwielbiam własnoręcznie robione dżemy. Albo takie przygotowane rękami Babci czy Mamy... Pyszne są. Nie mdląco-słodkie, za to pełne kawałeczków owoców.  Samej nie za bardzo mi się chce te dżemy robić - gotowanie przez ileś tam godzin jakoś mnie nie kręci. Tym razem jednak nie miałam wyjścia... Kupiłam sobie kilogram nektarynek. Mniami , uwielbiam. Słodkie, soczyste, no i ten słoneczny kolor

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspomnienie lata 202

sprawdziliśmy jeszcze dawniej. Tym razem jednak nie starczyło nam sił, i w pewnym momencie najzwyczajniej w świecie zawróciliśmy. I wtedy w oczy wpadła mi jeżyna. Może i niezbyt słodka, ale pierwsza od kilku ładnych lat. W Danii bowiem jeżyny kosztują fortunę, a w Polsce jakoś nie mogłam załapać się na sezon... W każdym razie - najpierw jedna. Później druga, trzecia, kolejne(...)posiekaną czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Oblać masą ciasto, udekorować jeżynami. Smacznego! Tak naprawdę duńskie jeżyny kompletnie wysiadły przy włoskich - też udało nam się znaleźć takie dziko rosnące - słodkie i soczyste. Od razu widać, jak wielką różnicę robi słońce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sztuka kuchenna: makaroniki 174

wysiłku niż tradycyjna, makaroniki na jej bazie przygotować dużo łatwiej - jest stabilniejsza, bardziej odporna na błędy i nieuwagę. Makaroniki wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku, obłędnie słodkie, ale pyszne. Wybrałam takie na bazie orzechów laskowych - mają śliczny, kremowy kolor, pachną wspaniale, i są takie bardziej jesienne... Do tego prosty krem z nutelli i mascarpone - delikatny i słodki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawe gniazdka bezowe 191

cukru, zdecydowanie), a całość dekorujemy krwawą wiśniową frużeliną. Ja do jej przygotowania użyłam wiśni ze słoika. Mam je od Mamy, są takie prawie bez cukru. Sklepowe, jeśli są mocno słodkie, nie nadają się - frużelina wyjdzie mdła, a ma być lekko kwaskowa, żeby ożywić całość. Deser wygląda zachwycająco! I jest naprawdę pyszny, mocno słodki, ale wiśnie tę słodycz równoważą. Jeśli lubicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę się zadumałam... I lody 162

którym mieszkaliśmy. Najczęściej wybierałam te smerfowe, bajecznie niebieskie. Choć pierwszy raz zdecydowałam się na nie dopiero, gdy Dziadek solennie zapewnił, że nie są ze Smerfów zrobione. Pyszne były. Słodkie... Nie pamiętam już, czym dokładnie smakowały. Wiem, że już później takich nie jadłam. Może to magia miejsca, a może Dziadka...? I choć Babcia potrafiła go nieźle ofukać za kupowanie lodów przed(...)wychodziliśmy do parku, zahaczając o moje ulubione miejsce. Moje lody nie są niebieskie, a smakują cynamonem i pomarańczą. Trochę dynią. Mimo, że zimne, na przekór stereotypom, rozgrzewające. Kremowe i słodkie. Pyszne. A znalazłam je u  Doroty . Lody dyniowe z pomarańczą Składniki: (na l lodów) 400 ml mleka 500 ml śmietany kremówki (38%) 125 ml złotego syropu 110 g ciemnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania