słodkie - 12682 przepisów (strona:185/846)

Lody, lody, lody dla ochłody... 205

pobiegłam do kuchni. Nie robi się ich długo (pomijając co półgodzinne miksowanie), więc efektami mogliśmy cieszyć się już wieczorem. W czasie przygotowań trochę się martwiłam - lody są bowiem mało słodkie, troszkę kwaśne (w ten charakterystyczny, jogurtowy sposób). Okazało się, że dodatek kruszonki jest kluczowy - nadaje ona słodyczy i tekstury, dzięki niej lody zjada się z prawdziwą przyjemnością. Połączenie masy(...)wyraźnym smaku jogurtu ze słodkimi okruchami chałki i orzechów w karmelu jest naprawdę wspaniałe - na upały, bo doskonale ochłodzi, i na poprawę humoru, bo nie sposób się nie uśmiechnąć do tych chrupiących kawałeczków. Polecam. Chrupiące lody jogurtowe Składniki: (na 800 ml lodów) 450 g jogurtu naturalnego skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 białka 2 łyżki cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 105

tutaj, jest raczej niecodzienny. Kiedy jednak podeszłam bliżej okazało się, że mają kolor, jakby przeleżały kilka miesięcy na strychu - takie jakieś brudne, zakurzone , zupełnie niewyjściowe... Przy tym jednak obłędnie słodkie i pachnące wprost niewiarygodnie. Dżem! Oczywiście, że idealne na dżem. Problem jest taki, że przetworów nie robię - nie chce mi się... Ciągle mam powidła śliwkowe sprzed dwóch(...)cudownie głęboki kolor, który aż zachęca do zanurzenia łyżeczki. Pachnie po prostu bosko, a smakuje jeszcze lepiej - truskawki podbite przyprawami, dzięki dodatku soku z cytryny całość ma wyważony, przyjemnie słodki smak. Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze można kupić truskawki! Dżem truskawkowy z wanilią, cynamonem i goździkami Składniki: (na 350 ml dżemu) 900 g truskawek 300 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ach, te domowe przetwory... 176

Uwielbiam własnoręcznie robione dżemy. Albo takie przygotowane rękami Babci czy Mamy... Pyszne są. Nie mdląco-słodkie, za to pełne kawałeczków owoców.  Samej nie za bardzo mi się chce te dżemy robić - gotowanie przez ileś tam godzin jakoś mnie nie kręci. Tym razem jednak nie miałam wyjścia... Kupiłam sobie kilogram nektarynek. Mniami , uwielbiam. Słodkie, soczyste, no i ten słoneczny kolor

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspomnienie lata 189

sprawdziliśmy jeszcze dawniej. Tym razem jednak nie starczyło nam sił, i w pewnym momencie najzwyczajniej w świecie zawróciliśmy. I wtedy w oczy wpadła mi jeżyna. Może i niezbyt słodka, ale pierwsza od kilku ładnych lat. W Danii bowiem jeżyny kosztują fortunę, a w Polsce jakoś nie mogłam załapać się na sezon... W każdym razie - najpierw jedna. Później druga, trzecia, kolejne(...)posiekaną czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Oblać masą ciasto, udekorować jeżynami. Smacznego! Tak naprawdę duńskie jeżyny kompletnie wysiadły przy włoskich - też udało nam się znaleźć takie dziko rosnące - słodkie i soczyste. Od razu widać, jak wielką różnicę robi słońce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sztuka kuchenna: makaroniki 163

wysiłku niż tradycyjna, makaroniki na jej bazie przygotować dużo łatwiej - jest stabilniejsza, bardziej odporna na błędy i nieuwagę. Makaroniki wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku, obłędnie słodkie, ale pyszne. Wybrałam takie na bazie orzechów laskowych - mają śliczny, kremowy kolor, pachną wspaniale, i są takie bardziej jesienne... Do tego prosty krem z nutelli i mascarpone - delikatny i słodki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawe gniazdka bezowe 180

cukru, zdecydowanie), a całość dekorujemy krwawą wiśniową frużeliną. Ja do jej przygotowania użyłam wiśni ze słoika. Mam je od Mamy, są takie prawie bez cukru. Sklepowe, jeśli są mocno słodkie, nie nadają się - frużelina wyjdzie mdła, a ma być lekko kwaskowa, żeby ożywić całość. Deser wygląda zachwycająco! I jest naprawdę pyszny, mocno słodki, ale wiśnie tę słodycz równoważą. Jeśli lubicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę się zadumałam... I lody 153

którym mieszkaliśmy. Najczęściej wybierałam te smerfowe, bajecznie niebieskie. Choć pierwszy raz zdecydowałam się na nie dopiero, gdy Dziadek solennie zapewnił, że nie są ze Smerfów zrobione. Pyszne były. Słodkie... Nie pamiętam już, czym dokładnie smakowały. Wiem, że już później takich nie jadłam. Może to magia miejsca, a może Dziadka...? I choć Babcia potrafiła go nieźle ofukać za kupowanie lodów przed(...)wychodziliśmy do parku, zahaczając o moje ulubione miejsce. Moje lody nie są niebieskie, a smakują cynamonem i pomarańczą. Trochę dynią. Mimo, że zimne, na przekór stereotypom, rozgrzewające. Kremowe i słodkie. Pyszne. A znalazłam je u  Doroty . Lody dyniowe z pomarańczą Składniki: (na l lodów) 400 ml mleka 500 ml śmietany kremówki (38%) 125 ml złotego syropu 110 g ciemnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 128

się na wiosnę...  No dobrze, może troszkę przesadzam. Chyba jednak powinnam zachować niektóre, i powoli przejść do świątecznych ciasteczek (tak jak rok temu, mam zamiar wypełnić kilka puszek słodkimi maleństwami). Te mniej tematyczne, cudownie czekoladowe i pachnące jaśminem pyszności mogą poczekać na styczeń. Albo luty. Albo świętego nigdy , jak mawia Tata... Teraz już przestaję roztkliwiać się nad sobą(...)cudo u  Mateusza  wiedziałam, że właśnie tego chcę. Miałam jeszcze kilka gruszek, a ponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curd z mandarynek 113

