Osobiście nie przepadam za strasznie słodkimi deserami, nie szaleję, jak widzę czekoladę, a mimo wszystko czasem mam ochotę zjeść coś, co przeniesie mnie w inną krainę, niż wszystkie mięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam(...)ponieważ również był sceptyczny i myślał, że te babeczki będą wytrawne, a tu psikus ;) idealne do kawy, na mały prezent (który dam dzisiaj mojej dobrej koleżance), dla fanów mniej słodkich rzeczy. Smacznego
Kitchens Alphabetgarnek z paleniskiem w pobliżu. Nam bardzo spodobały się bułeczki, określone w grze mianem Boiled Creme Treat. Szperając po Internecie, dowiedzieliśmy się, iż ich wygląd pochodzi od tradycyjnych, skandynawskich słodkich bułek o nazwie Skolebrød, Solskinnsboller lub Solboller. Każda wariacja różni się nieco dodatkami, ale najczęściej w składzie posiada kardamon, gotowany krem waniliowy, ciasto drożdżowe, lukier oraz wiórki kokosowe. Z ostatniego(...)punktów życia (a więc przydatne, gdy otrzymacie strzałę w kolano). OM NOM NOM! * zdjęcie bułeczek z gry pochodzi ze strony elderscrolls.wikia.com Świeżutki post BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenduża cebula 1 ząbek czosnku 250g mięsa mielonego 2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwek parmezan do posypania 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie: Sos: W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany ząbek czosnku i 1/2 cebuli. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na średnim ogniu przez(...)małym ogniu. Mięso : Na oliwie podsmażamy resztę cebuli. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy na średnim ogniu. Czekamy, aż nie będzie surowe. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej oraz majeranek i czosnek. Mieszamy. Czekamy, aż wyparuje woda. Dodajemy do sosu, mieszamy na małym ogniu. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. My uwielbiamy al dente, dlatego podczas gotowania często
Kitchens AlphabetCebula. 7-8. - Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta, - Grzyby Shitake, ilość wg uznania , - Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ - Pieprz czarny, - Pieprz ziołowy, opakowanie, - Papryka ostra i słodka do smaku, - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy /Ziemniaczki pieczone: - ziemniaki, - Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ , - olej, - pieprz czarny, - domowa mieszanka suszonych warzyw, - starty, żółty ser, WYKONANIE(...)chilli grys, czarnuszka./ "Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym nutą czarnuszki i czosnku niedźwiedziego. Pomimo, iż jest to absolutna nowość na polskim rynku, produkt ten zyskał uznanie wielu konsumentów." (Opis ze strony: Skworcu ) Nasza opinia: Genialna opcja
Wypisz Wymalujprzypadła nam do gustu, były kruche ciasteczka z migdałami, cantucci . Zajadaliśmy się z nimi na śniadanie w towarzystwie słonego serka (naprawdę pyszne połączenie) oraz w bardziej tradycyjnym zestawieniu, ze słodkim winem deserowym, Vin Santo. Przywieźliśmy również kilka paczuszek do Polski, jako prezent dla rodziny i znajomych. W czasie wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte , tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże(...)wzgórzach wokół miasteczka Montepulciano) oraz Brunello de Montalcino (z leżącego nieopodal miasteczka Montalcino). W czasie zwiedzania fortecy w Montalcino, skusiłam się na małą degustację w miejscowej enotece. Miłośnicy win słodkich powinni skosztować wymienianego już wina deserowego Vin Santo , zaś mocnych alkoholi (jak nasze chłopaki) grappy , tzw. wódki z winogron, będącej destylatem przefermentowanych wytłoków i pestek winogron. *** Ufff, jak widzicie
Chilli Czosnek i Oliwaprzepadają za bardzo pikantnymi potrawami. Przepis znalazłam na kanale Kocham Gotować . Składniki: 10 skrzydełek z kurczaka 300 gram mąki 1 opakowanie sproszkowanego czosnku 1 opakowanie ostrej papryki 1 opakowanie słodkiej papryki 1 cytryna 1 cebula 1/2 główki czosnku 1/2 kostki masła 200ml ketchupu 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz Dzielimy skrzydełka z kurczaka na 3 części(...)łyżeczkę ostrej papryki, sok z połówki cytryny, pieprz. Wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy 300 gram mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czosnku sproszkowanego, 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy wszystko razem. Następnie obtaczamy skrzydełka we wcześniej przygotowanej mące z przyprawami. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy skrzydełka i smażymy do momentu aż się zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy
Animelka Blogkrążki 150 gram małży w oleju 100 gram groszku (może być z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki chili w płatkach sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 350 ml bulionu szczypta szafranu sól pieprz ćwiartki cytryny do podania szczypior/pietruszka/kolendra Cebulę i czosnek(...)siekamy drobno i smażymy na oliwie, dodajemy kurkumę, słodką paprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprze, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu
Mango Papajamajeranek olej do smażenia Do sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule 500 g pomidorowej passaty 200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie olej do smażenia Dodatkowo: świeże zioła do podania (u mnie natka pietruszki) Najpierw przygotowujemy sos (spokojnie można to zrobić dzień wcześniej). Marchew trzemy na tarce(...)dodajemy passatę, przecier i wodę (tyle, by sos pozostał gęsty - ja dolałam ok. 250-300 ml) oraz przyprawy (sól i pieprz do smaku, 1,5 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich). Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dokładnie blendujemy (można użyć zarówno blendera kielichowego jak i ręcznego) i przecieramy przez metalowe sito. Sos przelewamy z powrotem
Ratunku obiadwyboru miałam różne rodzaje warzyw na patelnię, po polsku były najbliższe mojemu sercu ;). Wyborne warzywa, smażone w pysznej chrupkiej tempurze z piwem. Podawane z sosem sojowym, słodkim chili czy teriyaki popieszczą Wasze kubki smakowe tak, jak moje i mojej rodziny. Polecam i gorąco zachęcam do głosowania na mój przepis, a zostawiając komentarz uzasadniający swój wybór po przepisem walczycie(...)głosowe wsparcie ;) Składniki: opakowanie warzyw na patelnię IGLOTEX po polsku 75 g mąki kukurydzianej 75 g mąki pszennej ¾ szklanki zimnego piwa sos sojowy sos teriyaki sos słodkie chili olej do smażenia Wykonanie: Warzywa rozmrażamy. Mąki łączymy ze sobą i wlewamy zimne piwo, mieszamy dokładnie i wstawiamy na chwilę do lodówki. Rozmrożone warzywa osuszamy delikatnie
Malinowe Pocałunkikażdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi. My dziś chcemy przedstawić placki(...)cukinii ! :) Tak jak te ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo i przyjemnie, zjada się je szybko, z uśmiechem i mimo, że są dość sycące, to mało kto się przy tym ogranicza. Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane
Wypisz WymalujBISZKOPT CZEKOLADOWY: - 6 jajek, - 1 szklanka cukru, - 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład), - mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego, SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: - 330 ml śmietany 30%, - 300 g sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone, - 3 łyżeczki żelatyny, - pół opakowania cukru(...)wanilinowego, - cukier puder 250-300 cukru pudru, - 100 ml wody, SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: - 130 ml śmietany 30%, - tabliczka czekolady mlecznej, - 4-5 łyżek słodkiego kakao. DODATKOWO: - owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina, WYKONANIE BISZKOPTU: Całe jajka ubić z cukrem. Wymieszać budynie, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, Delikatnie zmiksować pianę z jaj z sypkimi składnikami. PIECZENIE: 180 stopni
Wypisz Wymalujlekarstwo - odrobinę w cieście i trochę w bezie. Jeśli o mus jabłkowy chodzi - dosładzanie zależy od jabłek. Wiadomo, podniebienia są różne, o gustach się nie dyskutuje, jedni lubią bardzo słodko, inny są oszczędni przy dodawaniu cukru, a my... my kochamy cynamon! I to jego dodajemy sporo. Dwa słowa o musie. Ten na zdjęciu nie wygląda popisowo. Owszem smakuje rewelacyjnie(...)zamienią się w mus, dusimy je tłuczkiem do ziemniaków, wsypujemy cynamon (sporo! My dajemy co najmniej 1 opakowanie całe), dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym, ale jeśli mus jest wystarczająco słodki - pomijamy, Do musu dodajemy odrobinę masła, aby nadać mu kremowej konsystencji. Można dodać rodzynki. - ciasto - Z mąki, masła, jajek, cukru wanilinowego i cukru pudru zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego
Wypisz Wymalujudka - Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta, - Cebula, 75 dag - 80 dag, - Czosnek, 5 główek - Przyprawy: * pieprz czarny, * pieprz ziołowy, * domowa mieszanka suszonych warzyw, * ostra papryka, * słodka papryka, * mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi - zioła: * oregano, * bazylia, /Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie(...)chilli grys, czarnuszka./ "Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym nutą czarnuszki i czosnku niedźwiedziego. Pomimo, iż jest to absolutna nowość na polskim rynku, produkt ten zyskał uznanie wielu konsumentów." (Opis ze strony: Skworcu ) Nasza opinia: Coś niesamowitego! Barwna
Wypisz Wymalujmniejszych muszli makaronowych żytnich 450g mrożonego szpinaku 150-200g sera typu feta 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz świeżo mielony gałka muszkatołowa słodka mielona papryka ulubione zioła: oregano, bazylia, itd. olej do smażenia Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al'dendte (już miękki, ale z wyczuwalną twardością, sztywnością - półtwardy). Przelewamy go zimną(...)oraz w następstwie wyparuje praktycznie cały płyn. Ser feta kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku, dokładnie mieszamy - częściowo się rozpuści. Na samym końcu doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, papryką słodką mieloną i ulubionymi ziołami. Przygotowaną masę wkładamy do muszelek, układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym żółtym serem, przyprawami i wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut
W kuchni Karmel-itkioścież by wywietrzyć dom. Ciężko z nimi mam. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu penne pełnoziarnistego 250 g małży (mogą być w zalewie, ale należy je wypłukać) Słodka papryka Ostra papryka Olej rzepakowy do smażenia Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Makaron należy ugotować al dente. Małże (o ile są w skorupkach obrać) i wrzucić na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną(...)oleju. Przyprawić słodką i ostrą papryką, dodać soli. Podawać w towarzystwie pietruszki
Czarnawisienka