Przynajmniej ja nie potrafię... Tym razem curd jeszcze taki lekko zimowy, świąteczny wręcz, bo z mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje... Curd mandarynkowy Składniki(...)przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Przechowywać w słoiczku w lodówce do 7 dni. Smacznego! Ten jest bez masła, taki odchudzony. Z pełną premedytacją wybrałam właśnie taką wersję - ciasto jest wystarczająco słodkie i tłuste, curd może być nieco lżejszy. Według mnie smakuje świetnie, masło wcale nie jest potrzebne.  Bazowałam na przepisie na lemon curd z bloga Moje wypieki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O nowej szkole słów kilka i bardzo duńskie ciasto. Z kokosem 211

gdzie indziej, nauczyciel z zastępstwa nie był pewien. Szkoła zapowiada się więc ciekawie, o postępach i ich braku będę informować na bieżąco. Życie w takich chwilach najlepiej osłodzi pyszne, słodkie ciasto. Kokosowe? Dlaczego nie. To ciasto to popisowy numer Taty C., wszyscy je uwielbiają i się nim zajadają. Włącznie ze mną. Choć dość słodkie, jest cudownie mięciutkie, a kokosowy wierzch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 326

jako dzieciaki zajadaliście się ciepłymi lodami, murzynkami, całuskami? Ja tak. Uwielbiałam je. Stanowiły wyjątkowy rarytas - chrupiący wafelek, a w środku ta puszysta, delikatna, słodko-lepka masa... Całość oblana czekoladą. Mmm... Dziadek kupował mi te w kubeczkach, od Mamy dostawałam całuski - prawie sama pianka, i tylko wafelkowy spód. Zawsze kombinowałam, jakby tu zjeść najpierw wafelek, a dopiero potem masę... Jak możecie(...)ubraniami, a w najlepszym razie upaćkanymi dłońmi i buzią. Ale było warto! Bo ta pianka... Czysta magia. Dzisiaj już tak za ciepłymi lodami nie szaleję, wydają mi się za słodkie. Po jednym małym murzynku mam dość słodyczy na trzy dni. Jednak od pewnego czasu zastanawiało mnie, jak takie cudeńka zrobić w domu. Szukałam, czytałam, aż w końcu dowiedziałam się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Flapjacks po raz pierwszy 156

bazie płatków.  Nigdy nie robiłam flapjacks. Musiałam więc sobie troszkę poczytać - okazuje się, że to krajanka - pieczemy całość w formie, a potem kroimy w kwadraty lub prostokąty. Słodka, lepka, bardzo sycąca. Oj tak, to musiało być coś pysznego... Okazało się też, że flapjcki są błyskawiczne w przygotowaniu - o ile nie trzeba iść w trakcie do sklepu, bo nagle okazało(...)przygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy. Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - jak najszybciej naprawcie ten błąd

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenny sernik z mascarpone 320

zapachu i delikatnego posmaku karmelu. Do tego wanilia i owoce - u mnie maliny i borówki amerykańskie, bo akurat to miałam w lodówce. Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie. Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto(...)Michela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich ). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża w smaku. Na wierzch reszta owoców (można dać więcej, ja nie miałam) zanurzonych w galaretce - dzięki temu ładnie się błyszczą i dłużej zachowają ładny wygląd. Sernik wyszedł naprawdę pyszny, delikatny, lekko budyniowy w smaku. Pyszności. Koniecznie musicie spróbować. Sernik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze ciasto z rabarbarem 165

przesadzam i nie oszukuję. To jest najlepsze ciasto z rabarbarem, jakie zdarzyło mi się jeść. Wszystkie smaki komponują się ze sobą idealnie, jest odpowiednio słodkie z kwaskową, rabarbarową nutą. Uwielbiam je! Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników(...)dają niesamowicie apetyczny wypiek. Piekłam je w różnych kombinacjach smakowych - waniliowe, bezę z lub bez migdałów, z większą i mniejszą ilością rabarbaru. To jest wersja optymalna, smakuje mi najbardziej. Słodki, mięciutki, migdałowy spód, na nim warstwa kwaśnego rabarbaru, niezbyt gruba, żeby nie zrobił się zakalec, ale z drugiej strony musi go być wystarczająco dużo, żeby ciasto złapało od niego trochę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort na Pierwszy Dzień Lata 195

wzięłam ze Złotej księgi czekolady , lekko go zmieniając. Musy przygotowałam na podstawie musu Ani , który zachęcił mnie delikatną strukturą na zdjęciach. Najpierw jagodowy, najciemniejszy, potem truskawkowy, a na wierzchu słodki waniliowy. Całość przykryta chmurą bitej śmietany i górą pachnących truskawek, obłożona biszkoptami (których mi nie starczyło, więc sięgnęłam po waflowe rurki) i obwiązana błękitną kokardą pojechała do koleżanki. Muszę przyznać(...)ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort. Owocowy ogródek Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru 80 g czekolady (80%) 55 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jagodowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania